Tehnologia vapatului avanseaza incredibil de repede, nu doar cu dispozitive noi, ci si cu tehnologii noi. S-au intamplat atat de multe in ultimii doi ani… daca incerci sa cauti informatii despre tigara electronica vei gasi suficiente cat sa iti provoci o durere de cap.
Chiar si pentru vaperii cu experienta este greu sa tina pasul cu toate produsele noi: moduri, clearomizoare, elichide etc. Toate acestea par atat de complicate pentru un vaper incepator, incat il pot determina sa renunte la planul de a renunta la fumat cu tigara electronica.
Una dintre marile provocari cu care se confrunta vaperii incepatori este de a incerca sa invete care este diferenta intre atomizor, cartomizor si clearomizor. Mai mult decat atat, vaperii au ajuns sa aibe un limbaj al lor, ceea ce ingreuneaza si mai mult sarcina vaperilor incepatori. Clearomizor, atomizor, cartomizor, RDA, RBA, RTBA… cu care sa incepi?
Insa, acest volum de informatie nu ar trebui sa fie o piedica in calea celor care doresc sa renunte la fumat cu tigara electronica, de aceea astazi voi explica pe larg ce este fiecare, care sunt avantajele si dezavantajele, pentru a te ajuta sa faci cea mai buna alegere.
Mai intai de toate…
Exista doua componente principale pe care orice tigara electronica sau mod (dispozitiv de vaporizare avansat) le are: baterie si dispozitiv de vaporizare a elichidului. Fie ca vorbim de atomizor, clearomizor sau cartomizor, toate au acelasi scop: primesc curent de la baterie si vaporizeaza elichidul.
Ce este un atomizor?
Exista mai multe tipuri de atomizoare, dar in general toate au o rezistenta de incalzire si un material care absoarbe elichidul.
Asa cum am precizat mai sus, toate dispozitivele de incalzire a elichidului au acelasi scop, ceea ce difera la ele este modul in care acestea transfera elichidul in rezistenta. RBA-urile sau atomizoarele cu rezistenta interschimbabila sunt folosite pentru prima metoda pe care o voi prezenta si anume dripping (picurare).
In timp ce cartomizoarele si clearomizoarele au o capacitate de stocare a elichidului de cativa ml, atomizoarele si RBA functioneaza prin picurarea a 3-5 picaturi de elichid direct in acestea. Este o metoda mai traditionala, ce a fost folosita multi ani si este folosita cu succes si astazi. Dar, ca orice alt lucru de pe lumea asta, exista cateva avantaje si dezavantaje legate de picurarea directa:
Avantaje:
– productie mare de vapori
– un throat hit puternic
– fara gust de ars (daca atomizorul este folosit corect)
– aroma puternica
Dezavantaje:
– te poti murdari usor
– trebuie sa umpli des
– trebuie sa ai un elichid mereu cu tine
– daca umpli cu prea mult lichid, atomizorul se poate infunda
Ce este un cartomizor?
Exista multe aspecte pe care sa le iei in considerare atunci cand trebuie sa alegi intre un clearomizor si un cartomizor pentru tigara electronica. Desi clearomizoarele sunt similare cu cartomioarele la baza, exista cateva aspecte care fac diferenta.
In termeni simpli, cartomizorul este un dispozitiv 2 in 1: atomizor si cartus. Un cartomizor functioneaza prin utilizarea unui sistem cu rezervor, ce este umplut cu un material ce absoarbe elichidul. La fel ca si in cazul atomizoarelor si acestea au avantaje si dezavantaje.
Unii vaperi considera ca aroma este mai intensa la cartomizoare. Acestea se gasesc atat preumplute, dar si reincarcabile. La cele preumplute este problema ca mereu trebuie sa ai rezerve la tine si nu se gasesc atat de des, iar la cele reincarcabile, ca si in cazul atomizoarelor, trebuie sa le incarci des.
Ce este un clearomizor?
Dupa cum probabil ti-ai imaginat, una dintre caracteristicile clearomizoarele este ca acestea sunt transparente. Au rezervoare in care poti depozita elichidul, ce au un fitil care duce elichidul in rezistenta. Spre deosebire de cartomizoare, acestea nu au material inauntru. Astfel este mai usor sa simtim gustul natural al aromei. Totodata, scad sansele sa obtii gust de ars atunci cand elichidul este pe terminate.
Clearomizoarele pentru tigara electronica sunt, in general, usor de umplut si au o capacitate mare. Astfel nu trebuie sa iei cu tine mereu sticluta cu elichid.
Pe masura ce vapezi dintr-un clearomizor, rezistenta atomizorului va incepe sa oxideze, lucru care va duce in cele din urma la scaderea productiei de vapori. Insa, exista clearomizoare ce folosesc rezistente interschimbabile, astfel cu una noua este ca si cum ai avea un clearomizor nou.
Rezistentele sunt foarte ieftine, deci este si o varianta avantajoasa.
Un alt lucru de care sa tii cont la clearomizoare este ca acestea au rezistenta in partea de sus (top coil) sau in partea de jos (bottom coil). Unele au rezistenta in partea de jos, langa baterie, iar altele au rezistenta in partea de sus, langa mustiuc. Desigur, ambele variante au avantaje si dezavantaje.
Clearomizor top coil
Avantaje:
– produc vapori mai calzi, din moment ce bobina este langa mustiuc
– se reincarca prin partea de sus
– sanse putine de scurgeri
Dezavantaje:
– transferul elichidului in bobina poate avea probleme
– pufuri uscate dese
– trebuie rotit ocazional pentru ca fitil sa fie imbibat cum trebuie
– productia de aroma poate suferi
Clearomizor bottom coil
Avantaje:
– transfer de elichid in bobina excelent
– productie mare de vapori
– vapori reci
Dezavantaje:
– poate bolborosi sau scoate un sunet de pocnituri uneori
– poate avea scurgeri atunci cand nu este infiletat cum trebuie sau cand fitilul este nou
– rezistentele au nevoie de ajustari ocazional
Clearomizoare single coil si dual coil
Si daca pana acum nu te doare capul de la atat de multa informatie despre tigarile electronice, trebuie sa stii ca tot clearomizoarele pot fi si dual coil sau single coil.
Un clearomizor dual coil va avea o productie mai mare de vapori decat un clearomizor single coil. Totodata va avea si un throat hit mai puternic, datorita productiei mare de vapori. Cu toate acestea, vaporii vor tinde sa fie mai reci, din moment ce ambele bobine vor incalzi mai putin decat una singura.
Clearomizoarele dual coil vor descarca bateria mai repede decat cele single coil. Din moment ce mai mult elichid este vaporizat in cazul clearomizoarelor dual coil, este important ca uneori sa le dai bobinelor timp ca sa primeasca suficient elichid.
Ambele functioneaza la fel de bine… in fond totul se reduce la preferintele personale si calitatea clearomizoarelor.
Sper ca acest post sa iti fie util si sper ca am reusit sa fac un pic de „lumina” in gandurile tale. Daca ti-a placut acest articol, te rog sa iti rupi putin din timpul tau foarte aglomerat si sa il impartasesti cu prietenii tai. Nu in ultimul rand, daca ai intrebari sau ceva de completat, astept comentariul tau mai jos!
Postat în:
1. Esti nou? Ce trebuie sa stii