Quantcast
Channel: Forum Tigara Electronica
Viewing all 565 articles
Browse latest View live

Summit pentru tigari electronice in Marea Britanie

$
0
0

summit_tigari_electronicePeste 200 de experti in sanatatea la nivel international, oameni de stiinta, autoritati de reglementare, precum si persoane care se ocupa cu comertul de tigari electronice s-au intrunit saptamana aceasta, la Londra, pentru a discuta despre tigarile electronice. Cu totii au discutat despre potentialul de a salva milioane de vieti pe care tigarile electronice l-ar avea daca fumatorii ar fi incurajati sa renunte la tigarile din tutun.

Robert West, profesor de psihologie a sanatatii la Universitatea College, din Londra, a vorbit in fata delegatilor, entuziasmat de potentialul pe care tigarile electronice il au: “Marea intrebare si motivul pentru care suntem aici este daca acest obiectiv poate fi realizat si cum este cel mai bine sa o facem… si ce fel de mediu cultural si legislativ trebuie creat pentru a-l atinge. Cred ca poate fi atins, dar ca este o speranta, o promisiune, nu o realitate.”

Ceea ce Robert West doreste sa spuna este ca singurul impediment pe care el il prevede, ar fi posibilitatea ca potentialul tigarilor electronice sa nu fie permis de realizat. Cu autoritatile si guvernele care au propus deja reglementari mai stricte cu privire la tigari electronice in Europa si mai departe, posibilele milioane de vieti salvate pot fi in pericol. Aceste lucruri ii face pe cercetatori, sa incerce sa determine cat mai rapid si cat mai exact care sunt beneficiile tigarilor electronice.

Consultantul privat, Dr. Jacques Le Houezec, anticipeaza ca este un moment emotionant pentru cercetatori si oameni de stiinta care si-au dedicat viata profesionala pentru a gasi si a combate efectele consumului de tutun si nicotina.

„Suntem in domeniul asta de foarte mult timp, acest lucru pentru noi este o revolutie”, a declarat dr. Le Houezec. “Fiecare adolescent incearca ceva nou, multi incearca sa fumeze. As prefera sa incearce o tigara electronica in locul tigarilor obisnuite”.

Este foarte bine ca oamenii de stiinta din intreaga lume, precum si experti in domeniul tutunului, au avut o atitudine pozitiva fata de tigara electronica. Poate cel mai important, cu totii au recunoscut ca acest dispozitiv are un potential urias de a salva milioane de vieti.

Ma bucur ca a avut loc aceasta intrunire, insa regret ca nu a fost promovata in media foarte mult. Ma deranjeaza ca atunci cand apar tot felul de stiri de cacao, acestea sunt preluate instant de toata mass-media, iar cand apar stiri bune, constructive, ele nu sunt promovate. Oare am ajuns sa promovam in aceasta lume raul si gandirea negativa, in loc sa promovam binele si gandirea pozitiva?

Nu am vazut in Romania niciun articol legat de acest subiect, nu au aparut medici la tv care sa isi dea cu parerea….Oare de ce? Au inceput oamenii sa fie neinteresati de sanatate?


Filed under: 9. Evenimente

S-a lansat prima „Zona pentru vaperi” intr-un aeroport din Londra

$
0
0

Gamucci, o companie de tigari electronice cunoscuta in Marea Britanie, a anuntat ca va deschide in curand prima „Zona pentru vaperi” pentru utilizatorii de tigari electronice, pe Terminalul 4, din aeroportul Heathrow, din Londra.

“Zona Gamucci pentru vaperi” se va deschide luni, 25 noiembrie 2013 si va fi primul loc dintr-un aeroport destinat exclusiv pentru ca pasagerii sa se poata bucura de tigari electronice.

Aceasta miscarea vine intr-un moment in care popularitatea tigarilor electronice este in crestere rapida la nivel mondial. Potrivit Euromonitor International, vanzarile globale sunt acum in valoare de 1,3 miliarde lire sterline ( 2 miliarde de dolari SUA ), iar Marea Britanie si Statele Unite ale Americii sunt primele doua piete.

“Zona Gamucci pentru vaperi” va avea aproximativ 30 de metri patrati si va fi amplasata in sala de plecari alaturi de branduri de lux si magazine duty-free, cu accesul limitat doar la cei cu varsta de peste 18 ani. Va fi deschisa in fiecare zi, de la 05:00 pana la 22:30, iar aici se vor vinde numai tigari electronice Gamucci, bineinteles. Este o campanie de marketing buna… pacat ca tigarile electronice Gamucci nu sunt prea performante. Sunt genul de tigari electronice care imita pe cele clasice, ca atare, performanta lor este redusa. Din cate imi amintesc exista si un importator in Romania, insa aceste e-tigari nu sunt prea populare la noi… datorita performantei slabe si pretului piperat. Imi amintesc ca foloseam acest gen de tigari electronice acum 4 ani… cand dse901 era in top. Acum cine mai sta cu cartus… doar cei care fumeaza putin.

Peste 9,8 milioane de pasageri trec prin Terminalul Heathrow 4 in fiecare an .

Taz si Umer Sheikh, co-fondatorii Gamucci, au declarat :

“Ca o companie cu sediul la Londra, suntem incantati sa lansam prima zona pentru tigari electronice din lume la Heathrow, Terminalul 4. Heathrow este cel mai aglomerat aeroport din Europa, milioane de pasageri trec pe aici in fiecare an din toate colturile lumii.

Eu as putea sa adaug… de ce o zona de vapat cand ar trebui sa putem vapa oriunde???

„Si noi calatorim frecvent si ne identificam cu frustrarile fumatorilor atunci cand vine vorba de securitate. Speram ca zona noastra de vapat va oferi un mediu potrivit pentru a-si satisface pofta. Toate produsele noastre sunt necombustibile si permit fumatorilor sa se bucure de nicotina, fara tutun.”


Filed under: 9. Evenimente

Atentie cei care obisnuiti sa va incarcati tigara electronica in masina

$
0
0

baterie_explodata_tigara_electronicaOdata ce industria de tigari electronice a crescut, au inceput sa creasca si numarul de cazuri de tigari electronice explodate, care au luat foc sau care s-au topit. Aceste cazuri nu sunt atat de comune, pe cat ar crede unii, dar sunt suficiente pentru a ne asigura ca ar trebui sa acordam mai multa atentie la baterii.

Desi au aparut tot felul de situatii in care bateriile de tigari electronice au cedat, se pare ca cel mai des acestea esueaza in timpul incarcarii, in special in timpul incarcarii in masina. Incarcatoarele de masini si bateriile se pare ca au fost sursa unor incendii auto.

La aceasta problema exista doua explicatii posibile:

  1. In primul rand, pe timp de vara caldura din masina poate ajunge la temperaturi uriase care pot cauza supraincalzirea bateriei. Probabil ca multi dintre voi stiu deja ca nu trebuie sa lase in masina electronice, cand temperatura pe timp de vara, in masina, poate ajunge chiar si la 70 de grade. Insa, acum ca vine iarna nu trebuie sa ne mai facem probleme de asta.
  2. A doua cauza posibila sunt incarcatoarele ieftine si de proasta calitate. V-am tot spus de-a lungul timpul sa aveti grija ce tigari electronice va luati. Incarcatoarele ieftine nu regleaza puterea care vine de la masina, asa cum ar trebui. Iar in momentul in care porniti masina, bateria furnizeaza mai mult curent, lucru care poate duce la situatii catastrofice daca incarcatorul nu este unul de calitate.

Sa stiti ca aceasta problema nu este doar la incarcatoarele de tigari electronice, ci si la alte incarcatoare. Fac o paranteza ca sa va povestesc ce am patit eu cu un incarcator de Iphone. Il pierdusem pe cel original si mi-am cumparat unul ieftin de pe Okazii. Dupa o perioada scurta de timp, cand il bagam in priza incepuse sa scoata un sunet ciudat, destul de puternic. Am renuntat imediat la el, de frica sa nu se intample ceva mai grav.

Acest lucru tine de faptul ca producatorii folosesc materiale proaste pentru a ajunge la un pret de vanzare cat mai mic. Ca sa faca un produs ieftin trebuie sa foloseasca componente ieftine. Incarcatoarele de tigara electronica ieftina sunt realizate din componente de proasta calitate. De asemenea, de cele mai multe ori producatorii nu au grija sa testeze incarcatoarele si bateriile pentru a se asigura ca acestea functioneaza cum trebuie.

Am creat acest articol pentru a va transmite ca trebuie sa aveti ceva grija de tigarile electronice pe care le folositi. Nu uitati ca folositi un dispozitiv electronic, nu va porniti masina cu incarcatorul conectat si nu lasati in masina bateriile la incarcat nesupravegheate. Nu uitat ca din cand in cand trebuie sa mai inlocuiti bateriile si incarcatoarele de la tigara electronica. Nu in ultimul rand, nu folositi un incarcator de la un alt model de tigara electronica sau care pur si simplu este realizat de alt producator.


Filed under: 9. Evenimente

Ce va determina sa apreciati un lichid pentru tigara electronica?

$
0
0

e-lichideCe va determina sa apreciati un lichid pentru tigara electronica? Gustul, brandul, pretul sau tara in care a fost fabricat?

Stiati ca cele mai multe companii de tigari electronice se bazeaza mai mult pe comertul cu e-lichide, decat pe vanzarea de componente?

Mai mult, calitatea unui brand de e-lichide este data, in special, de baza din care sunt realizate. Motivul pentru care preferati un brand de e-lichide in detrimentul altuia este datorita acestui gust particular pe care fiecare e-lichid de la acel brand vi-l ofera. Baza amestecului pentru e-lichid se gaseste cam in toate aromele produse de un anumit brand. Apreciati cel mai mult la e-lichid gustul?

Brandul joaca, de asemenea, un rol important in alegerea e-lichidului, ca si in alte domenii de altfel. Sa luam de exemplu industria fashion. Exista multe persoane care dau pe un tricou de la Tommy Hilfiger 300 de lei, cand ar putea sa isi ia acelasi tricou poate cu 50 de lei, totusi ei continua sa plateasca atat de mult pe un tricou. Unii oameni ar putea sa prefere un brand doar pentru ca l-au folosit de la inceput. Altii poate prefera un brand pur si simplu pentru faptul ca este cunoscut.

Pe de alta parte, costul poate fi un criteriu de alegere al lichidului pentru tigara electronica. Ati sacrifica gustul pentru a plati mai putin pe un e-lichid sau ati prefera sa platiti mai mult pentru un e-lichid cu un gust ma bun? Cu totii stim ca exista pe piata numeroase e-lichide ieftine.

Deci, in functie de ce apreciati voi un e-lichid?


Filed under: 3. Despre e-lichide

UE pur si simplu nu are respect fata de utilizatorii de tigara electronica!

$
0
0

La sfarsitul saptamanii trecute, a aparut pe internet o propunere confidentiala a Comisiei Europene cu privire la reglementarea tigarilor electronice. Documentul a fost trimis numai la cei care negociaza viitorul pentru tigari electronice in spatele usilor inchise de la Bruxelles, adica reprezentanti ai Parlamentului European si Consiliului European. Aceasta nu este o propunere finala, dar prezinta cateva subiecte pe care negociatorii ar trebui sa le dezbata. Site-ul Nicotine Science and Policy a obtinut documentul si l-a facut public aici: http://nicotinepolicy.net/documents/policy/Article%2018%20-%20Electronic%20cigarettes%20-%20Commission%20proposal%2022%20Nov%202013.pdf . Propunerile din acest document sunt lipsite de orice bun simt, nu au nicio legatura cu sanatatea publica si nu tin cont, nici pe departe, de votul europarlamentarilor care a avut loc acum o luna. Daca vor fi adoptate aceste propuneri, in forma in care sunt acum, tigara electronica va fi interzisa in piata, iar dezvoltarea de noi produse este aproape imposibila.

Iata cateva dintre propuneri:
- Folosirea numai a cartuselor de unica folosinta. Fara clearomizoare si tankuri reincarcabile, adica cele mai eficiente rezerve vor fi scoase de pe piata.
- Folosirea numai a aromelor deja aprobate pentru utilizarea in produsele de renuntare la fumat. Cu alte cuvinte controlul aromelor va fi in mainile companiilor farmaceutice.
- Densitatea nicotinei limitata la maxim 20mg/ml fara nicio justificare, cu alte cuvinte eliminarea e-lichidele puternice, care sunt si cele mai utilizate de catre fumatorii inraiti.

- Limitarea continutul de nicotina din orice recipient la doar 10mg/unit….foarte putin. Aceasta propunere este lipsita de logica.

- Permite numai dispozitivele care “livreaza doze de nicotina in mod constant si uniform”, o reglementare complet inutila, severa si derivata din reglementarea medicamentelor – spre deosebire de medicamente, utilizatorii de tigari electronice pot controla doza.
- Interzicerea publicitatii in presa sau publicatii tiparite, la radio, televiziune si alte servicii audiovizuale si pe internet. Aceasta propunere cred ca este mai mult in interesul companiilor de tutun, deoarece si ele au aceleasi restrictii.
- Interzicerea vanzarii la distanta (ca de exemplu pe internet), in contradictie clara cu obiectivele pietei interne.

Practic, Comisia Europeana incerca sa introduca cat mai multe dintre reglementarile la medicamente, plus cele mai restrictive aspecte comerciale din industria de tutun, la tigara electronica, singurul produs promitator. Exista unul sau doua lucruri acceptabile in noua propunere, dar lucrurile foarte rele enumerate mai sus le fac total lipsite de importanta.

Adoptarea acestor propuneri va duce la:

- eliminarea singurei alternative existente pe piata care are intr-adevar capacitatea de a-i ajuta pe fumatori sa renunte
- aducerea in faliment a multor companii din Europa si nu numai
- eliminarea potentialului de a salva milioane de vieti si de a avea o viata mai sanatoasa.

Aceasta propunere ignora modul de functionare al tigarilor electronice si de ce au succes. Pare ca este mai mult o refulare a Comisiei care nu si-a indeplinit obiectivul de a reglementa tigarile electronice ca medicamente, in octombrie. Mai mult, se vede clar lobby-ul facut de companiile farmaceutice si cele de tutun.


Filed under: 9. Evenimente

Comisia Europeana actioneaza impotriva Parlamentului European in privinta e-tigarilor

$
0
0

Se pare ca, pe langa dezastrul in sanatate publica, propunerile Comisiei Europene cu privire la tigarile electronice sunt si motivul unui scandal politic. In urma cu aproximativ o luna, Parlamentul European a votat amendamentul 170 privind reglementarea tigarilor electronice. Acest amendament se presupunea ca era baza oricaror viitoare negocieri, cu scopul de a imbunatatii si de a transforma acest amendament intr-un regulament. Insa, se pare ca cei din Comisia Europeana ignora complet votul si vointa celor din Parlamentul European. Iata care sunt diferentele majore intre cele doua propuneri:

- Parlamentul European : concentratie maxima de nicotina de 30mg/ml pentru lichidele pentru tigara electronica
- Comisia Europeana : Concentratia de nicotina maxim de 20mg/ml pentru lichidele din tigari electronice

- Parlamentul European : aromele permise
- Comisia Europeana : aromele interzise ( cu exceptia celor prezente in alte metode de renuntare la fumat aprobate )

- Parlamentul European : nicio restrictie privind modelele de tigari electronice
- Comisia Europeana : atomizoarele si clearomizoare interzise, numai tigari electronice de unica folosinta sunt permise

- Parlamentul European : nicio restrictie privind vanzarile transfrontaliere
- Comisia Europeana : vanzarile transfrontaliere interzise

- Parlamentul European : cerere de a raporta lista ingredientelor si a emisiilor
- Comisia Europeana: tigara electronica nu trebuie sa contina contaminanti

- Parlamentul European : reclame interzise pentru tigara electronica
- Comisia Europeana : reclame interzise la tigari electronice

Este evident ca propunerea Comisiei europene contrazice aproape toate propunerile votate de Parlamentul European cu privire la industria de tigari electronice. Este scandalos cum Comisia Europeana nu tine deloc cont de vointa europarlamentarilor si doreste cu orice pret sa interzica tigara electronica. Mai mult decat atat, Comisia Europeana se pare ca ignora complet orice cercetare stiintifica cu privire la tigarile electronice, care a fost realizata pana acum. Nu mai spunem nimic de interesul sanatatii publice pentru ca asta se pare ca nici nu intra in discutie…


Filed under: 6. Articole contra tigara electronica, 9. Evenimente

Care este concentratia ideala de PG sau VG in e-lichidul de tigara electronica?

$
0
0

propilen_glicol_vs_glicerina_vegetalaPe masura ce citesc si scriu mai mult despre tigari electronice, imi dau seama ca intrebarile legate de aceste produse se incadreaza in doua categorii: cele care au un raspuns exact si cele, precum aceasta, al caror raspuns este: „depinde de tine”.

In majoritatea cazurilor, concentratia de PG – propilen glycol sau de VG – glicerina vegetala se rezuma la propriile preferinte. Cu toate acestea, exista si cateva lucruri legate de PG si VG de care ar trebui sa tinem cont.

  1. Alergie la PG sau VG-ul din lichidele pentru tigara electronica

Esti alergic/a la PG sau la VG? Acesta este primul lucru de care ar trebui sa tinem cont atunci cand stabilim ce raport PG/VG alegem. Au existat cateva cazuri in care vaperii au fost alergici la PG. Potrivit statisticilor, alergiile la PG sunt foarte rare, insa se pare ca au existat cativa utilizatori de tigara electronica alegici la aceasta substanta. In ceea ce priveste VG-ul, eu personal nu am auzit pe nimeni care sa fie alergic la aceasta substanta.

Uneori simptomele de sevraj pot da impresia de alergie, cum ar fi: tusea, transpiratia, greata sau durerile de cap.

  1. PG = aroma mai intensa, VG = aburi mai multi

Se stie deja ca e-lichidele pentru tigari electronice care au o concentratie mai mare de PG tind sa ofera un gust mai intens. De asemenea, se stie si ca e-lichidele cu o concentratie mai mare de VG tind sa retina intensitatea aromei si sa ofere o cantitate mai mare de vapori. Unii producatori folosesc uneori mai multa aroma pentru ca gustul sa fie mai puternic, insa rezultatul nu este intotdeauna unul bun.

In functie de preferintele pe care le au, vaperii incearca sa gaseasca un echilibru intre aceste doua lucruri. De exemplu, pentru mine este mai important gustul decat cantitatea de vapori, de aceea optez, in general, pentru e-lichide care au o concentratie mai mare PG si mai mica de VG.

  1. PG ofera un throat hit mai bun la tigara electronica

Iti aduci aminte senzatia aceea cand erai fumator si simteai cum tragi fumul din gat in plamani? Ei bine, in general, e-lichidele cu o concentratie mai mare de PG ofera aceasta senzatie.

  1. Vascozitatea lichidelor pentru tigara electronica

E-lichidele cu o concentratie mai mare de VG tind sa fie mai vascoase. In general, vascozitatea e-lichidului poate conta intr-o oarecare masura, depinde mult si de ce tigara electronica folosesti. Exista unii vaperi care sustin ca e-lichidele cu o concentratie mai mare de VG tind sa se transforme in vapori mai greu, datorita vascozitatii, iar de multe ori acest lucru duce la infundarea atomizorului/clearomizorului.

In incheierea acestui articol as vrea sa fac un rezumat scurt la cele scrise mai sus, pentru ca lucrurile sa fie clare:

-          daca puneti mai mult accent pe vapori in loc de gust si throat hit atunci ar trebui sa optati pentru un e-lichid cu o concentratie mai mare de VG (70% sau chiar mai mult)

-          daca preferati aroma in schimbul vaporilor, atunci ar trebui sa optati pentru un e-lichid cu o concentratie mai mare de PG (70% sau mai mult)

-          daca nu sunteti sigur atunci mergeti pe varianta 50/50 :)

Trebuie sa va spun ca majoritatea lichidelor comercializate acum, la cele de calitate ma refer, au o concentratia aproximativ egala de PG si VG. Vorbesc aici de Liqua si FlavourArt. Un alt lichid bun, Dekang, are ori 100% VG ori 100% PG. Nu prea face mix-uri.


Filed under: 1. Esti nou? Ce trebuie sa stii, 3. Despre e-lichide

Salvati tigara electronica de reglementarile excesive ale UE

$
0
0

SignPetitionLogo2012Cu totii stiti ca in luna octombrie a acestui an, Parlamentul European a respins propunerea de a reglementa tigarile electronice ca medicament. Propunerile formulate de cei din Parlamentul European se presupuneau a fi baza oricaror viitoare negocieri cu Comisia Europeana. Insa, se pare ca niste oameni doresc cu tot dinadinsul sa interzica tigara electronica in Europa. Astfel, cei din Comisia Europeana nu tin cont deloc de vointa europarlamentarilor si vaperilor, dar v-am mai vorbit de acest lucru, in articolul acesta: http://forumtigaraelectronica.wordpress.com/2013/11/30/comisia-europeana-actioneaza-impotriva-parlamentului-european-in-privinta-e-tigarilor/

Ce putem sa facem noi pentru a schimba aceasta situatie?

Putem semna aceasta petitie de AICI prin care cerem Parlamentul UE sa reexamineze propunerile in conformitate cu articolul 18 din Directiva privind produsele din tutun, unde este inclusa si tigara electronica.

De asemenea, doresc sa va rog pe aceasta cale sa spuneti si prietenilor vostri, chiar si celor care nu sunt vaperi, de aceasta petitie si sa ii rugati sa semneze si ei. In fond, tigara electronica este un produs care aduce beneficii atat fumatorilor, cat si nefumatorilor. Tigara electronica este un produs care poate contribui la imbunatatirea sanatatii publice.

Din pacate, se pare ca trebuie sa ducem o lupta continua impotriva celor de la UE care, asa cum v-am mai zis, nu fac altceva decat sa isi apere propriul interes… sau mai direct spus, interesul companiilor farmaceutice!

Fac apel la toti utilizatorii de tigari electronice… sa putem dovedi ca suntem foarte multi. E simplu, da-ti un click, bagati o adresa de mail si numele si ati votat. Nu stiu cat de mult va conta acest lucru insa sper ca productia de tigari electronice sa nu se mute doar in fabricile de medicamente, care ne vor oferta numai prostii la preturi exorbitante.

P.S. Ii multumesc lui Dacian pentru ca mi-a trimis linkul cu petitia!


Filed under: 9. Evenimente

Dovada clara ca industria farmaceutica face lobby impotriva tigarii electronice

$
0
0

Au tot aparut in presa internationala de-a lungul timpului diverse articole cu privire la actiunile pe care industria farmaceutica le-a intreprins impotriva industriei de tigari electronice. S-a vehiculat chiar si ca „Farma” ar fi organizat intalniri la restaurante de lux pentru a influenta UE sa interzica tigara electronica. Insa, nu am avut nicio dovada evidenta, o proba care sa demonstreze lobby-ul organizat de farma… pana acum. Se pare ca o companie farmaceutica a trimis o scrisoare, catre toti europarlamentarii, in care propune limitarea nivelului de nicotina la 12 mg/ml pentru lichidele de tigara electronica. Mai jos aveti scrisoarea tradusa de mine:

„Subiect : Comentariu științific cu privire la proiectul Comisiei (Articolul 18) – negocierile tripartite cu privire la TPD

Dragilor,

Având în vedere noul text propus cu privire la produsele care conțin nicotină (art. 18), recent elaborat de către Comisia Europeană, ne-am dori să împărtăsim parerile companiei farmaceutice X cu privire la Directiva privind produsele din tutun.

Compania farmaceutica X înțelege că noua propunere este rezultatul unor negocieri intense și schimburi de opinii între instituțiile europene, din ultimele câteva săptămâni. Compania farmaceutica X crede cu tărie că doar cu o modificare minoră, pe bază științifică, a pragului de nicotina până la 12 mg / ml, noul text ar putea duce la un compromis echilibrat între Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeana (care sugerează 20mg/ml).

Un studiu științific recent, realizat pe tigari electronice cu un conținut total de 16 mg a arătat că e-țigările reduc dorința de a fuma. Un conținut de 16 mg poate fi de așteptat să fie realizat cu o limită de concentrație de 12 mg / ml. Ni se pare propice sa se stabileasca o limită de conținut, ca o abordare prudentă având în vedere că există decât dovezi științifice foarte limitate cu privire la siguranța de e-țigărilor. Restricționarea conținutului de nicotina la 12 mg / ml, ne va asigura că livrarea de nicotină catre utilizator nu depășește în mod semnificativ cantitatea livrată de medicamente, reducând astfel riscul pe termen scurt și lung al efectelor adverse neașteptate. 12 mg / ml este considerata o limită rațională din punct de vedere științific și de sănătate care permite totusi fumatorilor adulti un beneficiu potențial de a obține nicotina de la tigarile electronice……

Vă mulțumim anticipat pentru atenția dumneavoastră.

Cu stima,
…………………
În numele ………….
Presedinte si CEO
Compania farmaceutica X”

Scrisoarea a fost facuta publica de catre Dr Konstantinos Farsalinos, care este foarte implicat in sustinerea industriei de tigari electronice la UE. Din pacate nu stiu de la ce companie a fost trimisa aceasta scrisoare, pentru ca am gasit-o pe site-ul doctorului publicata, cu numele companiei sters.

Dupa cum ati citit, se vede clar cum aceasta companiei farmaceutica face lobby impotriva industriei de tigari electronice. Cine stie cate astfel de scrisori au mai primit cei de la UE. De asemenea, nu pot sa nu ma intreb cata influenta are compania aceasta in randul europarlamentarilor? Un alt lucru interesant de stiut ar fi, de ce aceasta companiei trimite o astfel de scrisoare europarlamentarilor? Ce treaba au companiile farmaceutice cu tigarile electronice? E o intrebare retorica, desigur… eu stiu foarte bine ce treaba au…


Filed under: 6. Articole contra tigara electronica, 9. Evenimente

Simptome de sevraj puse pe seama trecerii la tigara electronica

$
0
0

Vreau sa va atrag atentia sa nu va speriati, pentru ca majoritatea oamenilor care trec pe tigara electronica nu au nici un fel de simptome… eu n-am avut nimic si nici n-am auzit vreunul dintre cei peste 20 de prieteni sa fi avut. Deci sunt destul de rare.

Atunci cand treci de la tigarile clasice la tigara electronica este posibil sa observi anumite schimbari ciudate. Dupa primele doua zile s-ar putea chiar sa te simti mai rau decat te-ai simtit vreodata cand ai fumat tigari obisnuite. Insa, de cele mai multe ori aceste simptome sunt cauzate de renuntarea la tigarile traditionale si mai putin de tigara electronica.

Desi s-ar putea ca aceste lucruri sa se intample exact atunci cand ai inceput sa folosesti tigara electronica, sau la cateva zile, adevarul este ca, cel mai probabil, acele simptome nu sunt cauzate de acest dispozitiv. Exista o serie de modificari fiziologice prin care trec oamenii care renunta la fumat cu sau fara tigari electronice.

Nicotina din tigara electronica poate sa te ajute sa nu suferi de anumite simptome ale sevrajului, dar din pacate nu toate aceste simptome sunt cauzate de nicotina. Iata cateva simptome care ai putea crede ca sunt cauzate de vapat, insa in realitate sunt simptome cauzate de renuntarea la tigarile obisnuite.

Tuse

Aceasta este cea mai intalnita schimbare pe care fumatorii o pun pe seama trecerii la tigara electronica. La cateva zile dupa ce ai renuntat la tigari, s-ar putea sa tusesti mai tare chiar decat o faceai atunci cand fumai „cuie”.

Acesta este un simplu act al plamanilor tai care s-au trezit si incearca sa elimine toate substantele acelea nocive pe care fumul de tigara le-a depus acolo. Fumatul stopeaza acel reflex al plamnilor de a se curata de substante straine. Odata ce te-ai oprit din fumat, plamanii incep sa isi recupereze acest reflex.

Ca urmare, corpul tau incepe procesul de epurare a tuturor substantelor nocive pe care le-a colectat. Modul organismului de a face asta este prin tuse. In plus, se poate forma mucus care poate duce la simptome asemanatoare cu cele provocate de o raceala.

Aceste simptome pot dura o saptamana sau mai mult (depinde de ce „depozite” ai in plamani), ele se vor termina in cele din urma.
Dureri de cap

Similar cu tusea provocata de lipsa de contaminare, unii oameni au dureri de cap dupa ce au trecut la tigara electronica. La fel ca si crizele de tuse, acest lucru este cauzat de substantele nocive din fumul de tigara.

Exista o serie de modificari chimice care se intampla si care provoaca durerile de cap. Insa, cel mai important factor ar putea fi schimbarea nivelului de oxigen. Cand fumezi, inhalezi o „o portie mare” de monoxid de carbon impreuna cu alte substante nocive din fumul de tigara.

Monoxidul de carbon scade nivelul de oxigen din sange. Tigarile electronice nu contin monoxid de carbon (precum si alte mii de substante). Ca urmare, creierul si sistemul circulator obtin acum mai mult oxigen decat sunt obisnuiti, ceea ce poate duce la dureri de cap, printre alte lucruri, precum si furnicaturi la nivelul extremitatilor.
Respiratia urat mirositoare, gura uscata sau gat inflamat

Acest simptom este un pic diferit fata de celelalte pe care le veti gasi pe lista. Acesta este un simptom cauzat, de asemenea, de renuntarea la fumat, din cauza deshidratarii, insa vapatul de tigari electronice tinde sa intensifice aceasta stare.

Vaporii de la tigarile electronice elimina umezeala din aerul inconjurator. Asta include si umezeala din gura si din gat. Pe scurt, tigara electronica iti va usca gura si gatul.

Din fericire, acest lucru poate fi rezolvat destul de usor. Bea multa apa pentru a ramane hidratat. Spre deosebire de multe alte simptome, acesta nu va disparea, va trebui intotdeauna sa te asiguri ca iti mentii aportul de lichide in corp.
Senzatie de gust neobisnuit

Fumatul distruge simtul gustului. Pe masura ce papilele tale gustative se vor regrupa, ele pot deveni suprasensibile si atunci ti se va parea ca unele alimente au un gust ciudat.

O alta explicatie ar mai putea fi si ca unele alimente chiar au acel gust ciudat, insa tu nu l-ai simtit pana acum :) . Insa, in cele din urma te vei obisnui cu noul simt al gustului.

Probleme la stomac

Acesta este un simptom neasteptat al renuntarii la fumat. Unii oameni care se apuca de vapat reclama tot felul de probleme la stomac. Aceste probleme vor disparea in maxim cateva saptamani.

Explicatia este cam aceeasi. Gura si plamanii nu sunt singurele lucruri care gazduiesc toate toxinele din fum. Unele au efecte si asupra stomacului, de aceea unele persoane pot experimenta crampe, gaze, constipatie sau chiar diaree.

Acest simptom va disparea pe masura ce sistemul digestiv isi va reveni. Daca tii o dieta bogata in proteine si ai grija sa te hidratezi cum trebuie, vei atenua aceste simptome.
Stare proasta de spirit

In timp ce tigara electronica iti livreaza destul de eficient nicotina, aceasta nu iti ofera toate substantele pe care le inhalai din tigarile de tutun.

Pentru inceput, exista o serie de ingrediente in tigari numai pentru a transporta mai eficient nicotina la creier. Aceste ingrediente nu exista in tigari electronice. Nici cele mai multe substante chimice care se gasesc in tigari. Unele dintre ele provoaca dependenta la fel ca si nicotina. De aceea unii oameni pot fi mai irascibili, chiar si atunci cand vapeaza tigara electronica. Din fericire, cu timpul aceasta stare va disparea.

Libidou crescut
Am pastrat asta special pentru final. Exista, desigur, multe beneficii care apar in urma renuntarii la fumat. Exista posibilitatea de a respira si de a nu mirosi ca o scrumiera. Cu toate acestea, exista si unul la care se face mai putin reclama.

Se pare că fumatul scade libidoul. Daca veti renunta la fumat este posibil sa simti ca ai o crestere a libidoului si a rezistentei. Nu va voi oferii sugestii cum sa rezolvati aceasta problema, va las pe voi sa gasiti solutii! :)


Filed under: 1. Esti nou? Ce trebuie sa stii

Hotararea unui tribunal din Franta: Tigarile electronice produse din tutun

$
0
0

tigara_electronica_frantaUn tribunal din Franta a decis, luni, ca tigarile electronice sunt produse din tutun si, ca atare, pot fi vandute numai de catre tutungerii autorizate in conformitate cu legislatia franceza, care ameninta sa puna pe butuci afacerile multor comercianti cu tigari electronice.

Controversata decizie a fost facuta de catre un tribunal din Toulouse, in sud-vestul Frantei, in urma unei plangeri facute de catre o tutungerie dintr-un oras din apropiere de Plaisance du Touch, impotriva unui vanzator de tigari electronice, Esmokeclean, dupa ce acesta si-a infiintat un magazin in apropiere.

Tutungerie a sustinut ca Esmokeclean a incalcat codul de sanatate publica din Franta prin intermediul reclamelor din magazinul sau fizic, magazinul online si pe pagina sa de Facebook.

Produsele din tutun, cum ar fi tigarile, pot fi vandute in Franta numai la puncte de vanzare autorizate, sub un monopol impus de stat, iar publicitatea acestora este interzisa. Insa, dupa cum stiti, tigarile electronice nu contin tutun, asa ca nu au de ce sa fie reglementate astfel.

Curtea a decis ca, in calitate de substitut pentru tigarile din tutun, tigarile electronice constituie produse din tutun si, prin urmare, compania Esmokeclean a incalcat aceste legi. Acesta a ordonat companiei sa opreasca vanzarea si publicitatea la tigari electronice, spunand ca acest lucru constituie ” concurenta neloiala ” fata de tutungeriile inregistrate.

Un avocat de la Esmokeclean a declarat ca firma va face recurs.

2.500 de locuri de munca la risc

Decizia instantei ar putea afecta vanzatorii de tigari electronice din toata Franta.

“Aceasta stabileste un precedent care spune ca vanzarea tuturor produselor pentru fumat este limitata la tutungeriile autorizate”, a declarat Bertrand Desarnauts, avocatul tutungeriei care a depus plangerea.

“Aceasta decizie implica faptul ca si alti vanzatori de tigari electronice nu vor mai fi in masura sa vanda e-tigari in magazine sau pe internet.”

Conform cifrelor de la Oficiul francez pentru Prevenirea Fumatului, existau 141 de magazine ce vand tigara electronica in Franta, in aprilie 2013, dar expertii estimeaza acest numar ar putea creste la 300 pana la sfarsitul anului.

Pe langa faptul ca va fi limitat accesul la tigarile electronice, lucru care ii va afecta in special pe vaperi, peste 2500 de locuri de munca sunt amenintate.

Dupa cum vedeti se pare ca industria de tigari electronice este amenintata in continuare din toate partile…

Nu pot sa nu ma intreb, „Oare cand o sa se termine?”


Filed under: 9. Evenimente

Studiu nou tigari electronice: Vapatul pasiv inca pare sigur

$
0
0

Utilizatori de tigari electroniceUn nou studiu realizat de o echipa de experti din Italia si Grecia, a analizat calitatea aerului intr-o camera de 60 de metri cubi (cam de marimea unui garaj sau o camera de zi mare) pe o perioada de cinci ore de vapat si de fumat. Rezultatele s-au dovedit promitatoare pentru tigarile electronice, intrucat au aratat ca nu exista aproape niciun fel de efecte negative asupra calitatii aerului, in ciuda mediului inchis.

Studiul a fost realizat intr-un laborator de toxicologie din Italia si la Centrul de Chirurgie Cardiaca Onasis, din Atena.

Unul dintre realizatorii studiului a fost Dr. Konstantinos Farsalinos, un nume deja cunoscut de multi dintre sustinatorii industriei de tigari electronice, datorita cercetarilor anterioare facute pe tigari electronice.

Scopul studiului a fost de a simula si compara efectele fumatului pasiv cu vapatul pasiv. Rezultatele sustin ceea ce multi experti au spus despre tigarile electronice – ca fara fum, acestea nu prezinta aproape niciun pericol real pentru utilizatorii de tigara electronica sau pentru cei din jur. De fapt, prin testarea a 600 de litri de aer s-a descoperit doar o singura substanta (glicerina) peste pragul de sensibilitate al instrumentului de testare. Acest lucru inseamna ca a existat o cantitate atat de mica de substante chimice in aer (poate niciuna, in unele cazuri), ca echipamentul nu a tinut cont de ele la masuratoare.

Aici gasiti studiul http://clearstream.flavourart.it/site/wp-content/uploads/2012/09/CSA_ItaEng.pdf .

Dr Michael Siegel explica foarte bine rezultatele acestui studiu: „ Motivul pentru care substantele chimice persista mai mult in aer, la tigarile din tutun, este pentru ca fumul are nevoie de mai mult timp ca sa se disipeze. In timp ce vaporii de la tigara electronica se dizolva in aproximativ 10-20 de secunde, fumul de tigara are nevoie de 19-20 de minute. Acesti timpi cresc intr-un mediu inchis.”

Studii precum acesta, ne demonstreaza ca regulile de interzicere a fumatului in public nu ar trebui sa se aplice si la tigari electronice. Cei care sunt impotriva acestei industrii ar trebui sa gaseasca alta scuza ca sa interzica tigarile electronice. Mai mult, ar trebui sa se tina cont si de acest studiu, pe langa multe altele, atunci cand se propun legi pentru industria de tigari electronice.


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Despre nicotina in general, despre tigari electronice in special

$
0
0

nicotinaUn nou studiu publicat recent, face cunoscuta parerea vaperilor despre substantele care se gasesc in e-lichidul pentru tigari electronice. Studiul este oarecum si o tentativa de a face reclama la un brand de e-lichide, insa este interesant totusi ca arata ce stiu si ce nu stiu vaperii despre substantele pe care le inhaleaza.

Varianta integrala a studiului o gasiti AICI

Eu o sa va prezint cateva date pe scurt, in special cateva referitoare la nicotina din lichidul pentru tigara electronica.

In timp ce, aproape 97% dintre utilizatorii de tigara electronica intervievati au declarat ca pentru ei este foarte importanta calitatea nicotinei, iar 80% au declarat ca sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru o calitate mai buna, putini sunt cei care stiu, cu adevarat, de unde vine nicotina si cum este produsa.

„Este interesant sa aflam ca, in timp ce calitatea nicotinei conteaza pentru majoritatea vaperilor, cei mai multi dintre ei nu stiu de unde provine aceasta,” a spus Laurent Leduc, presedintele companiei Alchem, care a realizat studiul. Leduc a spus ca 80% dintre respondentii sondajului au declarat ca ar fi dispusi sa plateasca mai mult pentru e-lichidele de tigari electronice premium, care le ofera o calitate mai buna.

Doar 12% dintre participantii la studiu stiau ca uneori nicotina este produsa sintetic. In timp ce la unele e-lichide se foloseste nicotina extrasa organic din plantele de tutun, la altele nicotina este extrasa din sulfatul de nicotina chimic.

O alta constatare cheie a studiului a fost ca, doar 7% dintre respondenti stiau ca impuritatile din nicotina ar putea cauza cancer. In timp ce nicotina in sine nu este cancerigena, impuritatile care rezulta din procesul de productie a nicotinei pot fi daunatoare, a explicat Leduc.

“Exista cateva intrebari de baza pe care fiecare utilizator de tigara electronica ar trebui sa le puna”, a declarat Leduc. “Intrebarile cele mai de baza sunt: de unde vine nicotina dvs. si cum se produce? Nicotina ar trebui sa fie derivata in mod natural, importata in mod legal si ambalata in conditii de siguranta pentru a-i proteja pe toti cei care inhaleaza acest e-lichid”, a mai spus el.

Inca un motiv in plus sa nu cumparati lichide pentru tigari electronice din „garaje” sau din piete, atrasi de pretul mai mic. Va recomand sa mergeti pe braduri cunoscute, precum: Liqua, Flavour Art sau Dekang.


Filed under: 3. Despre e-lichide

UE a decis ce se va intampla cu tigara electronica

$
0
0

tigara electronica ueMembrii ai Parlamentului European si statele membre au ajuns la un acord provizoriu privind normele pentru tutun ale Uniunii Europene, pe data de 16 decembrie, cu o tentativa de solutionare a problemei tigarilor electronice.

Acordul privind tigarile electronice merge dincolo de mandatul de negociere acordat guvernului lituanian, care detine presedintia rotativa a Consiliului de Ministri, si trebuie sa fie aprobat in cadrul unei reuniuni cu statele membre. Este posibil ca acordul provizoriu sa fie respins, potrivit unor surse din Consiliu.

Noul acord permite tigarilor electronice cu un continut de nicotina sub 20mg/ml (sau 18 mg per unitate) sa fie incadrate la vanzarea generala (adica cum sunt acum). Parlamentul European a insistat foarte mult sa se respecte aceasta limita, desi multe state membre au dorit o limita de 3 mg/ml. Cu toate acestea, statele membre vor fi libere sa reglementeze toate tigarile electronice ca produse farmaceutice, daca doresc acest lucru.

Acordul va permite cartusele reincarcabile, dar acestea trebuie sa fie ambalate in pachete de sine statatoare, care ar evita varsarea. Cartusele vor putea sa aibe maxim 1 ml e-lichid care sa contina pana la 20 mg nicotina.

Insa nu trebuie sa uitam ca statele membre vor fi libere sa adopte interdictii la nivel national care vor putea sa includa chiar interzicerea tigarilor electronice reincarcabile, atata timp cat aceste interdictii pot fi justificate din motive de siguranta. In cazul in care mai mult de trei state membre aleg sa faca acest lucru (ceea ce deja se intampla), atunci Comisia poate impune o interdictie in toata Uniunea Europeana, cu scopul de a mentine integritatea pietei unice. Acest lucru nu ar avea nevoie de aprobarea Parlamentului European sau a statelor membre. Comisia va examina situatia in 2016.

Cam astea sunt vestile deocamdata, mai bune sau mai rele, nu putem face nimic altceva decat sa asteptam.


Filed under: 9. Evenimente

New York interzice tigara electronica in spatiile publice

$
0
0

tigara_electronica_protestVapatul in restaurante si baruri va fi interzis la New York, dupa ce Consiliul orasului New York a votat ieri, 19.12.2013, sa aplice la tigara electronica aceleasi restrictii ca si la tigarile din tutun.

Ieri, Consiliul orasului New York, intentionat sau poate fara sa isi dea seama, i-a condamnat la moarte cauzata de fumat pe toti vaperii din acest oras. Intr-un vot unanim, cu cateva mici exceptii, legiuitorii au votat ferm si cu mandrie interzicerea folosirii tigarilor electronice in locurile publice.

Cu alte cuvinte, „Craciun fericit!” dragi utilizatori de tigara electronica din New York, bucurati-va de el din plin ca s-ar putea sa fie ultimul pe care il veti mai trai, avand in vedere ca sansele de a face cancer din cauza fumatului au crecut simtitor, din nou….

Uimitor este ca printre votanti au fost si Asociatia Americana a Plamanilor, Societatea Americana impotriva Cancerului si multi altii, toti cunoscuti ca fiind impotriva industriei de tigari electronice, finantati fiind de industria farmaceutica. Poate parea un paradox, dar cu alte cuvinte aceste asociatii au votat pentru incurajarea fumatului.

Interdictia va intra in aplicare peste patru luni, iar restaurantele, barurile, precum si alte locuri publice vor avea la dispozitie sase luni sa posteze afise prin care sa informeze publicul cu privire la regulile care se vor aplica la tigara electronica.

Dezamagitoare si total lipsita de bun simt aceasta decizie, sper ca vaperii din New York sa nu stea cu mainile in san si sa faca ceva, pentru ca nu este corect ceea ce se intampla!

Nu ar fi prima data cand vaperii din New York ies in strada pentru a sustine tigara electronica.


Filed under: 9. Evenimente

Craciun fericit tuturor utilizatorilor de tigara electronica!

$
0
0

va-doresc-craciun-fericit-la-multi-ani_77d0044120a84cEi, iata ca ne gasim din nou in aceasta perioada minunata a anului. Mai este putin si lasam in urma anul 2013, care din punctul meu de vedere a fost un an zbuciumat pentru industria de tigari electronice. Am trait multe sentimente anul acesta, ne-am bucurat si ne-am intristat, ne-am enervat (mai ales eu), dar acum toate au trecut si incercam sa mergem mai departe cu bune si cu rele.

Am putea crede ca oriunde in lume sarbatoarea Craciunului inseamna pentru crestini Nasterea Domnului. Se presupune ca in aceasta perioada ar trebui sa fim cu totii mai buni, sa ne iubim aproapele, sa uitam de toate si sa incercam sa ne bucuram alaturi de cei dragi.

Din pacate, in ultimii ani multi au uitat ce inseamna Craciunul si au transformat aceasta sarbatoare intr-o goana nebuna dupa cumparaturi, uitand complet ca singurele momente din viata cu adevarat fericite si care conteaza, sunt cele in care ne petrecem timpul alaturi de cei dragi.

Ma intristez cand vad ca oamenii pierd incet, incet, esenta acestei sarbatori si traditiile care ne-au facut copilaria mai frumoasa.

Ma bucur macar ca recensiunea a avut si o parte buna in aceasta perioada, oamenii au inceput sa cumpere cadouri mai practice (cum este tigara electronica) si au renuntat la multe alte nimicuri inutile.

Spiritul acela de a-ti iubi aproapele ne incearca putin in aceasta perioada, insa dupa trecerea in Noul an uitam complet de el si revenim la vietile noastre agitate si pline de ignoranta.

Imi pare rau ca sunt atat de dur, dar sunt convins ca exista printre voi, utilizatori de tigari electronice, care simt acelasi lucru…

Dar, sper ca acest Craciun sa fie pentru voi utilizatorii de tigara electronica, dar si pentru cei apropiati voua, un prilej care sa va aduca bucurie in suflet, care sa va faca sa fiti mai buni si sa lasati la o parte aceasta lume nebuna in care traim si sa incercati sa va bucurati alaturi de cei dragi si sa ii pretuiti mai mult, pentru ca in fond, nimic nu poate sa ii inlocuiasca si ei sunt cei mai importanti pentru voi!

Craciun fericit dragi vaperi!


Filed under: 9. Evenimente

Ti-ai propus sa renunti la fumat de Anul Nou? Foloseste o tigara electronica

$
0
0

renunta_la_fumat_2014Potrivit mai multor studii, renuntatul la fumat este unul dintre cele mai comune obiective pe care oamenii si le propun de Anul Nou. Mai mult decat atat, un studiu realizat la Universitatea din Stirling, a constatat ca oamenii care renunta la fumat in luna ianuarie au o probabilitate mai mica de a se reapuca. Probabil ca fumatorii sunt mai motivati atunci cand isi propun sa renunte de Anul Nou.

Daca esti printre cei care si-au propus acest lucru de Anul Nou am o veste buna pentru tine! Ce-ai zice daca ai incerca ceva care sa iti ofere aceeasi senzatie ca atunci cand fumezi? Poti realiza asta cu o tigara electronica. Probabil ca ai auzit deja despre acest dispozitiv si probabil ca deja ti-ai creat o imagine negativa despre el, insa trebuie sa stii ca lucrurile nu sunt deloc asa cum crezi. Tigara electronica este o alternativa pentru tigarile din tutun, care incalzeste un e-lichid cu nicotina si il transforma in vapori. Studiile realizate pana in prezent au constatat ca tigara electronica este cu 99% mai sigura decat tigarile din tutun. (Mai multe studii despre tigari electronice gasesti AICI)

Poti folosi tigara electronica aproape la fel ca si tigara clasica. Tragi un puf si apoi expiri. Cand tragi din tigara electronica vei simti aceeasi senzatie in gat ca atunci cand tragi dintr-o tigara clasica. Atunci cand vei expira vei vedea ca vaporii seamana mult cu fumul de tigara. Diferenta este ca acestia se risipesc in 2 secunde si ca nu miros.

Prin urmare, daca ti-ai propus pentru 2014 sa renunti la fumat, poate ar fi bine sa iei in considerare si aceasta alternativa. Nu ai nimic de pierdut daca incerci sa renunti la fumat si cu tigara electronica. Daca ai nevoie de informatii si sfaturi ma poti intreba!


Filed under: 1. Esti nou? Ce trebuie sa stii

La multi ani dragi utilizatori de tigari electronice!

$
0
0

tigara_electronica_2014Ei iata ca a mai trecut un an, cu bune si cu rele, cum ne place noua sa spunem. Nu stiu cum a fost pentru voi 2013, insa pentru mine a fost un an in care am trait noi experiente si am invatat multe lucruri. Asa optimist cum ma stiti, doresc si sper ca anul 2014 sa fie chiar mai bun decat precendentul sau.

Si pentru ca nu pot sa scriu acest articol fara sa nu mentionez si despre industria de tigari electronice, vreau sa va prezint un top al celor mai citite articole de pe blog in 2013.

1. Tigara electronica inteligenta iVIP. Review – O recenzie la tigara electronica iVIP de la Vipercig, un model apreciat de multi vaperi in 2013.

2. Review clearomizor CE4+, CE5, CE6 – In acest articol am prezentat o scurta comparatie intre cele mai folosite clearomizoare in 2013, CE4+, CE5 si CE6.

3. Libertatea ne intoxica cu minciuni despre tigara electronica. Metale grele? – Un subiect legat de tigari electronice, care a facut multa „valva” in 2013, cantitatea de metale grele care se gaseste in e-lichid.

4. Comportamentul unui utilizator de tigara electronica in societate – Cu totii suntem ambasadori ai industriei de tigari electronice, de aceea trebuie sa incercam sa ne comportam ca atare.

5. Tigari electronice cu voltaj reglabil. Argumente pro si contra – Anul asta au fost la moda, in special in randul vaperilor cu experienta, tigarile electronice modate sau modificate.

6. Cartuse Tank care curg, la tigara electronica? Iata solutia – In 2012, cea mai utilizata tigara electronica a fost modelul EGO cu ale sale cartuse Tank. Si in 2013 aceasta tigara electronica a fost in continuare apreciata de vaperii de pretutindeni.

7. Un nou studiu despre vaporii produsi de e-tigari – Un studiu celebru care sustine ideea ca vaporii de la e-tigara sunt mai siguri decat fumul de la tigarile traditionale din tutun.

8. Tigari electronice: Utilizare clearomizor CE4 | CE4 Plus – Probabil cel mai apreciat clearomizor in 2013 a fost CE4/CE4 Plus. Cu totii ne-am bucurat de el si am savurat vaporii de la tigara electronica.

9. Studiu alarmist cu privire la metalele din tigari electronice – Dupa cum v-am precizat si mai sus, acest subiect a fost foarte mediatizat in 2013. Sa speram ca problema a fost lamurita si ca in 2014 nu vom mai auzi de acest subiect.

10. Tigari electronice modate? Pentru cine sunt create si de ce. Review – Si ultimul, dar nu cel din urma, un articol despre tigarile electronice modate, dar si care au fost cele mai apreciate modele de acest fel.

In incheiere, vreau sa va multumesc voua, tuturor vaperilor care imi cititi articolele si care apreciati ceea ce scriu. Vreau sa le multumesc in special lui Dacii, DANcapitan, molaccristina, StanCastan, cristi, gabriel pentru ca v-ati pierdut din timpul vostru si ati postat pe blog o multime de comentarii.

Va doresc tuturor un an plin de impliniri si multa sanatate si fericire. Sa ne regasim cu bine in 2014.

Vapori de calitate va urez ;)


Filed under: 9. Evenimente

Studiu nou: Varietatea de arome este necesara pentru succesul tigarilor electronice

$
0
0

Dragi vaperi, incepem anul 2014 cu un studiu nou potrivit caruia varietatea de arome a contribuit considerabil la succesul obtinut de tigara electronica in randul fumatorilor. Studiul a fost realizat de Dr Konstantinos Farasalinos, un sustinator al industriei de tigari electronice.

Farasalinos este doctor la Centrul de Chirurgie Cardiaca Onassis in Grecia, iar pana in prezent a realizat cateva studii semnificative pentru industria de tigari electronice.

Din cei 4618 de participanti, mai mult de 90% sunt fosti fumatori, iar restul utilizatori duali care folosesc in paralel tigara electronica cu tigarile clasice. In medie, 3 tipuri diferite de arome au fost utilizate in mod regulat de catre participanti, iar fostii fumatori au schimbat mai des aromele decat utilizatorii duali. Atunci cand au trecut la tigara electronica majoritatea fumatorilor au ales o aroma clasica de tutun, iar mai apoi au schimbat cu arome de fructe sau arome dulci. Participantii au evaluat varietatea de arome ca fiind „foarte importanta” (scor 4 din 5), in efortul lor de a reduce sau de a inlocui complet fumatul. Aproape jumatate dintre participanti au declarat ca limitarea varietatii de arome ar creste pofta de tigari si ar ingreuna efortul de a inlocui fumatul.

Studiul (care il gasiti aici http://www.mdpi.com/1660-4601/10/12/7272 ) este important deoarece demonstreaza ceea ce toti vaperii stiu: aromele sunt o parte importanta a succesului tigarilor electronice si a placerii percepute de vaperi. Adultilor le plac aromele, iar acest studiu arata ca aromele sunt comercializate, deoarece exista o cerere de la utilizatorii obisnuiti.

De-a lungul „carierei” mele de vaper, de cand utilizez tigara electronica am incercat foarte multe arome de lichide de la multi producatori. Ca si la bauturi sau mancaruri, unele sunt bune doar vapate rar… altele mai des si ultimele de care nu te saturi. Nu uitati ca puteti sa faceti si mixuri. Mie imi plac combinatiile de tabac cu arome fresh de fructe sau menta.


Filed under: 3. Despre e-lichide, 9. Evenimente

Studiu nou: Vaporii pasivi de la tigara electronica nu sunt periculosi

$
0
0

tigara_electronica_copii2Se pare ca anul 2014 o sa fie anul studiilor legate de tigara electronica. Un nou studiu cu privire la vaporii pasivi de la tigara electronica a fost facut public in ziarul Baltimore Sun.

Articolul incepe in felul urmator: „Oamenii care stau in preajma unei persoane care foloseste tigara electronica sunt expusi la nicotina, dar nu si la alte substante chimice care se gasesc in fumul de tutun, ne demonstreaza un studiu.” Orice studiu nou pozitiv care apare in massmedia este bine sa fie cat mai raspandit. Din pacate, despre acesta inca nu s-a scris nimic in Romania, de parca la noi se publica doar studiile negative despre tigara electronica.

O mare parte din articol discuta despre un studiu realizat de Maciej Goniewicz care a fost publicat initial in Nicotine and Tobacco Research. Studiul a constatat ca persoanele dintr-o camera inchisa, expuse la vaporii de tigari electronice, inhaleaza doar un sfert din nicotina prezenta in fumul de tigara si aproape nici una dintre celelalte substante chimice. “Expunerea la nicotina este mai mica in comparatie cu expunerea la fumul de tutun. Iar noi stim, de asemenea, ca nicotina este relativ mai sigura in comparatie cu alte substante toxice periculoase din fumul de tutun”, a declarat Goniewicz.

Amy Fairchild de la Columbia University School of Health este, de asemenea, citata ca spunand, „Pentru localurile care iau in considerare extinderea interzicerii fumatului si la tigari electronice, aceste noi statistici ar trebui sa puna un semn de intrebare.” …”Si astfel, ar trebui sa isi raspunda la intrebarea de ce tigarile electronice sunt considerate mai sigure decat tigarile din tutun, deoarece riscurile se reduc considerabil atat pentru utilizator, dar si pentru spectator,  in comparatie cu tigarile din tutun.”

Incep tot mai mult sa cred ca aceste studii au importanta doar pentru noi vaperii, iar pentru autoritati nu semnifica nimic. Astept ziua aceea cand o sa aud un medic sau un parlamentar, citand din aceste studii.


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica
Viewing all 565 articles
Browse latest View live