Quantcast
Channel: Forum Tigara Electronica
Viewing all 565 articles
Browse latest View live

Tigara electronica eVIC Joyetech – review

$
0
0

Tigara electronica eVic de la Joyetech este unul dintre cele mai populare subiecte, in randul comunitatii vaperilor. Denumirea de eVic vine de la „Vapor Intelligent Cigarette” (Tigara electronica inteligenta) fiind si prima de acest fel care a fost introdusa pe piata. De la aparitia ei pe piata, multi au incercat sa ii copieze design-ul si caracteristicile. eVic nu are doar un design deosebit, dar este si unul dintre dispozitivele inovatoare din industria de tigari electronice.

Mai intai sa incepem cu ce contine kit-ul…

Kit-ul eVic de la Joyetech vine ambalat intr-o cutie foarte eleganta, asemanatoare cu cutiile de la Iphone. In kit veti gasi inclus modul eVic, un acumulator de 2600 de mAh si un incarcator, ce include si un cablu USB. Si, desigur, sa nu uitam de manual care este foarte important.

evic

Asamblarea mod-ului eVic se face foarte usor, nu trebuie decat sa desurubati capatul din partea de jos a corpului, sa introduceti bateria de 2600 de mAh si sa insurubati la loc capacul. Partea superioara, cea prin care puteti controla functiile modului, este deja atasata, dar poate fi indepartata cu usurinta prin desurubarea de la corpul bateriei.

evic_asamblare

Pentru a porni mod-ul eVic trebuie sa apasati de 5 ori consecutiv (uneori de 6) pe butonul cel mai mare din capat. Display-ul digital se va aprinde si va va afisa logo-ul de la Joyetech, urmat de data si ora. Apoi dispozitivul va incerca sa identifice rezistenta potrivita pentru atomizor/clearomizor. Rezistenta masurata poate varia cu +/- 1 ohm, deoarece aceasta este calculata de software-ul intern al eVIc. In cazul in care nu ati conectat la eVic niciun atomizor/clearomizor atunci acesta va va instiinta printr-un mesaj ca nu a gasit niciun atomizor/clearomizor.

Ei si de aici incolo incepe magia… Capul de control al eVic Joyetech va afisa implicit numarul de pufuri trase, cate pufuri mai puteti trage la puterea setata, bateria ramasa si tensiunea. Unul dintre lucrurile bune la eVic Joyetech este faptul ca puteti personaliza ecranul dupa cum vreti.  De exemplu, poate ca nu va intereseaza atat de mult sa stiti cate pufuri ati tras, puteti seta ca ecranul sa va arate puterea si tensiunea pe care le-ati setat, in loc sa va arate numarul de pufuri.

evic_functii

Una dintre cele mai importante functii ale tigarii electronice eVic Joyetech este posibilitatea de a regla atat tensiunea cat si puterea. Fiecare pot fi reglate in trepte de 0.1. Pentru a mari sau micsora tensiunea/puterea, rasuciti inelul situat in partea de jos a capului de control spre stanga sau spre dreapta si priviti ecranul care va va arata noile setari.

Are o conexiune/filet ca tigara electronica din seria Ego/510, astfel este compatibil cu o multitudine de atomizoare, clearomizoare si rezervoare. Deoarece ofera o putere constanta veti avea o cantitate de vapori constanta toata ziua, cu o baterie de 2600 de mAh.

Cateva caracteristici

MVR este un software special conceput pentru Modul eVic Joyetech. Astfel puteti crea statistici cu informatiile despre vaporizare. My Vapor Record realizeaza interactiunea dintre utilizator si Modul eVic. Dupa o configurare in prealabil foarte rapida, doar printr-un singur click cu mouse-ul, vi se vor afisa direct pe computer-ul dvs. datele importante despre experienta proprie de vaporizare.

mvr_screen

Get Data From Ecig: Faceți clic pe această iconita pentru a importa datele de la Evic si pentru a le arhiva in calculator. Aceasta va fi utilizată numai atunci când va trebuie o copie de rezervă pentru orice date sau cand doriti sa importati orice date sau modificări efectuate la eVic.

User Information:  Faceți clic pe această iconita pentru a intra în “Informații despre utilizator “. Utilizatorii pot verifica și modifica orice informatie (nume, vârstă ,sex). Faceți clic pe ” Modify” pentru a încărca informațiile modificate in eVic. Acest simbol nu va fi putea fi folosit imediat dupa prima utilizare. Această zonă va inregistra doar informațiile personale , care sunt stocate pe software-ul eVic.

Current Status: Faceți clic pe această iconita pentru a stabili statutul actual al eVic ( Există două tipuri de setări de stare: General, Time). Alegeți ” General “, puteti verifica unele informații de bază ale eVic Joyetech (nume de produs, versiunea software-ului, seria, numarul, pufurile setate , pufurile totale, tensiunea curenta, bateria), și , de asemenea, puteti modifica fiecare limitare zilnica a pufurilor si puterea de iesire. Faceți clic pe ” Modify” pentru a încărca informațiile modificate in eVic. Alegeți ” Time” pentru a seta ora , apoi faceți clic pe ” Modificare” pentru a încărca informațiile modificate in eVIC. Acest lucru se poate face si direct din dispozitiv.

Statistics:  Faceți clic pe această iconita pentru a accesa statisticile. In această interfață, puteți vedea numarul de pufuri, tensiunea și informatii referitoare la rezistența atomizorului, prin diagramă statistică.

Upgrade My Ecig: Faceți clic pe această iconita pentru a actualiza software-ul de la eVic. (Atenție : Trebuie să păstrați dispozitivul și computerul conectat in timpul actualizarii. După actualizarea trebuie să deconectați dispozitivul și sa resetati bateria, iar aparatul este gata de utilizare). Aceasta caracteristică este minunata. Cine s-ar fi gandit vreodată că, în viitor, vom putea să faceti upgrade la software-ul tigarii noastre electronice.

Concluzii

eVic Joyetech este un mod remarcabil! Functioneaza minunat, arata absolut fabulos, iar faptul ca poate interactiona cu computerul este super tare! Calitatea modului eVic este impecabila. Are un aspect modern, elegant si profesional. Acest dispozitiv este visul oricarui vaper cu experienta!


Filed under: 7. Produse recomandate

Studiu: Tigarile electronice sigure pentru circulatia coronariana

$
0
0

doctor_tigara_electronicaUn studiu pilot, realizat pe 60 de subiecti, arata lipsa efectelor adverse ale consumului de tigari electronice asupra circulatiei coronariene si rezistentei vasculare, precum si asupra nivelului de CO din fluxul sanguin, in timp ce tigarile din tutun au avut efecte adverse negative asupra tuturor parametrilor masurati. Raportul a fost prezentat la Societatea Europeana de Cardiologie si nu a fost inca publicat.

Dr. Konstantinos Farsalinos de la Centrul de Chirurgie Onassis din Kallithea, Grecia, impreuna cu colegii sai, au evaluat fluxul si rezistenta arterelor coronare la 30 de fosti fumatori care au folosit tigari electronice, apoi au comparat raspunsurile lor cu cele de la 30 de fumatori de tigari obisnuite. Ambele grupuri au fost evaluate dupa ce au folosit o tigara electronica timp de 15 minute, iar grupul de fumatori a fost evaluat si dupa ce a fumat doua tigari din tutun.

Fumatorii au avut suferit schimbari negative in proportie de 18 procente la masuratorile asupra fluxului microvascular coronar si asupra rezistentei. Nu s-au inregistrat schimbari in flux si rezistenta la vaperi. Deoarece este cunoscut ca fumatorii au un nivel mai mare de CO, nivelul de CO la subiectii fumatori, cum era de asteptat, a fost de trei ori mai mare decat la  vaperi, iar dupa ce au fumat a crescut cu 350%. Nici fumatorii si nici vaperi nu au inregistrat  o crestere a nivelului de CO dupa ce au folosit tigara electronica.

“Acest studiu vine ca o completare la dovezile stiintifice disponibile pana in prezent, care sustin ca tigarile electronice sunt mult mai putin nocive fata de tigarile din tutun”, a declarat Dr. Farsalinos la Congresul Societatii Europene de Cardiologie ( ESC ) 2013. “Monitorizarea consumatorilor (vaperilor) timp de mai multi ani, va determina efectele pe termen lung ale utilizarii de tigari electronice.”

Dr. Konstantinos Farsalinos de la Centrul de Chirurgie Onassis din Kallithea, Grecia, a realizat si alte studii importante pentru vaperii de tigari electronice. Dintre acestea, cel mai important este studiul care demonstreaza ca tigara electronica nu are efecte asupra inimii vaperilor: http://forumtigaraelectronica.wordpress.com/2012/08/27/tigara-electronica-nu-pune-in-pericol-inima-utilizatorului/ . De asemenea, Dr. Konstantinos Farsalinos a demonstrat si ca tigara electronica nu provoaca daune semnificative asupra celulelor: http://forumtigaraelectronica.wordpress.com/2013/06/25/studiu-tigara-electronica-provoaca-daune-nesemnificative-asupra-celulelor-in-comparatie-cu-tigarile-din-tutun


Filed under: 2. Efectele tigarii electronice

Nu mai putem ignora exploziile la tigari electronice

$
0
0

Inca de la inceputul acestui articol as vrea sa va fie clar un lucru, orice baterie reincarcabila poate exploda datorita difersilor factori: supratensiune, calitate proasta sau lipsa cipului care impiedica supraincarcarea. Au existat asemenea cazuri, chiar multe, la laptopuri sau telefoane mobile (chiar iPhone a explodat in repetate randuri) sau alte dispozitive care folosesc baterii reincarcabile. Desi in Romania nu s-a inregistrat nici o explozie de baterie pana acum… desi de incingeri in priza, sau arderi am mai auzit, va recomand sa NU MAI FOLOSITI TIGARI ELECTRONICE IEFTINE, DE PROASTA CALITATE!

O femeie din Atlanta sustine ca o tigara electronica a explodat in timp ce se afla la incarcat, saptamana aceasta. Un pompier din Binghamton, New York, sustine ca un incendiu de saptamana trecuta a fost provocat de o tigara electronica care se afla la incarcat. Povesti de acest fel sunt difuzate din ce in ce mai des la posturile de stiri locale din SUA. Daca tinem cont de numarul utilizatorilor de tigari electronice din SUA (care depaseste 2,5 milioane), aceste povesti sunt rare, insa sunt totusi prea comune pentru a continua sa le relatam ca si cum nimic grav nu s-ar fi intamplat.

explozie_tigara_electronica

Este de asteptat ca industria de tigari electronice din SUA sa atinga vanzari de 1,7 miliarde de dolari, in acest an. Destul de mult, avand in vedere ca anul trecut estimarile au fost de 500 de milioane de dolari. Nu au fost inca raportate probleme grave de sanatate, altele decat cateva reactii alergice minore la propilen glicol. De fapt, majoritatea utilizatorilor de tigara electronica sustin ca au simtit imbunatatiri imediate dupa ce au renuntat la fumat.

Cu toate acestea, in SUA au existat nenumarate sesizari cu privire la explozii provocate de tigarile electronice. Autoritatile de reglementare, industria si comunitatea vaperilor nu isi permit sa ignore aceasta problema. Aceste evenimente tind sa apara din cauza a doua motive: eroare de utilizator sau calitate inferioara a dispozitivelor (de cele mai multe ori fabricate in China de producatori necunoscuti). Desigur putem descoperi cu usurinta cauza fiecarui incident, insa aceasta problema creaza o imagine negativa industriei de tigari electronice.

Cel mai vechi si cel mai popular incident de acest fel s-a intamplat in Florida, in 2012, cand un barbat, care a utilizat baterii inadecvate intr-un dispozitiv construit prost, si-a pierdut toti dintii si o parte din limba (Mai multe detalii despre acel incident gasiti AICI).

Femeia din Atlanta folosea o tigara electronica e-Hit, fabricata in China, care poate ca suna ca ceva ieftin si riscant, dar aceasta nu arata foarte diferit de alte baterii reincarcabila disponibile pe piata.

explozie_tigara_electronica1

Potrivit unor analisti, industria de tigari electronice poate depasi industria de tigari din tutun in urmatorii 10 ani. Asta ar insemna o industrie de 50 miliarde dolari. Daca la o industrie de 1,7 miliarde de dolari, vom vedea un incident, la fiecare 2 saptamani in SUA cu cate o explozie provocata de cate o tigara electronica, la 50 de miliarde de dolari, ar putea aparea intre 800 si 1.000 de incidente pe an. Desigur ca acestea nu sunt nici pe departe cifre oficiale sau realitati, dar probabil ca nu ne-ar placea sa auzim ca cineva si-a gasit sfarsitul astfel.

Tigarile electronice vor deveni probabil mai sigure pe masura ce procesele de fabricatie se vor imbunatati, iar consumatorii vor incepe sa recunoasca produsele sigure si le vor evita pe cele de calitate inferioara. Insa, ceea ce vreau sa subliniez este ca aceasta problema nu va disparea de la sine daca noi vom continua sa o ignoram si, cu siguranta, nu va ajuta aceasta industrie sa creasca.

Este, cu siguranta, de inteles de ce companiile de tigari electronice nu doresc sa sugereze ca produsele lor ar putea exploda. De asemenea, si sa sugereze ca produsele lor nu explodeaza si ca ale altora da, nu ar putea sugera. Dar, totusi ar trebui sa fie specificat pe fiecare tigara electronica ca acest dispozitiv nu este o jucarie si ca poate exploda.

Pericolul de explozie nu este un motiv suficient de puternic pentru a elimina unele produse de pe piata. Artificiile sunt facute sa explodeze si exista inca pe piata. In 2012, numai in SUA, au avut loc 8.700 de leziuni si de cel putin 6 decese din cauza artificiilor. Cu toate acestea, ca un dispozitiv de agrement, artificiile sunt legale in majoritatea tarilor si adultii stiu ca isi asuma un risc de fiecare data cand le folosesc.

Tigarile electronice nu sunt cu mult diferite si sunt, probabil, sunt mult mai sigure. Ca un dispozitiv de agrement tigarile electronice ar trebuie sa fie utilizate legal de adulti, atata timp cat companiile se vor stradui sa minimizeze riscul si sa prezinte clar orice riscuri care raman.

Ca si dispozitiv electronic high-tech, va exista aproape mereu un risc de explozie, indiferent cat de bun este produsul. Niciodata riscul nu va fi egal cu zero. Dar, acest lucru este valabil aproape la orice produs. Tigari obisnuite au purtat intotdeauna riscul inerent de incendiu. Riscul este o parte din fiecare alegere pe care o facem.

Tigarile electronice s-au dovedit a fi un lucru util pentru aproape oricare fumator. Ele implica riscuri. Aceste riscuri nu vor disparea daca noi vom ignora probleme sau daca vom continua sa venim cu scuze. Este clar ca exista loc de mai bine. Industria de tigari electronice, in stransa legatura cu vaperii, trebuie sa incerce sa imbunateasca procesul de fabricatie si siguranta acestor dispozitive.

Astept parerile voastre legate de acest subiect!


Filed under: 9. Evenimente

Clearomizor Innokin iClear 30. Review tigari electronice

$
0
0

iclear30 clearomizor innokinAm auzit multe lucruri bune despre acest clearomizor si am citit multe review-uri pozitive, asa ca m-am hotarat sa imi cumpar si eu unul. L-am cumparat cu 45 de Lei de AICI

Innokin iClear 30 este un clearomizor dual-coil mare, cu un conector 510 pentru tigari electronice cu baterii puternice sau moduri. Caracteristica sa unica este mustiucul rotativ. Mustiucul iClear30 se poate roti 360 de grade, in orice directie doriti.
Innokin iClear 30 se umple la fel de usor ca oricare dintre clearomizoarele de top disponibile pe piata, doar desurubati mustiucul si turnati e-lichid! Am turnat mai mult e-lichid intentionat pentru a vedea daca vor exista scurgeri sau alte probleme si se comporta foarte bine cu aproximativ 3 ml de e-lichid in el.

Am fost impresionat de cantitatea de vapori uriasa pe care o produce clearomizorul Innokin iClear 30! Este un clearomizor destul de impresionant!

Throat hit-ul este destul de bun, avand in vedere ca am folosit un e-lichid cu o concentratie de nicotina scazuta pentru ca, dupa cum stiti, am redus foarte mult de-a lungul timpului concentratia de nicotina.

Gustul pe care il ofera este surprinzator de bun, avand in vedere ca este un clearomizor cu snur de silica.

Nu l-am folosit foarte mult timp deocamdata, deci nu pot sa spun cat de mult tin rezistentele.

Trebuie sa spun ca recomand cu drag acest clearomizor vaperilor cu experienta. Este ideal pentru iTaste SVD de la Innokin, eVic de la Joyetech precum si cu multe alte tigari electronice modate. Inca o data, Innokin ma surprinde prin calitatea dispozitivelor sale!


Filed under: 7. Produse recomandate

Clearomizor Vivi Nova – Review

$
0
0

clearomizor_vivinova_3_5_set_1Dragi vaperi, de ceva timp folosesc clearomizorul Vivi Nova cu modul (tigara electronica modificata) iTaste SVD de la Innokin. Vivi Nova este perfect pentru mine, imi ofera gustul care imi place si o cantitate de vapori uriasa.

Clearomizorul Vivi Nova Tank este proiectat sa functioneze foarte asemanator cu clearomizorul CE4 (probabil de asta imi place atat de mult), dar capacitatea rezervorul este mult mai mare (3.5ml sau 2 ml), astfel puteti vapa toata ziua fara sa reincarcati… eu incarc de cateva ori, ca vapez mult si in plus, nu e bine sa-l las sa se goleasca. Si acest clearomizor vine cu rezistente care pot fi schimbate.

Eu folosesc clearomizorul Vivi Nova de 3.5 ml, de obicei pun cam 2.8 ml – 3 ml. De fapt oricum are un grid, care-ti arata cat trebuie sa incarci. E bine sa respecti, altfel ramane fara aer si nu poate face vaporizarea cum trebuie.
Kitul Vivi Nova include 3 rezistente diferite în caseta de ambalare, de 1,8 Ohmi, 2,4 Ohmi si 2,8 Ohmi, iar capacitatea rezistentei este gravata in partea de jos a clearomizorului, deci este foarte usor de ales ce tip de rezistenta doriti sa utilizati. Va recomand sa le incarcati pe toate pentru a vedea care vi se potriveste mai bine.

Puteti demonta foarte usor toate componentele clearomizorului Vivi Nova, daca doriti sa le curatati. Atunci cand simtiti ca gustul sau aroma nu mai sunt atat de bune va recomand sa il spalati cu putina apa calduta. Desigur, nu uitat ca din cand in cand mai trebuie sa schimbati si rezistenta.  Eu o schimb la cca 10 zile.

Avantaje ale clearomizorului Vivi Nova:

-          Capacitate mare: Clearomizorul Vivi Nova poate stoca pana la 3.5 ml de e-lichid ce va va permite sa vapati din tigara electronica toata ziua fara sa reumpleti.

-          Usor de reumplut: Pentru a reumple cu e-lichid nu trebuie decat sa desurubati tank-ul si sa turnati e-lichid.

-          Servisabil: Deoarece Vivi Nova este un clearomizor servisabil puteti schimba cu usurinta rezistenta, puteti sa il curatati foarte usor

Va recomand cu caldura acest clearomizor folosit alaturi de o tigara electronica modata cum este iTaste SVD de la Innokin sau eVic Joyetech. Nu l-am testat cu baterii de tigara electronica mai mici, banuiesc ca isi pierde din calitati.

Vapori de calitate!


Filed under: 7. Produse recomandate

Tigara electronica VS plasturi cu nicotina? Inca un studiu prost interpretat…

$
0
0

tigara_electronica_vs_plasturii_cu_nicotinaDupa cum probabil ati citit deja, a fost publicat un nou studiu privind eficienta tigarilor electronice ca instrument de renuntare la fumat. Desi, rezultatele au fost mai putin impresionante decat am sperat, aceasta cercetare vine totusi cu o concluzie pozitiva privind tigarile electronice, si anume ca acestea sunt la fel de eficiente ca si plasturii cu nicotina.

Intitulat “Tigarile electronice pentru renuntarea la fumat: Un studiu aleator de control”, studiul clinic efectuat de o echipa de la Universitatea din Auckland, in Noua Zeelanda, a implicat un numar, fara precedent, de 657 de participanti impartiti aleator in trei grupe carora le-au fost oferite fie tigari electronice cu nicotina, fie plasturi cu nicotina sau tigari electronice fara nicotina, considerate a oferi un efect placebo. Cercetatorii le-au oferit la 289 dintre participanti, timp de 13 saptamani, tigari electronice ce contineau 16 mg de nicotina, la alti 295, timp de 13 saptamani, plasturi cu nicotina, iar cei 73 de participanti ramasi au primit tigari electronice fara nicotina, considerate a fii efect de placebo. La sfarsitul studiului clinic, care s-a desfasurat intre 06 septembrie 2011 si 05 iulie 2013, 5,7% dintre participanti au reusit sa renunte complet la fumat in timpul acestei perioade. Rata de renuntare la fumat a fost mai mare la grupul celor care au primit tigari electronice, cu o rata de succes de 7,3%, comparativ cu 5,8%  rata inregistrata la grupul celor care au primit plasturi cu nicotina, dar pentru ca valorile nu au fost semnificativ diferite, cele doua produse au fost declarate comparabile din punct de vedere al eficacitatii. Doar 4,1% dintre cei care au utilizat tigari electronice fara nicotina au reusit sa renunte la fumat in timpul perioadei de testare. Aici gasiti studiul: http://download.thelancet.com/flatcontentassets/pdfs/S0140673613618425.pdf

Am observat ca multi sustinatori ai tigarilor electronice s-au declarat incantati de acest studiu, insa eu zic ca nu ar trebui sa ne entuziasmam prea tare din mai multe motive.

In primul rand, in loc sa privim acest studiu ca pe o super stire, ar trebui sa analizam lucrurile mai amanuntit. Acelor oameni li s-a oferit pur si simplu o optiune de a renunta la fumat, nu stim daca ei isi doreau sa renunte la fumat. Dar, lasand la o parte acest lucru si mai important este ca nici macar nu stim daca acelor oameni li s-a potrivit tigara electronica care le-a fost oferita. La acest studiu au fost folosite niste tigari electronice slim (aici le gasiti http://www.elusionelectroniccigarette.co.nz/), care dupa cum stiti cu totii, in general, aceste tigari electronice sunt potrivite celor care fumeaza sub un pachet de tigari obisnuite pe zi sau chiar mai putin. Nu ma intelegeti gresit, nu spun neaparat ca aceste tigari electronice sunt proaste, dar mie nu mi se par eficiente pentru fumatorii de 1-2 pachete de tigari/zi. Mai mult, aceste tigari electronice au fost folosite cu un e-lichid de 16 mg (mediu). Ce facem cu cei care fumeaza sub un pachet pe zi, pentru care probabil acest e-lichid este tare? Sau ce facem cu cei care sunt fumatori inraiti si nu sunt satisfacuti de aceasta concentratie de nicotina?

In al doilea rand, mass-media a scris ca „tigarile electronice functioneaza la fel de bine ca si plasturii cu nicotina”. Insa, in acest studiu tigarile electronice s-au dovedit a fi mai eficiente decat plasturii cu nicotina, iar diferenta a fost totusi semnificativa. Plasturii cu nicotina sunt un produs destul de ineficient. Acestia s-au dovedit a fi eficienti doar la cei care nu sunt fumatori cu adevarat, la persoane care mai fumau cate o tigara din cand in cand si isi doreau sa renunte la fumat. Studiile ne-au demonstrat ceea ce noi toti am testat pe propria piele, si anume ca plasturii cu nicotina sunt destul de inutili pentru renuntarea la fumat. Afirmatia ca tigarile electronice functioneaza la fel de bine (sau un pic mai bine) decat plasturii cu nicotina este complet in contradictie cu ceea ce stim despre tigari electronice. Daca ar fi sa credem pe cuvant acest studiu ar insemna ca tigarile electronice nu functioneaza atat de bine pe cat stim noi.

In loc sa interpretam acest studiu ca fiind o veste buna, ar trebui sa ne gandim de fapt la implicatiile care vor rezulta din interpretarea aceasta gresita a unor informatii. Dupa parerea mea, acest studiu nu face decat sa lanseze o noua polemica in industria de tigari electronice. Daca, tinem cont si luam de bune rezultatele acestui studiu nu ar fi normal sa ne intrebam „de ce sa mai cumparam tigari electronice daca sunt acelasi lucru cu plasturii?”. De ce sa mai tinem tigarile electronice pe piata si sa ne riscam, pentru ca nu stim cat de sigure sunt, cand avem plasturii cu nicotina care deja sunt aprobati ca metoda sigura de renuntare la fumat? Ei, dragi vaperi fiti cu ochii in patru si nu va lasati inselati. Acest studiu nu este decat o incercare „miseleasca” de a elimina de pe piata tigarile electronice. „Marile puteri” din industria farmaceutica si-au pus manusi pe maini si s-au gandit ca este cazul sa incerce sa elimine tigarile electronice de pe piata cu finete, fara sa mai atace in mod direct aceasta industrie.


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Uniti, salvam TIGARA ELECTRONICA!

$
0
0

VAPIN_LIBERTY_Q_10CM_FOND_BLEUEi dragi vaperi, se pare ca nu mai putem sta cu mainile in san asteptand ca altii sa faca ceva pentru noi, trebuie si noi sa facem ceva pentru a salva industria de tigari electronice.

Vaperii din intreaga Europa s-au unit si incearca sa schimbe decizia de a reglementa tigarile electronice ca produse medicamentoase. Asociatiile de tigari electronice din toata Europa au trimis scrisori membrilor Parlamentului European pentru a opri acest abuz impotriva tigarilor electronice.

Insa, se pare ca aceste scrisori nu sunt suficiente, deoarece membrii Parlamentului European considera ca vin de la companii de tigari electronice care incearca doar sa isi apere propriul interes. De aceea, asociatiile de tigari electronice fac apel la noi vaperii sa luam atitudine si sa ne aparam libertatea de a vapa. Cum putem face acest lucru? Scriind la randul nostru scrisori europarlamentarilor.

Prin urmare, va indemn pe fiecare sa va scrieti povestea si sa o trimiteti europarlamentarilor romani, pentru a sustine reglementarea tigarilor electronice ca produse ale tutunului si nu ca produse medicamentoase.

O sa fac si eu o scrisoare, pe care o vei publica si pe forum, ca sa vedeti ce am scris in ea.

Trebuie, cum zicem noi romanii, „sa luam taurul de coarne” si sa ne facem dreptate singuri!

Aici gasiti numele europarlamentarilor romani, precum si datele lor de contact: http://eurouniunea.blogspot.ro/2013/03/europarlamentarii-romani-in-perioada.html


Filed under: 9. Evenimente

Adrese de contact ale europarlamentarilor romani

$
0
0

Dupa cum am scris si intr-un articol precendent, va indemn sa va alaturati luptei impotriva reglementarii tigarilor electronice ca produse medicamentoase. Unii dintre voi deja au trimis scrisori catre europarlamentarii romani si doresc sa le multumesc pe aceasta cale si sa le spun ca au toata stima mea!

Pentru cei care doresc sa mai trimita scrisori, mai jos aveti lista cu adresele de contact ale europarlamentarilor romani:

Adina-Ioana VĂLEAN adinaioana.valean@europarl.europa.eu
Adrian SEVERIN adrian.severin@europarl.europa.eu
Cătălin Sorin IVAN catalin-sorin.ivan@europarl.europa.eu
Claudiu Ciprian TĂNĂSESCU claudiuciprian.tanasescu@europarl.europa.eu
Corina CREŢU corina.cretu@europarl.europa.eu
Corneliu VADIM TUDOR tudorcorneliu.vadim@europarl.europa.eu
Cristian Dan PREDA cristian.preda@europarl.europa.eu
Csaba SÓGOR csaba.sogor@europarl.europa.eu
Daciana Octavia SÂRBU dacianaoctavia.sarbu@europarl.europa.eu
Dan Dumitru ZAMFIRESCU dandumitru.zamfirescu@europarl.europa.eu
Elena BĂSESCU elena.basescu@europarl.europa.eu
Elena Oana ANTONESCU elenaoana.antonescu@europarl.europa.eu
George Sabin CUTAŞ georgesabin.cutas@europarl.europa.eu
Ioan ENCIU ioan.enciu@europarl.europa.eu
Ioan Mircea PAŞCU ioanmircea.pascu@europarl.europa.eu
Iosif MATULA iosif.matula@europarl.europa.eu
Iuliu WINKLER iuliu.winkler@europarl.europa.eu
László TŐKÉS laszlo.tokes@europarl.europa.eu
Marian-Jean MARINESCU marian-jean.marinescu@europarl.europa.eu
Minodora CLIVETI minodora.cliveti@europarl.europa.eu
Monica Luisa MACOVEI monica.macovei@europarl.europa.eu
Norica NICOLAI norica.nicolai@europarl.europa.eu
Petru Constantin LUHAN petru.luhan@europarl.europa.eu
Ramona Nicole MĂNESCU ramonanicole.manescu@europarl.europa.eu
Rareş-Lucian NICULESCU rares-lucian.niculescu@europarl.europa.eu
Renate WEBER renate.weber@europarl.europa.eu
Sebastian Valentin BODU sebastianvalentin.bodu@europarl.europa.eu
Silvia-Adriana ŢICĂU silviaadriana.ticau@europarl.europa.eu
Theodor Dumitru STOLOJAN theodor.stolojan@europarl.europa.eu
Traian UNGUREANU traian.ungureanu@europarl.europa.eu
Vasilica Viorica DĂNCILĂ vasilicaviorica.dancila@europarl.europa.eu
Victor BOŞTINARU victor.bostinaru@europarl.europa.eu

 


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Scrisoare catre europarlamentarii romani privind tigara electronica

$
0
0

Domnule Vadim Tudor,

Va adresez aceasta scrisoare in calitate de vaper (utilizator de tigara electronica). Am fost fumator timp de 16 ani si am incercat de multe ori sa renunt la tigarile din tutun. Am incercat orice metoda de renuntare la fumat existenta pe piata, insa rezultatul a fost mereu acelasi: intotdeauna am revenit la tigari.

In octombrie 2009 mi-am cumparat o tigara electronica cu intentia de a o utiliza doar in casa sau in situatiile in care nu puteam sa fumez. Din momentul in care am inceput sa folosesc tigara electronica, fara niciun efort, am renuntat complet la fumat si am inceput sa vapez. De atunci, nu am mai tusit dimineata si nu mi-am mai facut griji ca le pun in pericol viata celor din jur.

Am fost atat de fascinat de acest dispozitiv si de usurinta cu care am renuntat la fumat, incat mi-am facut un blog pentru a-i ajuta si pe alti fumatori sa renunte la fumat. Ca sa va convingeti de veridicitatea acestor informatii, aici aveti un articol pe care l-am scris cand am implinit trei ani de cand nu am mai fumat: http://forumtigaraelectronica.wordpress.com/2012/10/23/la-multi-ani-mie-trei-ani-de-aburit-tigara-electronica/ . Tot pe blogul meu puteti citi si alte povesti trimise de alti fumatori, care au reusit la randul lor sa renunte cu ajutorul tigarilor electronice.

Cu ceva timp in urma, Parlamentul European a anuntat ca intentioneaza sa reglementeze tigara electronica ca produs medicamentos. Toti cei care vor produce sau vor comercializa aceste produse vor trebui sa aibe o licenta. Aceasta masura ar fi una benefica pentru noi cei care vapam, daca ar fi posibila. Insa, se estimeaza ca procurarea acestei licente va dura ani de zile si va costa sute de mii de euro. Avem deja un exemplu in acest sens, al unei companii din Marea Britanie care a incercat sa obtina o astfel de licenta. Dupa patru ani si 250.000 de lire cheltuite nu a obtinut-o!

Tigarile electronice functioneaza bine pentru fumatori deoarece sunt dispozitive inovatoare, variate si interesante. Aproape in fiecare zi apare un nou produs pe piata. Vaperii au facut un hobby din acest obicei, iar in mediul online exista numeroase comunitati (precum cea formata in jurul blogului meu), unde acestia discuta despre noile gadget-uri aparute si ofera sfaturi celor care doresc sa renunte la fumat. Astfel, reusim cu totii sa stam departe de tigarile din tutun.

Decizia de a reglementa tigarile electronice ca produse medicamentoase este complet nejustificata, deoarece aceste produse nu vindeca nimic si nu previn vreo boala. Noi nu suntem bolnavi! Costurile si legile implicate vor aduce pe majoritatea comerciantilor existenti pe piata in pragul falimentului, iar productia si inovarea de noi produse va stagna sub greutatea birocratiei implicate in introducerea lor pe piata. Nu ne vor mai ramane decat produsele de renuntare la fumat. Nu ma indoiesc ca singurele companii care isi vor putea permite sa obtina licenta pentru produsele lor, vor fi companiile, care de ani de zile, si-au marit profiturile prin uciderea fumatorilor (ma refer aici la companiile din tutun), sau cele care nu au reusit sa ne ajute de la bun inceput sa renuntam la fumat (companiile farmaceutice, deoarece 95% dintre produsele lor sunt ineficiente).

Nimeni nu ne-a intrebat pe noi vaperii ce parere avem. Parlamentul European nu intelege, in mod clar, nevoile fumatorilor, iar daca tigarile electronice vor fi reglementate ca produse medicamentoase, majoritatea vaperilor vor fi nevoiti sa revina la tigarile din tutun. Multi isi vor procura consumabile de pe piata neagra (inevitabil), iar altii probabil ca isi vor face stocuri masive, care sa le ajunga pentru cativa ani de zile.

Tigarile electronice sunt considerate a fi cu 99% mai sigure decat tigarile din tutun. Tigarile electronice sunt un produs bun, nu doar pentru fumatori, dar si pentru sanatatea publica. Aceste produse ar trebui sustinute si nu eliminate de pe piata.

V-am scris aceste randuri in speranta ca dvs. ne veti da ascultare si noua, vaperilor, cei care vom avea cel mai mult de suferit de pe urma acestei decizii.

Astept cu nerabdare parerea dvs. privind aceasta situatie!

 

Cu sinceritate,

Un fost fumator!

 

 

 

P.S. Cei care doriti sa trimiteti scrisori catre europarlamentarii romani, aici gasiti adresele lor: http://forumtigaraelectronica.wordpress.com/2013/09/20/adrese-de-contact-ale-europarlamentarilor-romani/


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Australia ar putea fi prima tara in care se va „fuma” doar tigara electronica

$
0
0

Utilizatori de tigari electroniceDa, ati citit bine dragi vaperi, acest lucru poate fi greu de crezut, dar Australia are in vedere acum o interdictie totala a tigarilor din tutun. Stim deja ca Australa se lupta impotriva tutunului de ani de zile, insa oficialii guvernamentali par acum mai determinati ca niciodata sa duca la capat acest plan, dar…. ATENTIE…numai in cazul in care tigarile electronice se dovedesc a fi o alternativa viabila si sigura. Astfel, guvernul australian a comandat un nou studiu privind tigarile electronice.

Studiul va avea in vedere siguranta si puritatea tigarilor electronice, precum si daca acestea sunt sau nu un substitut suficient de bun pentru a-i tine departe pe fumatori de tigari din tutun. In cazul in care studiul va arata rezultate pozitive – si am toate motivele sa cred ca asa va fi – Australia ar putea deveni prima tara care va interzice complet fumatul, in favoarea vapatului de tigari electronice. Va puteti imagina asa ceva?

Chiar mai uimitor este limbajul folosit de catre guvernul australian pentru a justifica studiul lor. Ei doresc sa exploreze daca e-tigarile sunt un “inlocuitor mai sigur si permanent pentru tigarile din tutun”.

Faptul ca acestia sunt in cautarea unui inlocuitor permanent pentru tigarile din tutun este o dovada ca recunosc ca va exista mereu cineva care va dori sa inhaleze nicotina. Pana de curand, oficialii autralieni nu faceau altceva decat sa incerce sa elimine nicotina complet. Insa, se pare ca si-au dat seama ca acest lucru nu este posibil si acum merg pe strategia „cel mai mic rau posibil”. Foarte bine, iata ca se poate trece peste abordarea comunista „renunta sau mori” (vezi aici un articol mai vechi despre tigara electronica interzisa in Australia), care de altfel este aplicata si in Europa.

Prin presa au fost publicate si cateva detalii cu privire la dimensiunea si domeniul de aplicare al studiului. Potrivit Sydney Herald, guvernul australian a alocat 1 milion de dolari AUS pentru cercetare, care se asteapta sa fie finalizata pana in 2015.

In cazul in care guvernul australian va determina ca tigarile electronice sunt un inlocuitor sigur pentru tigarile din tutun, UE, SUA, sau orice alta tara din lumea asta nu va mai avea nicio scuza sa continue sa limiteze accesul la aceste produse!


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

SUA: Vanzarile de tigari electronice vor depasi vanzarile de tigari din tutun, pana in 2021

$
0
0

vanzari_de_tigari_electroniceCel putin asa sustine analistul financiar privind tutunul, Bonnie Herzog, intr-un articol pentru ziarul NACS Online.

Potrivit articolului: “Herzog a spus ca vanzarile de e-tigari din SUA vor ajunge la aproximativ 2 miliarde de dolari, pana la sfarsitul acestui an, si pana la 10 miliarde de dolari, pana in 2017. Aceasta se asteapta ca Altria, RJ Reynolds si Lorillard sa patrunda cat mai puternic in aceasta industrie, ceea ce va accelera cresterea. Herzog face aceasta predictie tinand cont de trei factori: capacitatea producatorilor de a investi in industria de tigari electronice; relatiile lor cu lanturile de aprovizionare si cu distribuitorii, precum si expertiza lor la construirea unui brand de succes” …. cu toate acestea, previziunile lui Herzog pot fi afectate de decizia FDA de a reglementa tigarile electronice, a declarat Carl Philips, director stiintific la Asociatia aparatorilor consumatorilor pentru alternative fara tutun. „Ramanem prudent optimisti ca reglementarile vor favoriza consumatorii si sanatatea publica, ceea ce va insemna ca nu vor impune restrictii care sa nu favorizeze producatorii.”

Daca predictiile lui Herzog ar fi adevarate, atunci tigarile electronice ar putea fi una dintre cele mai eficiente interventii pentru sanatatea publica din SUA, din toate timpurile. Reducerea vanzarilor de tigari de tutun reprezinta o reducere drastica a consumului de tigari si o realizare extraordinara in ceea ce priveste bolile evitate si vietile salvate.

In mod ironic, asa cum Carl Phillips subliniaza, obstacolul principal in acest scenariu pozitiv este miscarea anti-fumat si eforturile sale de a elimina tigarile electronice de pe piata.

Deja, vanzarea de tigari electronice a dus la scaderi neasteptate in vanzarile de tigari. Ceea ce nu inteleg este de ce grupurile anti-fumat din SUA continua sa nu aprecieze ca acest lucru este un castig demonstrabil pentru sanatatea publica. Numarul deceselor si al bolnavilor este direct proportional cu nivelul de consum al tigarilor din tutun.

Desi nu exista nicio indoiala ca o reglementare adecvata pentru tigarile electronice este necesara oriunde in lume, pentru a mentine aceste produse departe de mainile minorilor si pentru a asigura calitatea si standardele de siguranta, dovezile actuale sugereaza ca tigarile electronice au potentialul de a aduce un beneficiu sanatatii publice. Este regretabil faptul ca aceste castiguri vor fi realizate, in ciuda eforturilor depuse de grupurile anti-fumat, mai degraba decat din cauza eforturilor lor….


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Cea mai scumpa tigara electronica, costa 900.000 $

$
0
0

shisha-sticks-sofia-550x271Dragi vaperi, dupa cum bine stiti tigara electronica este o alternativa mai ieftina pentru tigarile din tutun, insa se pare ca exista oameni care considera ca este totusi prea ieftina…Un magnat al titeiului din Rusia si-a comandat o tigara electronica demna de rangul pe care il detine, realizata din aur, diamante si cristale Swarovski. Pretul pe care l-a platit pentru aceasta tigara electronica a fost de 900.000 $.

A renunta la fumat nu este foarte greu, insa poate fi foarte scump, daca luam exemplul acestui milionar rus care a comandat aceasta tigara electronica special pentru iubita sa. Potrivit unor surse din compania care a creat aceasta bijuterie, se pare milionarul a cerut tot ce este mai scump, banii nefiind o problema. Stiu doamnelor, pare a fi barbatul perfect, insa este deja luat si daca luam in considerare acest cadou extravagant as putea spune ca este luat de-a binelea :)

Au fost necesare patru luni si jumatate pentru a crea cea mai scumpa tigara electronica din lume, insa creatorii ei sunt convinsi ca a meritat!

Va intrebati cum de o e-tigara care costa cateva sute de lei poate ajunge la cateva sute de mii de dolari? Ei bine, haideti sa vedem ce o face atat de speciala. Poarta numele de „Shisha Sticks Sofia” si are 246 de diamante de doua carate, fiecare in valoare de 2900 $ si 46 de cristale Swarovski galbene. In plus, pe baterie are inca un diamant de sase carate, in valoare de 75.000 $. Sa nu uitam si clearomizorul care este realizat din sticla de Murano suflata manual, plus baza de aur masiv.

Ce sa mai, o adevarata bijuterie…nu pot sa nu ma gandesc daca nu i-o fura cineva :) , dar la banii lor probabil ca nu e mare pierdere…


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Hyundai tine utilizatorii de tigara electronica „in priza”

$
0
0

hyundai-logoA avea bateriile incarcate este una dintre „problemele” pe care utilizatorii de tigara electronica o au. Insa, gigantul coreean de automobile, Hyundai Motors, vine cu o solutie pentru aceasta problema. Acesta a decis sa inlocuiasca brichetele de la masina cu un port USB.

Decizia Hyundai de a inlocui brichetele cu porturi USB nu este neaparat pentru tigarile electronice, dar poate fi unul dintre motive. Industria de tigari electronice a avut o evolutie rapida si din ce in ce mai multi fumatori inlocuiesc fumatul clasic cu acestea. Dispozitivele electronice nu mai sunt o noutate si este chiar surprinzator cum de le-a luat atat companiilor de automobile sa faca aceasta schimbare.

In timp ce decizia de introduce porturile USB pentru dispozitivele electronice ne bucura foarte tare, si mai tare ne bucura ca o piesa cu traditie pentru industria de automobile si de tutun (bricheta) este eliminata. Este clar ca aceasta bricheta este putin utilizata, din moment ce producatorul de automobile, Hyundai Motors, a decis sa o scoata din ecuatie.

Aceasta decizie este in folosul nostru, al utilizatorilor de tigara electronica, si ne va ajuta sa ne tinem bateriile incarcate. Sigur ca, noi gasisem deja o solutie pentru a incarca bateriile in masina, eu unul mi-am cumparat separat un adaptor USB care il bagam la bricheta si probabil ca multi dintre voi aveti, insa eliminarea brichetei este totusi un lucru care ne favorizeaza. Nu putem sa nu ne intrebam daca coreenii nu s-au gandit si la noi cand au luat aceasta decizie… :)


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Libertatea ne surprinde cu o emisiune despre tigari electronice

$
0
0

Obisnuit fiind cu ziarul Libertatea, sa tot loveasca nefondat in tigarile electronice, am fost surprins ieri sa vad o emisiune online, realizata de Ruxandra Sararu in care-l intervieveaza pe Dul Ovidiu Joita, proprietarul Vipercig.ro si totodata presedintele Asociatiei Industriei de Tigari Electronice din Romania (AITE).

Desi emisiunea se intinde pe aproape 50 de minute am urmarit-o pana la final si am fost din nou surprins ca toate adevarurile pe care eu si voi, vaperii, le stim, au fost scoase la iveala. Nu stiu cati oameni vor avea rabdarea sa urmareasca aceasta emisiune, insa cei care aveti dubii in privinta tigarilor electronice, merita s-o faceti.
Voi puncta pe scurt, cele mai importante idei forumulate de Dul Ovidiu Joita, Presedintele AITE, in aceasta emisiune:

1. Tigarile electronice sunt prinse in razboiul dintre doi giganti: Industria Farmaceutica si Industria Tutunului. Farmaciile pierd miliarde de dolari din scaderea pietei pe tratamentele anti-fumat dar mai important, pierd si mai multe miliarde din scaderea vanzarilor la medicamentele ce trateaza bolile produse de fumat! Sa nu uitam ca 1 din 2 fumatori moare dintr-o boala cauzata de fumat. Dar pana moare incearca sa se trateze cu medicatie… deci ADEVARAT!

2. Pentru industria de tigari electronice nu este ok sa fie acaparata nici de FARMA nici de tutunari, insa neavand de ales, AITE alege varianta tutunarilor, privind-o ca pe “un rau mai mic”, ce va permite in continuare libertatea de vanzare a tigarilor electronice si libertatea inovatiei pentru aceste produse.

3. Magdalena Ciobanu, despre care am tot discutat si noi pe aici (a castigat votul “cap de chistoc” pe forum) este un doctor ce reprezinta Industria Farmaceutica, nu este un doctor obiectiv. Acesta este motivul pentru care tot arunca noroi pe tigara electronica.

4. Cum v-am tot spus si eu, o tigara electronica ieftina, nu poate ajuta pe nimeni, fiind ineficienta. Nu ofera senzatia de fumat si te umple de nervi. AITE recomanda oamenilor numai produse de calitate, reiterand ideea ca in piata sunt foarte multe produse proaste… in general ieftine, fiind cumparate ieftin din China.

5. Referitor la mizeriile prezentate in presa din Romania… asta v-am tot spus si eu, referitor la studiile comandate, menite sa scada vanzarile la tigari electronice. Si pozitia AITE este aceeasi cu a mea. Sunt niste porcarii… vedeti interviul. In spatele unor cuvinte murdare, nu exista dovezi, nu exista personalitati care sa semneze aceste studii. Multe sunt proclamate nule iar altele prost interpretate. Nu se mentioneaza nici pe ce lichide nici pe ce modele de tigari electronice s-au facut studiile care sperie oamenii. Nu se mentioneaza nivelul substantelor nocive gasite iar cand se mentioneaza acesta este in limita admisa pentru organismul uman.

V-am rezumat cateva dintre punctele atinse in cadrul acestei emisiuni, interesante dupa parerea mea. Felicitari dului Ovidiu Joita si felicitari AITE, Asociatia Industriei de Tigari Electronice din Romania!

Pentru cine are rabdare si este interesat sa citeasca, iata si emisiunea:


Filed under: 2. Efectele tigarii electronice, 9. Evenimente

Scrumiera fara scrum pentru tigara electronica

$
0
0

scrumiera_tigara_electronica

De curand am citit pe internet ca o companie de tigari electronice, Blu eCigs, care de regula comercializeaza doar modele cu forma clasica, a scos pe piata un fel de scrumiera/suport pentru tigara electronica. La inceput mi s-a parut o tampenie aceasta asa-zisa „scrumiera”, dar apoi mi-am adus aminte de o poveste pe care as vrea sa v-o impartasesc si voua.

Cu cativa ani in urma, cand pe piata exista doar tigara electronica DSE901 si Ego, am incercat sa conving un unchi de-al meu sa renunte la fumat. Persoana despre care va vorbesc are peste 50 de ani si era fumator de-o viata.

Dupa lungi discutii pe care le-am avut cu el, eu pe atunci fiind un incepator in ale vapatului, l-am convins sa isi cumpere o tigara electronica DSE901. Cu ajutorul acestei tigari electronice a reusit sa renunte la fumat. Ca sa imi arate aprecierea lui, m-a invitat la el acasa sa luam masa impreuna, ca intre rude (stiti si voi cum este).

In timp ce ma aflam la el acasa si imi povestea cu incantare cum a reusit sa renunte la fumat, mi-a zis o chestie ciudata pe care nu o mai auzisem pana atunci. Mi-a zis ca de cand vapeaza tigara electronica ii lipseste ticul de a scruma, de aceea mereu tinea dupa el una dintre scrumierele vechi pentru a mima practic cu tigara electronica cum scrumeaza. Mi s-a parut foarte ciudat la momentul respectiv, insa de-a lungul timpul am cunoscut o multime de fumatori, fiecare avand diverse obiceiuri legate de fumat si atunci am inteles. Fumatorii au diverse ticuri care si le-au format si de-a lungul timpului v-am tot povestit de ele.

Probabil ca si cei de la Blu ecigs au luat aceasta decizie de a crea un fel de scrumiera/suport, gandindu-se la vaperii carora le lipseste ticul de a scruma, dar si pentru a avea un loc unde sa iti poti pune e-tigara. La tigarile electronice cu forma clasica e mai dificil pentru ca nu poti sa le pui intr-o pozitie anume pe masa, in schimb Ego, iVIP sau modurile care au aparut recent sunt mai usor de depozitat.


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Ce urmeaza pentru tigara electronica, dupa batalia de la Strasbourg?

$
0
0

vaperiPe 8 octombrie, la Strasbourg, Parlamentul European a votat o serie de masuri pentru a reglementa tigarile din tutun si produsele care contin nicotina. Cele mai importante decizii adoptate sunt:

- interzicerea tigarilor din tutun cu arome, din 2022
- avertismentele de pe pachetele de tigari sa acopere 65 % din suprafata ( 30 % este in prezent)
- interzicerea comercializarii de pachete care contin mai putin de 20 de tigari
- interzicerea aditivilor in produsele din tutun

Cea mai importanta decizie, de departe, a fost respingerea propunerii de a reglementa tigarile electronice ca medicamente. In locul acesteia a fost propus sa se aplice din restrictiile pentru tigarile din tutun, precum si alte restrictii ( acesta propunere poarta numele de Amendamentul 170 ).

In urmatoarea etapa, vor avea loc negocieri intre Parlamentul European si Consiliul European, care ar trebui sa se termine pana la Craciun, pentru a adopta cele mai bune reglementari. Este putin probabil ca acestea sa fie in interesul vaperilor, avand in vedere ca industria tutunului, dar si cea farmaceutica, vor continua sa faca lobby impotriva tigarilor electronice. Este putin probabil ca vor lua in considerare toate efectele secundare pe care deciziile adoptate le vor avea si impactul lor pentru comunitatea utilizatorilor de tigara electronica.

Aceste reglementari ar putea include stabilirea unor standarde pentru performanta si siguranta tigarilor electronice. Ca de exemplu, ar putea fi interzisa folosirea unor anumite ingrediente in lichidele pentru tigari electronice. Ar putea fi, de asemenea, introduse restrictii de varsta, dar si in privinta marketingul. Desigur, aceste reglementari sunt din cele mai blande, dar ne putem astepta si la altele mult mai restrictive, care ar putea face chiar tigara electronica un produs ineficient… orice este posibil.

Prin urmare, dragi vaperi, lucrurile nu stau nicidecum bine, am castigat o batalie, dar nu si razboiul…


Filed under: Uncategorized

Cum a reusit un chinez sa detina monopolul pe tigari electronice, in Spania

$
0
0

chinez_tigara_electronicaDragi vaperi, de curand am citit pe internet o poveste pe care vreau sa v-o impartasesc.

Marea majoritate a modelelor de tigari electronice care sunt realizate in China pot fi vandute oriunde in lume, mai putin in Spania. De ce? Pentru ca in Spania, persoana care inregistreaza design-ul unui model, are dreptul absolut de a vinde acel model. Astfel, un chinez a ajuns sa se imbogateasca, dupa ce a inregistrat aproape toate modelele de tigari electronice disponibile pe piata.

Yi Hu Wang Ji, in varsta de 40 de ani, s-a mutat in Spania cand avea doar 10 ani. Astazi este un om de afaceri de succes si este pe cale sa se imbogateasca si mai mult de pe urma legilor din Spania.

In timp ce majoritatea oamenilor au crezut initial ca tigarile electronice sunt doar un trend de moment, Yi Hu Wang Ji si-a dat seama ca tigarile electronice vor ramane multa vreme pe piata, de aceea a investit aproximativ 1,5 milioane € pentru a inregistra 137 desing-uri ale unor modele diferite de e-tigari. Acum el controleaza aproape intreaga piata spaniola a tigarilor electronice si oricine doreste sa vanda aceste dispozitive in Spania, trebuie mai intai sa ii faca o vizita lui. Yi Hu Wang Ji intentioneaza sa inregistreze toate tigarile electronice care apar in China. Omul de afaceri a inceput deja sa trimita avertismente la magazinele care vand produsele fara consimtamantul sau, iar acum isi face publicitate in ziare si la televizor ca fiind un rege al tigarilor electronice.

Piata de tigari electronice din Spania este relativ noua si nu exista cifre oficiale disponibile cu privire la vanzari, dar cu aproximativ 3.000 de magazine in intreaga tara, Wang Ji este pe cale sa devina un om foarte bogat. El spera sa construiasca si sa profite de urma acestui monopol cel putin pana cand companiile de tutun vor introduce propriile branduri patentate pe piata spaniola.

Aceasta poveste este oarecum ironica cu povestea chinezului Hon Lik, care a inventat tigara electronica si care nu a reusit sa se imbogateasca de pe urma inventiei sale, in timp ce acest domn a reusit atat de usor…


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Ce schimbari va aduce amendamentul 170 pentru industria de tigari electronice?

$
0
0

tigara electronica ueAmendamentul 170 este parte a Directivei anti-tutun si a fost votat de membrii Parlamentului European.

Dupa cum deja stiti multi dintre voi, Directiva anti-tutun a avut ca scop reglementarea tigarilor electronice ca produse medicamentoase, dar dupa un lobby puternic din partea comunitatii vaperilor si cu ajutorul mai multor europarlamentari, s-a renuntat la aceasta idee pentru a veni cu alte reglementari corecte.

Dar, ce reglementari va aduce totusi amendamentul 170?

Se pare ca amendamentul 170 va incerca sa acopere toate semnele de intrebare ridicate de cei care se opun industriei de tigari electronice. Dintre acestea as dori sa amintesc cateva foarte importante:

1. Tigarile electronice nu vor fi comercializate celor cu varsta sub 18 ani. Dupa cum stiti exista deja o regula nescrisa in aceasta privinta, insa nu exista nicio lege in acest sens.

2. Limita superioara pentru e-lichide va fi de 30 mg de nicotina. Niciun e-lichid care va contine mai multa nicotina nu va putea fi comercializat.

3. Publicitatea, una dintre principalele motive de ingrijorare a autoritatilor. Acestia sunt de parere ca tigarile electronice promoveaza fumatul, iar faptul ca in reclame apar actori de la Hollywood care promoveaza vapatul ca fiind cool, acest lucru va incuraja copiii sa se apuce de fumat. Noi stim ca tigarile electronice nu sunt un produs care sa promoveze fumatul, dar se pare ca amendamentul 170 va supune tigara electronica la aceleasi reguli ca si tigarile din tutun, in ceea ce priveste publicitatea.

4. Fara mentiuni cu privire la sanatate. Se pare ca exista unele companii de tigari electronice pretind niste beneficii asupra sanatatii care nu exista. Eu unul nu am facut altceva decat sa va tin la curent intotdeauna cu studiile care apar pe acest domeniu, nu am inventat nimic. Nu stiu ce inventii scot unii comercianti, insa pe acest principiu eu unul as propune si ca medicii care spun minciuni despre tigara electronica sa fie sanctionati!

5. Avertismente privind sanatatea. Toate ambalajele pentru tigari electronice vor trebui sa includa un avertisment privind sanatatea, care sa precizeze si ca acest produs este destinat exclusiv utilizarii de catre fumatori, dar si faptul ca aceste produse contin nicotina, care este o substanta ce provoaca dependenta.

6. Amendamentul 170 propune continuarea cercetarii si o revizuire a acestor reglementari propuse, in termen de 3 ani.

7. Amendamentul 170 solicita ca anumite procese de productie si standarde UE sa fie respectate.

Dupa cum puteti vedea, aceste reglementari sunt convenabile si acopera toate problemele care au fost ridicate de catre cei care sunt impotriva tigarilor electronice.

Tigarile electronice nu sunt medicamente, aceste produse sunt o alternativa pentru tigarile din tutun, iar Amendamentul 170 recunoaste acest lucru. Aceste reglementari vor permite industriei sa creasca si nu vor impovara aceasta industrie cu costuri, care ar putea pune la  pamant aceasta industrie.

Desigur, pana la Craciun mai este timp si pot aparea si alte propuneri. Atunci vom stii cu siguranta care vor fi noile reglementari impuse de UE pentru industria de tigari electronice.


Filed under: 9. Evenimente

Black Friday vine sau nu cu reduceri la tigari electronice anul acesta?

$
0
0

black_friday_tigara_electronicaDragi vaperi, dupa anul trecut cand Black Friday a fost un dezastru total pentru cei din industria de tigari electronice (va invit sa cititi aici povestea: http://forumtigaraelectronica.wordpress.com/2012/11/23/black-friday-la-tigara-electronica-preturi-umflate-si-reduceri-superficiale/), speram ca anul acesta vom avea parte intr-adevar de niste reduceri serioase.

Deocamdata am vazut vreo doi comercianti care „cica” au reduceri la tigari electronice de Black Friday… problema este ca ei nu au inteles deloc ce inseamna Black Friday din moment ce reducerile la ei sunt de 5%, adica mai nimic. Vanzatorii ambulanti de tigari electronice trebuie sa stie ca Black Friday este un concept creat de americani si adoptat, ca multe alte sarbatori/traditii si de romanii nostrii. De Black Friday se organizeaza reduceri semnificative la toate produsele disponibile pe piata, in ultima vineri din luna noiembrie. Atentie, reduceri „semnificative”, nu de 5% cum organizeaza romanii nostri, alea nu sunt reduceri. Daca tot vreti sa atrageti clienti faceti fratilor reduceri de cel putin 30% la un kit de tigara electronica pentru incepatori, ca sa fie intr-adevar Black Friday, nu doar un marketing de 2 lei.

De asemenea, un alt lucru pe care trebuie sa il mentionez si care anul trecut l-am remarcat la multe magazine, este umflarea preturilor pentru o perioada inainte de Black Friday pentru ca mai apoi reducerile de pret sa fie masive.

O sa fac un articol in care o sa scriu exact la ce anume trebuie sa fiti atenti si cum trebuie sa faceti cumparaturi de Black Friday pentru ca puteti sa va luati multe tzepe. Si-asa exista atatea tigari electronice si consumabile proaste pe piata, macar sa nu va mai pacaliti si cu reducerile astea….

Black Friday ar fi o oportunitate pentru cei care doresc sa treaca pe tigara electronica. Sunt sigur ca vor exista totusi reduceri bune la kiturile pentru incepatori.


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Italia doreste sa legalizeze vapatul de tigari electronice in public

$
0
0

italia_legalizeaza_tigara_electronicaDa ati citit bine, Ministerul Sanatatii din Italia doreste sa legalizeze vapatul de tigari electronice in locurile publice (restaurante, cinema, baruri etc), unde fumatul de tigari de tutun va continua sa fie interzis. Acest lucru exista deja, dupa cum bine stiti cu totii, noi vaperii folosim tigara electronica oriunde ne dorim, insa se pare ca Ministerul Sanatatii din Italia doreste ca acest lucru sa fie oficial. Atentie, Ministerul Sanatatii din Italia a facut aceasta propunere… as putea spune ca acest lucru este chiar de apreciat.

Cu toate acestea, surpriza vine si cu o restrictie, va fi interzisa utilizarea de tigari electronice in scoli. Daca ma intrebati pe mine, mi se pare o decizie corecta si indreptatita, pana la urma tigara electronica contine totusi niste substante care nu ar trebui inhalate de copii, cum e nicotina. Bine, daca stam sa ne gandim si fumatul este interzis in scolile din toata lumea, dar daca te aflii in pauze, la unul din colturile scolii este imposibil sa nu vezi un copil/adolescent fumand. Insa, sa zicem ca aceasta decizie este totusi spre binele copiilor.

Sigur ca toata Italia a ramas surprinsa dupa acest anunt, insa cei implicati in luarea acestei decizii au zis ca „nu s-au lovit la cap” :) ) si ca au hotarat acest lucru pentru ca „vaporii nu sunt acelasi lucru cu fumul de tigara.” Se pare ca acestia au analizat mai bine lucrurile si, probabil, ca au discutat si cu expertul Riccardo Polosa, de la Universitatea din Catania, care a fost implicat in realizarea mai multor studii despre tigarile electronice.  (Aveti aici unul dintre ele http://forumtigaraelectronica.wordpress.com/2011/10/05/asociatia-italiana-anti-fumat-e-pro-tigari-electronice/)

Ministrul italian al sanatatii, Beatrice Lorenzin, a vorbit chiar impotriva eforturilor Uniunii Europene de a clasifica tigarile electronice ca medicament. Dupa cum se vede, cu siguranta, Italia incepe sa vada tigarile electronice intr-o lumina pozitiva, asa cum ar trebui de altfel sa fie privit acest dispozitiv pretutindeni.

Meanwhile, in the land of choise (aka Romania) vapatul de tigari electronice este interzis la cinema, medicii isi dau cu parerea fara sa aibe habar despre acest dispozitiv, europarlamentarii nu ne prea ofera sustinere, iar Ministerul Sanatatii are probleme mult mai grave ca sa se mai streseze de noi…


Filed under: 9. Evenimente
Viewing all 565 articles
Browse latest View live