Probabil ca ati tot vazut prin ziare in ultima vreme articole de genul : „Tigara electronica contine metale grele” sau „Tigara electronica contine metale periculoase”. Oricat ne-ar placea noua tigara electronica si oricat de siguri am fi ca vapatul este mai sanatos decat fumatul, nu putem sa nu ne punem intrebari. Si chiar ar fi gresit sa nu ne punem, pentru ca pana la urma este in joc sanatatea noastra.
Pentru a va raspunde la aceasta intrebare vreau sa va prezint un interviu cu Dr. Ricardo Polossa, care este expert in dependenta de tutun si probleme respiratorii si care a realizat cateva studii pe tigara electronica. Daca o sa dati un search in blogul meu dupa numele lui o sa le gasiti. Dar, haideti sa vedem ce parere are despre metalele din tigara electronica.
Studiile recente au descoperit niveluri ridicate de crom si nichel in vaporii produsi de tigara electronica. Au fost descoperite, de asemenea, plum si zinc, dar la nivele mai reduse decat in tigarile clasice. Ar trebui sa fie vaperii ingrijorati de aceste metale?
Dr. Ricardo Polossa: Nu ar trebui. Descoperirile actuale indica faptul ca tigarile electronice sunt cu mult mai putin daunatoare decat tigarile clasice. In primul rand, nivelurile metalelor descoperite in aceste studii sunt cu mult sub expunerea maxima admisa zi de zi la medicamentele inhalatorii, potrivit US Pharmacopeia.
In al doilea rand, desi nivelurile constatate la tigarile electronice ar putea reprezenta un risc rezidual, acesta este, de departe, mai mic in comparatie cu tigarile din tutun. Tineti cont de faptul ca fumul de tigara contine un cocktail de mai mult de 7000 de substante chimice toxice, cu mai mult de 40 de substante recunoscute ca fiind cancerigene, iar focusarea pe urme de metale nu creeaza un avantaj semnificativ pentru sanatate, ci doar titluri de ziare alarmiste.
In al treilea rand, avand in vedere rapoartele de la agentiile de protectie a mediului, vaperii ar trebui sa fie mai preocupati de aerul pe care il respira in orasele poluate, decat de vapat!
In cele din urma, inovarea acestor produse (noi materiale, fitile din bumbac etc) va reduce aceste aceste riscuri reziduale la minim.
Nivelurile metalelor descoperite in tigarile electronice sunt cu mult sub expunerea maxima admisa zilnic la medicamentele inhalatorii de catre US Pharmacopeia – de exemplu expunerea zilnica la plumb admisa de US Pharmacopeia este de 5 micrograme, in timp ce tigarile electronice emit doar 0.000126 micrograme pe ora (in cazul in care sunt folosite in mod continuu). Daca asa stau lucrurile, de ce a fost atat de mare ingrijorarea?
Dr. Ricardo Polossa: Portretizarea urmelor unui produs chimic ca fiind daunatoare este o tactica comuna a jurnalistilor, grupurilor de lobby, si chiar a guvernelor pentru a starni panica in randul oamenilor, care sunt in prezent alimentati de dezbaterile emotionale despre tigarile electronice. Desigur, asociand, pur si simplu, pericolul cu prezenta unui metal, asta nu inseamna ca acel lucru este daunator in sine.
Doza este cea care face ca o substanta sa devina otrava, iar prin gandirea de mai sus, orice poate fi toxic la un anumit nivel. Insa, tot ceea ce atingem, mirosim sau vedem este facut din chimicale, iar daca reducem aceste lucruri doar la numele chimic toate pot suna periculos atunci cand sunt prezentate oamenilor care nu sunt familiarizati cu termenii chimici.
Multi jurnalisti si grupuri de lobby exploateaza aceasta ignoranta in avantajul lor atunci cand doresc sa demonizeze ceva si sa perpetueze ignoranta.
Cititorii acestui blog sunt probabil toti familiarizati cu aceasta tactica, un exemplu poate fi propilen glicolul. Orice articol care doreste sa prezinte tigarile electronice ca fiind negative da exemplul propilen glicolului ca fiind un ingredient folosind la producerea antigelului.
Desigur, doar pentru ca propilen glicolul (sau orice alta substanta) are proprietati anti-inghet, asta nu inseamna ca este periculos, si avand in vedere cat de omniprezent este propilen glicolul in vietile noastre, temerile cu privire la aceasta substanta sunt in mare parte nefondate. Acesta este folosit cu succes in inhalatoarele pentru astmatici si in alte produse de larg consum (cum ar fi lotiuni si pasta de dinti).
Sunt metalele prezente in vaporii de la tigara electronica o amenintare pentru cei din jur?
Dr. Ricardo Polossa: Se stie ca fumatul pasiv contine mii de substante chimice care pot dauna sanatatii. Folosind tigara electronica in mediul interior poate expune persoanele din jur la urme de nicotina, dar nu si la produse specifice toxice rezultate in urma arderii tutunului.
Reglementarile ROHS solicita ca hardware-ul si cartomizoarele sa fie testate pentru plumb. Cum este posibil ca plumbul, care se considera a fi provenit din hardware, sa fie prezent in vapori? (Am auzit, de asemenea, zvonuri ca ar fi fost folosite cartomizoare de proasta calitate la aceste studii – Este adevarat?)
Dr. Ricardo Polossa: Urme de plumb au fost descoperite la cativa vapori produsi de tigara electronica, dar aceleasi cantitati au fost descoperite, de asemenea, si in inhalatorul cu nicotina Nicorette, in acelasi studiu. Sursa de plumb in vapori poate fi otelul inoxidabil din bobina care poate fi facut din oteluri inoxidabile feritice mai ieftine, care au un continut de crom si nichel mai scazut, dar care pot contine plumb.
In mod evident, informarea corecta a clientilor, punerea in aplicare a unor standarde de calitate si siguranta si inovarea de produs vor elimina aceste riscuri reziduale.
In viitor, finantarea de cercetari specifice ar trebui sa fie dedicata acestui obiectiv.
Urmarind articolele aparute in mass-media, unii oameni cred ca tigarile electronice pot provoca pneumonie sau alte probleme pulmonare. Cat de grav este acest pericol?
Dr. Ricardo Polossa: Nu exista nicio amenintare!
Pneumonia lipoida exogena este o afectiune rara care poate sa apara in cazul inhalarii excesive a unor particule straine grase continute in produse comerciale, cum ar fi laxative pe baza de ulei, balsam de buze sau luciu de buze cu arome excesive de fructe.
In fata a milioane de vaperi la nivel mondial, consumul de tigari electronice a fost legat de pneumonie lipoida in doua cazuri, unul in SUA si altul in Spania. Dupa o examinare atenta a notelor lor clinice, am ajuns la concluzia ca legatura dintre tigarile electronice si pneumonie lipoida este pura speculatie:
- nu exista nicio modalitate prin care expunerea regulata la glicerina din vapori sa cauzeze o acumulare de particule grase in plamani, deoarece glicerina nu este lipid, ci un alcool.
- in cazul din Spania, dovezile radiologice de pneumonie lipoida au fost realizate dupa ce pacientul se oprise din vapat, prin urmare, aceasta nu este o consecinta a vapatului.
- in ambele cazuri, am putut identifica o cauza mai plauzibila pentru aparitia pneumoniei lipoide.
Cu toate acestea, sunt constient ca unii vaperi amesteca intentionat uleiuri vegetale in lichidele lor, dar eu sunt impotriva acestei practici.
Sursa: http://www.ecigarettedirect.co.uk/
Filed under:
2. Efectele tigarii electronice