Quantcast
Channel: Forum Tigara Electronica
Viewing all 565 articles
Browse latest View live

Studiu: Daca spui minciuni despre tigara electronica des, oamenii te vor crede

$
0
0

Un STUDIU realizat de Institutul National de Cancer, din SUA, confirma cat de eficienta a fost propaganda celor care sunt impotriva tigarilor electronice, dar si a altor metode de renuntare la fumat. Studiul a fost realizat in SUA, insa cred ca situatia este cam aceeasi pretutindeni in lume. Este uimitor si totusi adevarat, cat de usor se poate crea o imagine negativa unui produs in zilele noastre.

OMS_tigara_electronica

Jumatate din cei care au auzit despre tigara electronica cred ca aceasta este la fel de sau chiar mai nociva decat fumatul.

Fara indoiala ca propaganda „sunt la fel de nocive ca tigarile clasice ” a fost una de succes.

Nu vi se pare aberant ca fumatorii au ajuns sa spuna ca tigara electronica este mai cancerigena decat tigarile clasice?

Ce mi se pare mai socant este ca, daca ii intrebi de ce, niciunul nu stie sa iti dea un raspuns, daca nu bazat pe cercetari stiintifice, macar cat de cat logic. Daca pana si medicii pneumologi, care se presupune ca ar trebui sa fie totusi la curent cu subiectul asta, nu sunt in stare sa iti dea o explicatie. Nu e ca si cum nu ar fi un subiect de actualitate, care sa nu aibe legatura cu domeniul lor. Si chiar daca nu ar fi, ma gandesc eu, ca daca vezi ca apar in presa atatea lucruri despre un instrument, care se presupune ca poate ajuta populatia sa renunte la unul dintre cele mai frecvente vicii, dai si tu un „search” sa vezi care e treaba cu el.

Va dati seama ca situatia asta nu este doar la tigara electronica, ci se intampla si in cazul altor alternative sau medicamente care apar pe piata?

Companiile farmaceutice controleaza atat de bine, incat si daca apare vreun medicament revolutionar, daca nu pot sa scoata profit de pe urma lui, atunci ii dau in cap. Cu televizorul si massmedia se poate face propaganda foarte usor.


Postat în:9. Evenimente

De ce nu mai comand tigari electronice de pe FastTech

$
0
0

Am comandat de cateva ori de pe FastTech niste consumabile pe care nu le-am gasit la noi. Nu fac asta frecvent, pentru ca sunt comod si imi place sa primesc ce comand de pe o zi pe alta, insa uneori nu gasesc lucruri pe care mi le-as dori in Romania. Problema cu Fasttech este ca uneori iti vine comanda, alteori se intampla sa nu iti vina. Mai mult decat atat, si atunci cand iti vine dureaza 2-3 saptamani sa iti ajunga, ba poate chiar luni.

fasttech tigari electronice

Un alt lucru care ma deranjeaza este ca, ceea ce comanzi nu este intotdeauna ceea ce primesti. Ei spun ca sunt de calitate, insa nu este mereu asa. Testez tigari electronice de cativa ani si am experienta sa recunosc un produs original de o copie.

Ultima oara m-am grupat cu un prieten si am zis sa facem o comanda impreuna. Nu stateam prea bine cu banii, asa ca m-am decis sa comand de la ei in ideea ca o sa fac ceva economii. A fost o mare greseala… am pus comanda la inceputul lui iunie si nici acum nu mi-a ajuns, ca sa va dati seama ce de economii am facut. Pana la urma a trebuit sa imi comand tot din Romania.

Se pare ca produsele noastre au disparut undeva in lume, fara ca nimeni sa mai stie de ele. Cel putin cam asta a fost explicatia lor. Pe langa explicatia cretina care mi-au dat-o, mi-au mai zis si ca trebuie sa astept 3 luni ca sa inceapa „ancheta” pentru coletul disparut. Dupa 3 luni va dati seama ca nu ma mai incalzeste cu nimic ca imi gasesc ei coletul. Daca platesc pentru un produs vreau sa il primesc in termenul pe care l-am stabilit, nu la batranete. Imi vreau banii inapoi nu scuzele voastre patetice!!!

Sunt nervos? Evident ca sunt!!! De cand sunt vaper urasc companiile care mint si care inseala clientii. Sunt satul de tzepe cu tigari electronice luate din Romania, de aia nici nu prea ma mai risc si comand numai de unde stiu ca sunt ok. Da uite ca uneori din zgarcenie luam decizii proaste si comandam de pe site-uri ca FastTech, care nu numai ca nu iti livreaza produsele, dar nu iti dau nici banii inapoi. Macar in Romania pot sa le fac reclamatie la protectia consumatorilor, daca nu isi respecta termenele!

Asa se intampla… dai doi lei, doi lei face! Desi de ani de zile stiu asta, uite ca m-am ars rau de data asta…


Postat în:9. Evenimente

Fumatorii prefera tigarile electronice cu clearomizor pentru a renunta la tigari

$
0
0

Aparent unele tigari electronice ne ajuta mai mult sa renuntam decat altele. Potrivit unor cercetatori, tigarile electronice care au rezervor (sau cele cu clearomizor) sunt cele mai eficiente in a ajuta fumatorii sa renunte la tigari.

In vremuri de demult, cand tigara electronica abia aparuse pe piata, fumatorii preferau modelele care semanau cu tigarile clasice. Toata lumea intreba de tigarile care seamana cu cele clasice. Astazi, tigarile electronice sunt mai mari, mai avansate si pot fi personalizate. Tigarile electronice care seamana cu tigarile clasice au aproximativ aceeasi dimensiune cu acestea si un LED in capat care se aprinde atunci cand tragi, pentru a imita „jarul”. De regula, sunt de unica folosinta, dar exista si cateva modele care functioneaza cu cartuse ce pot fi reumplute.

Utilizator de tigara electronica

Insa, tigarile electronice din zilele noastre au baterii reincarcabile, clearomizoare cu capacitate mare de depozitare a elichidului si chiar moduri, ce pot fi setate in functie de preferintele fiecaruia. Nu numai ca acestea sunt o optiune mai ieftina, dar cercetatorii considera ca sunt si mai eficiente decat tigarile electronice cu design asemanator tigarilor clasice.

Acest lucru nu ar trebui sa ne surprinda… fara indoiala, tigarile electronice cu clearomizor/atomizor sunt mai eficiente decat cele de unica folosinta, cu design ce seamana cu tigara clasica, deoarece ofera mult mai multe avantaje:

– au o capacitate mai mare de stocare a elichidului

– durata de viata a bateriei este mai mare

– productia de vapori este mai mare

– senzatia pe care o ofera este asemanatoare cu fumatul

– sunt mai ieftine

Cred ca pentru un incepator o tigara electronica cum este Ego sau Evod este cea mai potrivita pentru a renunta la fumat.


Postat în:1. Esti nou? Ce trebuie sa stii

Vaporii de la tigara electronica la fel de periculosi ca aerul pe care il respiram

$
0
0

Vaporii produsi de tigara electronica sunt la fel de periculosi ca aerul pe care il respiram, potrivit unui nou studiu care a comparat tigarile electronice si tigarile clasice cu aerul.

Studiul publicat in revista SCIENCE DIRECT a inclus mai multe teste pentru a descoperii daca vaporii produsi de tigara electronica sunt periculosi pentru plamani. Aceleasi teste au fost realizate in paralel si pe tigarile clasice.

Dupa 6 ore de expunere la fumul de tigara, celulele expuse au murit, insa dupa o expunere agresiva si continua la vapori, efectele asupra tesutului din plamani au fost similare cu cele produse de aer.

tigara electronica studiu

Cele doua modele de tigari electronice folosite la acest studiu au fost NJOY Bold si NJOY Menthol, deci putem spune ca aceste rezultate pozitive se aplica, fara indoiala, la aceste modele. Insa, asa cum au concluzionat si cercetatorii „sunt necesare si alte studii pentru a evalua si alte modele disponibile pe piata.”

Vestea buna este ca acest studiu a stabilit o procedura ce poate fi folosita pentru a testa citotoxicitatea si pe alte modele de tigari electronice si branduri, precum si pentru a evalua cat de periculoase sunt pentru plamani.

Anul acesta a mai fost publicat un studiu de acest gen, realizat de o echipa de cercetatori din Germania, care au analizat efectele toxice ale vaporilor si fumului de tigara asupra celulelor pulmonare umane. Acestia au descoperit ca vapatul este cu mult mai putin toxic decat fumatul. De asemenea, in 2013, o echipa de oameni de stiinta au expus celulele fibroblaste atat la vapori produsi de tigara electronica, cat si la fumul de tigara, si au descoperit ca cel din urma provoaca daune semnificative.

Studii exista si continua sa apara… sa speram ca aceasta industrie va redeveni ceea ce ar fi trebuit sa fie.


Postat în:2. Efectele tigarii electronice

Am nevoie de ajutor pentru forumtigaraelectronica

$
0
0

Salutare dragi vaperi!

Probabil ca ati observat (daca nu va spun eu acum) ca in ultima vreme am inceput sa postez din ce in ce mai rar pe blog. Motivul? Sunt tatic de ceva vreme si incerc sa imi dedic din ce in mai mult timp familiei. In urma cu 6 ani, cand am lasat blogul, nu aveam atatea responsabilitati… dar lucrurile s-au schimbat intre timp. Incerc sa fac fata jobului pe care il am, dar si sa ajung sa petrec timp cu cei dragi.

forum tigara electronica

De-a lungul timpului, prin intermediul acestui blog am convins foarte multi oameni sa incerce tigara electronica si sa simta aceleasi beneficii pe care le-am simtit si eu cand am renuntat la fumat. Totodata, in jurul acestui blog s-a creat o comunitate a celor care au renuntat la fumat cu ajutorul tigarii electronice. Marturii ale vaperilor veti gasi in sectiunea „Povestiri despre tigari electronice de la cititori

Mi-ar parea rau sa nu mai continui aceasta „misiune” si sa nu mai am alaturi fosti fumatori care sa lupte alaturi de mine.

De aceea apelez la voi, daca ma puteti ajuta, si va face placere sa oferiti sfaturi despre tigarile electronice. Imi puteti trimite pe adresa de email nufumat@yahoo.com  orice legat de tigara electronica: experiente pe care le-ati avut, recenzii de produse, sfaturi pentru cei care sunt la inceput etc.

Orice informatie pe care o trimiteti ar putea fi utila unui fumator si chiar vaperilor.

Prin urmare, cei care isi doresc sa fie activi in aceasta comunitate si sa ajute si alti fumatori/vaperi astept un semn de la voi pe adresa de email de mai sus.

Va multumesc tuturor celor care faceti parte din aceasta comunitate!


Postat în:5. Articole pro tigara electronica

Top 3 accesorii pentru tigara electronica

$
0
0

Exista multe accesorii pentru tigari electronice pe piata. Poate la noi nu chiar atat de multe pe cat sunt prin SUA, insa exista de la mustiuce de tot felul, pana la tabachere si huse realizate din cine stie ce materiale. Mai gasim si tot felul de suporturi pe care putem tine tigarile electronice (inclusiv la wc) si o multime de alte lucruri.

Pe unele le cumparam doar pentru ca ne pasioneaza vapatul, dar de altele chiar avem nevoie. De aceea, am decis sa fac un top 3 de accesorii pe care cred ca orice vaper ar trebui sa le aibe.

1. Tabachera/husa/lant pentru tigara electronica

Clic pentru a vedea prezentarea.

Indicat ar fi sa avem cu totii cate o tabachera in care sa transportam sau sa pastram tigarile electronice. Cu toate acestea, pentru multi, un suport cu lant este mult mai comod si potrivit. Depinde de alegerea fiecaruia… eu am atat tabachera, cat si suport cu lant. De regula, imi tin tigara electronica pe suportul cu lant, pentru ca mi-e mai comod sa o tin agatata de gat, ma ajuta sa nu o uit pe cine stie unde.

Tabachera o folosesc atunci cand plec in vacanta sau cand am de facut deplasari. Imi pun in ea rezistentele, un clearomizor si bateria de rezerva.

2. Adaptor USB/passthrought pentru tigara electronica

adaptor USB

Sunt de ajutor mai ales daca petreceti mult timp in fata calculatorului. Va ajuta nu numai sa va incarcati mai repede bateria, dar puteti sa si vapati in acelasi timp, ceea ce e chiar util. Eu cat sunt la munca toata ziua imi tin tigara electronica conectata la calculator si vapez din ea.

3. Adaptor USB pentru masina

mini-incarcator-auto-usb

Tot din categoria accesorii, va recomand sa aveti si un adaptor USB pentru masina. Cu el puteti sa incarcati tigara electronica, dar si alte gadgeturi, cum ar fi telefonul, tableta etc.

Pretul accesoriilor pentru tigara electronica este destul de mic si chiar merita sa investiti in ele. Tabacherele sunt un pic mai scumpe, insa sunt bune pentru a pastra mai mai bine componentele.

Vapori de calitate va urez!


Postat în:7. Produse recomandate

Top 5 cele mai utilizate arome la tigara electronica

$
0
0

Aromele din elichide sunt si au fost unul din cele mai importante avantaje pe care tigara electronica le ofera. Asa cum este sarea pentru mancare, asa sunt si aromele pentru tigara electronica.

Un STUDIU realizat anul trecut, sustine ca exista peste 7700 de arome si 466 de branduri de elichide pentru tigara electronica. Va dati seama cat de greu este pentru un vaper incepator sa isi aleaga elichidul? Insa, dupa cum am zis, asta este si partea frumoasa a vapatului, ca poti testa si descoperi mereu arome noi… nu te plictisesti niciodata de „viciul” asta :)

Exista totusi un top al celor mai utilizate arome, pe care as vrea sa vi-l prezint si eu astazi. Asadar, haideti sa vedem cu ce ne place sa ne delectam papilele gustative cel mai mult:

  1. Tutunlichid tigara electronica tutun

    Cum era de asteptat, elichidele cu aroma de tutun sunt cele mai utilizate, deoarece acestea au si gustul cel mai apropiat de tigarile clasice. Aroma elichidului este importanta pentru noi vaperii, de aceea este bine, mai ales de la inceput, sa facem alegerea potrivita. Cel mai adesea, cei care trec de la tigarile clasice la tigara electronica, aleg elichide cu aroma de tutun.

    Majoritatea brandurilor au mai multe variante de elichide cu aroma de tutun. De exemplu, numai Liqua are 10 elichide diferite cu aroma de tutun.

  2. Mentollichid tigara electronica mentol

    Nu va place gustul de vapori fresh cu aroma de menta? Chiar si vaperilor care nu se dau prea tare in vant dupa menta, le place senzatia pe care le-o ofera vaporii racoritori cu aroma de menta. De aceea, mentolul este cea de-a doua optiune in topul preferintelor vaperilor, dupa tutun.

    Ca si in cazul elichidelor cu aroma de tutun, brandurile au mai multe variante pentru elichidele cu aroma de menta, incepand de la cele clasice pe care le stim cu totii si pana la elichide cu ciocolata si menta, mentol latte, menta cu portocale s.a.m.d.

  3. Vanilielichid tigara electronica vanilie

    Vanilia este o aroma dulce, dar atunci cand este combinata cu nicotina, are tendinta sa ofere un echilibru perfect intre dulce si racoritor.

    Eu unul nu sunt fan al acestei arome, de aceea o si recomand doar celor care stiu ca le place vanilia sau elichidele dulci.

  4. Cafealichid tigara electronica cafea

    Tuturor ne place cafeaua, cu ea ne incepem diminetile si uneori continuam si in timpul zilei. Pentru multi, aroma preferata a cafelei si in tigara electronica este o adevarata placere. Aroma de cafea este, de asemenea, in preferintele vaperilor.

    Daca esti un iubitor/are de cafea probabil ca stii despre ce vorbesc. Daca nu iti place aroma de mentol, iti recomand sa o incerci pe cea de cafea. Vei descoperi un throat hit pe care putine arome ti-l ofera ;)

    Pe de alta parte, daca esti un iubitor/are de tutun s-ar putea ca aroma de cafea sa nu ti se para atat de grozava. Sa nu uitam ca gusturile sunt subiective.

  5. Fructelichid tigara electronica fructe

    In aceasta categorie veti gasi o diversitate atat de mare, incat nu mi-ar ajunge un singur articol sa scriu despre toate lichidele fructate. De aceea, va invit sa testati cat mai multe, pana cand le veti gasi pe cele preferate.


Postat în:3. Despre e-lichide

5 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa iti cumperi un elichid

$
0
0

e-lichide

Ti-ai cumparat deja o tigara electronica, ce include probabil tot ce ai nevoie pentru a scapa de tigarile clasice cancerigene. Exista totusi un accesoriu pe care trebuie sa il alegi singur/a: lichidul. Cunoscut si sub denumirea de „elichid” sau lichid pentru tigara electronica, aceasta substanta este responsabila pentru crearea vaporilor pe care ii scoate tigara electronica. Spre deosebire de tigarile clasice, la tigara electronica vei avea mult mai multe optiuni din care sa alegi, atunci cand vine vorba de aroma elichidului sau concentratia de nicotina.

Iata 5 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa iti cumperi un lichid pentru tigara electronica:

  1. Aroma
    Aroma este, probabil, primul lucru la care se gandesc majoritatea vaperilor atunci cand isi cumpara un elichid. Pe langa tutun si mentol, exista o multime de alte arome. De la ciocolata, vanilie si cafea, la fructe, cum ar fi capsunile, pepene verde, mango, cirese si multe altele pe care le poti experimenta. Cele mai populare arome de elichide le gasesti aici: Top 5 cele mai utilizate arome la tigara electronica
  2. Concentratia de nicotina
    Nicotina este un alt lucru important de care trebuie sa tii cont, mai ales daca abia acum faci trecerea de la fumat la vapat. In general, cu cat erau mai tari tigarile pe care le fumai inainte (si cu cat fumai mai multe pe zi) cu atat trebuie sa fie mai mare concentratia de nicotina. Daca fumai inainte 2 pachete de tigari tari pe zi, atunci ar fi indicat sa alegi un elichid cu o concentratie de nicotina intre 18-24 de mg/ml. Daca ai fumat tigari light, cel mai probabil ti se potriveste un elichid cu o concentratie de nicotina intre 12-18 mg/ml, iar daca ai fumat tigari slabe ca tarie, poti incerca un elichid cu nicotina 6 mg/ml. Exista si elichide fara nicotina, insa nu iti recomand sa iti cumperi unul de la inceput, ci sa reduci treptat concentratia, pana vei ajunge la 0.
  3. Throat hit
    Throat hit-ul este senzatia pe care o simti in gat atunci cand tragi din tigara electronica. Acesta difera in functie de elichid-ul pe care il folosesti. Un lichid cu o concentratie intre 12-18 mg/ml ofera throat hit-ul ideal pentru majoritatea fumatorilor. Cu toate acestea, exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a imbunatatii throat hit-ul. Aici vei gasi mai multe informatii: Throat hit: Cum ne putem imbunatatii experienta cu tigara electronica?
    Un alt lucru de care trebuie sa tii cont este baza elichidului. In general, lichidele pentru tigara electronica folosesc ca baza propilen glicolul si/sau glicerina vegetala pentru a pastra aroma si pentru a produce vapori. Elichidele care au o concentratie mai mare de propilen glicol, de obicei, ofera un throat hit mai puternic, in timp ce cele care au o concentratie mai mare de glicerina vegetala produc o cantitate mai mare de vapori.
  4. Siguranta
    Pe masura ce tigarile electronice au inceput sa fie folosite tot mai des de fumatori, brandurile de elichide au inceput sa apara ca ciupercile dupa ploaie. Din pacate, nu toate respecta normele de siguranta si de fabricatie. Povestile cu elichide facute in cada sunt adevarate. Cum ar trebui sa arate o fabrica de elichide, poti afla aici: Cine este Dekang in industria de tigari electronice
    Sfatul meu este sa alegi intotdeauna branduri de elichide cunoscute. Astfel vei stii ca elichidele au fost testate si ca dispun de certificate de conformitate cu normele EU.
  5. Pret
    Nu in ultimul rand, arunca o privire si la pret. Uneori mai poti prinde promotii sau poti cumpara o cantitate mai mare si primeste un discount. Mare economie nu vei face, mai ales daca vorbim de elichidele fabricate de producatori cunoscuti, insa se intampla sa gasesti si elichide la reducere.

    Din experienta personala, iti recomand inca o data sa alegi elichide fabricate de producatori cunoscuti. De asemenea, daca esti incepator/oare nu iti recomand sa incerci sa prepari elichidul singur/a. Eu dupa 6 ani de vapat nu fac asta si nici nu incurajez pe altii sa o faca.


Postat în:3. Despre e-lichide

Mentalitatea fumatorului: De ce avem nevoie de tigari electronice?

$
0
0

Pentru cei care isi alimenteaza in continuare viata cu tutun si, in special, pentru cei care asociaza orice consum de nicotina cu fumatul, tigarile electronice sunt o inventie prosteasca, rusinoasa chiar.

„Contin substante cancerigene, la fel ca cele clasice!” sustin ei, aparent fara sa stie ca orice substanta, intr-o anumita doza, este toxica, iar tigarile electronice contin anumite substante periculoase in cantitati foarte mici.

„Esti in continuare dependent de nicotina!” sustin ei, sorbind din a treia ceasca de cafea pe zi.

„Nu exista dovezi suficiente care sa sustina ca te vor ajuta sa renunti la fumat” sustin ei, ignorand faptul ca vorbesc cu cineva care a renuntat dupa 16 ani de fumat.

Aceasta atitudine poate explica de ce unii experti in sanatate sustin ca nu avem nevoie de tigari electronice (chiar daca studiile sustin contrariul) si de ce privesc cu ochi circumspecti orice legat de vapat. Asta este realitatea pe care o traim de ani de zile: un produs care detine toate dovezile necesare pentru a arata ca este eficient in a ajuta fumatorii sa renunte la tigari este denigrat cu orice ocazie.

Nu ar trebui sa ne mire daca unii dintre noi chiar isi pun intrebarea : Am nevoie de tigari electronice? Au dreptate medicii si expertii in sanatate? Raspunsul scurt este „DA”, respectiv „NU”. Tigarile electronice (si alte metode de renuntare la fumat) sunt extrem de valoroase, iar motivul este destul de simplu: vorbim de fumatori.

Avem peste tot afise care transmit aceeasi idee: „Nu fuma, o sa mori!”

Care este raspunsul fumatorilor: „Ne apucam de fumat!”

Ganditi-va cat de usor este astazi pentru cineva sa se apuce de fumat. Poti cumpara tigari de oriunde, chiar si daca esti minor. Cumperi fiind bombardat de mesaje ca ceea ce faci iti pune viata in pericol si, cu toate astea, o faci totusi.

Motivul?

Fara indoiala ca avertismentele sunt degeaba si ca nimanui nu-i pasa prea tare. Fumatul este in continuare o activitate placuta si interesanta. Fie ca ne place sau nu, este o modalitate de exprimare, de libertate, in special pentru adolescenti. E mai placut sa arati ca fumezi, decat sa vorbesti de ce mancare sanatoasa ai mancat la pranz sau de exercitiile care le-ai facut de dimineata.

fumat

Medicii sustin ca fumatorii ar trebui sa urmeze un tratament pentru a renunta.

Care este raspunsul fumatorilor: „N-avem nevoie! Ori renuntam din proprie initiativa, ori numai renuntam deloc!”

La un moment dat, fara indoiala ca efectele fumatului se simt. Incepi sa simti o tuse dimineata sau sa horcai atunci cand vorbesti, incepi sa obosesti destul de repede s.a.m.d. Incet, incet, incepi sa te gandesti ca ar fi cazul sa renunti, ca altfel te trezesti cu un cancer de toata frumusetea.

Asta este momentul cand un fumator ar trebui incurajat sa renunte. Desi, cei mai mult medici recomanda tratament medicamentos si consiliere, pentru a renunta la fumat, 70% dintre fumatori incearca sa renunte fara niciun ajutor. Cu alte cuvinte, fumatorii nu dau doi bani pe ceea ce le recomanda medicii sau alte organizatii, cum este OMS-ul.

Hai sa incercam un plasture!

Raspunsul fumatorilor: „Este o porcarie!”

tigara electronica vs alte metode de renuntare la fumat

Dupa ce incearca sa renunte la fumat, fara niciun ajutor, fumatorul esueaza de cele mai multe ori. Simptomele de sevraj castiga batalia si, asa cum am zis, este usor sa te duci la magazin si sa iti iei un pachet de tigari.

Plasturii sunt cea mai cunoscuta modalitate de a renunta la fumat, cel putin asa sustin anumite studii. Dupa ce fumatorul incearca fara niciun ajutor sa renunte si esueaza, se decide sa incerce plasturii. Macar asa, nicotina inca este…

Problema este ca plasturii sunt cam inutili. Sa ai lipit un bandaj pe brat, care iti ofera nicotina intr-o doza prea mica, nu este de foarte mare ajutor.

Ce urmeaza?

Avand in vedere mentalitatea fumatorului, care isi face rau singur, se fereste de sfaturile medicilor si este, de cele mai multe ori descurajat de metodele de renuntare la fumat, ce urmeaza? Va incerca fumatorul nostru si alte metode de renuntare la fumat, avand in vedere ca plasturii au fost inutili? Unii da, insa altii cel mai probabil ca nu.

Cu toate acestea, cei mai multi fumatori isi doresc sa renunte. Isi dau seama ca fumatul poate ca nu este totusi atat de „placut”, insa le este greu sa scape de el. Chiar si daca incearca sa renunte la fumat folosind metodele care sunt aprobate, cel mai probabil nu vor reusi. De ce? Pentru ca acestea au o rata de succes foarte mica.

Tigara electronica apare in peisaj

Acesta este momentul cand tigara electronica devine o optiune atractiva. Pentru un fumator pare compromisul perfect: isi primeste doza de nicotina si, probabil, ca nu va muri din cauza ei. Ofera toate beneficiile renuntarii la fumat, insa isi poate mentine dependenta de nicotina si se poate bucura de viciul sau.

Mai mult decat atat, o gramada de medici sustin ca este cancerigena, inutila, periculoasa etc., desi exista zeci de studii care arata ca este cu 95% mai sigura decat tigarile clasice. Fara indoiala, pentru fumatori mai putin riscant nu inseamna mare lucru. Cu toate acestea, atatia oameni o folosesc si se lauda ca au renuntat cu ea, poate ca nu ar fi o idee rea sa incerc.

OMS_tigara_electronica

Si, cu siguranta, unii o vor incerca, altii nu. Daca vor avea ocazia sa nimereasca o tigara electronica buna, au toate sansele sa renunte la fumat. Daca nu.. nu.

Cei care vor renunta se vor alatura celor cateva milioane de fumatori care folosesc tigara electronica si care o considera cea mai eficienta metoda de renuntare la fumat.

De aceea medicii, specialistii, expertii, precum si organizatiile de sanatate ar trebui sa incurajeze fumatorii sa apeleze la tigara electronica si nu sa blameze acest dispozitiv. Atat timp cat vorbim de un dispozitiv „mai sigur”, care pe deasupra mai are si o rata de succes destul de mare, avem suficiente motive sa il recomandam!


Postat în:5. Articole pro tigara electronica

Ce efecte secundare poti simti de la tigara electronica?

$
0
0

Atunci cand renunti la fumat cu tigara electronica s-ar putea sa simti niste efecte secundare neobisnuite. La fel de bine s-ar putea sa te simti din a doua zi un om mai sanatos… fiecare organism reactioneaza diferit si este normal sa nu simtim cu totii aceleasi efecte. Inainte sa precizez care sunt acestea, as vrea sa mentionez ca nu am cautat studii sau cercetari care sa imi confirme aceste efecte. Sunt pur si simplu simptome pe care eu le-am simtit de-a lungul a celor aproape sase ani de vapat sau despre care am aflat de la alti vaperi. Efectele pe care ti le voi enumera apar destul de rar, insa in cazul in care le simti si persista ar fi bine sa mergi la doctor.

Dureri de cap

dureri de cap tigara electronica

Daca te doare capul dupa ce ai tras din tigara electronica este foarte probabil sa fi inhalat prea multa nicotina. Lasa dispozitivul un pic deoparte si bea multa apa. Dupa ce ti-a trecut durerea si crezi ca esti in regula sa vapezi din nou, poate ar fi o idee buna sa incerci un elichid cu o concentratie mai scazuta sau sa nu mai tragi atat de mult din tigara electronica. Daca nicotina nu este o problema s-ar putea sa fie asta : „Schimbarea nivelul de oxigen din creier si a substantelor chimice, la care se adauga si anxietate sau tensiune, posibile perturbari ale somnului, un nivel crescut de cafeina sau schimbari de dieta, poate provoca dureri de cap. Potrivit unui studiu care a analizat efectele abstinentei, 33% dintre fumatori au declarat ca au avut dureri de cap imediat dupa ce au renuntat. Interesant este ca aceste dureri de cap au devenit mai puternice dupa trei zile (72 de ore) la 44% dintre acestia, si au scazut in ziua a saptea la 17%. Detalii aici Efectele renuntarii la nicotina

Durere sau uscaciune in gat

gat uscat

Acest efect poate avea legatura cu propilen glicolul (PG). Acesta este un umectant, ceea ce inseamna ca retine apa si de aici gatul uscat. Mai multe despre efectele propilen glicolului gasesti aici Te simti deshidratat/a de cand folosesti tigara electronica? Iata de ce Pot sa spun ca am simtit asta destul de rar, eu unul chiar beau foarte putina apa. Pe de alta parte, poate sa nu fie de la propilen glicol, ci de la faptul ca gatul tau se vindeca, pentru ca nu mai inhalezi fum. Incearca mai intai sa bei apa mai multa, iar daca problema persista iti recomand sa faci un test de alergie la PG. Desigur, poti sa incerci si elichidele pe baza de glicerina vegetala (VG), daca esti alergic/a la PG.

Dureri musculare

dureri musculare tigara electronica

PG-ul se transforma in acid lactic in organism. De aici este posibil sa simti ca te dor muschii. Din nou, bea multta apa pentru a elimina mai repede excesul de acid lactic din organism.

Pete sau acnee

cosuri tigara electronica

Acest lucru se pare ca este un efect al renuntarii la fumat. Atunci cand nu mai fumezi tigari din tutun multe toxine sunt eliminate din organism, iar pe piele poti sa observi cel mai repede asta. Toxinele care raman in pori pot provoca acnee sau pete.

Tuse cu gudron

tuse

Un efect pe care eu l-am resimtit din plin, tuseam dimineata foarte tare. Tuseam de dinainte sa ma apuc de vapat, iar dupa ce am inceput sa folosesc tigara electronica, treptat tusea a scazut in intensitate, pana a disparut de tot. Partea buna a acest efect este ca tusea este un semn ca plamanii se curata.

Sangerarea gingiilor

sangerare gingii fumat

Multi fumatori se plang ca, dupa ce au renuntat la fumat, gingiile au inceput sa le sangereze. Se pare ca este un simptom comun la cei care renunta. La mine a fost invers :) Imi sangerau inainte si dupa o luna de vapat, nu mi-au mai sangerat. Gasici aici postarea din 2009 Nu-mi mai sangereaza gingiile de cand fumez electronic

Daca simti vreunul din efectele de mai sus, astept comentariul tau sau posibile explicatii, mai „elaborate” decat ale mele. Orice informatie despre tigara electronica este binevenita pe acest blog.


Postat în:2. Efectele tigarii electronice

Tigara electronica – Ce trebuie si ce nu trebuie sa faci

$
0
0

Ca vaper, exista lucruri pe care ar trebui sa le faci, pentru a-ti imbunatatii experienta si pentru a prelungi durata de viata a componentelor, si lucruri pe care nu ar trebui sa le faci, pentru a nu iti pune siguranta in pericol.. Mai jos gasesti o lista cu cateva sfaturi pe care ar fi bine sa le ai in vedere.

tigara electronica ce trebuie sa faciCe trebuie sa faci:

  • lasa bateria de la tigara electronica sa se incarce complet inainte sa o folosesti. Mai multe sfaturi despre cum sa intretii bateria gasesti aici: Incarcarea si intretinerea bateriei pentru tigara electronica

  • curata filetul de la baterie inainte sa o pui la incarcat pentru a preveni deteriorarea acestuia si chiar scurtcircuitarea bateriei
  • lasa clearomizorul 2-3 minute sa stea, dupa ce l-ai umplut cu elichid, pentru ca fitilele sa se umezeaca bine. Astfel vei prelungi durata de viata a clearomizorului si vei evita gustul de ars.
  • lasa clearomizorul/atomizorul sa se raceasca, daca vapezi de ceva timp si simti ca s-a incalzit. Spre deosebire de tigarile clasice, clearomizoarele/atomizoarele nu functioneaza optim atunci cand sunt incinse. Mai mult decat atat, atunci cand este incins exista riscul sa elibereze substante nocive. Mai multe detalii, gasesti aici: Tigarile electronice pot genera formaldehide doar in conditii extreme

  • pastreaza facturile atunci cand cumperi kituri si componente. Chiar daca iti cumperi de la un magazin serios, care vinde produse de calitate, pastreaza facturile. Vorbim totusi de produse electronice si se poate intampla sa se strice, chiar si daca sunt facute de super producatori.
  • incearca, pe cat posibil, cat mai multe clearomizoare, inainte sa te intorci la tigarile clasice. Se poate sa nu nimeresti din prima modelul potrivit pentru tine. Si eu prima data am primit cadou un model de tigara electronica ieftin si ma dureau falcile cand trageam din el. Am aruncat-o si mi-am cumparat un DSE901 si am vazut ca era o diferenta de la cer la pamant intre ele. Plus ca nu am mai pus tigari in gura dupa ce am vazut cat de tare e.

    tigara_electronica ce nu trebuie sa faciCe nu trebuie sa faci:

  • nu lasa niciodata elichidul, bateriile sau orice alte componente, in masina sau direct in soare. Caldura si lumina puternica vor produce niste reactii chimice in elichid, care ii vor schimba proprietatile. Caldura puternica si lumina pot topi adezivul care tine clearomizorul atasat de baza si astfel s-ar putea sa te trezesti cu scurgeri de elichid. Ca in cazul tuturor dispozitivelor electronice, temperaturile extreme pot produce daune ireparabile.
  • nu tine clearomizorul culcat. Incearca sa il tii intr-o pozitie verticala sau cel putin intr-un unghi din care sa nu se inunde. Daca atunci cand tragi din clearomizor iti vine elichid in gura, desurubeaza-l de la baterie si sufla in el din partea care vine pe baterie spre mustiuc. Un ghid complet despre potentiale probleme care pot aparea la clearomizor gasesti aici: Probleme cu clearomizorul – Ce se intampla?

  • nu lasa bateria de la tigara electronica sa se descarce complet. De ce? In acest articol vei gasi explicatii: Este ok daca imi incarc bateria inainte sa se descarce complet?

  • nu iti tine tigara electronica in buzunarul de la pantaloni, atuncata prin geanta sau eu mai stiu pe unde. Cel mai bine este sa iti depozitezi tigara electronica intr-o tabachera sau o husa.
  • nu mai trage din tigara electronica daca te simti ametit/a, greata sau daca inima iti bate foarte repede. Acestea sunt semne de supradozaj cu nicotina si indica faptul ca trebuie sa lasi nicotina sa se elimine din corp. S-ar putea chiar sa fie o idee buna sa reduci concentratia de nicotina.

Nu in ultimul rand, orice nelamurire ai avea intreaba! Fie un prieten, fie la magazinul de unde ai cumparat, fie printr-un comentariu pe blogul meu. Iti voi raspunde cat de repede posibil.

Vapori de calitate!


Postat în:1. Esti nou? Ce trebuie sa stii

Utilizatorii de tigara electronica inhaleaza mai putine toxine

$
0
0

tigara electronica toxica

Fumatorii care trec la tigara electronica – chiar si pentru o perioada scurta de timp – pot reduce dramatic expunerea la substante toxice, inclusiv monoxid de carbon si acroleina, sugereaza un studiu din Marea Britanie.

Cercetatorii au oferit tigari electronice la 40 de fumatori care isi doreau sa renunte la tigarile clasice. Dupa patru saptamani, cei 16 fumatori care foloseau exclusiv tigara electronica, au avut o expunere cu aprox. 80% mai mica la substante toxice, inclusiv monoxid de carbon si acroleina, potrivit unui studiu publicat in revista Cancer Prevention Research.

Formaldehida – problema sau nu pentru utilizatorii de tigara electronica?

Pentru a profita la maxim de beneficiile oferite de tigara electronica, fumatorii trebuie sa renunte definitiv la tigarile clasice, a declarat coordonatorul studiului  Hayden McRobbie, de la Wolfson Institute of Preventive Medicine, Universitatea Mary Queen, Londra.

„Acest lucru se intampla, de obicei, dupa o perioada de timp si fumatorii pot fi incurajati de rezultatele studiului, si anume ca exista beneficii asupra sanatatii imediat ce trec la tigara electronica,” a adaugat McRobbie.

Cu timpul, monoxidul de carbon inhalat din fumul de tigara poate reduce cantitatea de oxigen transportat de celulele rosii in sange. Acest lucru poate duce la rigidizarea arterelor, boli de inima si accident vascular cerebral.

Despre acroleina se stie ca irita tesuturile la care este expusa si poate distruge cilii, firele de par mici care indeparteaza murdaria si bacteriile din caile respiratorii si plamani, ceea ce face fumatorii sensibili la boli pulmonare si diferite alte boli.

Participantii la studiu aveau in jur de 40 de ani si incercasera de cel putin doua ori sa renunte la fumat, inainte de studiu. Tuturor li s-a oferit acelasi model de tigara electronica si au fost incurajati si renunte la tigarile clasice.

Cercetatorii au masurat nivelul de monoxid de carbon din respiratia participantilor, la o saptamana dupa ce au trecut la tigara electronica, in ziua in care au renuntat si la patru saptamani dupa. Au urmat acelasi program pentru a masura acroleina din urina participantilor.

Sursa: http://bit.ly/1UJcjtY Cancer Prevention Research, 3 Septembrie, 2015.


Postat în:2. Efectele tigarii electronice

Tigara electronica si plamanii: Ce trebuie sa stii

$
0
0

Ce efecte are tigara electronica asupra plamanilor

Multi fumatori/vaperi se intreaba care sunt efectele pe care tigarile electronice le au asupra plamanilor. Exista pareri care sustin ca tigara electronica provoaca apa la plamani sau ca vaporii pot provoca degradarea tesutului… multe „mistere” pe care voi incerca sa le elucidez in acest articol, tinand cont de studiile efectuare, desigur :)

Ce stim pana acum…

In primul rand, trebuie sa fiu sincer si sa incep cu informatiile pe care nu le avem si anume, care sunt efectele pe termen lung. Intr-adevar, nu stim care sunt acestea si nici nu am avea cum sa aflam, avand in vedere ca tigarile electronice au fost inventate in 2003. Acum, daca cineva considera termen lung 6 ani (adica de cat timp vapez eu) ii pot spune ca certitudine, ca efectele sunt pozitive. Iar daca nu ma credeti, va invit la lectura FUMATOR DE TIGARA ELECTRONICA LA CONSULT

Prof. Riccardo Polosa a facut un rezumat al cercetarilor care au evaluat efectele pe care tigara electronica le are asupra plamanilor si a concluzionat ca:

„Pentru a vedea care este potentialul de dezvoltare a unor boli viitoare, sute de utilizatori de tigari electronice ar trebui sa fie urmariti timp de mai multi ani, inainte sa tragem o concluzie.

In ceea ce priveste tigara electronica si efectele asupra plamanilor, dovezile disponibile sunt pe termen scurt, deci putem doar specula cu privire la efectele pe termen lung, iar ceva ce este inofensiv pe termen scurt ar putea avea impact semnificativ pe termen lung.”

Cu toate acestea, desi exista cercetari care arata ca efectele ar putea avea efecte pe termen lung se poate ca acestea sa nu existe, asa cum precizeaza si Dr Michael Siegel.

Cum afecteaza vaporii celulele din plamani

Studii despre tigarile electronice

Chiar si fara dovezi cu privire la riscurile potentiale ale vapatului asupra plamanilor, pe termen lung, cercetatorii pot analiza efectele elichidelor si vaporilor de la tigara electronica, asupra celulelor pulmonare umane, in vitro (adica in culturi de celule).

Exista, totusi, probleme cu privire la concluziile ferme ale acestor studii. De exemplu: timpul de expunere este greu de estimat, cercetatorii au un „obicei” de a seta necorespunzator tigarile electronice si, evident, concluziile sunt trase in functie de metoda folosita si situatia respectiva, care de multe ori difera de realitate.

Exista totusi studii care au oferit informatii utile vaperilor si fumatorilor. Pana in prezent, studiile efectuate pe celule prelevate de la plamani umani au demonstrat ca, orice efecte toxice asupra celulelor sunt legate de substantele chimice de aromatizare prezente, mai degraba decat de amestecul bazei de PG, VG si nicotina.

Doua dintre studii au descoperit ca celulele expuse la vaporii de tigara electronica au prezentat semne de inflamatie, desi un alt studiu nu a gasit astfel de efecte si, de asemenea, nu a raportat ca vaporii ar deteriora ADN-ului (care ar putea cauza cancer). In comparatie, fumul de tigara, se arata in mod constant a fi toxic pentru celule si daunator pentru ADN.

Inflamatia provocata de tigari electronice ar putea duce la probleme, dar pentru cei mai multi vaperi, faptul ca efectele au un impact mult mai mic, decat cele provocate de fumat, este o veste buna. De exemplu, un studiu a comparat direct vaporii de tigara electronica si efectul fumului de tigara asupra cailor respiratorii. Rezultatele au aratat ca, dupa expunerea la vapori, au fost intre 4,5 si 8 ori mai multe celule ramase, decat dupa expunerea la fumul de tigara.

Cu toate acestea, exista motive de prudenta in interpretarea rezultatelor studiilor pe celule, asa cum ne demonstreaza perfect un studiu. Presa a raportat ca tigara electronica afecteaza celulele pulmonare, insa aceasta concluzie a fost contestata de Dr. Konstantinos Farsalinos.

Acesta a aratat ca cea mai mica concentratie de nicotina utilizata in studiu a fost de peste 500 de ori mai mare, decat cea din sangele de fumatorilor, aratand probleme clare cu interpretarea rezultatelor, inducand astfel in eroare vaperii si fumatorii.

Acesta a declarat:

„Desi studiile pe celule au o anumita valoare, prezentandu-le cu declaratii de presa si facand declaratii ridicole cu privire la presupusele constatari si interpretari, face ca intreaga problema sa arate mai mult ca o gluma. […] Publicitatea care insoteste astfel de studii este politica si nu are legatura cu stiinta.

Prof. Polosa rezuma rezultatele studiilor pe celulele pulmonare, dupa cum urmeaza:

„In general, in ciuda rezultatelor inconsistente si contradictorii, cel mai important rezultat al studiilor in vitro este ca nu exista efecte iritante, dupa expunerea la vaporii de tigara electronica.”

Ce se intampla totusi in plamani atunci cand vapam

tigara_electronica_2015

Studiile in vitro sunt mai usor de realizat decat cele care analizeaza exact ce se intampla in plamani, atunci cand tragi din tigara electronica. Din pacate, nu exista foarte multe de genul acesta, iar cele care exista au tras concluzii doar dupa o perioada scurta de vapat.

Pe scurt, studiile realizate pana in prezent au aratat ca vapatul pe termen scurt are efecte nesemnificative asupra plamanilor. Mai exact, s-a descoperit ca exista o scadere a oxidului nitric expirat si o crestere minora a rezistentei respiratorii.

Functia pulmonara este testata de obicei prin spirometrie, care masoara cat de mult aer o persoana poate sufla intr-o secunda si volumul total de aer, pe care el sau ea il poate expira intr-o singura suflare.

Un studiu care a analizat comparativ tigarile electronice cu tigarile clasice, folosind aceasta metoda, a constatat ca nici vaporii activi si nici cei inhalati pasiv nu au efecte asupra functiei pulmonare, in timp ce fumatul pasiv si activ a redus semnificativ functia pulmonara.

Totusi, au existat studii care au sustinut ca tigarile electronice afecteaza plamanii. Care-i treaba cu acestea?

In general, aceste studii fie au analizat rezistenta cailor respiratorii – literalmente rezistenta la fluxul de aer prin plamani – sau cantitatea de oxid nitric expirat – care poate fi simplu descrisa ca o masura de inflamatie. Un studiu a constatat, de exemplu, ca vapatul timp de cinci minute a scazut nivelul de oxid nitric expirat cu 2,1 parti pe miliard (sau 16%) si a crescut rezistenta cailor respiratorii cu 11%.

Cu toate acestea, Prof Polosa subliniază faptul ca aceste schimbari „au fost atat de mici si s-au incadrat atat de bine in variabilitatea de testare, ca este puțin probabil sa aiba vreo relevanta clinica.”

Cu alte cuvinte, doar pentru ca rezultatele par sa fie semnificative statistic, nu inseamna neaparat ca vor exista efecte in viata reala si, bazandu-se pe principiile clinice pentru interpretarea acestor teste, el presupune ca acestea nu vor exista.

Desi nu sunt multe alte studii, unele dovezi pe fumatori astmatici sugereaza ca trecerea la vapat poate aduce imbunatatiri in starea de sanatate a pacientilor. Au fost doar un numar mic de participanti, dar rezultatele sunt incurajatoare.

Iar, daca este sa ne luam dupa „vocea poporului, adevar graieste” putem spune ca vapatul are efecte pozitive asupra functiei pulmonare. Declaratii ale vaperilor puteti gasi in categoria „Povesti despre tigari electronice de la cititori

Alte studii despre PG (Propilen Glicol) si VG (Glicerina vegetala)

Desi tigara electronica este un dispozitiv relativ nou si au fost realizate putine cercetari, exista unele studii privind efectele PG-ului si VG-ului, pe animale, precum si probe de la cele expuse la masinile de ceapa, care ofera cateva informatii pentru vaperi.

Un studiu care a expus sobolani la aerosoli cu VG timp de 2 și 13 saptamani, au descoperit schimbari minime ale celulelor mucoasei cailor respiratorii la sobolani, chiar si dupa 13 saptamani de inhalare. Un studiu similar pe PG la sobolani si caini a prezentat unele semne de iritare, dar niciun indiciu ca ar fi fost toxic pentru plamani.

Concluzie

Fara indoiala, vapatul este mult mai sigur pentru plamani decat fumatul, iar acest lucru se poate remarca din orice studiu.

Cu toate acestea, tigara electronica poate avea unele efecte asupra plamanilor, iar pe termen lung inca nu se stie care sunt acestea.

Mai multe studii, dar si experti in sanatate, au fost de acord ca vapatul este cu 95% mai sigur decat fumatul, insa un risc minim exista totusi… in fond, nimic nu este 100% sigur.

 


Postat în:2. Efectele tigarii electronice

Este tigara electronica o bomba cu ceas?

$
0
0

tigara electronica explozie

Inca de cand au aparut tigarile electronice pe piata, acestea au fost mereu asociate cu „sanatate”, „siguranta”, etc. Cu toate acestea, avand in vedere numarul de stiri cu explozii provocate de tigari electronice, nu este de mirare ca, din ce in ce mai multi oameni, inclusiv vaperi, se intreaba „Oare cat de sigure sunt tigarile electronice?”

Sincer, nu cred ca trece o luna fara sa citesc un articol despre inca o tigara electronica explodata.

Fara indoiala, multe intrebari se ridica atunci cand vine vorba de exploziile la tigari electronice. E greu sa nu te lasi influentat de titlurile din ziare care prezinta etigara ca fiind o bomba cu ceas. Daca asa ar sta lucrurile, probabil ca nu ar mai exista milioane de vaperi. Probabil, ca nici eu nu as mai vapa. Cu toate astea, o fac de aproape sase ani si nu m-am gandit nicio sencunda ca ma pun pe mine in pericol in vreun fel sau pe familia mea.

Pentru a lamuri acest subiect definitiv, am analizat toate stirile cu explozii legate de tigarile electronice, din ultimii trei ani. Avand aceste informatii, voi incerca sa raspund la urmatoarele intrebari:

1. Cand au avut loc exploziile provocate de tigari electronice?

2. La ce pericole ne expunem in cazul unei explozii?

3. Care au fost cauzele care au dus la aceste explozii?

Inainte de a-mi incepe investigatia ca un adevarat Sherlock, zic sa analizam putin dispozitivul in cauza…

Cele mai multe stiri aparute despre explozii cu tigari electronice, nu precizeaza exact ce anume explodeaza. Sa nu uitam ca tigara electronica, asa cum ne sugereaza si denumirea, este un dispozitiv electronic. Orice dispozitiv electronic, in special cele pe care le punem la incarcat, poarta cu sine un pericol de explozie sau potentiale defectiuni. Exista trei elemente care intra in componenta tigarii electronice: bateria, atomizorul si cartusul. Dintre aceste elemente, bateria pare a fi suspectul numarul 1.

Cand explodeaza tigarile electronice?

Potrivit FEMA (Admistratia Incendiilor SUA), 80% din exploziile la etigari au loc in timpul incarcarii. In cele mai multe dintre rapoarte, pe care le vom analiza mai tarziu, cauza este adesea legata de folosirea altui incarcator decat cel furnizat de producator; adica alt incarcator decat cel care ne-a venit cu bateria. Ceea ce inseamna ca majoritatea daunelor au fost provocate de defectiuni la tigara electronica.

Din 30 de explozii, din 2012 – 2015, 22 au avut loc in timp ce tigarile electronice erau la incarcat. Restul de 8, au avut loc fie cand erau in posesia utilizatorilor, in buzunar sau mana, sau nu a fost precizat de mass-media la momentul respectiv.

Charlie Pugsley este membru al Brigadei de Pompieri din Londra, echipa de investigatie a incendiilor, si a fost implicat in mai multe cazuri de explozii provocate de tigari electronice.

Acesta a declarat cu privire la aceste explozii: „Oamenii presupun ca tigarile electronice sunt mult mai sigure decat tigarile obisnuite, iar in cele mai multe cazuri acestea sunt. Pericolul este ca, oamenii folosesc uneori alte incarcatoare, decat cele furnizate de producator, care prezinta riscul de supraincarcare, care poate avea ca rezultat o explozie. Ca in cazul tuturor echipamentelor electrice reincarcabile, este de o importanta vitala ca oamenii sa foloseasca tipul corect de incarcator pentru tigara electronica, pentru a preveni incendiile. „

Pe de alta parte, nu toate incidentele au avut loc atunci cand bateria era la incarcat. Exista unele cazuri, aproximativ 12%, potrivit FEMA, care apar atunci cand dispozitivele sunt fie utilizate sau depozitate. Acestea pot avea loc din cauza bateriilor litium-ion, care pot stoca o cantitate mare de energie. Explicatii detaliate gasiti aici Tigari electronice | Ghid de utilizare a bateriilor

Adevarul este ca folosim baterii litium-ion la multe alte electronice pe care le folosim in fiecare zi: telefon, laptop, camera, etc. Aproape orice dispozitiv portabil are baterie litium-ion. Cu toate astea, putini dintre noi sunt constienti de riscurile asociate bateriilor litium-ion, in special atunci cand sunt asociate cu un element de incalzire, cum este atomizorul.

Ce fel de tigari electronice explodeaza?

Rapoartele intocmite nu ne ofera o imagine clara a brandurilor sau tipurilor de tigari electronice, dar am gasit cateva puncte comune. Desi, se pare ca bateriile sunt principala cauza a exploziilor, exista unele modele care sunt mai potential periculoase decat altele.

Un singur incident, din cele pe care le-am analizat, a fost provocat de un mod, restul numai de tigari electronice reincarcabile.

La moduri, dar si la multe alte modele de tigari electronice reincarcabile, bateria poate fi incarcata separat de atomizor. Datele analizate ne indica faptul ca acestea sunt mai sigure.

Cele care nu ne permit sa incarcam separat bateria de atomizor, adica de elementul de incalzire, se pare ca sunt mai periculoase. Chiar si cei de la FEMA, care au analizat numeroase explozii provocate de tigari electronice, au declarat ca astfel de modele sunt mai periculoase decat Ego, moduri sau alte modele reincarcabile. In majoritatea exploziilor, au fost implicate tigarile electronice mini, adica acelea care seamana foarte mult cu tigarile clasice.

Pe de alta parta, modurile, prezinta si ele un risc. Cei care isi creaza singuri moduri, folosesc baterii care au ambalaj sau nu acorda atentie la siguranta, iar acestea sunt alte riscuri de explozie.

Porturi USB si incarcare

Ca multe alte dispozitive reincarcabile, multe tigari electronice au un cablu USB care se conecteaza la adaptor. Aceste cabluri USB par compatibile si cu alte adaptoare… asa au gandit majoritatea vaperilor implicati in explozii si fix asta a fost cauza lor. Utilizarea altor adaptoare pentru tigari electronice este cauza principala a exploziilor.

Putini dintre noi inteleg ca, doar pentru ca un cablu USB intra in alt adaptor, asta nu inseamna neaparat ca sunt perfect compatibile. Fara sa stii specificatiile de incarcare, precum si cele ale bateriei, nu ai de unde sa stii ca sunt compatibile si ca este sigur sa incarci.

Pentru a reduce riscul de explozie, trebuie sa folositi doar cablul USB si adaptorul cu care ati cumparat tigara electronica. Cititi mai multe aici Incarcarea si intretinerea bateriei pentru tigara electronica

La ce pericole ne expunem in cazul unei explozii?

Avand in vedere ca cele mai multe explozii au avut loc, in timp ce tigara electronica era la incarcat, numarul victimelor cu leziuni a fost mai mic decat numarul incidentelor. Cu toate astea, din cauza bateriilor defecte sau a utilizarii necorespunzatoare, au existat cazuri cand tigarile electronice au explodat in gura, maini sau buzunare, provocand utilizatorilor leziuni si arsuri serioase.

Cu toate acestea, asa cum am precizat, astfel de cazuri au fost destul de putine la numar.

Concluzie

Riscurile de explozie asociate tigarilor electronice nu sunt mai mari decat cele ale oricarui produs electronic. Daca avem grija sa le folosim corect si sa incarcam doar cu incarcatoare originale, nu ne expunem la un risc mai mare, decat cel de a ne folosi telefonul mobil, de exemplu.

Astfel de incidente pot fi prevenite foarte usor, iar in comparatie cu tigarile clasice, ar trebui sa fim fericiti ca tigarile electronice chiar au inlocuit un produs periculos de pe piata. Numai in SUA, 480.000 de decese sunt provocate anual de tigarile clasice. Daca mai adaugam la acestea si 7500 de incendii, fara indoiala, tigarile electronice sunt mai sigure!


Postat în:5. Articole pro tigara electronica

Cele mai trasnite tigari electronice facute de vaperi

$
0
0

Milioane de oameni folosesc in prezent tigari electronice, asa ca nu este de mirare ca oferta producatorilor a devenit foarte variata. Insa, pe langa modelele de serie deosebite, exista si tigari electronice iesite din orice tipar, create de oameni care si-au dus pasiunea pentru vapat dincolo de limitele banalului. Acestia si-au lasat imaginatia sa zburde si au reusit sa creeze adevarate opere de arta, care mai de care mai trasnite si mai speciale, care sa le satisfaca atat nevoile de fumator, cat si creativitatea.
Pentru ca stiu ca vaperii pasionati le vor aprecia, am facut o lista cu cele mai haioase modele de tigari electronice personalizate. Sper sa va placa cel putin la fel de mult ca mie :) si sa constituie o sursa de inspiratie pentru toti cei care vapeaza zilnic, dar si pentru cei care vor sa treaca pe tigari electronice:

1. Pedala de distors pentru chitara

Pedala de distors pentru chitara tigara electronica
Esti un chitarist impatitmit si tigara electronica nu te mai satisface din punct de vedere al designului? Singura solutie pentru tine este sa-ti faci propriul dispozitiv anti-fumat sub forma unei pedale de distors, la fel ca acest vaper. Rock on!

2. Surubelnita sonica

Surubelnita sonica tigara electronica
Vaperii pasionati de serialul britanic de fictiune „Doctor Who” au acum cu ce sa se mandreasca. Unul dintre obiectele emblematice ale show-ului, surubelnita sonica, se regaseste acum si sub forma de tigara electronica. Acest lucru este dovada suprema ca vaperii sunt „meseriasi” dedicati.

3. Ciocanul lui Thor

Ciocanul lui Thor tigara electronica
Atat pasionatii de literatura scandinava, cat si pasionatele de unul dintre cei mai sexy barbati din lume, Chris Hemsworth, sunt familiarizati cu cea mai puternica arma a zeului Thor, si anume ciocanul care poate distruge chiar si un munte dintr-o lovitura. Un vaper a creat si el un ciocan asemanator, care are o misiune mai nobila: sa il ajute sa se lase de fumat.

4. Steampunk

steampunk tigara electronica
Cei atrasi de subgenul literar steampunk, din domeniul stiintifico-fantasticului si fictiunii speculative, pot vapa dintr-o tigara electronica care se potriveste de minune peisajului. Detaliile acestui dispozitiv sunt incredibile, creatorul dand dovada de o minuozitate dusa la extrem. Extrem de frumoasa!

5. Cutie de cafea

Cutie de cafea tigara electronica
Vaperii, care vor sa utilizeze tigara electronica fara ca altcineva din preajma lor sa aiba ceva de obiectat, o pot face foarte usor acum. Dispozitivul anti-fumat sub forma de cutie de cafea, din care iese un pai nu ar putea da niciodata de banuit. Poate doar vaporii care ies pe gura si pe narile utilizatorilor, dar acestia pot da oricand vina pe cafeaua prea fierbinte.

6. Pipa lui Gandalf

Pipa lui Gandalf tigara electronica
Tigarile electronice constituie o alternativa si pentru fumatorii de pipa, care vor sa se lase de acest viciu. Exista numeroase modele de acest gen pe piata, dar niciunul nu se compara cu pipa lui Gandalf, faimosul personaj din „Stapanul Inelelor”. Gentleman, vaper sau cinefil? De ce sa alegi cand poti fi de toate cu aceasta tigara electronica?!

7. Maner de motocicleta

Maner de motocicleta tigara electronica
Un pasionat de motociclism a vrut ca tigara electronica sa nu faca nota discordanta cu autovehiculul sau asa ca a transformat-o astfel incat sa semene cu una dintre componente. A dat curs imaginatiei, iar rezultatul este impresionant. Sa vedem acum cine scoate mai mult fum: motocicleta sau tigara electronica?

8. Mingea Pokemon

Mingea Pokemon tigara electronica
Un fan infocat al desenelor animate cu Pokemoni si-a modificat radical tigara electronica, dintr-un dispozitiv cilindric, intr-unul sferic, usor cognoscibil. Probabil vrea sa impuste doi iepuri dintr-un foc: sa prinda mici monstruleti de buzunar, in timp ce vapeaza.

9. Tigara electronica Alien

Tigara electronica Alien
Artistul H.R. Giger a intrat in randul celor mai renumiti creatori de fictiune in 2013 datorita desenelor care au inspirat personajul principal al filmelor de succes „Alien”. Un vaper s-a gandit sa-i aduca un omagiu acestuia si a creat tigara electronica Alien, pentru toti vaperii pasionati de SF.

10. Tigara electronica craniu

Tigara electronica craniu
Nu ne dam seama daca creatorul acestei tigari electronice trasnite este pasionat de Shakespear si al lui Hamlet sau pur si simplu e bucuros ca a scapat cu viata datorita tigarilor electronice. Indiferent care a fost motivatia lui interioara, lumea are acum o tigara electronica de-a dreptul impresionanta. A fi sau a nu fi vaper? Asta e intrebarea!


Postat în:5. Articole pro tigara electronica

Voteaza cel mai bun magazin de tigari electronice din 2015!

$
0
0

cel mai bun magazin de tigari electronice 2015
Cand m-am apucat de vapat existau 2-3 magazine online de tigari electronice. Pe langa astea, mai erau oameni care vindeau pe ocazii niste nenorociri, care semanau cu tigarile clasice, si care dupa ce trageai cateva fumuri din ele le aruncai la gunoi… ca deh, iti dadeai seama ca nu sunt bune de nimic.

Fara indoiala, lucrurile stau altfel astazi. Avem magazine de tigari electronice in toate supermaketurile, mall-urile, pe la toate colturile de bloc (cel putin in Bucuresti) s.a.m.d. Clar nu ducem lipsa de surse de aprovizionare, bani sa avem de cheltuit :)

Insa, atunci cand cautati sa vedeti ultimele noutati aparute, la ce magazin va duceti? Multi dintre voi probabil ca se aprovizioneaza de la magazine de tigari electronice locale, insa m-ar interesa sa aflu care este magazinul online de tigari electronice pe care il recomandati unui prieten vaper sau unui fumator care cauta sa renunte.

Am incercat sa fac o lista cu cele mai bune magazine online de tigari electronice, din 2015. Desigur, se prea poate sa fi ignorat sau sa imi fi scapat vreunul… daca s-a intamplat asta, sa imi fie cu iertare, spuneti-mi intr-un comentariu.

Cei care doriti sa votati o puteti face pana pe 20 Decembrie. Apoi voi publica lista cu magazinele castigatoare.

Fara alte precizari, va invit la votare!

P.S. Ordinea in care sunt afisate este aleatoare, puteti alege pana la trei magazine de tigari electronice!


Postat în:5. Articole pro tigara electronica

Cat de des trebuie sa schimbi rezistenta la atomizor?

$
0
0

De cand folosesc tigara electronica a existat intotdeauna o dilema in randul comunitatii vaperilor, si anume cat de des trebuie sa schimbam atomizorul/clearomizorul? Astazi, pentru ca tehnologia a evoluat si avem atomizoare imbunatatite, intrebarea se rezuma la „Cat de des trebuie sa schimbam rezistenta la atomizor?”

Aceasta confuzie exista din cauza faptului ca, avem mai multi factori care determina cat de des ar trebui schimbata rezistenta la atomizor. In acest articol, voi incerca sa va arat care sunt acesti factori si ce trebuie sa urmariti pentru a sti cand sa schimbati rezistenta la atomizor. Dar, mai intai sa o luam cu inceputul.

Ce este rezistenta unui atomizor?

rezistenta atomizor

Rezistenta atomizorului (sau bobina cum i se mai spune) este partea din tigara electronica, ce incalzeste practic elichidul, care se transforma apoi in vapori. Rezistentele sunt de doua feluri: single coil si dual coil. Atomizoarele dual-coil au doua elemente de incalzire care vaporizeaza simultan elichidul, in timp ce atomizoarele single-coil au un singur element.

Rezistenta este, de regula, alcatuita din trei componente principale: carcasa, sarma (bobina) si fitilul.

Atunci cand introducem elichid in atomizor, fitilul il absoarbe, iar cand este activata bateria, rezistenta incalzeste practic elichidul de pe fitil, pe care il vaporizeaza.

Care sunt factorii care determina durata de viata a unei rezistente pentru tigara electronica?

Aciditatea elichidului si vascozitatea acestuia joaca un rol important in „viata” unei rezistente. Pe langa acestea, cat de des vapezi, dar si la ce temperatura (care tine de tensiunea pe care o setezi), sunt, de asemenea, factori care influenteaza durata de viata a unei rezistente.

In general, cu cat elichidul are un nivel de aciditate mai ridicat, cu atat se va arde mai repede rezistenta. Anumite elichide cu arome, cum ar fi cele de fructe, tind sa aibe o aciditate mai mare, care in timp va arde mai repede rezistenta atomizorului, decat elichidele cu arome clasice de tutun. Pe langa asta, cu cat este mai mare concentratia de VG (glicerina vegetala), cu atat va trebui sa schimbi mai repede rezistenta. De ce? Pentru ca glicerina vegetala si, implicit elichidul, are o consistenta mai groasa decat propilen glicolul. Prin urmare, fitilul din bumbac sau silica, din rezistenta atomizorului, se deterioreaza mai repede, atunci cand folosesti elichide cu o concentratie mai mare de VG.

Mai mult decat atat, wattajul si voltajul care le-ai setat pe tigara electronica sunt, de asemenea, factori care influenteaza durata de viata a unei rezistente. Cu cat sunt mai mari, cu atat se va arde mai repede rezistenta. Un voltaj si un wattaj mare vor afecta capacitatea fitilului de a se incalzi si, prin urmare, atomizorul va produce mai putini vapori.

Poate cel mai evident factor care determina durata de viata a rezistentei este frecventa cu care vapezi. Daca obisnuiesti sa stai destul de mult cu tigara electronica in gura (ca mine, de exemplu) atunci trebuie sa iti schimbi rezistenta mai des. Este ca la masini… calci pedala de acceleratie mai tare, se deterioreaza mai repede piesele si trebuie sa le schimbi.

Cum stii cand rezistenta la atomizor s-a ars?

fitile atomizor arse

Exista mai multe semne care iti indica faptul ca rezistenta ta este pe duca. De regula, primul lucru pe care il remarci este productia din ce in ce mai scazuta de vapori. Dupa asta, o sa mai observi un semn destul de cunoscut: scurgerile. Pe scurt: productia scazuta de vapori sau chiar lipsa vaporilor, scurgerile de elichid, bolborositul, sunt toate semne care indica faptul ca trebuie sa iti schimbi rezistenta la atomizor.

Cei care au deja experienta cu tigara electronica stiu ca, atunci cand iti schimbi rezistenta ai o productie de vapori foarte mare, chiar ca poti face „norisorii” aceia cu care se tot mandresc vaperii pe net. Dar, aceasta performanta va dura cateva zile, in functie de cat de des folosesti atomizorul.

Un alt semn comun este gustul de ars. Desi exista si alte cauze pentru care tigara electronica poate sa iti dea gust de ars, cum ar fi elichid insuficient sau o putere prea mare, gustul de ars este un semn clasic ce iti arata ca trebuie sa schimbi rezistenta. Materialul care absoarbe elichid din interiorul atomizorului (de obicei din bumbac sau silica) incepe sa se faca maro. Atunci cand se intampla asta, este clar ca si-a pierdut capacitatea de a absorbi elichid si, de aici, si gustul de ars.

Un alt semn care iti indica „sfarsitul” rezistentei sunt scurgerile de elichid. Daca esti vaper, fara indoiala, ai simtit la un moment dat cum iti vine elichid in gura, cand ai tras din tigara electronica. Desi, mai exista si alte cauze pentru asta, un atomizor care are scurgeri indica faptul ca rezistenta cedeaza. Din moment ce rezistenta nu poate oferi temperatura necesara pentru a vaporiza corespunzator elichidul, o parte din acesta se scurge atunci cand tragi din tigara electronica.

Pe langa asta, de obicei cand atomizorul are scurgeri de elichid, auzi si acel bolborosit, cu care vaperii sunt familiarizati. Din moment ce rezistenta nu vaporizeaza elichidul atat de repede pe cat ar trebui, atunci cand tragi din tigara electronica, surplusul inunda atomizorul, care incepe sa bolboroseasca.

In cazul in care, desi stii de toate aceste semne, din nu stiu ce motiv nu vei schimba rezistenta, trebuie sa stii ca aceasta nu va mai scoate vapori la un moment dat :) Deci, daca vrei sa mai vapezi va trebui sa o schimbi. In acel moment, cand vei trage din tigara electronica, nu vei mai primi deloc vapori, si cel mai probabil te vei trezi cu tot elichidul in gura. Atunci cand se intampla asta, fitilul nu se mai incalzeste deloc, sau se incalzeste la o temperatura prea scazuta care nu poate sa vaporizeze elichidul. Nu iti recomand sa astepti atat de mult… cel mai bine este sa schimbi rezistenta imediat ce remarci semnele care ti le-am descris mai sus.

Cat de des ar trebui sa schimbi rezistenta?

Daca banii nu sunt o problema pentru tine :) o poti schimba chiar si la 2 zile. Glumesc… nu cred ca exista prea multi vaperi care fac asta.

Avand in vedere toata informatia de mai sus, probabil ca deja ti-ai dat seama ca este destul de greu de precizat un anumit interval. Cu toate acestea, s-au facut cateva statistici dupa care poti sa te iei.

Daca esti un vaper inrait, ceea ce inseamna ca stai mai toata ziua cu tigara electronica in gura, probabil ca va fi nevoie sa inlocuiesti rezistenta odata la 5-7 zile. Daca esti un vaper mai cumpatat, adica vapezi constant in fiecare zi, dar tragi doar cateva pufuri, poti sa tii rezistenta undeva la 2 saptamani. Daca esti un vaper mai mult ocazional sau tragi doar cateva pufuri pe zi, rezistenta ta poate sa te tina chiar si 3 saptamani sau mai mult. Desigur se poate intampla, in oricare din cazuri, ca rezistenta sa cedeze mai rapid sau sa te tina mai mult… asa cum am mentionat, este destul de greu de spus cu exactitate.

Acestea fiind zise, vapori de calitate iti urez si spor in toate!


Postat în:1. Esti nou? Ce trebuie sa stii

Voua cate gauri v-a facut tigara electronica?

$
0
0

Aparent un tanar care a fumat timp de 16 ani, a ramas cu plamanii gauriti dupa ce a vapat tigara electronica timp de cateva luni… cel putin asa sustine publicatia thesun.co.uk, dupa care au preluat si alte ziare din Romania.

Am fumat si eu 16 ani si de 6 ani folosesc tigara electronica. Trebuie sa spun ca am ramas si fara plamani si fara familie si fara casa. Tigara electronica mi-a gaurit totul… nu am mai ramas cu nimic!!!

Glumesc evident! Povestea asta mi se pare atat de ridicola, incat nu pot sa ma gandesc sa o privesc altfel. Este nevoie cred, de multa „inteligenta” ca sa spui o astfel de fantasmagorie.

Pentru ca, inafara de declaratia unui tanar, care sustine ca tigara electronica i-a gaurit plamanii, doctorii de la spitalul unde a fost dus, nu au mentionat niciunde asa ceva. Nu exista niciun raport care sa ateste ca i s-a intamplat asta din cauza tigarii electronice si nici nu ar avea cum sa existe! Fara indoiala, ce i s-a intamplat este regretabil, insa acest lucru nu a fost cauzat de faptul ca a vapat cateva luni. De la fumat 16 ani, poate da…

Iar explicatia celor de la The Sun este, care evident a fost preluata, este si mai tampita. Ei zic ca, vaporii calzi pe care i-a inhalat utilizatorul, i-au provocat daune serioase si acesta a ajuns sa aibe plamanii gauriti.

Oameni buni, voi de cat timp vapati? Voua cate gauri v-au facut vaporii calzi inhalati din tigara electronica?


Postat în:9. Evenimente

Mentalitatea fumatorului: De ce avem nevoie de tigari electronice?

$
0
0

Pentru cei care isi alimenteaza in continuare viata cu tutun si, in special, pentru cei care asociaza orice consum de nicotina cu fumatul, tigarile electronice sunt o inventie prosteasca, rusinoasa chiar.

„Contin substante cancerigene, la fel ca cele clasice!” sustin ei, aparent fara sa stie ca orice substanta, intr-o anumita doza, este toxica, iar tigarile electronice contin anumite substante periculoase in cantitati foarte mici.

„Esti in continuare dependent de nicotina!” sustin ei, sorbind din a treia ceasca de cafea pe zi.

„Nu exista dovezi suficiente care sa sustina ca te vor ajuta sa renunti la fumat” sustin ei, ignorand faptul ca vorbesc cu cineva care a renuntat dupa 16 ani de fumat.

Aceasta atitudine poate explica de ce unii experti in sanatate sustin ca nu avem nevoie de tigari electronice (chiar daca studiile sustin contrariul) si de ce privesc cu ochi circumspecti orice legat de vapat. Asta este realitatea pe care o traim de ani de zile: un produs care detine toate dovezile necesare pentru a arata ca este eficient in a ajuta fumatorii sa renunte la tigari este denigrat cu orice ocazie.

Nu ar trebui sa ne mire daca unii dintre noi chiar isi pun intrebarea : Am nevoie de tigari electronice? Au dreptate medicii si expertii in sanatate? Raspunsul scurt este „DA”, respectiv „NU”. Tigarile electronice (si alte metode de renuntare la fumat) sunt extrem de valoroase, iar motivul este destul de simplu: vorbim de fumatori.

Avem peste tot afise care transmit aceeasi idee: „Nu fuma, o sa mori!”

Care este raspunsul fumatorilor: „Ne apucam de fumat!”

Ganditi-va cat de usor este astazi pentru cineva sa se apuce de fumat. Poti cumpara tigari de oriunde, chiar si daca esti minor. Cumperi fiind bombardat de mesaje ca ceea ce faci iti pune viata in pericol si, cu toate astea, o faci totusi.

Motivul?

Fara indoiala ca avertismentele sunt degeaba si ca nimanui nu-i pasa prea tare. Fumatul este in continuare o activitate placuta si interesanta. Fie ca ne place sau nu, este o modalitate de exprimare, de libertate, in special pentru adolescenti. E mai placut sa arati ca fumezi, decat sa vorbesti de ce mancare sanatoasa ai mancat la pranz sau de exercitiile care le-ai facut de dimineata.

fumat

Medicii sustin ca fumatorii ar trebui sa urmeze un tratament pentru a renunta.

Care este raspunsul fumatorilor: „N-avem nevoie! Ori renuntam din proprie initiativa, ori numai renuntam deloc!”

La un moment dat, fara indoiala ca efectele fumatului se simt. Incepi sa simti o tuse dimineata sau sa horcai atunci cand vorbesti, incepi sa obosesti destul de repede s.a.m.d. Incet, incet, incepi sa te gandesti ca ar fi cazul sa renunti, ca altfel te trezesti cu un cancer de toata frumusetea.

Asta este momentul cand un fumator ar trebui incurajat sa renunte. Desi, cei mai mult medici recomanda tratament medicamentos si consiliere, pentru a renunta la fumat, 70% dintre fumatori incearca sa renunte fara niciun ajutor. Cu alte cuvinte, fumatorii nu dau doi bani pe ceea ce le recomanda medicii sau alte organizatii, cum este OMS-ul.

Hai sa incercam un plasture!

Raspunsul fumatorilor: „Este o porcarie!”

tigara electronica vs alte metode de renuntare la fumat

Dupa ce incearca sa renunte la fumat, fara niciun ajutor, fumatorul esueaza de cele mai multe ori. Simptomele de sevraj castiga batalia si, asa cum am zis, este usor sa te duci la magazin si sa iti iei un pachet de tigari.

Plasturii sunt cea mai cunoscuta modalitate de a renunta la fumat, cel putin asa sustin anumite studii. Dupa ce fumatorul incearca fara niciun ajutor sa renunte si esueaza, se decide sa incerce plasturii. Macar asa, nicotina inca este…

Problema este ca plasturii sunt cam inutili. Sa ai lipit un bandaj pe brat, care iti ofera nicotina intr-o doza prea mica, nu este de foarte mare ajutor.

Ce urmeaza?

Avand in vedere mentalitatea fumatorului, care isi face rau singur, se fereste de sfaturile medicilor si este, de cele mai multe ori descurajat de metodele de renuntare la fumat, ce urmeaza? Va incerca fumatorul nostru si alte metode de renuntare la fumat, avand in vedere ca plasturii au fost inutili? Unii da, insa altii cel mai probabil ca nu.

Cu toate acestea, cei mai multi fumatori isi doresc sa renunte. Isi dau seama ca fumatul poate ca nu este totusi atat de „placut”, insa le este greu sa scape de el. Chiar si daca incearca sa renunte la fumat folosind metodele care sunt aprobate, cel mai probabil nu vor reusi. De ce? Pentru ca acestea au o rata de succes foarte mica.

Tigara electronica apare in peisaj

Acesta este momentul cand tigara electronica devine o optiune atractiva. Pentru un fumator pare compromisul perfect: isi primeste doza de nicotina si, probabil, ca nu va muri din cauza ei. Ofera toate beneficiile renuntarii la fumat, insa isi poate mentine dependenta de nicotina si se poate bucura de viciul sau.

Mai mult decat atat, o gramada de medici sustin ca este cancerigena, inutila, periculoasa etc., desi exista zeci de studii care arata ca este cu 95% mai sigura decat tigarile clasice. Fara indoiala, pentru fumatori mai putin riscant nu inseamna mare lucru. Cu toate acestea, atatia oameni o folosesc si se lauda ca au renuntat cu ea, poate ca nu ar fi o idee rea sa incerc.

OMS_tigara_electronica

Si, cu siguranta, unii o vor incerca, altii nu. Daca vor avea ocazia sa nimereasca o tigara electronica buna, au toate sansele sa renunte la fumat. Daca nu.. nu.

Cei care vor renunta se vor alatura celor cateva milioane de fumatori care folosesc tigara electronica si care o considera cea mai eficienta metoda de renuntare la fumat.

De aceea medicii, specialistii, expertii, precum si organizatiile de sanatate ar trebui sa incurajeze fumatorii sa apeleze la tigara electronica si nu sa blameze acest dispozitiv. Atat timp cat vorbim de un dispozitiv „mai sigur”, care pe deasupra mai are si o rata de succes destul de mare, avem suficiente motive sa il recomandam!


Postat în:5. Articole pro tigara electronica

Ce efecte secundare poti simti de la tigara electronica?

$
0
0

Atunci cand renunti la fumat cu tigara electronica s-ar putea sa simti niste efecte secundare neobisnuite. La fel de bine s-ar putea sa te simti din a doua zi un om mai sanatos… fiecare organism reactioneaza diferit si este normal sa nu simtim cu totii aceleasi efecte. Inainte sa precizez care sunt acestea, as vrea sa mentionez ca nu am cautat studii sau cercetari care sa imi confirme aceste efecte. Sunt pur si simplu simptome pe care eu le-am simtit de-a lungul a celor aproape sase ani de vapat sau despre care am aflat de la alti vaperi. Efectele pe care ti le voi enumera apar destul de rar, insa in cazul in care le simti si persista ar fi bine sa mergi la doctor.

Dureri de cap

dureri de cap tigara electronica

Daca te doare capul dupa ce ai tras din tigara electronica este foarte probabil sa fi inhalat prea multa nicotina. Lasa dispozitivul un pic deoparte si bea multa apa. Dupa ce ti-a trecut durerea si crezi ca esti in regula sa vapezi din nou, poate ar fi o idee buna sa incerci un elichid cu o concentratie mai scazuta sau sa nu mai tragi atat de mult din tigara electronica. Daca nicotina nu este o problema s-ar putea sa fie asta : „Schimbarea nivelul de oxigen din creier si a substantelor chimice, la care se adauga si anxietate sau tensiune, posibile perturbari ale somnului, un nivel crescut de cafeina sau schimbari de dieta, poate provoca dureri de cap. Potrivit unui studiu care a analizat efectele abstinentei, 33% dintre fumatori au declarat ca au avut dureri de cap imediat dupa ce au renuntat. Interesant este ca aceste dureri de cap au devenit mai puternice dupa trei zile (72 de ore) la 44% dintre acestia, si au scazut in ziua a saptea la 17%. Detalii aici Efectele renuntarii la nicotina

Durere sau uscaciune in gat

gat uscat

Acest efect poate avea legatura cu propilen glicolul (PG). Acesta este un umectant, ceea ce inseamna ca retine apa si de aici gatul uscat. Mai multe despre efectele propilen glicolului gasesti aici Te simti deshidratat/a de cand folosesti tigara electronica? Iata de ce Pot sa spun ca am simtit asta destul de rar, eu unul chiar beau foarte putina apa. Pe de alta parte, poate sa nu fie de la propilen glicol, ci de la faptul ca gatul tau se vindeca, pentru ca nu mai inhalezi fum. Incearca mai intai sa bei apa mai multa, iar daca problema persista iti recomand sa faci un test de alergie la PG. Desigur, poti sa incerci si elichidele pe baza de glicerina vegetala (VG), daca esti alergic/a la PG.

Dureri musculare

dureri musculare tigara electronica

PG-ul se transforma in acid lactic in organism. De aici este posibil sa simti ca te dor muschii. Din nou, bea multta apa pentru a elimina mai repede excesul de acid lactic din organism.

Pete sau acnee

cosuri tigara electronica

Acest lucru se pare ca este un efect al renuntarii la fumat. Atunci cand nu mai fumezi tigari din tutun multe toxine sunt eliminate din organism, iar pe piele poti sa observi cel mai repede asta. Toxinele care raman in pori pot provoca acnee sau pete.

Tuse cu gudron

tuse

Un efect pe care eu l-am resimtit din plin, tuseam dimineata foarte tare. Tuseam de dinainte sa ma apuc de vapat, iar dupa ce am inceput sa folosesc tigara electronica, treptat tusea a scazut in intensitate, pana a disparut de tot. Partea buna a acest efect este ca tusea este un semn ca plamanii se curata.

Sangerarea gingiilor

sangerare gingii fumat

Multi fumatori se plang ca, dupa ce au renuntat la fumat, gingiile au inceput sa le sangereze. Se pare ca este un simptom comun la cei care renunta. La mine a fost invers :) Imi sangerau inainte si dupa o luna de vapat, nu mi-au mai sangerat. Gasici aici postarea din 2009 Nu-mi mai sangereaza gingiile de cand fumez electronic

Daca simti vreunul din efectele de mai sus, astept comentariul tau sau posibile explicatii, mai „elaborate” decat ale mele. Orice informatie despre tigara electronica este binevenita pe acest blog.


Postat în:2. Efectele tigarii electronice
Viewing all 565 articles
Browse latest View live