Quantcast
Channel: Forum Tigara Electronica
Viewing all 565 articles
Browse latest View live

Electronic cigarette Summit 2014 – Razboiul continua…

$
0
0

Vin mai tarziu cu concluziile legate de acest eveniment, deoarece am dorit sa citesc cat mai multe pareri de la participanti. Ca si anul trecut in Noiembrie oameni de stiinta, oficiali din sanatate publica, reprezentanti ai industriei tigarilor electronice, tigarilor clasice si farmaceutice, precum si multi altii, au participat la cea de-a doua editie a Electronic Cigarette Summit 2014, ce a avut loc la Londra, pe 13 Noiembrie.

electronic cigarette summit 2014

Ca si anul trecut, taberele sunt impartite intre cei care sustin ca tigara electronica ar trebui interzisa si cei care sustin ca aceasta ar trebui promovata ca un mijloc de renuntare la fumat. Este surprinzator cum au ajuns sa se duca “lupte” intre oameni care fac parte din aceeasi tabara, ma refer aici in special la organizatiile de renuntare la fumat, al caror scop principal ar trebui sa ramana acela de a ajuta fumatorii sa renunte. Si cum pot sa ii ajute, decat incurajandu-i sa foloseasca mijloacele cunoscute si eficiente de renuntare la fumat.

Insa, unul din punctele comune la care s-a ajuns la acest summit a fost ca tigara electronica este cu 95% mai sigura decat tutunul. In privinta aceasta, au reusit macar sa ajunga la o intelegere. Profesorul Robert West (Cancer Research UK) a declarat ca aceasta estimare este conservatoare, iar Profesorul Farsalinos a declarat ca cifra reala se apropie mai mult de 99%. Aceasta cifra a fost sustinuta si de reprezentantii guvernului britanic, printre acestia aflandu-se si persoane care se ocupa cu educarea consiliilor locale in privinta tigarilor electronice.

In continuare exista amenintari din partea UE pentru care lucrurile sunt aparent neclare. Desi, cu totii stim care sunt de fapt motivele. Cu toate ca, au oferit sprijin companiei Totally Wicked, in demersul ei de a contesta decizia UE de a reglementa tigarile electronice ca produse ale tutunului. Ramane si problema organizatiilor de sanatate, care sunt in continuare manipulate de marile companii, care se simt amenintate de tigarile electronice si care incearca sa mentina cota de piata pe care o au in prezent (de 1% din piata mondiala a tutunului).

Cel mai important este ca s-a ajuns la concluzia ca tigarile electronice sunt cu 95% mai sigure decat tigarile clasice si ca pot salva vieti. Prin urmare acestea nu ar trebui interzise, pentru ca sunt viitorul pentru fumatorii din intreaga lume!

Electronic Cigarette Summit 2014 – Citate importante

“O reglementare prea restrictiva va elimina de pe piata produse foarte bune. Directiva Anti-tutun este o bucata nenorocita de legislatie, plina de prostii.” – Clive Bates

“Cele mai importante toxine din fumul de tigara lipsesc, cele care raman sunt cu mult mai mici.” – Profesor Farsalinos Konstantinos

“Nu au fost descoperite efecte adverse serioase provocate de tigarile electronice la niciun studiu. A spune ca tigarile electronice sunt cu 95% mai sigure nu este o afirmatie medicala, ci adevarul” – Profesor Hajek

“Cand am introdus tigarile electronice in gama noastra de produse pe care le folosim la centru, rata de succes a clientilor nostri a crescut cu 20%.” – Louise Ross de la Stop Smoking Services NHS

Cei care sunt interesati sa afla mai pe larg care au fost subiectele abordate si ce s-a discutat, imi pot trimite un email pe adresa nufumat@yahoo.com , iar eu le voi trimite materialele.


Filed under: 9. Evenimente

Tigara electronica contine de 10 ori mai multe substante cancerigene – Adevarat sau fals?

$
0
0

Poate ca ati vazut deja aceasta stire prin presa, daca nu aflati de ea acum. S-ar putea sa fiti ingrijorati, pentru ca, avand in vedere, cum suna stirea cine nu ar fi?

stire tigara electronica

Suna ingrijorator nu?

Mai ales ca raportul a fost realizat de guvernul japonez, un popor renumit pentru “onoare si corectitudine.” Desigur in articol nu se mentioneaza ca guvernul japonez detine Japan Tobacco, dar asta este un detaliu neimportant.

Din fericire, exista in comunitatea vaperilor si oameni de stiinta si medici care sunt interesati sa investigheze astfel de studii aparute, iar unul dintre acestia este Dr Farsalinos, care a atras atentia asupra urmatoarelor aspecte:

1. Studiul face referire la DOAR o substanta cancerigena, nu la mai multe asa cum a aparut prin presa din Romania si cea internationala.
2. Rezultatele fac referire la DOAR un brand din cele 10 testate.
3. Rezultatele prezentate in presa sunt complet diferite de cele din studiu.

De fapt, cel mai prost brand de tigari electronice testat contine un nivel de formaldehida de 6 ori mai mic decat cel pe care il gasim in tigarile din tutun… un alt detaliu neimportant…

Dr Farsalinos a precizat pe Twitter:

“De unde au scos “de 10 ori mai mare decat la tigarile din tutun”. Nu am nicio idee.”

Explicatiile referitoare la studiu le gasiti pe larg pe blogul celui mai sus mentionat: http://www.ecigarette-research.com/web/index.php/2013-04-07-09-50-07/2014/188-frm-jp

Adevarul este ca, daca citim rezultatele studiului ne dam seama, ca o cretinatate mai mare din partea presei nu am vazut pana acum. Articolul asta intrece orice limita de nesimtire. Mai josnic decat atat nu am vazut de se scrie in presa despre tigara electronica. Nu se poate sa faci astfel de afirmatii si sa te joci cu vietile oamenilor in halul asta. Nu imi vine sa cred in ce lume traim? Incep sa ma intreb daca sa mai cred ceva din ce publica presa… daca toate studiile sunt prezentate in aceasta maniera.

Trebuie sa fii idiot sa nu iti dai seama ca tigara electronica este mai sigura decat tigarile clasice… Si culmea toata povestea asta vine dupa summit-ul de la Londra, unde toata lumea a admis ca tigara electronica este cu 95% mai sigura decat tigarile din tutun! Inclusiv UE, oameni de stiinta, dar si organizatii care sunt impotriva tigarilor electronice.

Poate ca va ganditi ca nu ar trebui sa existe deloc formaldehida in tigarile electronice, insa aceasta substanta este prezenta peste tot: in sange, carne, legume, in aerul pe care il expiram…ORIUNDE!

Faptul ca unele dintre tigarile electronice testate nu au continut deloc formaldehida este chiar un progres! De aici, tragem concluzia, din nou, ca trebuie sa avem grija ce tigari electronice si elichide cumparam.

Stirea asta trebuie sa fie o stire pozitiva!!! Sa se prezinte exact contrariul si anume, faptul ca exista tigari electronice care nu contin deloc formaldehida, de unde oamenii sa traga concluzia ca acestea sunt mai sigure decat tigarile clasice.

Din pacate, din vina unor oameni fara pic de bun simt, ca sa nu zic neoameni, multi fumatori nu vor mai incerca tigara electronica din cauza ca vor crede ca aceasta este cancerigena. Nu mai spun ca ar putea exista chiar si vaperi care sa se intoarca la fumat …asta este de fapt urmarea acestui studiu, la acest lucru se asteapta Japan Tobacco, pentru ca ei sunt cei care l-au finantat.

Si ca sa vedeti cat de josnici sunt acesti oameni… ieri dupa ce Dr Farsalinos a scris articolul cu explicatii referitoare la studiu, blogul lui a picat … si astazi cand am incercat sa intru cu greu am reusit sa gasesc articolul. Credeti ca acest lucru este intamplator?


Filed under: 2. Efectele tigarii electronice

Care este sfatul tau pentru vaperii incepatori/avansati?

$
0
0

De 5 ani scriu pe acest blog si dau sfaturi pentru cei care doresc sa renunte la fumat cu tigara electronica.

Cand l-am facut erau putini vaperi in Romania si se gaseau foarte putine informatii despre tigara electronica. Dar, astazi suntem multi si asta ma bucura. Mai mult decat atat suntem multi si ne pasa.

Pentru ca vedeti voi, pentru noi vapatul nu este ca fumatul. Vapatul este un lucru de care suntem pasionatii cu totii, multi dintre noi au facut chiar un hobby din acest obicei. Atunci cand mergi pe strada si vezi un utilizator de tigara electronica stii ca ai ceva in comun cu el. Stii ca va uneste ceva…ori acest lucru nu o sa il vezi niciodata la fumatori.

Noi suntem o comunitate, ne ajutam cand putem si incercam sa ajutam si industria de tigari electronice pentru ca noi stim care este potentialul acestui produs. Stim cat de eficient este si stim care ii sunt avantajele si dezavantajele.

photo

Tocmai de aceea, pentru ca stiu ca nu sunt singurul fan al tigarii electronice, m-am gandit sa va ofer ocazia tuturor sa oferiti sfaturi celor incepatori si de ce nu, chiar si celor avansati. Cei care doriti sa impartasiti din experienta voastra puteti sa scrieti intr-un comentariu sau sa faceti un articol pe care il puteti trimite pe adresa mea de email nufumat@yahoo.com . Sunt convins ca aveti multe sfaturi de dat, asa ca nu va limitati la cateva cuvinte :)


Filed under: 9.1. Povestiri despre tigari electronice de la cititori

Este ok daca imi incarc bateria inainte sa se descarce complet?

$
0
0

Intrebarea de astazi vine de la Mihai: Este ok daca imi incarc bateria de la tigara electronica, inainte sa se descarce complet?

baterie tigara electronica

Nu numai ca este ok, dar este si recomandat! Daca astepti sa ti se descarce bateria complet si o incarci dupa de o tii descarcata, vei reduce durata de viata a bateriei. Ideal ar fi sa incarci bateria atunci cand este descarcata cam 75%. Astfel vei prelungi durata de viata a bateriei. In plus, este mult mai usor sa incarci o baterie care nu este complet descarcata.

Gandeste-te la bateria de la tigara electronica ca la un tren: este mai usor pentru un tren care se misca incet sa accelereze, decat pentru un tren care sta pe loc. Poate nu este cea mai reusita comparatie, dar cam asta se intampla.

Aici gasesti un ghid complet despre bateriile litium-ion, cu detalii tehnice, daca te intereseaza: http://batteryuniversity.com/learn/article/how_to_prolong_lithium_based_batteries

Totodata, atunci cand folosesti pentru prima data tigara electronica, este bine sa iti pui mai intai la incarcat bateriile. De obicei acestea vin pe jumatate incarcate sau chiar deloc, depinde de cine sunt facute si cat au stat in depozit. Dupa ce ti-ai incarcat bateriile complet esti gata sa vapezi!

Sper ca sfaturile te-au ajutat si ca te vei bucura de placerea de a vapa!


Filed under: 1. Esti nou? Ce trebuie sa stii

Cum sa rezolvi problema scurgerilor de e-lichid la clearomizoarele Kanger?

$
0
0

Acest experiment a fost realizat de un vaper din UK initial pe clearomizoarele EVOD, iar apoi si pe clearomizoarele Kanger Protank. Am decis sa impartasesc cu voi aceste sfaturi, poate va sunt utile.

Clearomizoarele Kanger sunt destul de populare in Romania si nu numai, trebuie sa recunoastem ca sunt printre cele mai bune. Modelul EVOD este, de asemenea, foarte apreciat, eu unul il recomand tuturor celor care doresc sa incerce tigara electronica, deoarece este usor de folosit si ofera o cantitate de vapori consistenta.

Insa, ca toate clearomizoarele, la un moment dat si EVOD incepe sa aibe scurgeri sau sa bolboroseasca.

Problema pare sa fie de la capacul de silicon care are rolul de a etansa intre tubul pe care ies vapori si linia de la baza clearomizorului EVOD. O sa intelegeti mai bine din imagine.

rezistenta clearomizor evod

Tipul a facut un experiment si a pus acel capac cu susul in jos, exact asa cum vedeti in imaginea de mai jos.

rezistenta clearomizor evod

Se pare ca acest lucru a ajutat la eliminarea problemelor si scurgerile de e-lichid. Insa, la unele clearomizoare EVOD este nevoie sa folositi doua dintre aceste capacele de silicon. Unul sa il puneti in pozitie normala, altul cu susul in jos, exact ca in poza de mai jos.

rezistenta clearomizor evod

Se pare ca principiul se poate folosi si pe clearomizoarele Kanger Protank.

Personal nu am incercat acest experiment, ca nu mai folosesc de mult timp EVOD. Dar din ce am citit din explicatiile lui, pare sa fie un utilizator de tigara electronica experimentat. Daca vreti mai multe detalii despre experiment, gasiti AICI

Sper ca sfaturile va vor fi utile!

Vapori de calitate!


Filed under: 1. Esti nou? Ce trebuie sa stii

73.000 $ donati pentru studiul tigarilor electronice!

$
0
0

Incredibil! In urma cu o luna scriam ACEST ARTICOL despre campania doctorului Farsalinos de a strange bani pentru studiul temperaturii de evaporare la tigarile electronice. Pe atunci se stransesera doar 15.000 de $ si aveam slabe sperante ca se vor strange toti banii. Insa, campania s-a incheiat si, desi scopul initial era de a strange 72.000 de $, va anunt ca s-au strans putin peste 73.000 $!

doctor_tigara_electronica

Ma bucur tare mult ca vaperii, dar si companiile care comercializeaza tigari electronice si e-lichide, s-au mobilizat si ca au donat bani pentru a realiza aceasta cercetare. Inca o data am dat dovada ca suntem o comunitate unita si ca suntem dispusi sa ne luptam pentru industria de tigari electronice.

Dr Farsalinos intentioneaza sa cerceteze in toate modurile posibile, impactul pe care temperatura de vaporizare il are asupra sanatatii, eficientei si utilizarii de tigari electronice. Rezultatele probabil ca vor avea un mare impact pentru industria de tigari electronice, atat in mass-media, cat si in dezbaterile politice, din intreaga lume.

Prin urmare, semne bune anul are pentru noi! Ne asteptam ca in 2015 sa avem o imagine clara privind temperatura de vaporizare a e-lichidului. Sa nu uitam ca evaluarea temperaturii este unul dintre cele mai importante domenii de cercetare, aceasta determina descompunerea substantelor din elichid. Astfel vom afla mai multe informatii despre cum este mai bine sa vapam si ce tigari electronice este mai bine sa folosim.

Pana atunci, vapori de calitate va doresc!


Filed under: 2. Efectele tigarii electronice

Tendinte in 2015 in industria de tigari electronice

$
0
0

In anul 2014 industria de tigari electronice a progresat major. Au aparut noi modele de tigari electronice, clearomizoare si aromizoare din ce in ce mai performante. A aparut tehnologia de ajustare a fluxului de aer, au aparut aplicatiile pe telefon prin care putem controla modurile s.a.m.d. Dintre cele mai cunoscute produse lansate in 2014 va amintesc:

- mod Smoktech BEC PRO
– mod eLeaf iJust
– mod Innokin iTaste 134 Mini
– mod eGrip de la Joyetech
– clearomizor Kanger Aerotank
– clearomizor Kanger Subtank
– clearomizor Aspire Nautilus
– clearomizor Spinner de la Vision

Desigur ca mai sunt si multe altele, dar am amintit cateva care mi-au placut in mod deosebit.

Industria de tigari electronice a evoluat foarte mult in 2014, de aceea ma astept ca in anul 2015 sa avem parte de si mai multe schimbari interesante.

tigara_electronica_2015

Cateva tendinte pe care le prevad eu:

1. Bateriile

Ma astept ca in 2015 producatorii sa se focuse pe dezvoltarea bateriilor si aici ma refer la: scurtarea duratei de incarcare, marirea timpului de utilizare, un ciclu de viata mai mare. S-ar putea chiar sa avem parte si de includerea nanotehnologiei in dezvoltarea bateriilor.

Totodata ma astept sa apara si baterii care sa se incarce solar si care sa aibe inclus un port USB. (acestea exista deja… miniUSB)

2. Clearomizoarele

Cred ca si in 2015, ca si in 2014, producatorii se vor focusa mai mult pe controlul productiei de vapori. Totodata cred ca se va urmari si o simplificare a acestora. Sa luam de exemplu clearomizorul EVOD, care a devenit foarte popular, datorita sistemului de incarcare de la baza. Cred ca producatorii vor continua acest trend, de a simplifica cat mai mult modul de utilizare al clearomizoarelor.

3. Siguranta

La capitolul siguranta, cred ca in 2015 producatorii se vor focusa mai mult pe formaldehida. Vor incerca sa reduca cat mai mult nivelul acestei substante, dar si al altora potential toxice, prezente in unele e-lichide.

De asemenea, in 2014 am asistat la cateva explozii puse pe seama tigarilor electronice. Nu stiu cate dintre acestea chiar au fost cauzate de tigarile electronice, dar mass-media a umplut internetul de astfel de stiri, dupa cum bine stiti, care au creat o imagine negativa, din acest punct de vedere. De aceea, cred ca producatorii se vor focusa mai mult pe dezvoltarea unor tehnologii care sa previna astfel de incidente… desi toate MOD-urile si bateriile de brand au asemenea protectii.

Imi doresc ca lucrurile pe care le-am scris sa se indeplineasca :) Acum ramane de vazut daca asa va fi…

Daca aveti si alte “predictii” pentru 2015 mi le puteti scrie intr-un comentariu!

Vapori de calitate!


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Breaking news: Copil mort dupa ce a inghitit e-lichid cu nicotina

$
0
0

Incep ziua de munca bucuros ca vad soarele pe cer si ca vine weekendul si cand arunc un ochi sa vad ce noutati au mai aparut despre tigara electronica, dau de stirea asta: http://pix11.com/2014/12/11/ny-toddler-dies-after-ingesting-liquid-nicotine-for-e-cigarette/

Potrivit publicatiei Pix11, un copil de 1 an a murit pentru ca a inghitit lichid pentru tigara electronica.

Mi se pare groaznic ca parinte sa ti se intample asa ceva, unii sunt de parere ca asta este chiar cea mai dura pedeapsa pe care un parinte o poate primi.

Insa, nu imi explic cum s-a putut intampla…

Acum, trebuie sa recunosc ca nu sunt parinte (inca), nu am experienta cu copiii, dar totusi, poate voi cei care aveti, puteti sa ma lamuriti… Cum poate un copil de 1 an sa desfaca un capac, care are protectie pentru copii?

Mie unul imi vine greu sa cred ca un copil de 1 an a reusit asa ceva!

Daca moartea lui a fost din cauza ca a inghitit e-lichid, desi sincer nu sunt convins ca asa s-a intamplat, eu pun asta pe seama parintilor. Ori e-lichidul pe care il foloseau nu avea astfel de protectie, ori au fost neglijenti si au lasat sticluta desfacuta in preajma lui… desi si asta mi se pare cam greu de crezut.

Intr-adevar lichidul pentru tigara electronica poate fi periculos pentru copii si chiar pentru adulti daca este baut!

Doza letala de nicotina este : 50 mg/kg

Am incercat sa fac cateva calcule simple, sa vad daca este posibil ca acest copil sa fi murit din cauza elichidului.

Sa presupunem ca greutatea copilului era de 10 kg. Pornim de la ideea ca o sticluta de 30 ml are aprox. 40 de g. Concentratia cea mai puternica de 24 mg/ml inseamna 0,96 g de nicotina din masa. Doza letala pentru om fiind de 50 mg/kg, asta inseamna ca la un copil de 10 kg, doza letala este de 0,96 g nicotina. Pentru ca acesta sa moara, trebuia sa bea cam jumatate de sticluta de elichid cu o concentratie de nicotina de 24 de mg.

Sigur exista si alte lucruri de care trebuie sa tinem cont, insa “teoretic” este posibil.

Un lucru este cert! Nicotina este toxica si trebuie sa avem grija cat de multa inghitim. Lichidul nu este pentru a fi baut, asta e clar. La fel de bine putem sa bem cianura sau alte substante toxice care chiar le avem prin casa. Daca vorbim de adulti, ar trebui sa bem cateva sticlute ca sa ne trezim in cosciug.

In orice caz, astfel de incidente nefericite pot fi prevenite daca:

- avem grija sa ne luam elichide de calitate, care au capace cu protectie

- avem grija unde ne depozitam elichidele

- avem grija sa nu lasam la indemana copiilor

- nu suntem nebuni sa ne turnam elichid in cafea


Filed under: 3. Despre e-lichide, 9. Evenimente

O noua inovatie – Clearomizorul Kanger SubTank

$
0
0

Ma tin de ceva vreme sa scriu despre acest produs, care aduce o noua inovatie in industria de tigari electronice.

Noul Kanger SubTank este un clearomizor hibrid si este primul de acest fel. Acesta poate fi folosit clearomizor sau ca atomizor servisabil (RBA), cu alte cuvinte poate fi folosit atat cu rezistente deja construite, cat si cu rezistente servisabile. Dupa el a mai fost lansat si Atlantis Tank, care are cam aceleasi functii.

kanger subtank

Stiu ca exista printre voi vaperi care isi reconstruiesc rezistentele. Insa, acest clearomizor a fost special conceput cu capete de rezistenta care pot fi reconstruite, exact ca la un atomizor servisabil.

Kanger SubTank vine, de asemenea, cu o rezistenta dual coil (BPDC) care este foarte interesanta. Aceasta are un invelis exterior patrat, care sustin cei de la Kanger, rezista mai mult, ofera un gust mai pur, are o sectiune de incalzire mai mare si foloseste fitile din bumbac organic.

Kanger SubTank are, la fel ca Aerotank, flux de aer ajustabil, conector 510 si este realizat si sticla Pyrex. Il puteti folosi, fie cu rezistentele deja construite BPDC, fie va puteti construi singuri rezistentele.

Kit-ul contine:

1 x SUBTANK
1 x OCC: 0.5 Sub Ohm / Range 15 – 30 W
1 x OCC: 1.2 Ohm / Range 12 – 25 W
4 x RBA Coil (Organic Cotton made in Japan)
1 x RBA Tip Connector
1 x RBA Base
1 x Screw Driver
2 X Screws
1 x Manual
1 x Beauty Ring (From Φ25 to Φ22mm)

OCC:

Durabil
Gust pur
0.5 Sub Ohm /Range 15 – 30 W
1.2 Ohm /Range 12 – 25 W

kanger subtank

Interesant nu?

Deocamdata nu este disponibil la noi, dar sunt convins ca o sa apara cat de curand.

Cei de la Kanger continua sa ma surprinda ca de fiecare data. Au grija intotdeauna sa aduca inovatii si nu mai vorbesc de calitate, cu care suntem deja obisnuiti.


Filed under: 7. Produse recomandate

Elichide made in China vs elichide made in SUA

$
0
0

Aceasta dezbatere are loc de cand sunt eu vaper. De cand am pus prima tigara electronica in gura vaperii discuta despre subiectul asta… pare a fi o disputa care nu se mai termina. Marul discordiei pare sa fie calitatea elichidelor, iar argumentele sunt puternice de ambele parti.

US-vs-China

Principalul motiv de ingrijorare in privinta elichidelor facute in China sunt conditiile sanitare ale laboratoarelor in care sunt fabricate. Desigur, ca si in cazul oricarui alt produs, nu pot sa generalizez si sa spun ca garantez ca in toate fabricile se respecta toate normele sanitate. Ce pot sa va spun este ca la Dekang, care este unul dintre cei mai mari producatori de lichide pentru tigara electronica, igiena este la ea acasa in laboratoare. In ACEST ARTICOL, pe care l-am scris in 2011, o sa vedeti exact in ce conditii se fabrica elichidele.

Mai exista un semn de intrebare, in cazul elichidelor made in China, in ceea ce priveste substantele folosite, dar si a modului in care este extrasa nicotina. Producatorii chinezi de elichide sunt recunoscuti pentru folosirea propilen-glicolului, dar si a nicotinei extrasa din frunze de tutun tratate cu pesticide. Aceste ingrediente pot creste riscul efectelor negative asupra utilizatorilor. De aceea este important, ca inainte sa ne cumparam elichide, sa ne asiguram ca producatorul respecta standardele stabilite de Organizatia Internationala de Standardizare (ISO), care reglementeaza calitatea elichidelor produse in China.

Pe de alta parte, elichidele produse in SUA, trebuie sa respecte reglementarile impuse de FDA. Desi FDA a impus standarde inalte in ceea ce priveste calitatea substantelor folosite, inca nu exista reglementari stricte privind fabricarea si vanzarea de elichide si tigari electronice in SUA. Insa, FDA a declarat ca lucreaza la asta. Insa, important este ca toti producatorii de elichide trebuie sa foloseasca ingrediente farmaceutice (USP).

Cu toate acestea, pentru ca nu exista legi privind fabricarea si comercializarea de elichide, exista tot felul de producatori ambulanti care le produc prin cine stie ce cazi sau subsoluri si care nu au nicio treaba cu normele sanitare.

Ca sa fie clar pentru cei care presupun ca, doar pentru faptul ca elichidele care sunt facute in SUA au o calitate superioara, acest lucru nu este neaparat adevarat. Totodata si pentru cei care resping elichidele facute in China, doar pe motiv ca sunt facute in aceasta tara, daca o sa cititi articolul meu despre Dekang, o sa va schimbati parerea.

Ceea ce ma determina inca o data sa va atentionez sa va interesati bine inainte sa va cumparati un elichid. Indiferent unde este produs SUA, China, UE si chiar Romania, puneti intrebari inainte sa cumparati si asigurati-va ca producatorii respecta reglementarile impuse. Nu uitati ca este in joc sanatatea voastra!

Aburi de calitate!


Filed under: 3. Despre e-lichide

Care este pretul corect pentru o tigara electronica?

$
0
0

Numarul fumatorilor interesati de tigara electronica este in continua crestere de la an la an. Multi si-au dat seama ca acest produs este eficient, fie auzind de la prieteni, fie citind pe internet s.a.m.d.

Pe langa avantajele pe care le stim cu totii, cei mai multi fumatori sunt motivati sa incerce tigara electronica deoarece este mai ieftina.

Care este pretul corect pentru o tigara electronica?

Raspunsul la aceasta intrebare nu este unul exact, deoarece producatorii si comerciantii au preturi diferite in functie de calitate, brand si multe alte lucruri. Insa, un fumator incepator ar trebui sa stie ca odata cumparata tigara electronica, economiile se vor vedea din a doua luna si credeti-ma pe cuvant, ca sunt si nu de cateva zeci de lei, ci chiar de cateva sute de lei in unele cazuri.

tigara electronica pret

Tigarile electronice sunt foarte ieftine, mai ales daca stam sa calculam pentru o perioada mai lunga de timp. La tigarile clasice stii cam cat fumezi pe luna si stii ca atat trebuie sa cheltui pe ele. Insa, la tigara electronica lucrurile stau altfel.

Un kit pentru incepator porneste de la 100 – 150 de lei si poate ajunge pana la 300 de lei. Dar, acesti bani sunt platiti doar in prima luna, pentru ca incepand cu a doua costurile sunt undeva la sub 100 de lei. Pentru ca tigara electronica poti sa o folosesti mai mult timp, lunar trebuie sa cheltui bani doar pe consumabile: elichid, clearomizor/atomizor sau rezistente. Ceea ce reprezinta oricum mai putin decat ai fi dat in mod normal pe tigari.

O tigara electronica buna costa aproximativ 250-300 de lei, iar in banii acestia se intampla sa ai inclus tot ce ai nevoie pentru a incepe: elichid, 2 baterii, incarcator, 2 clearomizoare, etc.

Inainte sa cumperi o tigara electronica ar trebui sa ai grija de unde ti-o cumperi de la un magazin ok, pentru ca, asa cum am zis mai sus, o cumperi sa o folosesti o perioada mai indelungata… nu doar pentru o luna. Iar daca iti vei cumpara o tigara electronica ieftina sunt mari sanse sa nu iti functioneze cum trebuie si sa o arunci din prima zi.

Si ca sa iti raspund la intrebarea “Care este pretul corect pentru o tigara electronica?” iti recomand ca inainte sa studiezi putin. Daca stii ce pret are o tigara electronica buna iti va fi mult mai usor sa cauti si sa nu platesti nici prea putin, dar nici prea mult.


Filed under: 1. Esti nou? Ce trebuie sa stii

Craciun fericit dragi vaperi!

$
0
0

Incepand de astazi am intrat oficial in concediu stiu, mai devreme decat altii, de aceea pot sa ma consider norocos.

Inainte de a va apuca de sarmale, carnati, toba si multe alte bunatati stropite cu vin/tuica (ca altfel nu se poate) doresc sa va transmit tuturor sa aveti parte de un Craciun fericit alaturi de cei dragi, cu multa bucurie si liniste in suflet!

Sa aveti parte de mese imbesugate. Sa va bucurati de timpul petrecut in familie si sa apreciati lucrurile bune de care ati avut parte anul acesta.

Sper sa va aduca Mosul cat mai multe cadouri. Iar daca sub brad o sa gasiti o “jucarie” (tigara electronica) noua, stiti ca va astept sa imi povestiti de ea, aici pe blog sau pe Facebook. Nu ma supar daca nu sunteti modesti!

Sarbatori fericite dragi vaperi!


Filed under: 9. Evenimente

Sfaturi importante pentru a vapa iarna

$
0
0

Romania este sub zapadaaaaa! In caz ca ati uitat, avem si iarna. Pentru unii este o placere, pentru altii o durere ;)

Au apus de mult vremurile in care ieseam afara la tigara si ingheta carnea pe mine. Ma uit la un coleg de-al meu, cum face ture pe afara sa fumeze pe vremea asta si de fiecare data cand intra zice “Urasc iarna!” Si eu din coltul meu, ma uit mandru la el, in timp ce vapez linistit in birou.

Dar, lasand la o parte micile mele rautati, vreau sa va spun astazi cateva sfaturi pe care sa le urmati in aceasta perioada pentru a va bucura de un vapat excelent.

Majoritatea bateriilor pentru tigari electronice sunt litium-ion. Desi sunt folosite cu succes, bateriile litium-ion sunt sensibile la frig. Bateriile de tigara electronica se pot descarca in jumatate din timpul normal, daca sunt expuse la temperaturi sub 0 grade.

Deci, ca sa va asigurati ca nu ramaneti foarte repede fara baterie, ar fi bine sa va pastrati tigara electronica intr-un buzunar care retine din caldura corpului si sa o scoateti doar atunci cand o folositi. Acest lucru va va asigura ca durata de viata a bateriei va fi normala, chiar si la aceste temperaturi scazute.

Pe langa depozitare, va sugerez ca inainte sa trageti din tigara electronica sa o tineti putin in mana sau intre mana si manusa, pentru a incalzi lichidul. La temperaturi scazute lichidul devine mai vascos si este posibil sa nu mai primiti aceeasi cantitate de vapori sau chiar deloc.

Un alt lucru important este sa fiti atenti la zapada care cade pe tigara electronica. Aceasta se transforma in picaturi de apa, care pot intra in interior, la conexiuni si pot defecta tigara electronica. De aceea este bine sa stergeti zapada sau picaturile de apa, sa aveti grija ca tigara electronica sa nu ramana uda.

Acestea fiind zise, va urez sa aveti in continuare sarbatori fericite si sa va bucurati de un vapat excelent!

P.S. Daca aveti bunici care croseteaza, poate va ajuta cu asa ceva

husa tigara electronica

tigara electronica modata


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Aplicatie utila pentru orice utilizator de tigara electronica

$
0
0

Salutare dragi vaperi si La multi ani!

In vacanta am descoperit un site interesant pe care vreau sa il impartasesc cu voi. Este vorba de http://www.steam-engine.org/ care este practic un calculator pentru vaperi. Nu stiu daca stiti de el, dar eu abia acum l-am descoperit. Site-ul este impartit in 5 sectiuni:

1. Legea lui Ohm – unde puteti calcula rezistenta, voltajul, wattajul sau curentul in functie de una dintre aceste variabile.

2. Coil wrapping – este o sectiune dedicata celor care folosesc atomizoare servisabile (RBA). Aici va puteti construi orice rezistenta doriti, calculatorul va ajuta sa calculati in functie de materialele folosite.

3. Battery drain – Este sectiunea unde puteti calcula scurgerile de curent si wattaj la bateriile de tigari electronice.

4. Mod range – Aici puteti afla exact rezistenta optima pentru modul pe care il folositi, il functie de tensiune, wattaj si curent.

5. E-liquid – Este o sectiune dedicata celor care isi fac elichidele. Puteti calcula concentratia de nicotina, baza, proportia de VG/PG in functie de oricare dintre variabile.

unnamed

Daca sunteti posesori de telefon cu Android, trebuie sa stiti ca puteti descarca aplicatia de pe Magazin Play.

Dupa parerea mea este o aplicatie utila atat celor care folosesc de putin timp tigara electronica, cat si vaperilor cu experienta.


Filed under: 1. Esti nou? Ce trebuie sa stii

Companiile de tutun care au investiti in tigari electronice si-au luat tzeapa!

$
0
0

Dupa cum bine stiti, marile companii de tutun, dupa ce au incercat prin orice mijloace sa creeze o imagine negativa tigarilor electronice, si-au dat seama ca aceste dispozitive nu o sa dispara prea curand de pe piata si au decis sa investeasca in ele… si ce investitii.

2012 – Lorillard cumpara prima companie de tigari electronice, Blue ecig, pentru 135 de milioane de dolari, detalii aici https://forumtigaraelectronica.wordpress.com/2012/05/03/primul-brand-de-tigari-electronice-cumparat-de-greii-tutunului/

2013 – R.J Reynolds lanseaza prima tigara electronica “Vuse”, investind cateva milioane de dolari

2014 – Altria Grup, parintele Philip Morris, achizitioneaza Green Smoke pentru 110 milioane de dolari, detalii aici https://forumtigaraelectronica.wordpress.com/2014/02/10/green-smoke-o-alta-companie-de-tigari-electronice-cumparata-de-producatorii-de-tutun/

british american tobacco

Ati putea sa spuneti “Lasa-i ca au de unde”, insa adevarul este ca lucrurile nu sunt tocmai “roz” pentru ei…

Potrivit datelor oficiale, vanzarile de tigari electronice Blu ecig au scazut cu 40%, in ultimul trimestru al anului 2014. Si atentie, Blu este unul dintre cele mai cunoscute branduri de tigari electronice.

Daca mai adaugam la asta faptul ca industria de tigarete este in continua scadere, iar accizele la tutun cresc de la an la an, previziunile nu suna bine deloc.

Ce se intampla?

Exista cateva posibile cauze:

1. Companiile de tutun au achizitionat sau au lansat modele de tigari electronice mini de unica folosita. Trendul, dupa cum bine stiti, se indreapta catre tigarile electronice reincarcabile. Cati vaperi cunoasteti care folosesc tigari electronice de unica folosinta? Eu nu cunosc niciunul si am cateva mii de vizitatori in fiecare zi pe blog.

2. Vaperii nu sunt incantati de ideea de a mai plati bani companiilor de tutun. Adevarul este ca ne-am cam saturat de cati bani le-am dat de-a lungul timpului, bani ca sa ne imbolnavim pe noi si pe altii. De-abia am scapat, nu mai vrem sa mai auzim de ei.

Sigur ca industria de tigarete nu o sa moara de maine, probabil ca vor mai trece multi ani pana cand industria de tigari electronice va depasi industria tutunului.

Dar un lucru este cert! Industria tutunului se duce incet, dar sigur…


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Te gandesti sa renunti la tigara electronica?

$
0
0

tigara electronica

Sunt vaper de mai bine de 5 ani si pana acum nu m-am gandit niciodata sa renunt la tigara electronica. Imi place sa vapez, la fel cum imi placea sa fumez. Da stiu, pentru unii poate parea ciudat sa spui ca iti place sa fumezi, avand in vedere ca nu exista nimic bun in acest viciu. Dar, pentru mine asa a fost mereu. Fiecare cu “piticii” lui…

Stiti foarte bine ca nu mi-am dorit niciodata sa ma las de fumat. Iar tigara electronica am incercat-o pentru ca am primit-o cadou si pentru ca mi-a placut atat de mult, nu am mai fumat. Mi-a placut atat de mult ca mi-am facut si blog. De fapt, la inceput am fost motivat sa scriu pentru ca mi-am luat o gramada de tzepe si vroiam sa ii avertizez si pe altii.

De multe ori sunt intrebat de ce nu renunt si la tigara electronica? De fiecare data raspund “Pentru ca imi place!” Si apoi urmeaza intrebarea “Dar ai putea sa te lasi sau esti in continuare dependent?” Adevarul este ca, probabil daca as vrea, as putea… dar dupa cum am zis nu mi-am dorit pana acum.

Cunosc persoane care au renuntat si la tigara electronica, dupa o perioada de timp. Le apreciez pentru asta si ma bucur ca au reusit.

Dar, in ceea ce ma priveste nu am de gand sa renunt la tigara electronica, cel putin nu intr-un viitor apropiat!

Voi va doriti sa renuntati la vapat?


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Italia: Cresterea taxelor pune pe butuci industria de tigari electronice

$
0
0

tigari electronice italia

Nu stiu daca sunteti la curent cu ce se intampla prin alte tari cu industria de tigari electronice, dar in Italia situatia este dezastruasa.

Pe scurt, in ultimii 2 ani in Italia numarul de utilizatori de tigara electronica a crescut foarte mult, ajungand pe la 800.000, potrivit unui sondaj. Ministerul de Finante de aici a avut mai multe tentative de a reglementa industria de tigari electronice, insa de fiecare data a esuat datorita lobby-ului puternic din partea consumatorilor, a producatorilor si distribuitorilor. Insa, acest lucru s-a schimbat, in momentul in care Ministerul de Finante a aprobat o lege ce si-a propus sa diferentieze riscul tigarilor clasice fata de cel al tigarilor electronice.

Ideea taxei a fost de a gasi cantitatea de nicotina echivalenta intre tigarile clasice si cele electronice si apoi sa se aplice o reducere proportionala.

Ca sa intelegeti, decretul echivaleaza 10 ml de elichid cu 80 de tigari si propune o taxa pentru tigarile electronice egala cu 60% din accizele la tigarile clasice. Deoarece tigarile sunt impozitate cu 133.12 euro la 1000 de tigarete, acciza pe 80 de tigari este in jur de 10.65 euro. Prin urmare, impozitul pe o sticluta de elichid de 10 ml este de 6.39 euro (60% din 10.65 euro). Va dati seama cat costa o sticluta de elichid de 30 de ml?

Urmarile dupa punerea in aplicare a acestor legi vi le puteti imagina si singuri…

Magazinele au inceput sa se inchida, iar piata nationala de tigari electronice a scazut. Fiind in fata faptului implinit, comerciantii au avut doua optiuni – sa dea faliment sau sa se lupte cu statul. Au existat cateva companii care au dat in judecata statul pentru aceasta lege si au reusit sa o suspende, pe motiv ca este ilegala. Insa raul a fost deja facut, multe afaceri s-au inchis, vanzarile au stagnat, iar investitorii au inceput sa caute alte piete de dezvoltare.

Desi, companiile au reusit sa suspende legea pe moment, Guvernul nu a renuntat la taxarea tigarilor electronice. De aceasta data nu au mai anuntat o crestere a taxei, ci o reducere a acesteia. Cu alte cuvinte, uite ce “marinimosi” suntem noi cu industria de tigari electronice. Insa, ceea ce au facut, nu a fost decat sa reduca procentul de la 60% la 40%, dar numai dupa ce au facut pretul elichidului echivalent cu cel al tutunului. Potrivit noului proiect de lege, un kilogram de tutun ar avea un pret minim de 170 de euro (accize si TVA inclus).

Cu toate astea, o sticluta 10 ml de elichid costa la ei, in continuare, 6-7 euro… ceea ce este foarte mult. Ganditi-va ca la noi o sticluta de elichid fabricat in Italia, costa 3-4 euro, cu tot cu taxe.

Massimiliano Mancini, presedintele Asociatiei de Tigari Electronice din Italia, cu care am avut onoarea sa stau de vorba (vedeti aici interviul https://forumtigaraelectronica.wordpress.com/2013/07/11/exclusiv-interviu-cu-massimiliano-mancini-presedintele-asociatiei-de-tigari-electronice-din-italia  ) sustine ca Guvernul din Italia a ales sa ignore particularitatile tigarilor electronice si sa le trataze in acelasi fel ca si tigarile clasice. Acest lucru, considera el, va continua sa afecteze piata si va determina si mai multe companii sa intre in litigiu, in loc sa rezolve problema. Acesta impreuna cu alti posesori de afaceri de tigari electronice, considera ca Guvernul nu doreste decat sa distruga companiile de tigari electronice independente, pentru a face loc companiilor de tutun.

Se poate intampla acelasi lucru si in Romania?

Sigur ca da… iar daca stam sa luam in calcul cat de corupt este Guvernul la noi, sansele sunt foarte mari. Iar daca in Italia, industria de tigari electronice este mai puternica decat in Romania si sa spunem ca au avut totusi bani cu care sa sustina acele actiuni, in Romania nu poate fi vorba de asa ceva. Companiile de tigari electronice sunt mici si nu au resursele necesare pentru a face ceva. Ganditi-va la AITE (Asociatia de Tigari Electronice din Romania), de cat timp au infiintat-o si de cate lucruri ati auzit ca au facut? Inafara de cateva aparitii la TV sau in presa online… nimic altceva. De ce? Nu pentru ca nu ar vrea, pana la urma si in Romania, cei care au afaceri cu tigari electronice vor sa castige bani, dar nu au cu ce…

Ca sa sustii o industrie si sa faci campanii ai nevoie de bani, ori companiile din Romania inca nu au ajuns sa dispuna de atat de multi.

Dar, ramane de vazut ce ne va rezerva viitorul…


Filed under: 3. Despre e-lichide

Cat de multa formaldehida inhalam din tigara electronica?

$
0
0

formaldehida

Se pare ca a devenit o noua moda, in randul cercetatorilor, masurarea formaldehidei din tigara electronica. Trendul a pornit de la japonezi, care au lansat un studiu anul trecut, in care sustineau ca tigara electronica contine de 10 ori mai multe substante cancerigene decat tigarile clasice. Il gasiti AICI

Saptamana trecuta, in The New England Journal of Medicine a fost publicat un nou studiu (in gasiti AICI), care sustine ca tigara electronica este de 5-15 ori mai nociva decat tigarile clasice, din cauza cantitatii mari de formaldehida pe care o contine elichidul. Probabil ca ati vazut si prin presa online din Romania aceasta stire.

Inhalam sau nu formaldehida din tigara electronica?

Cercetatorii de la NEJM au aplicat pe o tigara electronica, compusa dintr-o baterie Innokin VV V3.0 cu voltaj reglabil si un atomizor CE4, o tensiune de 3.3 si 5 volti timp de 4 secunde. La 3.3 volti au descoperit ca tigara electronica nu contine formaldehida, in timp ce la 5 volti au descoperit ca nivelul formaldehidei era de 15 ori mai mare decat in cazul tigarilor din tutun. Insa, ca si in cazul multor altor studii realizate pe tigarile electronice, adevarul este un pic denaturat.

In primul rand, autorii nu au descoperit formaldehida ci hemi acetali de formaldehida. Acestea sunt o combinatie intre formaldehida si alcool (formaldehida-propylen glycol sau formaldehida-glicerol). Autorii studiului le-au caracterizat ca fiind agenti de eliberare a formaldehidei, facand referire la un studiu care a analizat dermatita de contact provocata de acesti agenti. Cu toate acestea, daca ne uitam la studiul la care fac referire autorii, adica acesta http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20573163 , ne putem da seama ca agentii de eliberare a formaldehidei nu au nicio legatura cu hemi acetali de formaldehida. Mai mult decat atat, nu exista nicio dovada ca acestia ar fi toxici sau cancerigeni. Cel putin asa sustine Dr. Farsalinos, care este in domeniu si are cat de cat habar de substante. De unde pana unde au scos cercetatorii ca tigara electronica este de 15 ori mai toxica decat tigarile din tutun, nu pot sa inteleg…

Mai este un lucru pe care cercetatorii nu l-au luat in calcul… la 5 volti, acel atomizor ar fi trebuit sa scoata fum! Nimeni nu foloseste un CE4 la mai mult de 3,7 volti, cat are o baterie de ego! Nu suntem nebuni sa vapam arsura… e ca si cand ai da foc la un cocean si ai inhala din el. E clar ca tigara electronica setata la 5 volti, ar da un gust de ars pe care putini (zero) vaperi l-ar agrea. Inca o dovada ca atunci cand se fac studii pe tigara electronica nu se tine cont de realitate. Probabil ca daca supraincalzesti un atomizor acesta va elibera o cantitate mai mare de formaldehide, normal. Insa, sa nu uitam ca noua nu ne place sa primim gust de ars.

Ce ma deranjeaza foarte tare, pe langa faptul ca autorii ignora de cele mai multe ori, foarte multe lucruri cand vine vorba de cercetarile pe tigari electronice, este ca publica niste rezultate care nu au foarte mare legatura cu realitatea. Desigur, unele informatii prezentate sunt adevarate, dar in mod cert nimeni nu inhaleaza o cantitate atat de mare de formaldehida, cel putin nu asa cum reiese din explicatiile cercetatorilor.

cercetarile pe tigari electronice, este ca publica niste rezultate care nu au foarte mare legatura cu realitatea. Desigur, unele informatii prezentate sunt adevarate, dar in mod cert nimeni nu inhaleaza o cantitate atat de mare de formaldehida, cel putin nu asa cum reiese din explicatiile cercetatorilor.


Filed under: 2. Efectele tigarii electronice

Tigara electronica te face sa sforai?

$
0
0

Am gasit un threat interesant pe ECF (Electronic Cigarette Forum) in care cativa vaperi, care folosesc Kanger Subtank, se plangeau ca sforaie de cand folosesc tigara electronica. Voi ati remarcat aceasta schimbare?

sforait tigara electronica

Personal pot sa spun ca sforai de mult timp, cu mult inainte sa ma apuc de tigara electronica, deci nu pot sa imi dau cu parerea in aceasta privinta. Din contra, de vreo 2-3 ani nevasta-mea zice ca sforai chiar mai putin… poate la mine a avut efect invers :)

Dar, lasand gluma la o parte, ce spun acei oameni poate fi adevarat si o sa va spun si de ce.

Am cautat putin pe internet si am gasit ca unul dintre efectele secundare ale nicotinei este sforaitul. Se pare ca s-a facut chiar si un studiu in acest sens, 5665 de oameni au fost intrebati despre efectele secundare ale nicotinei, iar 0,09% au declarat ca sforaitul. Mai mult detalii gasiti AICI si AICI. Sigur, procentul este unul destul de mic, dar asta nu inseamna ca nu se poate intampla, ca atunci cand folosesti tigara electronica, sa sforai mai tare :)

Asta este dragi vaperi, avem inca un efect negativ al tigarii electronice. Imi pare tare rau pentru neveste/prietene, dar asta este situatia. Daca sunteti fumatoare puteti sa treceti si voi la tigara electronica ca sa faceti intrecere… Care sforaie mai tare?

Si tot lasand gluma la o parte, am scris un articol prin care explicam ca inhalarea de nicotina se reduce, folosind tigara electronica. Desigur, daca stai tot timpul cu ea in functiune, nu prea se reduce. Totusi raportandu-ma la procentul de 0,09% si la reducerea nicotinei, eu nu prea cred in astfel de teorii ale sforaitului. Va astept pe voi sa-mi spuneti din experienta.


Filed under: 2. Efectele tigarii electronice

Vanzarile de plasturi si guma sunt afectate de tigarile electronice

$
0
0

Glaxo Smith Kline (GSK), una dintre cele mai mari companii farmaceutice, a suferit o scadere a profiturilor provenite din vanzarile de plasturi si guma cu nicotina, din cauza cresterii in popularitate a tigarilor electronice.

Nicorette

Andrew Witty, seful executiv al GSK, a declarat recent pentru Reuters, ca entuziasmul fumatorilor pentru tigarile electronice a afectat vanzarile companiei sale. “Desigur ca au luat o particica din piata noastra, fara indoiala – dar exista o competitie masiva in aceasta industrie oricum.”

Sunt convins ca este vorba de mai mult de o “particica”, din moment ce seful GSK a declarat ca au analizat timp de cateva zile, posibilitatea de a intra pe aceasta piata.

“Am decis sa nu intram pe aceasta piata. Ne-am gandit la aceasta posibilitate, dar am decis sa nu,” a declarat acesta, explicand ca tigarile electronice sunt un produs prea controversat pentru GSK, in acest moment, si ca nu exista cercetari suficiente cu privire la riscuri si beneficii.

Giganticul britanic vinde diferite produse de inlocuire a nicotinei, precum plasturi si guma. Printre cele mai cunoscute produse ale sale se numara Nicorette, Nico Derm CQ si medicamentul Zyban.

Nu este o noutate pentru nimeni ca marile companii farmaceutice au avut de suferit de pe urma cresterii vanzarilor de tigari electronice. Si nu este vorba doar de produsele de inlocuire a nicotinei… la acestea putem adauga si profiturile provenite din vanzare de medicamente pentru tratarea fumatorilor. Sa te tratezi de cancer, nu este tocmai ieftin…

Cu atatia bani la dispozitie este cam greu de crezut ca GSK a stat cu mainile in san si nu a facut nimic ca sa impiedice avantul industriei de tigari electronice. La un moment dat, circula chiar o scrisoare pe internet, in care GSK incuraja industria farmaceutica sa se alieze impotriva tigarilor electronice. O gasiti aici https://forumtigaraelectronica.wordpress.com/2013/12/06/dovada-clara-ca-industria-farmaceutica-face-lobby-impotriva-tigarii-electronice/

Ramane de vazut ce “surprize” ne mai pregatesc pe viitor…


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica
Viewing all 565 articles
Browse latest View live