Quantcast
Channel: Forum Tigara Electronica
Viewing all 565 articles
Browse latest View live

Siguranta bateriei: Informatii esentiale pentru vaperi

$
0
0

Toate bateriile pot exploda, inclusiv cele de la tigara electronica. Vestea buna este ca, in cazul bateriilor litium-ion, cum sunt si cele de la tigara electronica, exploziile apar la 1 din 1 milion de cazuri. (Sursa: Safety of Lithium-ion Batteries)

Sunt cateva reguli simple pe care, daca le vom respecta, vom putea sa evitam astfel de incidente. Mai jos veti gasi un infografic in engleza, cu aceste reguli. Pe scurt, pentru a va incarca bateriile de la tigara electronica in siguranta, iata ce trebuie si ce nu trebuie sa faceti:

Lucruri pe care NU ar trebui sa le faceti:

  • Strangeti puternic clearomizorul de baterie. Astfel veti impinge discul metalic din mijlocul bateriei, iar aceasta nu va mai furniza curent clearomizorului.
  • Folositi baterii deteriorate. Acestea nu costa o avere, pentru 60 de lei de ce sa riscati?
  • Expuneti bateria la caldura/frig puternic sau soare. Potrivit FDK.com, caldura extrema poate duce la topirea sau deformarea bateriilor, ceea ce poate duce la explozie. Evitati depozitarea bateriilor de tigari electronice in lumina directa a soarelui, langa radiatoare sau cazane.
  • Evitati contactul cu apa. Daca bateria intra in contact cu apa, aceasta nu va mai functiona. Daca este in garantie, o puteti returna, daca nu va trebui sa cumparati alta.

Lucruri pe care AR TREBUI sa le faceti:

  • folositi incarcatorul furnizat de producator. Cauza cea mai frecventa a problemelor la tigarile electronice este folosirea incarcatorului nepotrivit. Sigur, aici ies din discutie modurile mecanice, unde tine de capacitatea vaperilor de a le folosi in conditii de siguranta.
  • cumparati baterii de la magazine de incredere. Stiu ca poate suna a cliseu, sa cumperi brandul, dar la tigari electronice chiar este important. Zilnic imi scriu vaperi care vor sa isi cumpere tigari electronice ieftine. Incercati sa le evitati, daca nu aveti bani, mai bine mai asteptati si strangeti pana va luati ceva ca lumea.
  • inchideti bateria atunci cand nu o folositi.
  • intotdeauna curatati filetele de la baterie si clearomizor.

E-Cigarette


Filed under: 1. Esti nou? Ce trebuie sa stii

Cum a devenit tigara electronica celebra, la nivel national

$
0
0

Ei dragi vaperi, v-ati fi imaginat vreodata ca o sa ajunga tigara electronica un subiect discutat de intreaga Romanie? Nici in visele cele mai frumoase nu cred ca isi imagina cineva asa ceva, nici chiar cei care vand tigari electronice…

In numai cateva zile, tigara electronica a reusit trei lucruri:

1. Sa ocupe prima pagina a ziarelor

2. Sa apara pe toate posturile de stiri

3. Sa imparta tara in doua tabere: cei care blameaza batranii si cei care blameaza fumatorii

Nu cred ca mai are sens sa va prezint video-ul, ca probabil il stie toata lumea.

Zic sa purcedem la judecata…

Avem o tanti care vapeaza in autobuz, care stie ca nu face nimic rau si actioneaza in cauza. Mai avem si cativa domni in varsta care sunt deranjati ca se „fumeaza” in autobuz si care actioneaza ca in secolul trecut, luand-o la palme pe doamna in cauza.

Totul dupa cum s-a vazut a pornit de la doamna. Acum, daca ar fi existat mai mult bun simt, ca nu zic si minte, probabil ca doamna, in momentul in care i s-a facut observatie, ar fi lasat tigara electronica si ar fi vapat dupa ce cobora din autobuz. Cu un simplu gest se putea evita o situatie atat de neplacuta.

Insa, doamna si-a sustinut punctul de vedere, din pacate, intr-o maniera nu tocmai adecvata pentru varsta ei si nu tocmai potrivita pentru o tara care face din parte din UE si, culmea, traieste in secolul XXI.

Consecinta, domnii „frustrati” de greutatile timpului si apasati de durerile unei vieti traite, nu tocmai roz, actioneaza in cauza, lovind-o pe doamna si coborand-o din autobuz. Vorbim de acei domni batrani care sustin ca tinerii din ziua de azi sunt huligani, batausi s.a.m.d.

Sigur scena nu poate fi completa si fara spectatori, si cum in orice duel exista sustinatori de ambele parti si in cazul acesta au existat.

Mi-ar placea sa cred ca o astfel de scena nu este reprezentativa pentru Romania din zilele noastre.

Si ma bucur ca, in urma acestui video a mai fost realizat unul, in care reactiile par sa nu fie atat de violete si in care oamenii par sa fie normali. Eu zic sa ramanem in minte cu acest ultim video, care prezinta o Romanie normala, in care oamenii inteleg ce este tigara electronica si cum functioneaza si in care stiu sa vorbeasca civilizat, atunci cand sunt deranjati de anumite gesturi.

http://lamaruta.protv.ro/video/experiment-inedit-reactii-surprinzatoare.html

Vapori de calitate va urez!


Filed under: 9. Evenimente

Aromele din tigara electronica pot avea efecte negative

$
0
0

O noua cercetare despre aromele folosite in tigara electronica, continua sa ridice semne de intrebare in randul vaperilor. Au fost analizate cartuse umplute cu elichid (printre care Blu si Njoy) in care s-au descoperit mai multe chimicale, cel putin asta sustine un studiu realizat recent si publicat in Tobacco Control.

elichide arome

Cercetatorii au analizat doar elichidele in sine, dar nu si posibilele efecte asupra utilizatorilor de tigari electronice, deci nu stiu cat de concludent poate fi acest studiu.

In acest studiu, cercetatorii au masurat cantitatea de arome prezente in 30 de elichide, inclusiv din elichide cu arome populare, cum ar fi: guma de mestecat, vata de zahar, struguri, ciocolata, mere, tutun, vanilie, cafea si cires. Acestia au descoperit ca aromele se gasesc in elichide de la 1 pana la 4 procente.

Rezultatul care ridica semne de intrebare cu privire la efectele asupra sanatatii, a fost faptul ca 6 din cele 24 de componente folosite pentru a aromatiza elichide sunt parte dintr-o clasa de substante chimice, numite „aldehide”, cunoscute ca fiind iritanti ai cailor respiratorii.

„Concentratia unor arome chimice este suficient de mare pentru ca expunerea prin inhalare (vapat) sa fie toxica,” au concluzionat cercetatorii. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca substantele chimice sunt toxice in dozele descoperite.

„Principala descoperire a studiului a fost ca elichidele cu arome contin… arome. Se stie de multe ani ca aromele, desi sunt aprobate pentru a fi folosite, nu au fost testate adecvat pentru a vedea efectele lor atunci cand sunt inhalate. Deci, studiul nu a descoperit nimic nou, in aceasta privinta. Stim, de asemenea, ca aromele folosite in tigarile electronice sunt aprobate doar pentru alimente, deci nimic nou nici aici. Nu in ultimul rand, aceasta frenezie a mass-mediei cu privire la riscuri provine de la faptul ca doar 2 din cele 30 de elichide testate, depaseau limitele de expunere ocupational pentru unele substante chimice (vanilina si benzaldehida – benzaldehida este foarte frecvent utilizata ca aroma si parfum in produsele alimentare, cosmetice si farmaceutice, oferind o aroma de migdale caracteristica si miros). Eu nu subestimez acest lucru; producatorii ar trebui sa foloseasca arome in cantitati moderate,” a declarat Dr Farsalinos pe blogul sau.

Concluzia… din nou avem un studiu care ne prezinta rezultate partiale sau mai deloc, as putea spune. Ma intreb, oare cercetatorii astia procedeaza asa de fiecare data cand fac studii sau doar cand vine vorba de tigari electronice? Voi ce credeti?


Filed under: 3. Despre e-lichide

Presa incurajeaza nefumatorii sa dea in cap vaperilor!

$
0
0

Dupa episodul „Tigara electronica in autobuz” in presa au inceput sa apara mai multe articole despre un studiu, realizat de Institutul Naţional pentru Sănătate Publică din Norvegia, care sustine ca vaporii produsi de tigara electronica sunt daunatori pentru cei din jur. Potrivit cercetatorilor, cei care stau in preajma unui vaper se expun unui pericol mai mare decat daca ar sta langa un fumator, deoarece tigara electronica elibereaza o cantitate mare de nicotina.

Ce nu scris presa saptamana aceasta este ca cercetatorii norvegieni „super calificati” au decis sa retraga si sa isi revizuiasca declaratia, in urma unui comentariu facut de Dr. Farsalinos. Detalii gasiti AICI

Desigur ca toti cei care au citit saptamana trecuta astfel de articole au ramas cu impresia ca vaporii de la tigara electronica le pun in pericol sanatatea. Cu alte cuvinte, daca vad pe cineva care vapeaza langa ei, pot sa ii dea linistiti in cap, pentru ca vaperul are nerusinarea sa le puna sanatatea in pericol.

De ce?

Pentru ca presa in cautare de senzational scrie articole, fara sa verifice informatiile, fara sa se preocupe de raul pe care il face oamenilor, fara sa ii interese de faptul ca afecteaza o industrie… pentru presa conteaza doar traficul.

Ar trebui sa ne miram de ce oamenii sunt frustrati si isi dau in cap unii altora in autobuz? Ar trebui sa ne miram de ce oamenii reactioneaza asa cand vapeaza cineva langa ei?


Filed under: Uncategorized

Micu, berea si tigara electronica merg de minune!

$
0
0

Saptamana aceasta probabil toata lumea este cu gandul la mini vacanta de 1 Mai. Ce-i drept o mini vacanta este binevenita intodeauna… nu conteaza care este cauza ei, important este sa fie.

Exista „bautori” cu experienta care cred ca tigara electronica nu merge prea bine cu alcoolul, pe motiv ca nu e ca tigara clasica.

Dragi vaperi si „bautori” cu experienta, in caz ca va faceti astfel de probleme, trebuie sa va marturisesc ca puteti sta fara nicio grija… berea, micu si tigara electronica merg de minune.

Recomandarea mea este sa va faceti provizii de elichide si rezistente, nu de alta, dar nu stii cum te lasa, cand ti-e lumea mai draga, vre-o rezistenta si iti strici tot weekendul minunat ca nu mai ai ce vapa. O sa fie si fum, de la gratar, dar probabil ca nu iti va fi suficient. Si in niciun caz nu ai vrea sa fumezi tigari clasice.

Eu o sa plec de vineri din Bucuresti la munte, unde o sa imi petrec mini vacanta alaturi de familie, cu gratarul, berea si tigara electronica prin apropiere.

Vaperilor care sunt foarte norocosi si pleaca in vacanta de maine, dar si vaperilor care sunt norocosi si pleaca in vacanta de vineri (ca mine) le urez un 1 Mai muncitoresc minunat! Sa va bucurati de mini vacanta si sa va simtiti bine, indiferent unde va petreceti.

Sa savurati din plin micu, berea si tigara electronica!

tigara electronica bere


Postat în:9. Evenimente

Studiu: Evaluarea toxicitatii elichidelor

$
0
0

Prietenul nostru Farsalinos, impreuna cu Jean-François Etter, profesor de Sanatate Publica la Universitatea din Geneva, au realizat un nou studiu privind toxicitatea elichidelor.

elichide tigari electronice

„Am analizat 42 de tipuri de elichide de la 14 branduri de tigari electronice pentru prezenta microorganismelor, dietilen glicol, etilen glicol, hidrocarburi, etanol, aldehide, nitrozamine specifice tutunului si solventi. Toate lichidele pentru tigari electronice analizate NU au prezentat urme de drojdie, mucegai, microbi anaerobi, stafilococ auriu si bacil pioceanic.

Dietilen glicol, etilen glicol si etanol au fost detectate, dar in limitele autorizate pentru produsele alimentare si farmaceutice. Compusi terpenici si aldehide au fost gasite in produsele analizate, in special formaldehida si acroleina. Nicio proba nu continea nitrozamine la niveluri peste limita de detecție (1 pg / g). Solvenți reziduali cum ar fi 1,3-butadiena, ciclohexan si acetona, pentru a numi doar cateva, au fost gasite in unele produse.

Nici unul din cartusele analizate nu au fost lipsite de compusi cu potential toxic. Cu toate acestea, pentru alte produse decat nicotina, toxicitatea acuta orala a e-lichidele testate pare a fi de interes minor. O mica parte din elichide, in special cele cu arome, au avut un numar mai mare de substanțe chimice, provocand ingrijorarea cu privire la toxicitatea lor potențiala in cazul expunerii orale cronice.” Sursa – http://www.mdpi.com/1660-4601/12/5/4796

Concluzia pe scurt este ca tigarile electronice sunt mai sigure decat tigarile clasice. Stiu ca poate parea ingrijorator faptul ca exista unele substante in elichide, insa sa nu uitam ca acestea nu depasesc limitele admise. Ca idee aerul pe care il respiram in Bucuresti contine: particule in suspensie, ce provin in special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic si incalzirea locuintelor, dioxid de sulf, oxizi de azot, monoxid de carbon, ozon, plumb si benzen.


Postat în:3. Despre e-lichide

Poate tigara electronica sa declaseze alarma de incendiu?

$
0
0

Salutare dragi vaperi,

Nu am mai scris de ceva timp pe blog, din pacate in ultima perioada am avut un program destul de incarcat ce nu prea mi-a permis sa scriu. Insa, revin cu un subiect care nu prea a fost dezbatut, desi multe interdictii au fost stabilite pe motiv ca tigara electronica ar putea declasa alarma de incendiu. Nu stiu daca va aduceti aminte, dar acest subiect a fost destul de „in voga” cand cinematografele din Bucuresti au folosit aceasta scuza pentru a interzice tigara electronica.

Se pare ca recent, un pasager dintr-un avion ce zbura spre Florida, a declansat alarma de incendiu, deoarece a vapat in toaleta avionului. Alarma de incendiu s-a declansat si pilotul a fost nevoit sa faca o aterizare de urgenta.

Poate sau nu tigara electronica sa declanseze alarma de incendiu?

Raspunsul corect la aceasta intrebare este… depinde! De ce spun asta? Pentru ca, daca vom folosi tigara electronica, precum o face vaperul din video, avem toate sansele sa ne trezim cu pompierii peste noi:

Desigur, experimentul este un pic tras de par, pentru ca nu prea cred ca sta cineva sa vapeze atat de aproape si direct in senzorul de incendiu. Sunt oameni care vapeaza in birouri toata ziua si nu se declanseaza alarma de incendiu. In plus, senzorii de incendiu sunt totusi construiti sa evite alarmele false provocate de fumul de tigara.

Cu toate astea, daca intentionati sa folositi tigara electronica in interior (in special moduri mecanice) sau mai rau, in avion, ar fi bine sa aveti grija pe unde suflati vaporii… nu de alta dar este bine sa evitam incidentele neplacute.

Vapori de calitate va urez!


Postat în:1. Esti nou? Ce trebuie sa stii

Farsalinos: Metalele din tigara electronica nu sunt un motiv de ingrijorare

$
0
0

Salutare dragi vaperi,

Dr Farsalinos a publicat un studiu interesant pe blogul sau, pe care as vrea sa il dezbatem impreuna.

In primul rand, acesta impreuna cu echipa sa, au reanalizat o evaluare a riscurilor a nivelurilor de metale emise de tigarile electronice, asa cum s-a constatat in doua studii anterioare (primul AICI si al doilea AICI). Doar in aceste studii au fost masurate emisiile de metale din aerosoli.

Farsalinos

Pentru a face analiza si mai riguroasa, acestia au estimat ca un vaper trage 1200 de pufuri din tigara electronica/zi. Estimarea s-a facut in functie de limitele admise de expunere pentru medicamentele inhalatorii. Acestia au descoperit ca pentru cadmiu, crom, plumb si nichel, nivelul de expunere zilnic este de 2.6 – 37.4 ori mai mic la tigara electronica, in comparatie cu medicamentele inhalatorii. Pentru mangan s-au raportat la nivelul de risc minim si au descoperit ca, in cazul tigarilor electronice nivelul este de 325 de ori mai mic decat acesta. Deci cu alte cuvinte, mai mic de 325 de ori decat cel mai mic risc. Pentru aluminiu, bariu, fier, staniu, titan, zinc si zirconiu expunerea la tigari electronice a fost de 665 – 77.500 mai mica in comparatie cu limitele admise.

Cateva constatari ale mele:

1. 1200 de pufuri mi se pare un pic cam mult pentru un vaper obisnuit. Nici eu care sunt un vaper inrait nu cred ca trag de atatea ori.

2. Trebuie sa fii nebun, daca te uiti pe aceste comparatii si spui ca tigara electronica este cancerigena pentru ca este plina de metale grele. Este ca si cum ai afirma ca inhalatoarele sunt si ele cancerigene. Daca si medicamentele sunt cancerigene, care se presupune ca trebuie sa ne vindece, atunci inseamna ca cineva chiar isi bate joc de noi.

3. Sunt de acord cu afirmatia facuta de Dr Farsalinos, ca in cazul studiilor realizate este posibil sa fi fost folosite tigari electronice de proasta calitate sau cu tehnologie mai veche, care sa influenteze rezultatele, insa consider ca acesta nu este un motiv sa declari ca un produs este cancerigen. Ca idee, exista aspirina fabricata de mai multe companii, pe care desi pe cutie gasim aceeasi concentratie de substante, unele sunt bune, altele mai putin bune. Asta nu inseamna ca, daca am luat aspirina mai proasta de la un producator, niciuna nu este buna.

Cu siguranta este loc de imbunatatire a produselor, dar important de retinut este ca metalele din tigara electronica nu pun in pericol sanatatea vaperilor sau pe a celor din jur.


Postat în:2. Efectele tigarii electronice

Tigarile electronice pot genera formaldehida doar in conditii extreme!

$
0
0

Tigarile electronice pot produse niveluri mari de formaldehida, care depasesc pe cele ale tigarilor obisnuite, insa doar in conditii extreme, cel putin asta sustine un nou studiu.

Studiul condus de binecunoscutul Dr Konstantinos Farsalinos, a analizat atent cum se comporta tigarile electronice in „lumea reala”. Dupa cum bine stiti, cele mai multe studii realizate, nu au nicio legatura cu ceea ce se intampla de fapt sau cum se foloseste acest dispozitiv. Cercetatorii, care au publicat rezultatele in revista Addiction, au descoperit ca este posibil ca la actuala generatie de tigari electronice (in special la cele cu voltaj/wattaj variabil) sa se produca un nivel ridicat de aldehide, care sunt de altfel cancerigene pentru oameni. otrava Cu toate acestea, cercetatorii au explicat clar ca acest lucru NU APARE IN CONDITII NORMALE DE UTILIZARE, ci doar atunci cand tragi repetat din tigara electronica… ceea ce se intampla destul de rar, pentru ca daca tragem prea tare si repetat, la un moment dat ne va da gust de ars, care nu este placut pentru nimeni.

Dr. Farsalinos a explicat: „Rezultatele noastre confirma observatiile noastre precedente si anume, ca tigarile electronice pot produce un nivel ridicat de aldehide; cu toate acestea, acest fenomen apare in conditii de dry puff, care furnizeaza un gust neplacut pe care vaperii il evita, prin reducerea puterii si a duratei pufului.”

Acesta a adaugat ca, desi sunt eliberate cantitati mici de aldehide in conditii normale, emisiile sunt cu mult mai scazute decat cele eliberate de tigarile electronice (Vezi mai multe detalii AICI).

Profesorul Peter Hajek, director la Tobacco Dependence Research Unit at Barts si The London School of Medicine and Dentistry, Marea Britanie, a comentat: „Aceste constatari subliniaza importanta de a prezenta clar conditiile in care sunt efectuate testele de acest gen si sa se evite informatiile gresite, care poate induce in eroare publicul.”

Acesta a adaugat: „Vaperii nu sunt expusi la niveluri periculoase de aldehide. Din studiile pe care le-am citit, pot afirma ca tigarile electronice sunt cu cel putin 95% mai sigure decat fumatul. Fumatorii ar trebui incurajati sa vapeze.”

Concluzia este ca, doar daca tragi ca un nebun/a din tigara electronica si iti place gustul de ars si tusea, poti sa inhalezi formaldehida. Glumesc desigur… trebuie sa fii un pic masochist/a ca sa iti placa sa faci asta ;)

Vapori de calitate dragi vaperi!


Postat în:2. Efectele tigarii electronice

Cum sa te bucuri de vapori pe timp de vara

$
0
0

Multi dintre noi abia asteptam sa facem o baie in mare sau in piscina, sa stam cu burta la soare toata ziua, sa ne bucuram de vremea calduroasa cu o bere langa noi s.a.m.d. Daca vapati de cel putin 1 an, probabil ca stiti cat de frumos este sa pufai vapori pe timp de vara, cu aroma de fructe sau menta si chiar si cu arome clasice.

Insa, trebuie sa stiti ca odata cu caldura si umiditatea apar cateva probleme pe care ar fi bine sa le aveti in vedere pentru a nu ramane fara instrumentul de pufait.

tigara electronica nisip

Productia de vapori, de exemplu, poate fi afectata atunci cand temperatura sau umiditatea este foarte ridicata. Iata cateva lucruri de care sa tineti cont pentru a preveni eventuale neplaceri sau chiar o vacanta minunata:

– Grija mare pe unde va lasati tigara electronica! In masina incinsa sau pe sezlong in soare sunt locurile cele mai dezastruase in care sa o lasati. Probabil stiti ca daca afara sunt 35 de grade, in masina pot fi mai mult de 50.

– Pe cat posibil, depozitati elichidul intr-un loc racoros si intunecat. Pastratul elichidelor in frigider nu este o simpla poveste, un ghid complet despre cum sa depozitati elichidele gasiti aici: https://forumtigaraelectronica.wordpress.com/2012/09/14/cum-sa-pastrezi-lichidul-de-tigara-electronica/

– Pregatiti-va pentru furtunile de vara! Nu numai din cauza ploii, dar si pentru penele de curent care au loc vara. O idee buna ar fi sa va luati o baterie externa, eu am una si sunt multimit ca pot sa incarc si telefonul, atunci cand nu am acces la priza.

– Aveti grija cu tigara electronica la plaja! Cu siguranta, tuturor ne place sa vapam la plaja, insa ideal ar fi sa avem grija sa nu intre nisip in dispozitiv sau mai rau, sa o scapam in nisip.

In rest, vapori de calitate si bucurati-va de vremea buna!


Postat în:1. Esti nou? Ce trebuie sa stii

De ce sa protestam pentru tigara electronica?

$
0
0

Pentru vaperii care nu stiu, AITE a organizat maine, la ora 5, in Bucuresti, un protest in piata Universitatii. Detalii AICI

Am ramas uimit cum unii vaperi carcotasi nu au facut altceva decat sa judece aceasta mobilizare, care pana la urma este si in favoarea noastra.

pica para malaiata in gura lui natafleataNewyorkzii pot sa protesteze pentru tigara electronica (LINK), europenii pot sa protesteze pentru tigara electronica (LINK), numai noi nu putem sa protestam… dar vrem sa avem lichide mai ieftine, vrem sa avem tigari electronice mai ieftine si perfomante, vrem sa avem produse testate si controlate… insa nu vrem sa facem nimic pentru asta. Daca se poate sa se ocupe altii este perfect pentru noi. Pe sistemul „pica para malaiata in gura lui natafleata”, cam asa ne place noua sa se intample lucrurile.

Vesnic suntem nemultitumi. Daca nu se face nimic, suntem nemultumiti ca nu se face nimic. Daca se face ceva sau daca ia cineva initiativa avem de comentat: in privinta organizarii, in privinta comunicarii etc. Cum o dai nu e bine pentru noi…

Haideti fratilor sa facem si noi ceva si sa nu mai asteptam ca doar altii sa faca pentru noi. Daca tot s-a primit o aprobare pentru a protesta pentru tigara electronica, cineva s-a zbatut sa o obtina, de ce sa nu ne mobilizam si noi sa mergem?

S-au anuntat pe Facebook doar 100 de vaperi, sunt convins ca suntem mai multi si ca putem sa ne rupem 2 ore din viata pentru a face ceva pentru tigara electronica.

Hai sa lasam comentatul de pe marginea santului si sa apreciem ca niste oameni depun eforturi sa faca ceva pentru ei si pentru noi.


Postat în:9. Evenimente

Jumatate din europeni considera tigara electronica nociva

$
0
0

Ei bine, trebuie sa felicitam oamenii de marketing din industria farmaceutica. In numai 2 ani au reusit sa convinga putin peste jumatate din europeni ca tigara electronica este nociva. Cel putin asta sustine un studiu publicat recent de Eurobarometru.

Daca era vorba de alta industrie, nu cred ca ar fi reusit atat de repede…. poate doar daca vorbeam de industria petrolului. Nici nu ne putem imagina de cati bani este vorba… va dati seama ca o reusita atat de mare nu putea fi obtinuta decat cu fonduri considerabile.

Va dati seama ce campanie a fost dusa pentru a convinge atat de multi oameni ca un produs care este eficient este nociv? Va dati seama cat de usor se pot convinge oamenii ca un produs nu este bun? Daca ai bani si relatii poti convinge pe oricine de orice vrei… Daca de maine industria farmaceutica vrea sa te convinga ca apa pe care o bei e nociva si ca trebuie sa bei doar apa de nu stiu care, exista sanse mari sa te convinga.

industria farmaceutica

Industria farmaceutica nu creeaza tratamente, ci clienti!

Ne mai miram de ce oamenii dau in cap femeilor in autobuz pentru ca vapeaza tigara electronica? Ar trebui sa ne miram cum de nu suntem alungati din restaurante sau alte locuri publice.

Doar 14% din europeni au reusit sa se lase de fumat cu tigara electronica

Nu stiu de unde au scos procentul asta, insa imi rezerv dreptul de a crede ca nu este adevarat. Sunt constient ca exista sute de tigari electronice proaste pe piata… dar chiar si asa, 14 procente mi se pare incredibil de putin. Ce naiba si eu am renuntat cu DSE901, care la vremea aia curgea lichidul din ea, bateriile nu ma tineau decat 2-3 ore, cartusele se ardeau repede si tot am reusit. Si nu sunt singurul, sunt atatia care au renuntat la fumat cu primele generatii de tigari electronice.

Ar mai putea fi si utilizarea defectuoasa o problema, insa nu este totusi un produs chiar atat de greu de utilizat. E drept, la inceput ca fumator iti poate fi un pic greu sa te obisnuiesti cu incarcatul bateriilor, sa umblii cu sticluta de elichid dupa tine s.a.m.d. In orice caz, nu mi se pare o problema atat de mare, incat sa ii determine pe atat de multi fumatori sa renunte la un produs care este bun si le satisface dependenta de nicotina.

Situatia nu este una roz, fara indoiala… parca nici nu imi vine sa cred ca industria de tigari electronice este pe duca. Nici nu vreau sa ma gandesc la asa ceva. Sunt convins ca va gasi o cale sa reziste acestor atacuri.


Postat în:9. Evenimente

Primul lichid organic pentru tigara electronica, made in USA!

$
0
0

In timp ce prin presa tot apar articole care sustin ca tigara electronica este plina de substante cancerigene, o companie din California s-a gandit sa scoata pe piata un elichid fara pesticide. Astfel, avem astazi primul lichid organic pentru tigara electronica, atestat in SUA, realizat din plante de tutun crescute in SUA.

lichid tigara electronica organic

Ca tot este la moda curentul bio si vegan, nici industria de tigari electronice nu putea sa fie mai prejos si sa nu vina cu un astfel de produs.

Certificarea ecologica nu este o gluma in SUA. Este costisitor si dificil sa creezi un produs care sa indeplieasca regulile Departamentului de Agricultura al Statelor Unite (USDA). Compania care a creat elichidul avea deja un certificat, dar pentru un elichid fara nicotina, care este in mare parte realizat din extracte vegetale si indulcitori organici, insa aceasta noua certificare este pentru un elichid cu nicotina, care este 100% VG.

Ce gust are? Nu avem de unde sa stim inca… probabil daca va avea succes, vom avea ocazia si noi sa il testam in viitor. In orice caz, organic nu inseamna neaparat mai bun sau complet sigur. Inseamna doar ca planta de tutun din care s-a extras nicotina, nu a fost tratata cu pesticide, iar indulcitorii folositi sunt din ingrediente naturale.

Chestia asta cu plante netratate cu pesticide este un pic cam relativa. Daca stam sa ne gandim solul oricum este plin de astfel de substante. Si inca un lucru, daca avem un lot de tutun tratat langa unul netratat, chiar credeti ca atunci cand trece avionul cu pesticide peste cel tratat, nu ajunge si la cel care ar trebui sa fie netratat? Nu sunt atat de fan al curentului organic sau bio… dar ce stiu eu, poate chiar asa o fi.

Pana una alta, raman la elichidul meu Liqua pe care il folosesc de atatia ani si de care sunt multumit :)


Postat în:3. Despre e-lichide

Ghid complet pentru incepatori: Clearomizor vs atomizor

$
0
0

Tehnologia vapatului avanseaza incredibil de repede, nu doar cu dispozitive noi, ci si cu tehnologii noi. S-au intamplat atat de multe in ultimii doi ani… daca incerci sa cauti informatii despre tigara electronica vei gasi suficiente cat sa iti provoci o durere de cap.

Chiar si pentru vaperii cu experienta este greu sa tina pasul cu toate produsele noi: moduri, clearomizoare, elichide etc. Toate acestea par atat de complicate pentru un vaper incepator, incat il pot determina sa renunte la planul de a renunta la fumat cu tigara electronica.

Una dintre marile provocari cu care se confrunta vaperii incepatori este de a incerca sa invete care este diferenta intre atomizor, cartomizor si clearomizor. Mai mult decat atat, vaperii au ajuns sa aibe un limbaj al lor, ceea ce ingreuneaza si mai mult sarcina vaperilor incepatori. Clearomizor, atomizor, cartomizor, RDA, RBA, RTBA… cu care sa incepi?

Insa, acest volum de informatie nu ar trebui sa fie o piedica in calea celor care doresc sa renunte la fumat cu tigara electronica, de aceea astazi voi explica pe larg ce este fiecare, care sunt avantajele si dezavantajele, pentru a te ajuta sa faci cea mai buna alegere.

Mai intai de toate…

Exista doua componente principale pe care orice tigara electronica sau mod (dispozitiv de vaporizare avansat) le are: baterie si dispozitiv de vaporizare a elichidului. Fie ca vorbim de atomizor, clearomizor sau cartomizor, toate au acelasi scop: primesc curent de la baterie si vaporizeaza elichidul.

Ce este un atomizor?

atomizorExista mai multe tipuri de atomizoare, dar in general toate au o rezistenta de incalzire si un material care absoarbe elichidul.

Asa cum am precizat mai sus, toate dispozitivele de incalzire a elichidului au acelasi scop, ceea ce difera la ele este modul in care acestea transfera elichidul in rezistenta. RBA-urile sau atomizoarele cu rezistenta interschimbabila sunt folosite pentru prima metoda pe care o voi prezenta si anume dripping (picurare).

In timp ce cartomizoarele si clearomizoarele au o capacitate de stocare a elichidului de cativa ml, atomizoarele si RBA functioneaza prin picurarea a 3-5 picaturi de elichid direct in acestea. Este o metoda mai traditionala, ce a fost folosita multi ani si este folosita cu succes si astazi. Dar, ca orice alt lucru de pe lumea asta, exista cateva avantaje si dezavantaje legate de picurarea directa:

Avantaje:

– productie mare de vapori

– un throat hit puternic

– fara gust de ars (daca atomizorul este folosit corect)

– aroma puternica

Dezavantaje:

– te poti murdari usor

– trebuie sa umpli des

– trebuie sa ai un elichid mereu cu tine

– daca umpli cu prea mult lichid, atomizorul se poate infunda

Ce este un cartomizor?

cartomizorExista multe aspecte pe care sa le iei in considerare atunci cand trebuie sa alegi intre un clearomizor si un cartomizor pentru tigara electronica. Desi clearomizoarele sunt similare cu cartomioarele la baza, exista cateva aspecte care fac diferenta.

In termeni simpli, cartomizorul este un dispozitiv 2 in 1: atomizor si cartus. Un cartomizor functioneaza prin utilizarea unui sistem cu rezervor, ce este umplut cu un material ce absoarbe elichidul. La fel ca si in cazul atomizoarelor si acestea au avantaje si dezavantaje.

Unii vaperi considera ca aroma este mai intensa la cartomizoare. Acestea se gasesc atat preumplute, dar si reincarcabile. La cele preumplute este problema ca mereu trebuie sa ai rezerve la tine si nu se gasesc atat de des, iar la cele reincarcabile, ca si in cazul atomizoarelor, trebuie sa le incarci des.

Ce este un clearomizor?

clearomizorDupa cum probabil ti-ai imaginat, una dintre caracteristicile clearomizoarele este ca acestea sunt transparente. Au rezervoare in care poti depozita elichidul, ce au un fitil care duce elichidul in rezistenta. Spre deosebire de cartomizoare, acestea nu au material inauntru. Astfel este mai usor sa simtim gustul natural al aromei. Totodata, scad sansele sa obtii gust de ars atunci cand elichidul este pe terminate.

Clearomizoarele pentru tigara electronica sunt, in general, usor de umplut si au o capacitate mare. Astfel nu trebuie sa iei cu tine mereu sticluta cu elichid.

Pe masura ce vapezi dintr-un clearomizor, rezistenta atomizorului va incepe sa oxideze, lucru care va duce in cele din urma la scaderea productiei de vapori. Insa, exista clearomizoare ce folosesc rezistente interschimbabile, astfel cu una noua este ca si cum ai avea un clearomizor nou.

Rezistentele sunt foarte ieftine, deci este si o varianta avantajoasa.

Un alt lucru de care sa tii cont la clearomizoare este ca acestea au rezistenta in partea de sus (top coil) sau in partea de jos (bottom coil). Unele au rezistenta in partea de jos, langa baterie, iar altele au rezistenta in partea de sus, langa mustiuc. Desigur, ambele variante au avantaje si dezavantaje.

Clearomizor top coil

Avantaje:

– produc vapori mai calzi, din moment ce bobina este langa mustiuc

– se reincarca prin partea de sus

– sanse putine de scurgeri

Dezavantaje:

– transferul elichidului in bobina poate avea probleme

– pufuri uscate dese

– trebuie rotit ocazional pentru ca fitil sa fie imbibat cum trebuie

– productia de aroma poate suferi

Clearomizor bottom coil

Avantaje:

– transfer de elichid in bobina excelent

– productie mare de vapori

– vapori reci

Dezavantaje:

– poate bolborosi sau scoate un sunet de pocnituri uneori

– poate avea scurgeri atunci cand nu este infiletat cum trebuie sau cand fitilul este nou

– rezistentele au nevoie de ajustari ocazional

Clearomizoare single coil si dual coil

Si daca pana acum nu te doare capul de la atat de multa informatie despre tigarile electronice, trebuie sa stii ca tot clearomizoarele pot fi si dual coil sau single coil.

clearomizor dual coil vs clearomizor single coil

Un clearomizor dual coil va avea o productie mai mare de vapori decat un clearomizor single coil. Totodata va avea si un throat hit mai puternic, datorita productiei mare de vapori. Cu toate acestea, vaporii vor tinde sa fie mai reci, din moment ce ambele bobine vor incalzi mai putin decat una singura.

Clearomizoarele dual coil vor descarca bateria mai repede decat cele single coil. Din moment ce mai mult elichid este vaporizat in cazul clearomizoarelor dual coil, este important ca uneori sa le dai bobinelor timp ca sa primeasca suficient elichid.

Ambele functioneaza la fel de bine… in fond totul se reduce la preferintele personale si calitatea clearomizoarelor.

Sper ca acest post sa iti fie util si sper ca am reusit sa fac un pic de „lumina” in gandurile tale. Daca ti-a placut acest articol, te rog sa iti rupi putin din timpul tau foarte aglomerat si sa il impartasesti cu prietenii tai. Nu in ultimul rand, daca ai intrebari sau ceva de completat, astept comentariul tau mai jos!


Postat în:1. Esti nou? Ce trebuie sa stii

Primul telefon mobil care vapeaza!

$
0
0

Era o chestiune de moment pana cand sa apara asa ceva. Vaporcade, o companie din Los Angeles, a anuntat lansarea primului telefon mobil care vapeaza.

Tigarile electronice nu mai sunt de mult doar dispozitive de vaporizare a nicotinei. De cativa ani, avem tigari electronice conectate prin wireless sau cu securizare biometrica. Anul trecut, a aparut pe piata prima tigara electronica cu Bluetooth, Supersmoker, ce poate fi folosita pentru a raspunde la telefon sau asculta muzica. Dupa felul in care au evoluat lucrurile, era de asteptat sa apara un telefon mobil cu caracteristici de vapat integrate.

telefon mobil tigara electronica

Zeus este primul telefon mobil care poate fi folosit pentru a vapa. Fondatorul John Cameron il descrie ca fiind „un gadget ce permite utilizatorului sa trimita SMS-uri, sa vorbeasca si sa vapeze simultan.”

„Misiunea noastra este simpla, sa salvam 6 milioane de vieti care mor anual din cauza fumatului. Vedem in Zeus o oportunitate pentru fumatorii ce doresc sa se deconecteze definitiv de acest viciu. Aplicatiile sunt nelimitate. Telefonul va putea fi folosit pentru a vaporiza elichide, medicamente si nutraceutice, ” a declarat fondatorul John Cameron.

telefon mobil tigara electronica

Potrivit lui David Becker, pionier al tehnologiei, „Zeus este progresul tehnologic cel mai perturbator si inovator, de la inventia smartphone-ului. Atunci cand oamenii inteleg tigara electronica si aplicatiile fara sfarsit ale acestei tehnologii pentru sanatate si fitness, va fi dificil sa gasim pe cineva care sa nu aibe nevoie de un astfel de dispozitiv.”

Cele cateva poze cu telefonul Zeus, de pe site-ul productorului, nu ne arata prea multe detalii despre caracteristicile sale de vapat. Are un desing modern, camera frontala si pe spate, iar partea de sus pare a fi un rezevor pentru elichid. Una dintre fotografii arata o femeie care vapeaza dintr-un tub conectat la telefon .

telefon mobil tigara electronica

Momentan telefonul Zeus nu este disponibil, insa sunt convins ca in viitor in vom gasi pe piata. Mai mult decat atat sunt convins ca aceasta noua tehnologie pentru industria de tigari electronice va da nastere unor idei noi, ce vom imbunatatii si mai mult vapatul.


Postat în:9. Evenimente

Ce cantitate de nicotina absorbim din tigara electronica?

$
0
0

nicotina tigara electronica

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori alaturi de Dr Farsalinos, mai elucideaza un mister al vaperilor: Inhalam sau nu mai multa nicotina din tigara electronica?

La acest studiu au participat fumatori, vaperi cu experienta (care folosesc tigara electronica, in medie de 19 luni) si vaperi incepatori. In ceea ce priveste echipamentul, nu s-a folosit cea mai noua tehnologie (deoarece studiul a debutat in 2013), insa au fost folosite o baterie de Evic si un clearomizor EVOD, la 9W, care sunt destul de bune.

Participantii au fost rugati sa traga 10 pufuri in 5 minute, iar apoi sa foloseasca tigara electronica cum au simtit nevoia timp de 60 de minute. Au fost colectate probe de sange la momentul initial, dupa 5 minute, dupa 20 de minute, dupa 35 de minute, 50 de minute si 60 de minute si a fost masurat nivelul de nicotina. In plus, a fost inregistrat numarul de pufuri si durata acestora.

Concluzia principala a fost ca utilizatorii de tigara electronica incepatori inhaleaza mult mai putina nicotina decat cei cu experienta. Acest lucru se datoreaza duratei scurte a pufului/inhalarii. Se pare ca aceasta are o importanta majora, insa exista si alti factori care influenteaza, cum ar fi cat de puternica este inhalarea.

O alta remarca interesanta a fost faptul ca numarul de pufuri a fost egal la ambele grupuri de vaperi si ca nu a influentat cantitatea de nicotina inhalata. Ambele grupuri au avut un nivel de nicotina mai mic in sange, dupa 5 minute, decat fumatorii care au fumat o tigara din tutun.

Concluzia, evident, a fost ca nu exista riscul de supradoza de nicotina in cazul utilizatorilor de tigara electronica incepatori. Recomandarea cercetatorilor a fost ca fumatorii sa fie informati cu privire la faptul ca nu vor primi o doza similara de nicotina la inceput. De asemenea, si ca acestia ar trebui sa isi adapteze concentratia de nicotina si modelul folosit, in functie de necesitati.

O remarca interesanta, daca stam sa ne gandim cati fumatori si-au cumparat tigari electronice de 50 de lei si un elichid slab, iar dupa ce le-au folosit, bineinteles, ca nu le-au fost utile. De aia multi zic astazi ca au incercat tigara electronica, dar nu e buna de nimic.

Pe de alta parte, tot aud la fumatori, care nu au reusit sa renunte cu tigara electronica, plangeri ca e nasol ca nu are un buton de stop si ca tragi din ea pana nu mai poti. Nu se opreste e adevarat, dar tocmai aici este avantajul ca fumatorii o pot folosi cat le trebuie. Iar faptul ca nu ai cum sa inhalezi o supradoza de nicotina, o temere care exista in capul multora, este cu atat mai bine.


Postat în:2. Efectele tigarii electronice

Ce pret ar trebui sa platim pe o tigara electronica?

$
0
0

De multe ori fumatorii ma intreaba „Cat costa o tigara electronica?” Cand le zic ca pretul pentru o tigara ok este undeva intre 200 si 300 de lei, cu tot cu consumabile, fac toti ochii mari si se mira ca e scumpa. Pai gogule, platesti in fiecare luna 500 de lei pe tigari si ti se pare scumpa o tigara electronica cu 300 de lei? Unde mai pui ca vorbim doar de prima luna, ca din a doua nu depasesti 150 de lei.

In zilele noastre tigarile electronice chiar sunt ieftine credeti-ma. Pai cand am renuntat eu la fumat prima data, cu DSE901, cumparam la cartuse si baterii intr-o veselie. La tehnologia care era atunci trebuia sa imi incarc bateria la 3-4 ore. Normal ca umblam cu 2-3 dupa mine si se stricau si des, nu ca acum. Din cartuse mi se scurgea lichidul, trebuia sa cumpar mai des normal.

Acum tigarile electronice au o tehnologie mai buna si sunt si mai ieftine. Cu toate astea, fumatorilor tot li se pare mult sa dea in prima luna peste 200 de lei pe un kit.

Mai rau, isi iau cate o tigara electronica la 50 – 100 de lei si apoi cand vorbesc cu ei imi zic ca „Nu e buna de nimic, am incercat si eu si nu m-a ajutat…” Pai cum sa fie buna daca tu dai 50 de lei pe ea? Te astepti sa fie buna? Si pe un aparat de ras ca lumea platesti aproape 50 de lei. Tigara electronica este totusi un dispozitiv, pe langa costurile de fabricatie mai sunt si alea de transport, normal ca una buna costa. Imaginati-va la ce pret le iau din China cei care le aduc, ca doar mai trebuie sa faca si ei profit. Si cu toate astea, unii se mira de ce o tigara electronica de 50 de lei nu ii ajuta deloc.

Eu inteleg ca pentru multi bugetul este limitat si ca nu toata lumea isi permite, insa sa nu fim totusi rupti de realitate. E o vorba romaneasca „dai doi lei, doi lei face!” Cam asa e si cu tigarile electronice.

la doi lei

Plus ca, un fumator care fumeaza cate doua pachete de tigari/zi are bani si de o tigara electronica buna. Daca iti permiti sa dai atatia bani pe luna pe viciul asta, ai bani sa iti iei si tigara electronica. De acord?


Postat în:1. Esti nou? Ce trebuie sa stii

Prof. Dr. Florin Mihaltan, singurul doctor din Romania cu o parere obiectiva despre tigara electronica!

$
0
0

De multi ani il tot urmaresc pe Dr. Mihaltan atunci cand face declaratii despre tigara electronica. Il tot astept la cotitura cum s-ar zice, sa scoata vreo perla despre tigarile electronice.

prof florin mihaltan tigara electronica

Pentru cei care nu stiti, Prof. Dr. Florin Mihaltan este Presedintele Societatii Romane de Pneumologie (SRP) si totodata „seful” dnei Magdalena Ciobanu. Spre deosebire de angajata dnealui care scoate pe gura numai aberatii despre tigara electronica (vezi AICI) si care nu face altceva decat sa isi promovezi programul (pe care a cheltuit 10 mil de euro din bugetul statului si la care s-ar inscris doar 2000 de fumatori, din care naiba stie cati au renuntat), Prof. Mihaltan a avut intotdeauna o parere rezervata cu privire la tigarile electronice.

I-am urmarit cu atentie toate interviurile si fara indoiala a studiat subiectul. Mai mult decat atat, m-a surprins si mai tare ca intr-un articol publicat astazi (nu are prea mare relevanta unde) a declarat ca tigara electronica ar putea fi o solutie pentru „acei fumatori severi, dependenti care au epuizat toate sfaturile medicale.”

Am apreciat intotdeauna la acest om faptul ca a avut o parere neutra, bazata pe un studiu in prealabil. Da… din nefericire am ajuns sa apreciez doctorii care nu dau din gura aiurea si zic ca „tigara electronica este cancerigena”, iar atunci cand ii intrebi „De ce?” si te astepti sa iti ofere o parere in calitate de specialist, dau din colt in colt si brusc le amorteste limba. Pentru ca, din pacate, cam asa se intampla in Romania. Si sa nu credeti ca tigara electronica este singurul domeniu in care sunt neinformati. Ca in orice domeniu si in acesta exista oameni mai buni si oameni mai slabi.

Important pentru noi si imbucurator este ca exista totusi un doctor si nu orice doctor, care are o parere obiectiva despre tigara electronica si pentru asta merita tot respectul nostru!


Postat în:2. Efectele tigarii electronice

Cum se protesteaza pentru tigara electronica?

$
0
0

Italienii care au aceeasi problema ca si noi (Guvernul vrea sa impuna o taxa pe elichide) au iesit in strada sa protesteze, la fel ca noi. Diferenta intre noi si ei este ca, noi abia ne-am strans 100 de oameni cu 3 pancarde, pe cand astia ia uitati-va si voi cati s-au mobilizat.

protest tigara electronica

Nu numai ca sunt mult mai multi, dar au venit dotati cu portavoci, pancarde, plamani cu care sa urle… adica tati pe noi chiar ne doare taxa pe care vrea sa o puna Guvernul la lichidele pentru tigari electronice.

protest tigara electronica

Si ca sa vedeti nesimtirea Guvernului din Italia, pe langa faptul ca taxa pe care vor sa o impuna a fost declarata neconstitutionala de Curtea Constitutionala din Italia, ii tot „pupa in fund” pe cei de la Philip Morris sa deschida o fabrica de tigari la ei. Probabil ca asta este si conditia pe care cei de la Philip Morris au impus-o pe a-si construi o fabrica in Italia.

In caz ca va imaginati ca doar Guvernul din Romania este corupt… ei bine, uite ca se intampla si la alte case mai mari nu doar la noi.

Ce trebuie sa invatam noi de la italieni?

Sa intelegem ca avem dreptul sa luptam impotriva nemercilor corupti, care vor sa ne impuna taxe pe lichidele pentru tigara electronica. Pentru ca pe acelasi model din Italia, decurg lucrurile si la noi.

Ce credeti ca Guvernului ii convine ca noi folosim tigara electronica? Bineinteles ca nu… pai la cati bani incaseaza din accizele la tutun si medicamente, ar fi o mare pierdere daca toti fumatori ar trece la tigara electronica. De ce credeti ca nu vor sa interzica fumatul in locurile publice? La cati bani incaseaza de la ei, normal ca nu le convine nici lor sa dea legea asta.

Cand s-a organizat protestul pentru tigara electronica in Romania, am remarcat ca multi vaperi mai mult au carcotit sau pur si simplu au fost prea comozi sa se deplaseze pana la Piata Universitatii. De parca, daca nu facem nimic se schimba lucrurile de la sine… nu o sa se intampla asta! Vrem sa avem un pret la elichide asa ca pana acum? Atunci trebuie sa luptam pentru lucrul asta.

Ia sa iesim in strada vreo cateva mii sa vedeti ca lucrurile stau altfel. Nu mai suntem „musca” ce bazaie pe langa Guvern, ci bondarul care musca.


Postat în:9. Evenimente

5 studii pe care cei care critica tigara electronica nu vor sa le stii

$
0
0

Faptul ca, in fiecare an, companiile de tutun si farmaceutice depun eforturi imense pentru a discredita tigara electronica, nu mai este o noutate pentru nimeni. Efectele le-am vazut deja, iar massmedia nu este de niciun ajutor cu articolele lor „socante” despre tigara alectronica. In realitate insa, stim cat de multe studii pozitive exista, care dovedesc faptul ca tigara electronica este o alternativa sigura pentru tigarile clasice. Din pacate, prea putini fumatori si chiar vaperi ajung la ele. Un lucru pozitiv se pare ca nu este interesant si nu primeste click-uri in Romania, prin urmare nu exista interes sa se publice astfel de studii.

secret

De cativa ani ma straduiesc sa fiu la curent cu tot ce se publica despre industria de tigari electronice, fie care vorbim de studii pozitive sau negative. Iata cateva studii despre tigara electronica, pe care cei care o critica nu si-ar fi dorit niciodata sa ajunga la fumatori sau vaperi.

1. Vaporii de la tigara electronica contin de 450 de ori mai putine toxine decat fumul de tutun

Publicat in urma cu 2 ani, cu informatii pretioase pentru comunitatea vaperilor, acest STUDIU reprezinta o dovada puternica a faptului ca tigarile electronice sunt mai sigure decat cel traditionale. Studiul demonstreaza ca vapatul pasiv nu este decat un mit, lansat desigur de cei care sunt impotriva acestei industrii. De fapt, vaporii eliberati de tigarile electronice contin de 450 de ori mai putine substante decat fumul de tigara.

2. Vaporii inhalati nu sunt mai periculosi decat aerul din camera

Intr-un STUDIU publicat in Science Direct, o echipa de cercetatori a analizat mai multe probe de aer pentru a studia toxicitatea vaporilor. Dupa compararea toxinelor descoperite in fumul de tigara, cu cele din vapori, acestia au concluzionat ca fumul contine de 1500 de ori mai multe substante cancerigene decat vaporii de la tigara electronica. Mai mult decat atat, acestia au descoperit si ca vaporii produsi de tigara electronica nu prezinta un risc mai mare decat aerul obisnuit dintr-o camera.

3. Copiii au mai multe sanse sa se otraveasca cu produsele de curatenie din casa, decat cu tigara electronica

In ultima vreme au aparut in mass-media tot felul de articole care cereau interzicerea tigarilor electronice, pe motiv ca acestea pun in pericol copiii. Se tot incearca sa se intoxice publicul cu povesti despre decese provocate de nicotina. Cu toate acestea, daca aruncam o privire la un RAPORT realizat recent in SUA, veti vedea ca exista o sansa foarte mica de otravire a copiilor cu tigari electronice sau elichide. Cel mai mare pericol, din acest punct de vedere, sunt produsele de curatenie si cosmeticele.

4. Expertii in sanatate stiu ca tigara electronica poate ajuta fumatorii sa renunte

De 6 ani de cand vapez tot aud spunandu-se de medici ca nu exista nicio dovada ca tigara electronica te poate ajuta sa renunti la fumat. Cu toate acestea, expertii de la ASH, Marea Britanie, sunt convinsi ca tigarile electronice sunt de ajutor pentru fumatori. In plus, ASH SUSTINE ca tigarile electronice sunt „o alternativa mai sigura decat tigarile clasice.”

5. Studii finantate de Guvern care arata ca tigara electronica este eficienta pentru a renunta la fumat

Ai putea crede ca Guvernele sunt, in general, impotriva tigarile electronice. Este un lucru des intalnit, insa asta nu ii impiedica sa afle adevarul despre acestea. De exemplu, Centrul National pentru Biotehnologie, din SUA, a publicat recent un STUDIU ce sustine ca tigarile electronice „ar putea fi cel mai mare ajutor in reducerea bolilor si deceselor provocate de tutun.”

Pentru orice fumator care „sapa” putin adevarul este mai mult decat evident. Nu trebuie sa fii cercetator ca sa iti dai seama ca tigara electronica este o alternativa sigura pentru tigarile din tutun.


Postat în:2. Efectele tigarii electronice
Viewing all 565 articles
Browse latest View live