Quantcast
Channel: Forum Tigara Electronica
Viewing all 565 articles
Browse latest View live

Tigari electronice pentru femei – Modele

$
0
0

Ati putea crede ca femeile nu sunt atat de pasionate ca barbatii de tigarile electronice. Cel putin asta era impresia mea… Credeam ca la partea “tehnica” noi suntem mai priceputi. De asemenea, faptul ca barbatii sunt pasionati de gadgeturi, nu este o noutate pentru nimeni. Dar se pare ca lucrurile nu stau chiar asa.

Am fost placut surprins sa descopar un threat pe un forum, unde cateva doamne si domnisoare si-au expus operele de arta (tigarile electronice). Ce atomizoare si ce baterii modificate… nu mai spun ca roz este culoarea cea mai folosita :)

Iata cateva dintre ele:

tigari electronice femei

tigara electronica swarovsky

tigara electronica femei

tigara electronica roz

Jos palaria doamnelor!

Aveti respectul meu pentru creatiile pe care le-ati realizat!

Mi-ar placea ca si femeile din Romania sa se laude cu astfel de indeletnici. Daca cu ce va lauda le astept!


Filed under: Uncategorized

Calculator de pret pentru elichide DIY

$
0
0

Stiu ca exista printre voi vaperi care prefera sa isi faca singuri lichidul pentru tigara electronica, de aceea m-am gandit ca v-ar fi util un astfel de calculator http://basecalc.solkku.com/

calculator baze lichid tigara electronica

Cu aceasta aplicatie puteti calcula costul bazelor pentru 10 ml, 30 ml, 50 ml si 100 ml, in functie de pretul bazelor pe care le folositi. De asemenea, la calcul puteti adauga si nicotina si aromele folosite. Puteti folosi aceasta aplicatie pentru a face comparatii de pret intre bazele de la diferiti producatori, daca doriti sa vedeti de la care iesiti mai ieftin.

Deocamdata aplicatia suporta doar Euro, Dolari si Lire ca moneda. Prin urmare, daca doriti sa o folositi va trebui sa transformati leii in euro sau dolari, ca sa va fie mai usor.

Stiti ca eu nu imi fac singur lichidele pentru tigara electronica, deoarece mi se pare inutil sa ma complic cu baze si alte substante ca sa fac o sticluta de elichid, cand pot sa ma duc la magazin si sa iau una de 30 de ml cu 30 de lei. De asemenea, nu mi se pare nici igienic sa faci acasa, pentru ca niciodata nu vei putea sa ai aceleasi conditii ca in marile fabrici producatoare de elichide. Dar, fiecare cu preferintele sale…

Ce parere aveti? Va este util un astfel de calculator?


Filed under: 3. Despre e-lichide

Atomizoarele care ne-au adus la ceea ce avem astazi!

$
0
0

Cei care au renuntat de curand la fumat cu tigara electronica sau cei care sunt vaperi de cativa ani, au gasit un produs deja dezvoltat si o industrie in floare. Astazi sa renunti la fumat cu tigara electronica este foarte usor, ai la dispozitie o gama variata de modele din care sa alegi si diverse arome, de la cele clasice, pana la cele exotice. Insa, vaperii cu experienta (ca mine), care folosesc tigara electronica de mai mult de 5 ani, stiu ca la inceput lucrurile stateau cu totul altfel.

Cand m-am apucat de vapat existau pe piata doar tigari electronice mini sau slim, adica cele care seamana cu tigarile clasice, si nemuritorul DSE901, care se gaseste si astazi, dar in varianta imbunatatita. Cele mini, de cele mai multe ori te dureau falcile, incercand sa tragi un fum. Exista si astazi pe okazii si pe alte site-uri de anunturi astfel de tigari electronice ieftine, care nu sunt bune de nimic.

Ce sa va zic… scurgeri de elichid ca la balamuc, atomizoare care bolboroseau intruna, baterii care tineau doar cateva ore, cam asa era pe atunci.

O sa va prezint o scurta istorie a clearomizoarelor/atomizoarelor pentru a vedea de unde a pornit totul si unde s-a ajuns azi. Poate asa, vaperii care sunt incepatori vor aprecia mai mult ceea ce detin ;)

Atomizor

Atomizor tigara electronica DSE510Atomizorul a fost primul cu care a fost introdusa pe piata tigara electronica. Desi existau mai multe modele, toate functionau cam la fel. Cele mai multe atomizoare aveau filete diferite si erau denumite dupa acele filete, dar atomizorul 510 a devenit cel mai popular, motiv pentru care este folosit si astazi.

Atomizorul 510 standard era folosit in doua moduri. 510 avea cartusul in partea superioara, in care exista un material, unde se picura elichidul. Dupa ce picurai lichid cam cat sa fie umezita acea vata din interior, puneai cartusul la loc si puteai sa vapezi. Vata din interior intra in contact cu o bobina, care practic incalzea elichidul din ea si astfel ieseau vaporii. Al doilea mod in care puteai sa folosesti 510 era sa picuri 2-3 picaturi de elichid direct pe bobina. Problema la acest model de atomizor era ca, daca puneai prea mult elichid bolborosea, iar daca nu aveai grija sa pui elichid des, ti se ardea vata aia si iti dadea tigara electronica gust de ars.

Pe langa asta, din cauza ca lichidul era turnat practic pe o vata, de multe ori se scurgea si te trezeai cu tigara electronica plina de lichid. Nu numai ca era deranjant, dar uneori lichidul mai intra si la baterie si de aici pa pa vapori…

Cartomizoare

kanger_cartomizer_510_808Cartomizorul a fost urmatorul element de incalzire care a fost inventat. Scopul cartomizorului era sa combine atomizorul si cartusul intr-o singura piesa. De asemenea, a fost conceput pentru a retine mai mult lichid si pentru a nu mai fi nevoie sa picuri elichid. Cartomizorul semana foarte mult cu atomizorul, cu cateva mici exceptii in interior.

Cartomizoarele aveau o durata de viata mai scurta decat atomizoarele, le foloseai cat iti dadeau vapori si apoi le aruncai. Problema lor era ca nu intotdeauna vaporizau bine elichidul si ca aveau o durata scurta de viata. Ganditi-va ca atunci nu erau magazine la orice colt de bloc, iar daca nu iti mai functiona cartomizorul era ca si cum ramaneai fara tigari. Si astazi, tigarile electronice de unica folosinta, care folosesc cartomizoare, au aceeasi problema.

Atomizoare cu cartus tank

Cartuse tigara electronica ego tankCand au aparut aceste atomizoare a fost un pas mare pentru industria de tigari electronice. Mai ales ca in acea perioada aparuse si prima tigara electronica ego, iar cu acest tip de cartus, a fost o adevarata revolutie. Cartusele de tip Tank au aparut din nevoia de a stoca mai mult elichid. Aveau aceeasi forma ca si cartusele clasice, doar ca erau transparente si in capat, aveau un dop de silicon. Practic, nu mai aveau acea vata, turnai elichid direct in cartus, puneai capacul si vapai.

Cea mai mare problema a lor era scurgerea elichidului. Capacul de silicon nu sigila atat de bine lichidul si te trezeai, din nou, cu elichid pe tigara electronica.

Clearomizoare

clearomizor c4 plus vipercigPrimul clearomizor semana foarte mult cu cartomizoarele transparente, cu exceptia faptului ca avea fitile de bumbac si rezistenta in interior. In acest moment apar pe piata si primele clearomizoare CE. Clearomizoarele au devenit rapid foarte populare, deoarece rezolvau cele mai importante probleme cu care ne confruntam pe atunci: capacitatea de stocare si scurgerile de elichid. Au aparut foarte multe modele pe piata, unele chiar si cu LED sau cu diferite imprimeuri pe ele.

De la lansarea seriei CE au urmat Vivi Nova, Kanger T3, Protank si multe altele.

In ultimii ani au aparut si clearomizoarele dual coil, urmate de Bottom Dual Coil Clearomizer sau “BDC”. Singura problema cu clearomizoarele cu care ne-am confruntat si cu care ne confruntam si astazi este capacitatea de vaporizare a unor elichide mai vascoase de pe piata.

Atomizoare servisabile

atomizor vivi novaAtomizoarele servisabile au aparut din dorinta de a folosi mai mult un atomizor si de a economisi bani. La inceput erau realizate de vaperii care isi reconstruiau clearomizoarele. Un atomizor servisabil permite utilizatorului sa schimbe, modifice sau sa curete rezistenta. Acest tip nou de atomizoare permit utilizatorilor sa isi personalizeze atomizorul cum doresc.

De la aparitia lor pe piata si pana astazi, producatorii au scos pe piata mai multe tipuri si stiluri de atomizoare servisabile. Cele doua tipuri de atomizoare servisabile sunt: Rebuildable Tank Atomizers si Rebuildable Dripping Atomizers. Rebuildable Tank Atomizers (RTA) aveau la inceput rezistenta in partea de sus, insa mai tarziu au aparut versiunile cu rezistenta in partea de jos, care a devenit si standardul in industrie pentru RTA. Rebuildable Dripping Atomizers (RDA) au fost facute sa semene cu primele atomizoare, in care puteai sa picuri elichid direct in ele.

Clearomizoare hibride

clearomizor kanger subtankAjungem in 2014, cand a fost lansat pe piata primul clearomizor hibrid. Pentru ca vaperii s-au impartit in doua categorii, cei care prefera clearomizoarele si cei care prefera atomizoarele servisabile, producatorii s-au gandit sa scoata pe piata clearomizoare hibrid, cum ar veni 2 in 1. Utilizatorii care folosesc clearomizoare isi doresc aceeasi perfomanta oferita de atomizoarele servisabile, dar fara sa isi bata capul cu rezistente, fitile s.a.m.d. Din acest motiv, producatorii au scos pe piata clearomizoarele hibride, cum sunt Kanger Subtank si Aspire Atlantis.

Astfel producatorii au reusit sa impace si capra si varza…

Nu stiu daca vaperii incepatori isi dau seama cum era sa vaperi acum 5-6 ani, dar pot sa va spun ca lucrurile au evoluat foarte mult de atunci. Si ganditi-va ca tigara electronica este un produs care a fost inventat in 2003, iar in Europa a aparut in 2007. Industria de tigari electronice a evoluat rapid, cum nu cred ca nicio alta industrie a facut-o.


Filed under: 5. Articole pro tigara electronica

Studiu: Picurarea elichidului direct in rezistenta poate fi daunatoare

$
0
0

Am citit sute de studii care au analizat efectele utilizarii tigarii electronice si ale dispozitivelor de vapat.

Ce constata majoritatea in final este ca tigarile electronice provoaca un rau mult mai mic fata de tigarile din tutun. Lucru de care suntem cu totii constienti.

Un studiu realizat recent, si-a propus sa faca o comparatie intre modul de utilizate a tigarilor electronice, mai exact modul in care este picurat elichidul in clearomizor/atomizor. Cea mai importanta constatare a fost ca picurarea (punerea unei cantitati mici de e-lichid direct pe rezistenta) este mai daunatoare decat umplerea clearomizoarelor, atomizoarelor si cartuselor cu elichid.

Studiul are mai multe parti. Daca aveti timp si chef de lectura il gasiti AICI

In cazul picurarii, oxidantii apar de 4 pana la 24 de ori mai mult decat in cazul cartuselor sau clearomizoarelor deja umplute.

Acest fapt este datorat petelor uscate de pe rezistenta, iar accesul la aerisire permite rezistentei sa se incinga. Lucru care face ca mai multe particule sa se amestece cu vaporii si sa fie inhalati de utilizator.

Totodata, o incalzire si vaporizare mai rapida a e-lichidului poate duce la producerea unui numar mai mare de substante nocive.

Cel putin asta sustin cercetatorii…

Insa, exista utilizatori de RDA-uri (atomizoare servisabile) care picura direct elichid pe rezistenta si utilizatori care le umplu cu elichid, asa cum facem noi cei care folosim clearomizoare, pentru ca despre ei este vorba in studiu. Cei care folosesc RDA-uri ar trebui sa se informeze in acest sens. Insa, asta nu inseamna ca vaperii care picura direct elichid in rezistenta inhaleaza mai multe substante nocive decat inhalau cand fumau.

Este alegerea fiecaruia ce model de tigara electronica foloseste si cum doreste sa vapeze…


Filed under: 3. Despre e-lichide

Top 10 motive pentru care nu as alege tigara electronica

$
0
0

1. Pentru ca imi ofera aceeasi senzatie ca atunci cand fumam si imi satisface dependenta de nicotina.

2. Pentru ca elichidul contine propilen glicol, glicerina vegetala, nicotina si arome alimentare, substante care sunt recunoscute ca fiind sigure.

3. Pentru ca vaporii produsi de tigara electronica dispar in cateva secunde si nu ii afecteaza pe cei din jur, implicit familia mea.

4. Pentru ca nu mai miros ca o scrumiera si nu mai trebuie sa deschid geamul in casa din jumatate in jumatate de ora. Plus ca nu trebuie sa mai umblu cu pachetul de guma dupa mine mereu.

5. Pentru ca acum simt gustul si mirosul mancarii si o savurez mai cu placere.

6. Pentru ca radiografiile mele la plamani arata foarte bine, desi am fumat 16 ani tigari clasice, iar doctorul meu pneumolog mi-a spus ca plamanii mei sunt sanatosi.

7. Pentru ca in fiecare luna cheltui aproximativ 150 de lei pe elichide si consumabile pentru tigara electronica, comparativ cu 500 de lei cat cheltuiam inainte pe tigari.

8. Pentru ca pot sa o folosesc oriunde, cu cateva mici exceptii, cum ar fi la film sau in avion, unde am grija sa nu fiu vazut.

9. Pentru ca majoritatea prietenilor mei au renuntat la fumat cu ea si se declara multumiti.

10. Pentru ca sanatatea mea este nepretuita si imi doresc sa prind 100 de ani!

P.S. Probabil v-ati dat deja seama ca am prezentat motive pentru care sunt multumit de tigara electronica. Am decis sa scriu articolul asta, ca raspuns la nenumaratele articole care apar si povestesc cat de nociva este tigara electronica. M-am saturat sa citesc in fiecare zi titluri de genul “Tigara electronica te ucide”, “Tigara electronica este mai nociva decat tigarile clasice”, “Tigara electronica este daunatoare” s.a.m.d.

Va invit si pe voi, daca doriti, sa spuneti de ce nu ati alege tigara electronica intr-un comentariu sau intr-un articol pe emailul meu nufumat@yahoo.com .


Filed under: 1. Esti nou? Ce trebuie sa stii

4 ani de cand am renuntat la fumat cu tigara electronica!

$
0
0

Articolul de astazi este dedicat Cristinei, o veche prietena de pe blog, care ieri a implinit 4 ani de cand a renuntat la fumat!

Astazi implinesc 4 ani de cand am renuntat la tigari si aproape 2 ani de “fara tigara electronica”. Pentru mine acest instrument, a fost “salvatorul meu” dupa 16 ani de tutun.

Cristina este una dintre cele mai mari sustinatoare ale tigarii electronice pe care am intalnit-o si unul dintre primii vaperi “infocati” pe care am avut placerea sa ii cunosc, prin intermediul blogului. O cunosc de peste 4 ani, cand a accesat prima oara acest forum si de atunci mereu m-a sustinut in lupta pentru promovarea tigarii electronice si a avut interesul sa ii ajute si pe altii sa reuseasca sa renunte la fumat. Daca o sa cautati in categoria “Povestiri despre tigari electronice de la cititori” o sa gasiti cateva articole trimise de ea.

Este unul dintre vaperii care si-a propus sa renunte de tot la fumat, inclusiv si la tigara electronica. Este un exemplu pentru multi fumatori, dar si pentru vaperi, pentru ca dupa cum vedeti, se poate!

Din cate imi amintesc eu, Cristina a redus treptat concentratia de nicotina, pana cand a ajuns la 0 si apoi a renuntat si la tigara electronica.

Doresc sa o felicit pe aceasta cale pentru ca a reusit ceea ce si-a propus, dar si pentru faptul ca este o luptatoare (si stie ea de ce).

Nu in ultimul rand, va transmit mesajul trimis de ea si va doresc si voua asemenea!

Aburi de calitate, celor care mai aburesc si succes celor care vor sa se lase de fumat, cu ajutorul tigarii electronice.

Cu simpatie, Cristina Molac!

am renuntat la fumat cu tigara electronica


Filed under: 9.1. Povestiri despre tigari electronice de la cititori

Tigara electronica a omorat un tanar de 17 ani

$
0
0

Cel putin asta sustine o stire publicata in NewsStarTVSport.com. Se pare ca, un tanar de 17 ani din Texas a murit de cancer la plamani, dupa ce a fumat tigara electronica timp de 11 luni. Tanarul nu a fumat niciodata tigari clasice, cel putin asta sustine mama lui.

Inca nu se stiu exact care au fost cauzele mortii sale, dar presa a pus acest deces pe seama tigarilor electronice. Nici nu stiu cum ar putea cancerul de la plamani sa se fi dezvoltat atat de repede in 11 luni, astfel incat sa omoare pe cineva. Dar, eu nu sunt medic asa ca nu pot sa imi dau cu parerea.

Ce stiu eu este ca m-am saturat sa tot citesc articole in presa in care tigara electronica este pusa la zid.

Mi se pare mie sau companiile farmaceutice si-a pus ca dorinta in 2015 sa elimine tigarile electronice?

De la inceputul anului si pana acum, au aparut in presa tot felul de articole care ne explica cat de cancerigena este tigara electronica. Au ajuns oamenii sa creada ca tigara electronica este mai cancerigena decat tigarile clasice… vorbesc serios. Am intalnit multi oameni care mi-au zis ca mai bine fumeaza decat sa incerce asa ceva…

Nu imi dau seama de un lucru: ori companiile farmaceutice au o influenta atat de mare, incat pot sa decida daca oamenii sa traiasca sau nu, ori oamenii au un creier de gaina si nu sunt in stare sa judece prea mult. Mai exista si situatia in care ambele ipoteze sunt adevarate si inclin sa cred ca asa este.

Am ajuns sa fim ca niste oi ghidate de tot ce ni se spune la TV sau in presa. Tot ce se spune la TV e adevarat. Niste minciuni de toata jena daca stai sa le analizezi.

Mi se pare jalnic, faptul ca oamenii nu sunt capabili sa decida pentru sanatatea lor si ca se lasa ghidati de grupuri si personalitati influente, care nu isi doresc altceva decat sa isi umple cat mai mult buzunarele cu bani.

Am obosit sa stau sa explic fiecarui om care ma vede cu tigara electronica si imi zice “Am auzit ca este cancerigena!” Va spun sincer ca nici nu ma mai obosesc… In primii ani incercam sa le deschid ochii si sa le arat cum stau de fapt lucrurile, pana cand mi-am dat seama ca nu are rost.

Probabil ca si voi ati fost pusi in situatia asta si ma intelegeti.

Prin urmare, mi-am propus sa nu mai stau sa scriu pentru fumatorii care, pur si simplu, nu ii intereseaza sanatatea lor. O sa scriu doar pentru voi, cei care folositi deja tigara electronica, si care sunteti interesati sa aflati informatii despre acest dispozitiv, care va preocupa sa aflati si o a doua opinie, nu doar cea care va este pusa pe tava de presa sau de televiziuni.


Filed under: 2. Efectele tigarii electronice

CE planuieste sa mareasca taxele pentru tigarile electronice

$
0
0

Comisia Europeana se intalneste astazi la Bruxelles, pentru a discuta ce accize trebuiesc adaugate tigarilor electronice.

Uniunea Europeana cere tuturor statelor membre sa impuna o acciza de minim 57% pentru fiecare pachet de tigari achizitionat. In prezent, tigarile electronice sunt supuse numai la Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA), care este aproximativ 20% in toate statele membre.

Jurnalistii de la Financial Times sustin ca au vazut un document in care Comisia Europeana a solicitat ajutorul expertilor in accize din intreaga Uniune Europeana pentru a gasi “cel mai bun mod de a realiza egalitatea de ordin fiscal” intre tigarile electronice si celelalte produse din tutun.

Deoarece sansele prin care Comisia Europeana este dispusa sa renunte la accize pentru tigari sunt zero, se poate presupune ca sunt in cautarea de a impozita tigarile electronice cat mai mult.

slide-1

Va puteti imagina cum o crestere considerabila a preturilor ar afecta atat industria de tigari electronice, cat si comunitatea de vaperi.

Potrivit Natashei Kendall, analist tutun de la compania Nielsen, mai mult de o treime din vaperii intervievati de compania ei, au declarat ca pretul a fost unul dintre principalele motive pentru care au renuntat la tigarile clasice in favoarea celor electronice.

O crestere a preturilor ar obliga aproape sigur intreprinderile mai mici sa isi inchida magazinele si ar obliga utilizatorii de tigari electronice sa se reapuce de fumat. Avem un exemplu curent in Italia. Mai multe puteti aici: Italia: Cresterea taxelor pune pe butuci industria de tigari electronice

Chiar si British American Tobacco (BAT), una dintre cele mai mari companii producatoare de tutun din lume, considera ca orice taxe aplicate la tigari electronice ar trebui sa reflecte riscut redus semnificativ in comparatie cu tigarile clasice.

Daca cei din Uniunea Europeana vor ajunge sau nu la o intelegere in timpul intalnirii lor de la Bruxelles ramane de vazut, dar surse din interiorul Uniunii spun ca au luat legatura cu cei de la Financial Times pentru a calma spiritele, spunand ca nu exista planuri in prezent pentru a percepe comision la tigarile electronice, dar sunt pregatiti pentru a privi problema mai in detaliu daca se considera ca acest lucru este o prioritate, de catre statele membre.


Filed under: 9. Evenimente

Ce mi-a placut la modul Eleaf iStick

$
0
0

Am avut ocazia in weekend sa ma “joc” cu un eLeaf iStick. Pana acum nu am mai avut un mod dreptunghiular, ceea ce a fost o premiera pentru mine.

In primul rand, ce ma distreaza cel mai tare la acest mod este numele. “Stick” inseamna bat in engleza, iar cand te uiti la modul acesta, numai la un bat nu te gandesti… e practic o cutie dreptunghiulara. Cu toate ca, are dimensiuni destul de reduse pentru performantele pe care le ofera.

eleaf istick

Unul din motivele pentru care pana acum nu mi-am cumparat un mod dreptunghiular este dimensiunea. Mereu mi se parea ca este incomod de tinut in palma, insa iStick este chiar ok. Este mult mai mic decat celelalte moduri pe care le-am vazut si iti incape fara probleme in palma.

Are un display OLED pe una din parti, impreuna cu butoanele de setare a voltajului/wattajului si cel de pornire. Butoanele nu sunt la acelasi nivel cu modul, dar nici nu ies prea mult in exterior. Nu am avut o problema prea mare sa le folosesc, dar cei cu degete mai mari, nu stiu daca se pot descurca foarte usor.

eleaf istick mod

Pe langa cresterile uzuale, in trepte de 0.1 v pentru tensiune si 0.5 w pentru wattaj, exista si alte trei moduri de a ajusta tensiunea si wattajul. Butoanele plus/minus pot fi ajustate pentru a oferi trepte diferite.

Daca tineti apasat pe butoanele plus si minus timp de cateva secunde, iStick va intra pe modul AUTO, care va permite sa mariti sau micsorati voltajul/wattajul cu 0.1 v/w. Daca apasati din nou butonul plus si minus veti putea mari/scadea cu 0.2 v/w. Daca le apasati din nou veti putea regla in trepte de 0.5 v/w. Este destul de interesant, pentru ca asta il face sa fie personalizat usor.

Testare

L-am testat cu un Protank mini 3, cu rezistenta de 1.8 dual coil, pe care il am mai de mult, dar nu l-am mai folosit pe iJust-ul meu. Pare destul de lung, dar nu este deranjant. Vaporii sunt ok… acum nu stiu cum se comporta in timp, pentru ca nu am avut ocazia sa il testez decat in weekend.

mod eleaf istick

Cel mai mult mi-a placut ca este destul de mic si ca arata foarte bine. Ca pret este destul de accesibil, ca si iJust, si nu arata ieftin, din contra are un design placut.

Pentru vaperii care isi doresc o tigara electronica modata dreptunghiulara, le recomand iStick!


Filed under: 7. Produse recomandate

Imperiul contraataca!

$
0
0

AITE (Asociatia Producatorilor de Tigari Electronice din Romania) si-a inceput atacul impotriva maleficelor companii farmaceutice!

tigara electronica

V-a luat cam mult dragi comercianti de tigari electronice. V-ati trezit cam tarziu, iar raul este deja facut. Oamenii deja au o impresie proasta despre tigarile electronice si m-as mira sa puteti sa ii convingeti cu cateva articole publicate in presa. Industria farmaceutica lucreaza de mai bine de 4-5 ani ca sa distruga industria de tigari electronice. Iar voua v-a luat atat de mult timp ca sa luati atitudine. Daca o sa intrebati 10 fumatori de pe strada ce parere au despre tigara electronica, ar fi o minune sa gasiti macar unul care sa nu spuna ca este cancerigena.

Inteleg, sunteti mici, este o industrie la inceput, dar sa nu spuneti ca nu v-ati umplut pana acum buzunarele…

Peste noapte v-ati imbogatit toti si ati ajuns de la bisnitari, mari oameni de afaceri. In loc sa va preocupe cum sa castigati cat mai mult timp, v-a interesat doar cum sa va umpleti buzunarele cat mai repede. Eventual cu niste costuri minime, ca deh asa stim sa facem afaceri. De asta si exista atatea produse proaste pe piata si elichide si mai proaste.

Din pacate, v-ati ales un domeniu de activitate care se bate cap in cap cu doi giganti. Unde mai pui ca unul dintre ei conduce lumea… in adevaratul sens al cuvantului.

Nu ma intelegeti gresit, imi doresc ca initiativa voastra sa aibe succes pentru ca imi doresc ca si alti fumatori, sa descopere ca si mine, cat de bun este acest produs si cat de multe beneficii le poate aduce. Cred in tigara electronica, pentru mine renuntatul la fumat a fost unul dintre cei mai importanti pasi pe care i-am facut in viata. Am crezut in produsul asta inca de la inceput si cred si acum!


Filed under: 9. Evenimente

Studiu: Tigarile omoara 2/3 din fumatori, cati a omorat tigara electronica?

$
0
0

Se credea ca fumatul ucide doar jumatate din fumatori si ni se parea incredibil de mult. Dar asta era ieri, cand traiam cu impresia ca stim efectele nocive ale fumatului, dar nu ne era clar cat de mult ne pot afecta acestea. Astazi traim intr-o lume morbida in care fumatul ucide 66% din fumatori, adica 2 din 3.

fumatul ucide

Studiul il puteti citi pe larg aici http://arstechnica.com/science/2015/03/cigarettes-a-product-that-kills-two-out-of-three-of-its-users/

Singur cifrele pot fi un pic dramatice si poate inexacte, insa datorita lor cercetatorii continua sa incerce sa afle cat de grave sunt efectele fumatului.

Lumea este din ce in ce mai preocupata sa evite substante/produse care pot avea efecte devastatoare, cum este moartea. Am inceput sa ne indreptam atentia la mancarea pe care o consumam, sa alegem alimente bio, sa avem grija sa nu bem apa din sticle de plastic s.a.m.d. Dar pare ca cei care fumeaza, isi aleg singuri cum doresc sa moara…

Mda… stiu poate suna un pic cinic, dar chiar asa este.

Acum, in calitate de vaper, nu pot sa nu pun o intrebare fireasca: “Cati fumatori au murit din cauza tigarilor electronice?”

Raspunsul este ZERO!

Au aparut prin presa tot felul de articole cu persoane care ar fi murit din cauza tigarii electronice, insa in niciunul dintre cazuri nu a concluzionat ca tigara electronica ar fi fost responsabila de decesul persoanei respective. Cele mai multe dintre ele sunau astfel: “O persoana a decedat din cauza tigarii electronice. Persoana X a folosit tigara electronica si a facut boala X. Nu se stie inca exact daca tigara electronica este cauza mortii, urmeaza sa se faca ancheta si sa se stabileasca exact.”

Nu stiu daca am reprodus foarte bine, dar ati prins ideea.

Sigur ca rezultatele anchetei nu le-a mai publicat nimeni, pentru ca era clar ca nu tigara electronica este cauza.

Si in tot acest timp, tot tigara electronica este cea mai blamata…

Vi se pare corect?


Filed under: 2. Efectele tigarii electronice

Presa azi ne spune ca tigara electronica ne omoara, maine ca ne face bine

$
0
0

Daca as mai fi fumator astazi si as vrea sa ma interesez de tigara electronica, zau daca as mai incerca acest dispozitiv.

Orice informatie cauti sa afli despre tigara electronica, dai de articole de prin presa care scriu cat de cancerigena este. Mai sunt si altele in care scriu ca este buna, dar destul de rare. De exemplu: daca dai sa cauti pe Google “tigara electronica efecte”, iata ce rezultate afiseaza: https://www.google.ro/search?biw=1280&bih=622&q=tigara+electronica+efecte&oq=tigara+electronica+&gs_l=serp.1.2.0l10.34780.34780.0.36417.1.1.0.0.0.0.93.93.1.1.0.msedr…0…1c.1.62.serp..0.1.93._VJVqigu73M

Avem primul blogul meu, iar restul o multime de articole din presa care spun cat de periculoasa este tigara electronica.

Am vazut si publicatii care intr-o saptamana au scris ca tigara electronica este buna, iar in urmatoarea ca este cancerigena.

Cum naiba sa stii ce sa mai crezi? Cum naiba sa mai alegi sa folosesti dispozitivul asta? Daca nu stii cu ce se mananca, slabe sanse sa iti faci o parere pozitiva.

Decat daca poate ai recomandari de la prieteni sau ai rabdare sa faci cercetari, ca pentru lucrarea de licenta, ca sa afli de fapt care-i treaba cu el.

Cand mi-am cumparat tigara electronica existau si atunci articole negative. Cele mai multe aduceau in discutie studiul FDA realizat in 2009. Cum pe vremea aia tigara electronica nu era atat de populara, nu exista nici interes prea mare sa se scrie de ea. Insa, existau si multe pareri bune scrise de cei care au incercat-o, lucru care m-a determinat sa cumpar.

Dar astazi, nu stiu daca as mai fi luat aceeasi decizie…

De cand folosesc tigara electronica am invatat sa nu mai cred tot ce se scrie prin presa, insa in urma cu 6 ani nu stiu daca eram atat de sceptic.

Voi ce ati face daca astazi ati mai fi fumatori? Ati mai incerca tigara electronica?


Filed under: Uncategorized

Tigara electronica Ego One review

$
0
0

Dragi vaperi, am avut ocazia sa testez in weekendul aceasta noua “bijuterie” de la Joyetech: Ego One. Sunt foarte tentat sa imi inlocuiesc Ijust-ul cu acest model si o sa va spun si de ce. Este complet diferit de orice alta tigara electronica am testat…  si stiti ca nu sunt putine :)

ego ONE

Pe langa dimensiunea care este foarte mica pentru un mod, senzatia pe care ti-o ofera atunci cand tragi din ea este incredibila.

Stiti ca mereu spuneam ca din tigara electronica trebuie sa tragi mai incet si mai prelung… ei bine in cazul Ego One acest lucru nu mai este valabil. Din Ego One trebuie sa tragi ca din tigara clasica.

Throat hit-ul la acest model este atat de puternic, incat nici nu trebuie sa folosesti un elichid cu o concentratie mare de nicotina. Atentie! Eu vapez elichide de 12 mg si am testat-o cu un elichid fara nicotina si credeti-ma ca nu simteam nevoia sa vapez, dupa ce am folosit-o.

Desi are dimensiuni atat de reduse, experienta este excelenta. Are cateva caracteristici interesante, cum ar fi modul de inhalare direct in plamani (de care va povesteam mai sus) ce foloseste un atomizor cu rezistenta de 0,5 ohmi si modul de inhalare a vaporilor din gura catre plamani (adica asa cum procedeaza majoritatea dintre noi) ce foloseste un atomizor cu rezistenta de 1 ohm. Exista vaperi care prefera sa traga vaporii mai intai in gura si apoi in plamani si exista vaperi care prefara sa traga vaporii direct in plamani. Ego One de la Joyetech satisface ambele categorii, utilizand un atomizor cu rezistente interschimbabile.

Cateva detalii despre Ego One de la Joyetech

Atomizorul cu rezistenta de 1 ohm este destinat vaperilor care doresc sa traga mai incet si mai prelung, in timp ce atomizorul cu rezistenta de 0,5 ohmi este destinat celor care vor sa inhaleze o cantitate mare de vapori direct in plamani.

ego one rezistente atomizor

Ego One de la Joyetech este probabil la ora actuala cel mai mic mod de pe piata, ceea ce il face usor de transportat.

Poate fi utilizat cu baterii de 1100 mAh si 2200 mAh, desi am vazut ca pe la noi se gaseste cel mai mult cu un acumulator de 2200 mAh. Indiferent de ce baterii alegeti, ambele sunt capabile sa va ofere vapori excelenti. Bateriile pot fi incarcate si prin pass-through, astfel puteti sa vapati si in timp ce este la incarcat.

Dezavantajul la Ego One, pentru ca deh nimic nu este perfect, este ca nu are voltajul reglabil si nici nu poate fi folosit cu alt clearomizor sau atomizor.

Cei de la Joyetech m-au surprins placut inca o data, au venit din nou cu o tehnologie noua care imbunatateste calitatea vapatului! Chiar mi-a placut mult Ego One si va recomand sa il incercati, daca aveti ocazia.


Filed under: 7. Produse recomandate

Taxarea tigarilor electronice pare o nebunie

$
0
0

Guvernul si-a propus sa taxeze tigara electronica la fel ca tigarile clasice.

Inteleg de ce tigarile clasice sunt taxate: tu fumezi, te imbolnavesti, societatea trebuie sa plateasca pentru tratamentul tau. Este o scuza clasica pentru a taxa. Insa, aceste taxe sunt legitime doar in cazul in care sunt folosite pentru a achita anumite externalitati, cum ar fi costul unor servicii medicale.

Daca taxele colectate de pe urma tigarilor clasice s-ar duce catre spitale, cred ca am avea cele mai bune servicii medicale. Avem asa ceva? Evident ca nu, in Romania se moare pe capete in spitale. Exista state care chiar pretind ca taxeaza tigarile clasice pentru a investi in educatie si cu toate astea banii se duc in alta directie. Pentru ca vedeti voi, nu a fost niciodata vorba de asta. Taxa pe tigarile clasice este pur si simplu o forma de a pune mana pe niste bani in plus.

Iar acum doresc sa taxeze si tigara electronica… De ce? Mi-ar placea sa cred ca pentru a investii acesti bani in sanatate, dar stim cu totii ca nu este asa. Vor sa o taxeze mai degraba pentru ca romanilor le place tigara electronica, iar daca noi preferam tigara electronica in loc de tigarile clasice, asta inseamna o gaura in buget.

Iar cum bugetului statului este un sac fara fund, intotdeauna se va gasi o scuza pentru a intoduce noi taxe. Platim tot ce avem, inclusiv aerul pe care il respiram. Pe propria noastra planeta, pe care ne-am nascut si care ne-a fost oferita, suntem nevoiti sa platim aerul fara de care nu putem trai.

taxe tigara electronica

Nu cred ca mai este nevoie sa mai aduc in discutie si influenta UE, care apara interesele companiilor farmaceutice. Nu gasesc nicio explicatie logica, de ce nu ar incuraja cea mai de succes alternativa pentru tigarile clasice…

Si uite asa decurg lucrurile in lumea in care traim… avem incotro? Putem sa nu le platim taxe?


Filed under: 9. Evenimente

Atunci cand vine vorba de tigari electronice, companiile de tutun sunt ingrijorate de sanatatea noastra

$
0
0

Am citit astazi un articol publicat in Reuters.com pe care as vrea sa vi-l prezint si voua.

Altria, compania care produce Marlboro, a lansat de curand un model de tigara electronica MarkTen. Avertismentele cu privire la sanatate de pe pachetul MarkTen sunt mult mai lungi decat cele de pe pachetele de tigari clasice, daca va vine sa credeti asa ceva…

tigara electronica markten

Potrivit lor, nicotina din tigarile electronice “poate da dependenta si este foarte toxica atunci cand este inhalata, cand intra in contact cu pielea sau cand este inghitita. Nu este indica femeilor insarcinate sau care alapteaza, sau persoanelor care iau medicamente pentru depresie sau astm.” De asemenea, ingredientele din tigara electronica pot fi otravitoare, potrivit celor care fabrica Marlboro.

Am inghitit la elichid la viata mea, de cred ca trebuia sa mor de mult pana acum, daca ar fi sa cred tot ce scrie Altria pe pachetul MarkTen. Mai ales in primii ani, cand aveam atomizoare proaste si tigarile electronice nu erau ce sunt astazi.

Cei de la Altria pare ca vor mai degraba sa accentueze cat de nociva este tigara electronica, decat sa promoveze acest produs.

“Daca citesti avertizarile, ca fumator, ai putea crede “Mai bine raman la mahoarcele din tutun”,” a declarat Oliver Kershaw, pentru Reuters.com, care a renuntat la fumat cu tigara electronica.

“Tot ceea ce fac este sa protejeze comertul cu tigari din tutun,” a declarat Clives Bates. “Desi nu realizeaza asta!”

Hmm… nu stiu daca Altria chiar nu realizeaza ca prin avertismentele lor nu incurajeaza fumatorii sa foloseasca tigara electronica.

Stim cu totii ca la tigarile clasice, avertismentele sunt mai mult degeaba. Cand esti fumator si esti dependent pot sa iti puna pe pachet si ca fumezi sobolani morti, ca tot vei continua sa fumezi. Daca dam o cautare pe internet sa vedem cat de nocive sunt tigarile clasice, te sochezi de ce fotografii iti apar si filmulete. Si cu toate astea, cati fumatori renunta la fumat datorita lor? Prea putini!

In schimb la tigara electronica lucrurile stau altfel… produsul nu este atat de folosit precum tigarile clasice, nu da dependenta precum tigarile clasice si nici nu are aceleasi efecte pe termen lung. Este drept, este de datoria lor sa informeze utilizatorii cu privire la potentialele pericole, dar asta nu inseamna ca o fac din altruism. Nu… o fac pentru a se absolvi de orice vina, in cazul unor posibile probleme (sa nu uitam cu cate procese s-au confruntat de-a lungul timpul) si pentru ca deocamdata doresc ca oamenii sa fumeze in continuare. Altfel, de ce nu ar pune si la pachetele de tigari clasice o lista lunga cu toate substantele pe care le baga in ele, daca tot mergem pe corectitudine?


Filed under: 9. Evenimente

Doar 2485 de vaperi nu isi doresc scumpirea elichidelor

$
0
0

Nu stiu daca stiti sau nu, dar AITE (Asociatia Producatorilor de Tigari Electronice) a lansat o petitie in care cere Guvernului sa reanalizeze propunerea de a acciza elichidele. Cei interesati o pot vedea AICI

Doar 2485 de vaperi nu isi doresc scumpirea elichidelor. Mi se pare incredibil de putin, pentru cati vaperi exista in Romania. Avem magazine in toate orasele, ceea ce ma face sa cred ca suntem mai multi de atat. Daca nu ar exista vaperi in toate orasele, nu am mai avea atatea magazine.

petitie tigari electronice

Daca intr-adevar dorim sa schimbam ceva si sa ne auda cei care ocupa scaunele alea pompoase, trebuie sa fim uniti, trebuie sa ne implicam cu totii.

Nu vrem sa platim cu 15 lei mai mult la o sticluta de elichid, atunci haide-ti fratilor sa facem ceva!

Daca tot s-a facut demersul asta si asociatia asta incearca sa schimbe ceva, hai sa le dam si noi o mana de ajutor.

Eu unul nu am de gand sa platesc, in fiecare luna, cel putin 30 de lei in plus ca sa mai aibe guvernantii nostri niste bani in plus de mers la Monaco… ca nu sunt pentru bolnavi, fiti siguri de astea, daca ar fi i-as da fara nicio problema.

Unii dintre voi probabil ca vor zice “Traim in Romania, nu putem schimba nimic!” Este adevarat, traim intr-o tara in care se fura, in care pare ca noi cei care o populam nu avem niciun cuvant de spus, in care interesele sunt altele si nu oamenii. Insa, daca nu facem nimic, cu siguranta, lucrurile nu se vor schimba.

Nu mai putem sa asteptam intotdeauna ca altii sa gandeasca in locul nostru, sa faca lucruri in locul nostru. Nu ne convine ceva, trebuie sa incercam sa schimbam acel lucru!


Filed under: 3. Despre e-lichide

SUA: S-a dat startul la campania impotriva tigarilor electronice

$
0
0

Centrul de Control si Preventie a Bolilor din SUA (CDC) a lansat o campanie in care avertizeaza fumatorii despre utilizarea in paralel a tigarilor electronice si clasice.

“Tigarile electronice sunt dispozitive ce functioneaza cu ajutorul unei baterii, care incalzeste un lichid cu nicotina, pentru a produce vapori ce vor fi inhalati. La nivel national, 3 din 4 adulti folosesc in paralel tigara electronica si cea clasica,” au declarat cei de la CDC.

“Daca doar reduci numarul de tigari fumate si folosesti alt produs pentru a inlocui tutunul, cum este tigara electronica, in continuare iti vei pune sanatatea in pericol. Fumatorii trebuie sa renunte la fumat complet pentru a-si proteja sanatatea, chiar si cateva tigari sunt periculoase.”

Reclamele, care vor aparea in curand, prezinta o americanca care a apelat la tigara electronica pentru a renunta la fumat, dar a ajuns sa le foloseasca pe amandoua in paralel.

tigara_electronica_vs_tigara_clasica_1

Nu stiu daca aceasta campanie, chiar isi are scopul prezentat, adica acela de a avertiza fumatorii ca trebuie sa renunte complet la fumat. Mai degraba, tind sa cred ca adevaratul scop este de a arata ca tigara electronica este ineficienta si ca, daca apelezi la ea, ajungi sa fumezi tot tigari obisnuite.

Nu prea imi vine sa cred ca atat de multi americani folosesc si tigara electronica si tigari clasice, in acelasi timp. Eu cand incerc sa fumez cate o tigara clasica, ma scarbesc acum si nu mi se intampla doar mie asta, multi alti vaperi au patit la fel. Sa le foloseste pe ambele in paralel, o perioada mai lunga, e cam greu. Nu prea vad cum, dupa ce incerci tigara electronica si iti este ok cu ea nu prea iti mai place cea clasica. E ca si cum ai avea de ales intre coceni si narghilea.


Filed under: 9. Evenimente

Dureri de stomac de la tigara electronica?

$
0
0

Am dat astazi peste o intrebare de la un vaper:

“Salut! Am achizitionat o tigara electronica evod si am inceput sa am de le ea dureri de stomac, folosesc lichid liqua cu aroma de mere( 70 pg, 30 gv), fara nicotina sa schimb lichidul? si am observat ca uneori mai gasesc foarte putin lichid pe baterie, nu trag foarte tare din ea.”

dureri de stomac tigara electronica

Nu am avut astfel de probleme la inceput, de fapt nu am avut niciun fel de probleme. Mi s-a parut ciudat si am facut cateva cercetari sa vad daca este posibil.

Atunci cand renunti la fumat exista mai multe simptome de sevraj care pot aparea:

– nervozitare

– depresie

– dureri de cap

– ameteli

– transpiratie

– tuse

– tulburari ale somnului

– diaree

De multe ori vaperii confunda simptomele de sevraj cu efectele provocate de tigara electronica. Mai multe detalii despre asta gasiti AICI

Greturi, varsaturi si dureri de stomac pot aparea si atunci cand inhalam prea multa nicotina.

Multi vaperi, la inceput, au tendinta de a inhala o cantitate mai mare de nicotina. Tigara clasica o aprinzi, o termini si apoi nu mai fumezi. Insa, tigara electronica nu se termina decat atunci cand ramai fara baterie. Fiind la inceput, fumatorii nu sunt obisnuiti sa foloseasca foarte bine acest dispozitiv si pentru ca bateriile tin mult, au tendinta sa traga incontinuu din tigara electronica. Apoi se plang ca au o senzatie de greata, dureri de cap sau dureri de stomac si cred ca tigara electronica nu este buna.

Sfat pentru incepatori! Este foarte important sa tragem din tigara electronica doar atat cat simtim nevoia. Nu faceti un tic din a duce etigara la gura, pentru ca s-ar putea sa va confruntati cu astfel de simptome. Incercati sa o folositi doar atunci cand simtiti nevoia de nicotina.

O alta posibila cauza poate fi si concentratia prea mare de nicotina. Daca folositi un elichid cu o concentratie prea mare este posibil sa tusiti de la el, sa va simtiti ametiti sau sa va fie greata. Daca elichidul va este bun, nu ar trebui sa simtiti nicio jena in gat atunci cand vapati, insa daca este prea tare este posibil sa aveti o senzatie de iritare in gat.


Filed under: 1. Esti nou? Ce trebuie sa stii

CSH China doreste interzicerea tigarilor electronice, inclusiv a producerii acestora

$
0
0

Va puteti imagina o lume in care sa nu se mai produca tigari electronice in China? Eu unul nu…

Aparent Consiliul privind Fumatului si Sanatatea din China a propus interzicerea totala a tigarilor electronice. Vorbim de vanzare, utilizare, reclama si fabricare a acestor dispozitive. Motivul?

Un studiu realizat cu 6 luni in urma, de Universitatea din Hong Kong, care arata ca 4.4% persoane cu varste cuprinse intre 15-29 de ani, au incercat macar o data tigara electronica.

Atat le-a trebuit grupurilor antifumat si lobbystilor, ca s-au si pus pe facut presiuni asupra Guvernului.

Adevarul este ca, ironic vorbind, 800 de oameni chestionati sunt reprezentativi pentru o populatie de 1.357 miliarde, cat are China. Cu siguranta, un asemenea esantion este suficient pentru a lua decizii asupra tinerilor din China.

Daca mai punem la socoteala si ca 100 de milioane de chinezi mor anual din cauza tutunului, iar China National Tobacco Corporation detine practic monopolul in aceasta tara al vanzarilor de tigari, ni se pare absolut indreptatita aceasta decizie.

Guvernul din China este dependent de veniturile din tigari. In 2012, industria tutunului a contribuit la bugetul statului cu 717 miliarde de yuani, ceea ce inseamna cam 6% din veniturile oficiale. Nu este de mirare ca in Beijing, tutunul joaca un rol la fel de important precum politica sau petrolul. Iar in provincii, cum este Yunnan, unde se cultiva tutun, influenta este si mai mare.

Analistii de la Reuters au declarat sa asteapta ca industria de tigari electronice sa ajunga la 10 miliarde de dolari in 2017. 95% din tigarile electronice care se gasesc in lume sunt produse la Shenzen, in China. Desigur de la 10 miliarde de dolari, pana la 717 miliarde este cale lunga, daca tinem cont ca 1 dolar USA=6 yuani.

Nu mai cred ca este cazul sa mai mentionez si companiile farmceutice, ca nu cred ca pot estima cati bani incaseaza de pe urma a 300 de milioane de fumatori, cat exista in China.

Vom avea o lume in care nu vor mai fi produse tigari electronice in China? Ramane de vazut… insa tare ma tem ca o astfel de masura va pune pe butuci aceasta industrie.


Filed under: 9. Evenimente

Cum a fost la expozitia de tigari electronice?

$
0
0

vaperi

 

Sambata a fost organizata prima expozitie de tigari electronice, la Rin Grand Hotel, din Bucuresti.

Am fost si eu prezent, alaturi de multi alti vaperi cu experienta. Mi-a placut initiativa celor de la Academia de Vapat si am apreciat faptul ca au fost prezenti destul de multi vaperi.

Mi-a placut ca si-au propus sa “largeasca” adunarile pe care le organizau si sa convinga mai multi vaperi sa participe la astfel de intalniri, sa se implice in promovarea tigarilor electronice. Expozitia a fost comunicata pe paginile de Facebook ale vaperilor, inclusiv a mea, si a mai aparut intr-un articol din 9am.ro, platit de AITE bineinteles…

Industria de tigari electronice are neaparat nevoie de suport din partea vaperilor… noi cei care cunoastem aceste produse si stim beneficiul pe care il aduc, suntem cea mai buna sursa de promovare. Cea mai buna reclama a unui produs este atunci cand ti-l recomanda un prieten. De asta trebuie sa incercam in continuare sa aratam fumatorilor care sunt beneficiile acestor produse. Trebuie sa continuam sa sustinem aceasta industrie… poate multora dintre noi li se pare ca ne luptam cu morile de vant, insa sa stiti ca nu este asa. Eforturile noastre conteaza si nu doar pentru ca ii ajutam pe astia care vand sa se imbogateasca, ci pentru ca stim cu totii cat de bine este sa renunti la fumat.

De cand am acest blog, cea mai mare multumire am simtit-o atunci cand oamenii mi-au scris sa imi multumeasca pentru ca i-am ajutat. O sa incerc sa imi fac odata timp sa va prezint cateva din povestile lor.

In ceea ce priveste produsele prezentate, nu am vazut nimic din ce nu stiam deja. Nu a fost vreo lansare de produs sau ceva de genul… au fost prezentate produsele care exista deja in magazine.

Per total a fost o intalnire buna si ma bucur ca am participat. Daca ati fost si voi astept sa imi impartasiti si parerile voastre despre eveniment.

Vapori de calitate!


Filed under: 9. Evenimente, Uncategorized
Viewing all 565 articles
Browse latest View live