Quantcast
Channel: Forum Tigara Electronica
Viewing all 565 articles
Browse latest View live

Ce intra in componenta unui lichid pentru tigara electronica?

$
0
0

Aceasta este o intrebare care deruteaza foarte multa lume: unii spun ca lichidul pentru tigara electronica reprezinta „doar vapori de apa” (fals!), altii ca „nu se stie ce e in el” (la fel de fals!). Din fericire, continutul oricarui lichid pentru tigara electronica nu este un mare mister pentru cei care au avut macar o data curiozitatea sa citeasca lista ingredientelor, care trebuie obligatoriu trecuta pe eticheta de pe sticla, conform legilor in vigoare din UE. Daca te intimideaza insiruirea de substante chimice, trebuie sa stii ca, in general, orice lichid pentru tigara electronica are patru ingrediente principale, pe care le vom detalia mai jos: glicerina vegetala, propilen glicol, arome si nicotina.

1. Glicerina vegetala

Lichidul destinat tigarilor electronice cu atomizoare moderne este compus, in proportie de 80%, din glicerina vegetala (VG). Aceasta substanta este motivul pentru care tigarile electronice produc vapori densi si abundenti. VG este o substanta naturala care poate fi procesata din majoritatea tipurilor de grasime. Glicerina folosita in lichidul pentru tigara electronica provine din uleiuri vegetale. Este important de precizat ca, desi provine din uleiuri, ea nu este un ulei, ci un alcool (acesta fiind si motivul pentru care este sigur sa o inhalezi). VG este un lichid non-toxic, incolor si inodor, cu un usor si subtil gust dulceag. Este foarte groasa si vascoasa, astfel ca e-lichidele bogate in glicerina vegetala nu sunt potrivite pentru atomizoarele si clearomizoarele vechi. De altfel, din aceasta cauza uneori se foloseste glicerina apoasa (VG diluata cu putina apa). Foarte multe produse pe care le folosesti zi de zi contin VG (este folosita in industria alimentara drept indulcitor sau ca aditiv pentru a tine alimentele proaspete, precum si in industria farmaceutica) si niciodata aceasta substanta nu a fost corelata cu vreo problema de sanatate. Lichidele pentru tigara electronica pe baza de glicerina vegetala produc vapori mai densi, insa au un throat hit mai slab..

2. Propilen glicol

Propilen glicolul (PG) reprezinta aproape 20% din componenta unui lichid pentru tigara electronica, insa exista si e-lichide care contin mai mult PG decat VG (acestea din urma functioneaza mai bine in atomizoare si clearomizoare vechi, deoarece sunt mai putin vascoase). La fel ca glicerina vegetala, propilen glicolul este un alcool, inodor si incolor, fiind, de asemenea, folosit in industria alimentara si in industria farmaceutica, ca agent umectant. De asemenea, PG intra in componenta antigelurilor, acesta fiind si motivul pentru care unii adversari ai folosirii tigarilor electronice raspandesc mitul complet fals ca e-lichidele ar contine antigel. De fapt, motivul principal pentru care propilen glicolul se foloseste in componenta antigelului este faptul ca nu este toxic, facand astfel antigelul mai putin daunator in caz ca este ingerat accidental de copii si animalele de companie. Apa este un alt ingredient folosit in antigeluri, asadar, nu putem considera apa ca fiind o substanta toxica doar pentru ca este folosita ca ingredient intr-un astfel de produs, corect?

Anumite persoane pot fi alergice la PG, motiv pentru care, daca te simti rau atunci cand folosesti un lichid pentru tigara electronica avand in componenta mult propilen glicol, este bine sa treci la unul cu o cantitate de PG mai scazuta. PG produce vapori mai putin densi decat VG, fiind mai popular printre cei care vor sa vapeze discret, reda aromele mai bine si are un throat hit mai puternic.

3. Arome

Unul dintre cele mai mari avantaje ale tigarilor electronice il reprezinta varietatea foarte mare de arome. Aromele folosite in industria de e-lichide sunt 100% sigure, fiind aceleasi cu cele folosite in industria alimentara. Atentie, insa: unii aditivi alimentari sunt siguri pentru a fi ingerati, insa nu pot fi inhalati (de exemplu, diacetilul). Industria producatoare de tigari electronice a reusit sa elimine acesti aditivi alimentari. Nu este, insa, deloc recomandat sa iti cumperi aditivi alimentari din supermarket si sa ii folosesti in lichidul pentru tigara electronica (unii dintre ei contin uleiuri care sunt periculoase daca sunt inhalate).

4. Nicotina

Majoritatea lichidelor pentru tigara electronica au in componenta lor nicotina. De altfel, motivul pentru care vapatul este un substitut atat de bun pentru fumat este faptul ca iti satisface dependenta de nicotina, fara a te expune la substantele toxice din tutun. Desi i se face multa publicitate negativa, pe motiv ca intra in componenta tigarilor, nicotina este de fapt foarte sigura , restul substantelor din componenta tutunului fiind de fapt, periculoase. Nu exista riscul unei supradoze de nicotina in urma utilizarii tigarilor electronice, iar vaperii isi pot alege cantitatea de nicotina din lichidul pentru tigara electronica.

In general, nu se recomanda folosirea unui lichid pentru tigara electronica avand in componenta sa si alte ingrediente pe langa cele patru de mai sus. Vitaminele, colorantii si suplimentele precum cofeina nu aduc niciun beneficiu vapatului si, in plus, nici nu au fost testate in ceea ce priveste siguranta inhalarii.


Din categoria:3. Despre e-lichide

Cum a schimbat Big Tobacco industria tigarilor electronice

$
0
0

De mai bine de cinci ani, Big Tobacco (denumire generica pentru cele mai mari cinci companii din industria tutunului, care detin impreuna aproape 95% din piata) a intrat pe piata tigarilor electronice si a schimbat-o pentru totdeauna.

Din cauza competitiei foarte puternice si a legislatiei care a defavorizat industria de tigari electronice, multi dintre micii producatori din domeniu au disparut. Industria vapatului s-a consolidat, iar publicul-tinta a devenit mult mai fragmentat. Astazi, asistam la cea mai mare diferenta intre dispozitivele folosite de vaperii experimentati si cele folosite de incepatori de la nasterea industriei tigarilor electronice incoace.

Obiceiurile de cumparare s-au schimbat si ele. Desi industria tigarilor electronice a inceput online, acum aceste dispozitive se gasesc in majoritatea magazinelor fizice. Daca folosesti tigari electronice de la unul dintre producatorii din Big Tobacco, nu ai niciun motiv sa cumperi consumabile online: le gasesti la acelasi pret in orice magazin local. In prezent, majoritatea vaperilor experimentati isi cumpara toate e-lichidele din magazine fizice. Producatorii mici care vand doar online au simtit declinul, insa cei care ofera produse unice rezista in continuare pe piata.

Asadar, in urma schimbarilor care au avut loc pe piata tigarilor electronice in ultimii ani, care sunt brandurile cele mai cunoscute din acest domeniu si cine le detine? Cum abordeaza companiile din Big Tobacco industria vapingului in 2017? Iata mai jos raspunsul la aceste intrebari:

1. Vuse (detinut de British American Tobacco)

Acum cativa ani, termenul „vuse” definea doar tigarile electronice care semanau cu o tigara cu tutun. Acum, acest produs se numeste Vuse Solo, iar British American Tobacco a dezvoltat si alte produse, printre care Vuse Vibe (un vape pen cu un rezervor mai mare) si Vuse Fob (un Vuse Solo care se poate conecta prin Bluetooth si care afiseaza diverse date pe un ecran).

2. iQOS (detinut de Philip Morris International)

Companiile din industria tutunului au incercat sa creeze tigari mai sigure, care doar sa incalzeasca tutunul, fara sa il arda (heat-not-burn). Acest dispozitiv de la Philip Morris International foloseste HeatStick-uri, care arata aproape ca niste tigari normale, insa contin propilen glicol. iQOS incalzeste HeatStick-urile la o temperatura sub cea la care tutunul arde, iar propilen glicolul se transforma in vapori pe care utilizatorul ii inhaleaza. Marii producatori de tigari mizeaza pe alternativa heat-not-burn pentru a nu pierde si mai multi clienti in detrimentul tigarilor electronice.

3. glo iFuse (detinut de British American Tobacco)

glo iFuse este o alta tehnologie noua interesanta, ce a fost lansata in exclusivitate in Romania. Daca iQOS seamana mai mult cu fumatul decat cu vapatul, glo iFuse este practic o tigara electronica, diferenta fata de dispozitivele obisnuite fiind ca, odata vaporizat, e-lichidul trece printr-un compartiment cu tutun inainte de a ajunge in gura, pentru a-i conferi aroma de tabac specifica.

4. Blu (detinut de Imperial Brands)

Acesta a fost primul brand de tigari electronice cumparat de un gigant din industria tutunului, in 2012. Desi in timp gama de produse oferite s-a schimbat, produsul principal al Blu ramane in continuare o tigara electronica ce arata ca o tigara clasica, insa exista atat variante reincarcabile cat si de unica folosinta, dar si vape pen-uri si e-lichide.

5. Logic (detinut de Japan Tobacco)

Pana sa fie cumparata de Japan Tobacco, Logic era una dintre companiile independente de tigari electronice cu cea mai buna distributie in magazinele fizice. Acum, printre produsele Logic se numara cigalike-uri, vape pen-uri cu rezervoare pre-umplute si vape pen-uri cu rezervoare care se pot reumple.

Pe langa acestea, pe piata tigarilor electronice mai exista si MarkTen (detinut de Altria), V2 Cigs (independent), Green Smoke (detinut de Altria) si NJOY (detinut de Homewood NJOY Acquisition LLC).


Din categoria:Uncategorized

Vapeaza linistit in casa! Tigara electronica nu polueaza aerul

$
0
0

Aerul din casele utilizatorilor de tigara electronica are o calitate normala, arata un studiu al oamenilor de stiinta californieni. Cercetarea a fost efectuata de specialisti de la Universitatea statului San Diego si finantata de Institutul pentru inima, plamani si sange din SUA.

In cadrul studiului, a fost analizata calitatea aerului din 300 de case ale unor familii din San Diego, in care existau cel putin un fumator (sau vaper) si un copil sub 14 ani. Cercetatorii au instalat monitoare de particule in doua locuri din fiecare casa, care au contorizat continuu, timp de 3 luni, numarul de particule cu dimensiuni intre 0,5 si 2,5 micrometri.

Particulele de aceasta marime provin in general din fumul de tigara, ele putand fi cu usurinta inhalate in plamani si cauzand probleme respiratorii si cardiovasculare. Practic, din cauza acestor particule este daunator fumatul pasiv, ele afectandu-i pe cei care impart aceeasi locuinta cu fumatorii.

In casele in care fumatorii isi aprindeau tigari, nivelul de particule nocive din aer era aproape dublu fata de cele in care fumatorii ieseau afara pentru a fuma. In majoritatea cazurilor, tigarile au contribuit la scaderea calitatii aerului, pe urmatoarele locuri clasandu-se marijuana, lumanarile, betisoarele parfumate, semineurile, sprayurile de curatare, dar si gatitul pe baza de ulei sau curatarea podelelor.

Pe de alta parte, in cele 14,1% din case in care locuiau utilizatori de tigara electronica, nu s-a observat o calitate mai scazuta a aerului. „Nu am observat nicio diferenta intre cele 43 de case in care a fost raportata folosirea tigarilor electronice si cele in care nimeni nu utiliza asemenea dispozitive”, a fost concluzia autorilor.

Desi lipsa efectelor negative ale tigarilor electronice asupra calitatii aerului este principala descoperire a studiului, ea nu a fost evidentiata de cercetatori nici in rezumatul acestuia, nici in comunicatul de presa care il insoteste, deci ar fi trecut neobservata de majoritatea oamenilor, care nu aprofundeaza cercetarile stiintifice.

„Principalul nostru scop a fost sa ne dam seama care sunt motivele pentru care creste numarul de particule nocive din case, iar acestea devin un mediu nesanatos pentru copiii nostri (…) Scopul cercetarii este, pana la urma, sa gasim o metoda eficienta pentru a promova interzicerea fumatului in casa si, in general, sa reducem expunerea la poluare in interiorul propriei case”, au explicat autorii studiului.

Poate o solutie mult mai buna pentru a face acest lucru ar fi ca oamenii de stiinta sa educe populatia cu privire la riscurile mult mai scazute ale tigarilor electronice, comparativ cu tigarile cu tutun. Cea mai simpla metoda de a face acest lucru ar fi fost sa evidentieze, in rezumatul studiului de fata, in comunicatul de presa care il insoteste si poate chiar si in titlu, faptul ca tigarile electronice nu au o influenta asupra calitatii aerului din locuinta.

Totusi, cel mai probabil acest lucru nu se va intampla prea curand, iar oamenii de stiinta nu vor incuraja populatia sa renunte la fumat si sa treaca la tigari electronice, deoarece sunt alte interese la mijloc. Concret, este vorba despre interesele gigantilor din industria de tutun si a companiilor farmaceutice, care genereaza venituri de miliarde de dolari anual, dar ale caror afaceri ar incepe sa se clatine serios daca tot mai multe lume ar afla despre beneficiile tigarilor electronice.


Din categoria:5. Articole pro tigara electronica

Politia Romana, finantata de Philip Morris International pentru a destructura retelele de contrabanda cu tigari

$
0
0

Acum cateva zile, citeam o stire conform careia Politia Romana va beneficia de finantare de la producatorul de tutun Philip Morris International, pentru achizitionarea de echipamente de patrulare si detectare a tutunului, dar si pentru traininguri si activitati de coordonare, pentru a destructura retelele de contrabanda din tara si de la granitele cu Moldova, Ucraina si Serbia.

Philip Morris International a anuntat cele 32 de proiecte selectate in cadrul primei runde a programului PMI Impact, o initiativa globala in valoare de 100 de milioane de dolari, care are ca scop implementarea si dezvoltarea proiectelor pentru combaterea traficului de tigari si a infractiunilor asociate acestuia.

Consiliul expertilor Philip Morris International a selectat cele 32 de proiecte din peste 200 de propuneri primite de la ONG-uri, entitati private, institutii de cercetare si universitati din 42 de tari. In prima faza, Philip Morris International va oferi 28 de milioane de dolari pentru proiecte derulate in 18 tari, printre care si Romania, unde beneficiar va fi Politia Romana.

De-a lungul istoriei acestei industrii, gigantii tutunului au reusit sa ramana pe pozitii prin strategii de imagine. Iar acum ca vanzarile de tigari scad drastic de la an la an, la nivel mondial, marile companii producatoare de tutun incearca sa acopere gaurile si sa supravietuiasca prin diverse proiecte de genul acesta. La noi in tara, Politia Romana este ajutata sa combata economia neagra a tigarilor de contrabanda. „Philip Morris International, un partener de incredere al statului” este imaginea pe care acest mastodont al tutunului si-o doreste, mai ales acum, cand peste 40% din vanzarile de tutun la nivelul mapamondului apartin pietei negre a tutunului de contrabanda.

„Actiunile inovatoare si solutiile creative propuse prin aceste proiecte pot contribui semnificativ la progresul eforturilor globale impotriva comertului ilegal si la reducerea consecintelor criminalitatii asupra societatii, economiei si a securitatii globale”, a declarat Jurgen Storbeck, unul dintre membrii Consiliului de experti Philip Morris International.

Proiectele acopera o gama larga de activitati la nivelul Uniunii Europene, dar si al altor tari din Europa, iar unele dintre acestea nu abordeaza numai comertul ilegal cu tigari, ci si traficul online si offline, criminalitatea organizata, terorismul si interdependenta dintre diverse forme de comert ilegal.

„Faptul ca observam o plaja atat de larga de viziuni noi in abordarea acestei probleme complexe este impresionant pentru noi. Comertul ilegal cu tigari reprezinta doar o parte dintr-un fenomen infractional aflat in crestere si constientizam ca numai prin actiuni coordonate ale numeroaselor institutii din domeniul public, dar si ale entitatilor din mediul privat, putem pune capat acestor activitati ilegale care afecteaza afacerile legale si consumatorii si permit infractorilor sa prospere”, a declarat Alvise Giustiniani, vice-presedinte Strategie & Preventie Anti-Ilicit al Philip Morris International.

Insa ce ne facem cu cifrele alarmante ale deceselor survenite in urma cancerului pulmonar? Ok, combatem criminalitatea si evaziunea fiscala, dar cine este pana la urma beneficiarul final al acestui proiect? Bineinteles, tot Philip Morris International. Sa zicem ca, ipotetic, piata neagra a tigarilor va disparea peste noapte. De unde vor cumpara tigari cei care, odinioara, o faceau de la contrabandisti? Bineinteles, tot de la marile companii, care le vor servi in continuare moartea intr-un pachet timbrat, la supra-pret, iar institutiile de sanatate publica isi vor freca mainile satisfacute ca sectiile de oncologie vor fi pline, iar companiile farmaceutice vor avea in continuare clienti care vor face coada la usile lor, cu retetele in mana.

In perioada urmatoare, Philip Morris International va primi propuneri de proiecte pentru a doua runda de finantare. In total, Philip Morris International ofera 100 de milioane de dolari in cadrul proiectului PMI Impact, de-a lungul a trei runde de finantare.

Si acum mai intreb o data: voi nu sunteti satui de circul asta ieftin? Eu unul, m-am saturat de mult. Dar asta este mersul lucrurilor in societatea de astazi, iar lumea este un teatru de mahala unde actorii trebuie sa joace dupa cum li se canta. Abia in ziua in care Philip Morris International va investi serios in productia de tigari electronice si va renunta complet la fabricarea tigarilor clasice voi aplauda astfel de initiative si de proiecte. Pana atunci, sa se bucure Politia Romana de banii de la Philip Morris si sa isi faca treaba cum trebuie cu ei!


Din categoria:9. Evenimente

Tigara electronica si vapatul MTL (mouth-to-lung)

$
0
0

tigara_electronica_mtl

Daca te-ai apucat recent de vapat si ai petrecut ceva timp pe forumurile si blogurile despre tigara electronica exista mari sanse sa fi citit de vapatul MTL. Probabil ai auzit multi utilizatori de tigara electronica vorbind si despre DTL (direct-to-lung) si astfel ai aflat ca exista doua metode diferite de a vapa. Care este diferenta dintre acestea? Care este mai avantajoasa si, cel mai important, cum se vapeaza corect folosind tehnica mouth-to-lung?

Partea buna este ca, daca esti fost fumator si inhalezi vaporii de tigara electronica asa cum faceai cu fumul de tigara, deja esti un vaper de tip MTL care se pricepe. Practic, vapatul mouth-to-lung presupune 3 pasi simpli de urmat:

– inhalezi in gura vaporii de tigara electronica

– mentii vaporii in gura pentru cateva momente

– inhalezi vaporii in plamani

Asadar, este simplu sa ne dam seama si ce inseamna vapatul direct-to-lung – inhalarea vaporilor direct in plamani. Si totusi, de ce exista doua tipuri de a inhala aburii? Raspunsul este legat de tipul de experienta a vapatului pe care il preferi.

Care este diferenta intre vapatul MTL (mouth-to-lung) si vapatul DTL (direct-to-lung)

Felul in care vapeaza majoritatea utilizatorilor de tigara electronica se aseamana foarte mult cu stilul in care fumau tigari clasice. Tigarile electronice din ziua de azi sunt destul de avansate din punct de vedere al tehnologiei, pentru a genera o cantitate impresionanta de vapori, insa pentru unii vaperi nu e suficient. Fiind cunoscuti in comunitatea de vaperi sub numele de „cloud-chaseri”, acestia isi doresc ca tigarile lor electronice sa scoata vapori imensi si densi, insa pentru ca acest lucru sa fie posibil, este necesar sa adopte vapatul de tip „direct-to-lung”. Folosind atomizoare de mare putere cu orificii de aerisire mari, productia de vapori poate fi crescuta masiv, iar metoda prin care se poate obtine un asemenea flux de aer este inhaland vaporii direct in plamani.

Insa multi dintre noi nu sunt interesati sa participe la un concurs de vapori. Pana la urma, atata timp cat tigara electronica ne satisface cel putin asa cum o facea o tigara clasica, este suficient. In plus, comparativ cu vapatul direct in plamani, vapatul MTL are cateva avantaje. Iata care sunt acelea:

Aroma mai intensa

Unul din cele mai faine lucruri cand vine vorba de vapat este faptul ca ai de ales intre o multitudine de arome. Spre deosebire de lichidele pentru tigara electronica din prima generatie, e-lichidele de astazi sunt disponibile in mii de arome diferite, multe dintre ele fiind extraordinar de bine produse.

Dezavantajul vapatului de tip direct-to-lung este ca nu prea te poti bucura de aroma, deoarece vaporii ajung direct in plamani. Pentru a compensa acest lucru, unii vaperi isi suplimenteaza cantitatea de aroma, care ajunge la incredibilul procent de 20% in unele cazuri (de obicei, aroma reprezinta 10% din cantitatea totala de e-lichid). Acest lucru duce la cresterea costurilor cu e-lichidul, aroma fiind cel mai scump ingredient din compozitia sa.

Daca esti un utilizator de tigara electronica ce prefera vapatul MTL, te vei bucura mai mult de aroma, si , de asemenea, vei consuma mai putin e-lichid, lucru care te va ajuta sa economisesti mai multi bani.

Ce tipuri de consumabile ai nevoie pentru vapatul MTL?

Vapatul MTL nu necesita nici rezistente prea mici, nici acumulatori de mare putere, asadar orice tigara electronica de calitate va fi destul de buna pentru a avea o experienta a vapatului placuta. Cu toate acestea, fii atent atunci cand iti cumperi clearomizorul, pentru a nu-l confunda cu cele care sunt destinate vapatului direct in plamani, care au mustiucul mai larg, pentru a permite un flux de aer mai mare. Cat despre rezistente, orice este peste 0,5 ohmi este perfect pentru vapatul MTL.

De asemenea, alege cu atentie lichidul pentru tigara electronica. Vapatul direct in plamani ofera un throat hit mai puternic, deoarece volumul de aburi care este inhalat deodata este mult mai mare decat in cazul vapatului MTL. Asadar, pentru ca throat hit-ul sa nu aiba de suferit, va trebui sa vapezi lichide cu o concentratie mai mare de nicotina si de PG.

Voua cum va place sa vapati mai mult? Mouth-to-lung sau direct in plamani?


Din categoria:1. Esti nou? Ce trebuie sa stii, Uncategorized

Sarurile de nicotina: un vaping mai calitativ sau o gaselnita de marketing?

$
0
0

Daca ar fi sa ne luam dupa companii precum Pax Labs sau Mr. Salt E-Liquid, sarurile de nicotina reprezinta noua „fita” in materie de vaping. Dar ce este nicotina pe baza de sare? Prin ce se deosebeste de nicotina obisnuita din lichidul pentru tigara electronica? Merita sa platesti un pic mai mult ca sa o incerci?

Sarea de nicotina este forma sub care nicotina se gaseste in frunzele de tutun. Spre deosebire de nicotina folosita de obicei in e-lichide, aceste saruri nu contin doar nicotina, ci si alte componente organice, rezultatul fiind o molecula mai stabila. In tigarile electronice se foloseste de obicei o molecula de nicotina cu baza libera (freebase), care este mai volatila, deci si mai usor de vaporizat.

Companiile care ofera e-lichide cu saruri de nicotina sustin ca acestea produc o senzatie mai placuta atunci cand sunt vapate, pe cand industria tutunului incearca din rasputeri sa inlocuiasca aceasta forma din tigari cu nicotina freebase. In aceste conditii, sunt sarurile de nicotina doar o gaselnita de marketing?

Care sunt avantajele e-lichidelor cu saruri de nicotina?

Pax Labs a realizat numeroase experimente, descoperind ca anumite saruri de nicotina sunt mai potrivite pentru a fi folosite in e-lichide decat nicotina freebase. Asa a aparut tigara electronica JUUL de la Pax Labs. Cercetatorii au folosit acid benzoic pentru a controla sarea de nicotina formata in e-lichid.

Avand in vedere reactiile aparute la temperaturi ale e-lichidului similare cu cele din timpul vaparii, cei de la Pax Labs au reusit sa creeze un lichid pentru tigara electronica pe baza de saruri de nicotina. Prin adaugarea acidului benzoic, cercetatorii au reusit sa scada pH-ul e-lichidului, facandu-l mai putin aspru, dar si sa creasca concentratia de nicotina (tigara electronica JUUL are o 59 mg/ml de nicotina).

Prin aceste experimente, Pax Labs a reusit sa creeze un lichid pentru tigara electronica pe baza de saruri de nicotina care poate fi vapat si care, foarte probabil, este chiar mai potrivit decat e-lichidele obisnuite. Folosind e-lichide pe baza de saruri de nicotina, beneficiezi de urmatoarele avantaje:

– vei obtine o cantitate mai mare de nicotina mai repede (folosind acidul si dispozitivul potrivit, nicotina va ajunge mai repede in sange);

– vei putea folosi e-lichide cu o concentratie mai mare de nicotina (nu va mai trebui sa consumi 10 ml de e-lichid pe zi daca folosesti un lichid cu concentratie de 60 mg/ml in loc de 6 mg/ml);

– e-lichidele cu saruri de nicotina au o durata de valabilitate mai mare (sarurile de nicotina sunt mai stabile decat nicotina cu baza libera, ceea ce inseamna ca rezista mai mult pe raft fara ca nicotina sa se degradeze);

– nu ai nevoie de un dispozitiv puternic (sarurile de nicotina sunt mult mai eficient de vapat, astfel ca nu ai nevoie de un dispozitiv foarte puternic).

Cum se vapeaza o tigara electronica cu e-lichid pe baza de saruri de nicotina?

E-lichidele cu saruri de nicotina sunt recomandate a fi vapate in dispozitive low-power, cum ar fi modurile cu wattaj scazut sau tigarile electronice eGo, ceea ce reprezinta un avantaj pentru vaperii incepatori, care vor beneficia de o absorbtie mai eficienta a nicotinei, fara a fi nevoiti sa cumpere dispozitive foarte performante.

In momentul de fata, nu este clar daca e-lichidele cu saruri de nicotina sunt mai bune decat e-lichidele cu nicotina freebase, insa este clar ca aceasta noua moda permite vaparea unei cantitati mai mari de nicotina. In ceea ce priveste riscurile sau dependenta, acestea sunt probabil la acelasi nivel ca in cazul nicotinei freebase.

Singurul factor pe care ar trebui sa il iei in considerare este prezenta acidului benzoic, care nu este toxic de inhalat, dar poate deveni toxic atunci cand este ingerat. Totusi, riscurile inhalarii pe termen lung a acidului benzoic, in concentratiile in care acesta se gaseste in e-lichidele pe baza de saruri de nicotina, nu pot fi estimate in prezent. Indiferent care ar fi situatia, vapatul este cu mult mai putin daunator decat fumatul, fiind in continuare cea mai eficienta si mai sigura metoda alternativa de administrare a nicotinei.


Din categoria:3. Despre e-lichide

De ce tigara electronica iti da gust de ars si cum poti preveni asta

$
0
0

dry hit

Cu totii am trecut prin scenariul acesta, in timp ce ne relaxam si vapam e-lichidul nostru preferat. Exact cand ne era lumea mai draga, am tras un puf care avea un gust oribil, de ars.

Gustul de ars este unul din cele mai neplacute senzatii pe care un utilizator de tigara electronica il poate experimenta. Iti poate strica ziua complet, sau mai rau, te poate face sa te gandesti sa renunti la vapat. Din fericire, acest gust de ars poate fi evitat destul de usor.

Iata care sunt principalele cauze ale gustului de ars si cum il putem preveni:

1) Rezistenta este arsa

In momentul in care vapezi si simti gust de ars, prima intrebare pe care trebuie sa ti-o pui este „De cand nu am mai schimbat rezistenta?”.

Solutia este simpla: cumpara-ti o rezistenta noua. Rezistentele nu „traiesc” la infinit. Daca ai deja o rezistenta noua de rezerva, citeste mai departe si afla cum trebuie „inaugurata”.

2) Prima utilizare a unei rezistente noi nu este una corecta

Atunci cand folosesti o rezistenta noua, intotdeauna picura putin e-lichid direct prin orificiile acesteia, pentru a se umecta cum trebuie vatelina din ea. Dupa ce ai instalat rezistenta, umple clearomizorul cu e-lichid si lasa-l asa pentru o jumatate de ora. Stiu ca e greu sa ai rabdare si ca o jumatate de ora pare mult, mai ales daca vrei sa incerci pentru prima oara un e-lichid care ti se pare apetisant, dar daca vrei performanta maxima pentru rezistenta ta, merita asteptarea.

Dupa cele 30 minute in care rezistenta s-a imbibat cum trebuie cu e-lichid, poti incepe sa vapezi. Porneste de la un wattaj scazut si creste-l cu fiecare puf, pana cand gasesti setarea care ti se pare cea mai potrivita si care reda aroma cel mai bine pentru tine.

3) Utilizeaza tigara electronica la un wattaj mai scazut

Daca dupa ce ai respectat sfaturile de mai sus, tigara ta electronica inca iti mai da un gust de ars, incearca sa scazi wattajul. O regula general acceptata spune ca numarul de ohmi (rezistenta electrica) trebuie sa fie invers proportional cu wattajul. Daca folosesti un wattaj prea mare pentru o anumita rezistenta, nu este de mirare ca tigara ta electronica iti da gust de ars. Pe fiecare rezistenta este gravat intervalul wattajului suportat, in functie de numarul de ohmi al acesteia. asadar, te poti ghida dupa acesta pentru a gasi un wattaj potrivit. Cel mai important este ca tigara ta electronica sa iti redea un gust bun. Daca gustul e bun, si setarea e una corespunzatoare.

4) Lichidul pentru tigara electronica poate fi de vina

Daca dupa ce ai respectat toate sfaturile de mai sus, inca mai simti gust de ars, atunci problema poate fi la lichidul pentru tigara electronica pe care il folosesti. In general, acest lucru se intampla in cazul e-lichidelor care contin prea mult VG, care este mult mai vascos decat PG-ul. Incearca un lichid pentru tigara electronica cu o concentratie mai mica de VG, pana cand gasesti proportia echilibrata pentru ca tigara ta electronica sa functioneze corespunzator.

Majoritatea lichidelor pentru tigara electronica au concentratia VG/PG tiparita pe eticheta sticlutei. Cu cat contine mai mult VG, cu atat este mai vascos. Unele rezistente nu functioneaza atat de bine cu e-lichide care contin prea mult VG, se degradeaza usor si ajung sa dea neplacutul gust de ars.


Din categoria:1. Esti nou? Ce trebuie sa stii, Uncategorized

Este tigara electronica sigura pentru organism? – o intrebare pusa gresit

$
0
0

Este vapatul sigur? DEX-ul defineste cuvantul „sigur” ca ceva lipsit de risc sau care nu prezinta pericol. Daca prin „sigur” intelegem definitia Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, vapatul nu este sigur. Insa, la fel de nesigur este si consumul de snacks-uri sau chips-uri. Practic, nimic din ceea ce patrunde in organismul nostru nu este lipsit de riscuri.

Cu toate acestea, este de inteles de ce majoritatea persoanelor abordeaza subiectul „tigara electronica” din perspectiva sigurantei. Oamenii in general au nevoie de certitudini cand vine vorba de lucrurile pe care nu le cunosc. Teama nejustificata fata de tigarile electronice are ca sursa lipsa de informare. Astfel, fumatori de peste 1 pachet pe zi se tem sa incerce tigara electronica, dar atunci cand sunt intrebati de riscurile fumatului si cancerul pulmonar asociat cu acesta, ridica din umeri, probabil gandindu-se ca nu li se va intampla tocmai lor asa ceva.

Multi uita ca, spre exemplu, sofatul este o activitate care prezinta riscuri destul de mari, cu toate acestea, majoritatea dintre noi le accepta, si le asuma, si le minimizeaza informandu-se cat mai temeinic cu privire la aceasta activitate. Asadar, o persoana care detine carnet de conducere si care respecta legislatia rutiera, are riscuri mai mici sa sufere un accident decat o persoana care se urca pentru prima oara la volan si care nu detine permis.

La fel stau lucrurile si in privinta tigarii electronice. Daca esti bine informat in legatura cu aceasta si o utilizezi corespunzator, riscurile sunt minime. Asadar, iata care sunt principalele lucruri care ii sperie pe oameni cu privire la tigara electronica si care sunt cu adevarat riscurile asociate cu acestea:

Este tigara electronica sigura, avand in vedere ca e-lichidele contin nicotina?

Iata o prima intrebare care din start este pusa gresit. In primul rand, lichidele pentru tigara electronica pot contine sau nu nicotina. Mai mult decat atat, cele care contin nicotina sunt comercializate cu diferite concentratii de nicotina, pentru ca fiecare vaper sa aleaga ceea ce i se potriveste.

Nicotina a capatat o reputatie proasta din cauza faptului ca timp de zeci de ani a fost asociata cu fumatul si produsele din tutun. Insa, oamenii de stiinta au concluzionat: nicotina in sine nu este nociva, fiind daunatoare doar atunci cand este asociata cu celelalte substante toxice din compozitia fumului de tigara. Totodata, nicotina creeaza dependenta.

Conform legislatiei privind comercializarea tigarilor electronice, concentratia maxima de nicotina pe care o poate avea un e-lichid este de 20mg/ml. O asemenea concentratie este considerata sigura pentru organism. Evident, atata timp cat este e-lichidul este vapat si nu inghitit 🙂

Sunt lichidele pentru tigara electronica sigure? De unde stim ca nu contin substante toxice?

Iata o alta intrebare pusa gresit. Inainte de toate, ar trebui sa ne punem o alta intrebare: „Care este compozitia lichidelor pentru tigara electronica?”. Macar la aceasta intrebare avem raspunsuri clare, demonstrate in numeroase studii stiintifice.
In afara de nicotina, a carei prezenta poate fi optionala, lichidele pentru tigara electronica au la baza cateva componente esentiale:

1) propilen glicol si/sau glicerina vegetala
2) arome alimentare

Toate substantele de mai sus sunt folosite in industria alimentara si sunt catalogate ca fiind sigure pentru consumul uman.

Insa, cineva ar putea obiecta, mai departe, ca substantele sunt considerate sigure doar daca sunt ingerate, nu si inhalate. Si aici avem nenumarate studii care au demonstrat ca vaporii de tigara electronica au in compozitie o concentratie de compusi toxici mai mica chiar si decat aerul pe care il respiram zi de zi.

Sunt bateriile de tigara electronica sigure, avand in vedere ca au existat cazuri cand acestea au explodat in timpul utilizarii?

Da, tigarile electronice pot exploda in cazul utilizarii incorecte sau a produselor contrafacute si de proasta calitate. De altfel, orice alt dispozitiv electronic are riscul de a exploda, insa nu vad pe nimeni ingrijorat ca i-ar putea exploda telefonul in timp ce vorbeste la el!

Atata timp cat utilizezi o tigara electronica de calitate si o folosesti conform instructiunilor din manualul de utilizare, riscul de a exploda este infim.

Asadar, intrebarea „Este tigara electronica sigura?” este o intrebare pusa gresit. Intrebarea corecta este „Este tigara electronica mai sigura decat fumatul?”, iar raspunsul este DA, conform studiilor stiintifice de specialitate si milioanelor de vaperi din lumea intreaga care au reusit sa invinga viciul fumatului cu ajutorul tigarii electronice.


Din categoria:2. Efectele tigarii electronice

Cine a inventat cu adevarat prima tigara electronica?

$
0
0

Te-ai intrebat vreodata cine a inventat prima tigara electronica? Daca te bazezi mass-media sa afli un raspuns, vei observa ca majoritatea articolelor pe acest subiect sustin ca a fost inventata in 2001, de catre un farmacist chinez. In realitate, primul model de tigara electronica a fost inventat in anii ’60, si arata cu totul diferit de modelele contemporane.

Un complot al companiilor de tutun sau un simplu mit?

Este ceva la ordinea zilei ca activistii anti-tigara electronica si jurnalistii afiliati companiilor de tutun sa presupuna sau chiar sa afirme public ca tigarile electronice au fost inventate de gigantii producatori de tutun pentru a-i face pe tineri dependenti de nicotina si a-i determina sa cumpere in cele din urma tigari si sa se apuce de fumat. Adevarul este ca nicio companie producatoare de tutun nu a avut vreo legatura cu inventarea tigarii electronice. De fapt, acestea le-au ignorat ani la rand si chiar au facut lobby pentru interzicerea lor prin legislatie.

Realitatea este ca tigarile electronice au fost inventate de oameni care au vrut sa renunte la fumat iar scopul lor initial a fost de a micsora numarul fumatorilor. Insa cine a fost cu adevarat primul inventator al acestora?

Primul prototip de tigara electronica

Primul model de tigara electronica a fost inventat in S.U.A, in anul 1963, de catre Herbert A Gilbert, care a primit un brevet de inventie in 1965 pentru o „tigara fara fum si fara tutun”. Inventia lui Gilbert nu continea nicotina, dar producea vapori aromati care aveau rolul de a inlocui fumul de tigara.

Gilbert chiar a produs un anumit numar de astfel de tigari electronice, insa la vremea respectiva nu exista interes comercial pentru acestea. In anii ’60, medicii abia incepusera sa avertizeze oamenii in legatura cu riscurile asociate fumatului. In 1963, aproximativ 44% din femei si peste 50% din barbati erau fumatori. Nimeni nu se ingrijora cu privire la efectele nocive ale tigarilor asa ca nimeni nu cauta in mod real o alternativa la fumat, care sa fie mai sigura pentru organism.

Pe langa imposibilitatea de a plasa pe piata noua sa inventie, Gilbert a intampinat si dificultati tehnice. Modelul de tigara electronica al lui Herbert A Gilbert functiona pe baza de baterii, insa tehnologia bateriilor din acele timpuri era mult mai putin avansata fata de cea din prezent. Bateriile reincarcabile erau extrem de scumpe, voluminoase si grele. Nici bateriile obisnuite nu erau foarte ieftine, iar capacitatea de stocare a energiei era limitata. Prima tigara electronica era pur si simplu mult prea avansata pentru vremurile de atunci, atat din punct vedere social cat si tehnologic. De atunci, tigara electronica a fost data uitarii timp de 40 de ani.

Anul 2001 – tigara electronica apare din nou, ca de nicaieri

In 2001, tigara electronica a aparut din nou, ca de nicaieri, cand Hon Lik, un farmacist si un practicant al medicinii traditionale chineze, a decis ca este momentul sa renunte la fumat in urma decesului tatalui sau, care isi pierduse viata din cauza cancerului pulmonar. Incercand plasturii cu nicotina, acesta a constatat ca nu sunt foarte eficiente in renuntarea la fumat. Din fericire, Hon Lik avea pregatirea si skill-urile necesare sa incerce sa renunte la fumat folosind o metoda pe care o va fi reinventat el insusi.

Hon a inceput sa experimenteze cu un sistem de vaporizare, testand diverse lichide pentru a descoperi care imita cel mai fidel senzatia de inhalare a fumului de tigara. Primul lichid care i-a atras atentia a fost propilen glicolul, un aditiv alimentar non toxic si foarte utilizat in diverse industrii destinate consumului uman. Cu ajutorul propilen glicolului, vaporizatorul lui Hon Lik putea produce vapori satisfacatori la inhalare. In plus, propilen glicolul era un bun solvent pentru nicotina si pentru arome. Alaturi de glicerina vegetala, PG-ul inca este unul din ingredientele principale din lichidele pentru tigara electronica.

Sistemul de vaporizare al lui Hon era unul de dimensiuni destuli de mari. Urmatorul pas a fost stilizarea acestuia intr-un produs pe care oamenii de rand sa il poata folosi cu succes. Un mare avantaj pe care Hon Lik l-a avut, datorita vremurilor in care traia, era reprezentat de bateriile moderne pe baza de litiu-ion sau litiu-polimer, folosite de telefoane, laptopuri si tablete, care pot stoca o cantitate mare de energie, in ciuda dimensiunilor reduse.

Primele design-uri pentru tigara electronica a lui Hon foloseau un emitator cu ultrasunete. Un jet de lichid sub presiune era transformat intr-un aerosol cu ajutorul vibratiilor de inalta frecventa. Hon Lik a patentat acest design in 2003. Cu toate acestea, primul produs destinat comercializarii a fost lansat in 2004, iar acesta nu folosea sistemul bazat pe ultrasunete, ci un atomizor care continea o bobina incalzita prin intermediul unei baterii, folosind acelasi principiu al primului model de tigara electronica inventat de Herbert A Gilbert. Incepand de atunci si pana in prezent, toate tigarile electronica au avut la baza un atomizor, care produce vapori mai abundenti si mai calzi.


Din categoria:1. Esti nou? Ce trebuie sa stii

Studiu: Vaporii de tigara electronica, de 57.000 de ori mai putin daunatori decat fumul de tigara

$
0
0

tigara_electronica_studiu_italia

Un nou studiu realizat de Journal of Aerosol Science a ajuns la concluzia ca in fumul de tigara se afla o cantitate mult mai mare de substante cancerigene decat in vaporii de tigara electronica. Studiul a fost condus de Dr. Mauro Scungio de la Universitatea din Cassino si Lazio de Sud. Dr. Scungio si echipa sa si-au propus ca obiectiv sa inteleaga efectele particulelor ultrafine asupra sanatatii vaperilor, avand in vedere ca aceste tipuri de compusi se afla intr-o concentratie mai mare in vaporii de tigara electronica decat in fumul de tigara.

Multe voci anti-tigara electronica au presupus ca prezenta acestor particule ultrafine in vaporii de tigara electronica pot pune in pericol sanatatea vaperilor intr-o masura mai mare decat fumul de tigara. Scopul studiului condus de Dr. Mauro Scungio a fost de a determina care dintre aceste doua activitati (vapatul vs fumatul) este mai periculoasa pentru sanatate. In acest sens, a fost folosit un model ELCR (Excess Lifetime Cancer Risk), care a relevat faptul ca vaporii de tigara electronica contin o cantitate de particule cu risc cancerigen de 57.000 de ori mai mica decat fumul de tigara.

Acest studiu este doar ultimul dintr-o serie lunga de cercetari asupra sigurantei utilizarii tigarii electronice in comparatie cu fumatul. In luna august a anului 2017, Dr. William Stephens de la Universitatea St. Andrew a publicat un studiu in jurnalul Tobacco Control, in care a folosit, de asemenea, un model ELCR pentru a compara riscurile vapatului cu cele ale fumatului de tigari clasice. Studiul condus de Dr. Stephens a ajuns la aceeasi concluzie: tigara electronica este mult mai putin daunatoare decat fumatul, inclusiv produsele de tip heat-not-burn.

Pana si companiile producatoare de tutun incep sa ia in considerare datele stiintifice. Un studiu recent condus de British American Tobacco a relevat ca tigara electronica este cu 96,4% mai putin daunatoare la nivelul ADN-ului decat tigarile clasice. Atunci cand au fost expuse la fumul de tigara, 850 de gene diferite au fost afectate in numai 24 de ore. Comparativ, atunci cand au fost expuse la vaporii de tigara electronica, doar 4 gene au fost afectate in 48 de ore, indiferent de concentratia de nicotina. Aceste rezultate sunt parte a unui trend din ce in ce mai mare in randul comunitatii stiintifice, care apreciaza din ce in ce mai mult tigara electronica ca potential remediu anti-fumat. Din pacate, nu putem spune acelasi lucru despre societate la scara larga.

In prezent, eforturile se concentreaza asupra convingerii opiniei publice ca tigara electronica este o alternativa mai sigura decat fumatul. Un studiu realizat recent de catre Action on Smoking and Health a concluzionat ca doar 13% din cei 13.000 de respondenti considera ca tigara electronica este mai putin daunatoare decat fumatul, in timp ce 26% din acestia cred ca vapatul este cel putin la fel de daunator ca tigarile clasice. In paralel, din ce in ce mai multe studii realizate de comunitatea stiintifica ajung la concluzia ca tigara electronica este cel putin cu 95% mai sigura decat tigarile clasice, insa mass-media nu pare sa aiba niciun interes in transmiterea acestor informatii.

Cat de sigur este sa vapezi lichide pentru tigara electronica fara nicotina?

$
0
0

tigara_electronica_fara_nicotina

In prezent, majoritatea expertilor din domeniul medicinei sunt de acord ca tigarile electronice sunt mult mai putin daunatoare decat tigarile clasice, insa multi fumatori care se gandesc sa le incerce, bombardati de zvonurile nefondate care circula in mass-media in privinta efectelor vapatului asupra organismului, inca au nelamuriri si intrebari. Una dintre cele mai „ciudate” intrebari pe care le aud din partea celor care sunt tentati sa incerce tigara electronica este „Cat de sigur este sa vapezi e-lichide fara nicotina?”

Intrebarea este si mai ciudata, tinand cont ca majoritatea celor care sunt anti-tigara electronica considera ca e-lichidele CU nicotina nu sunt sigure pentru organism. Deoarece studiile stiintifice au demonstrat ca tigarile electronice nu contin aceleasi substante cancerigene ca fumul de tigara, efectele nocive ale nicotinei, care sunt exagerate pana la extrem in mass-media, sunt si principalele motive pentru care unele tari au politici anti-tigara electronica. In Uniunea Europeana, concentratia maxima de nicotina din e-lichide este de 20mg/ml, in timp ce in Australia comercializarea e-lichidelor cu nicotina este interzisa prin lege.

In realitate, riscurile asupra sanatatii asociate cu nicotina sunt, de fapt, imaginare. Da, intr-adevar, in cantitati mari este toxica, dar concentratiile din lichidele de tigara electronica sunt inofensive. Nicotina nici macar nu este la fel de adictiva daca nu vine la pachet cu celelalte substante chimice din fumul de tigara. Asadar, asa-zisele riscuri ale vapatului e-lichidelor cu nicotina pot fi ignorate.

Prin urmare, de ce sunt ingrijorati unii oameni cu privire la vapatul e-lichidelor fara nicotina? Un e-lichid fara nicotina cu siguranta nu este mai toxic, insa exista anumite intrebari care trebuie puse:

De ce ai vrea sa vapezi lichide pentru tigara electronica fara nicotina?

Majoritatea celor care vor sa renunte la fumat cu ajutorul tigarii electronice ar trebui sa evite e-lichidele fara nicotina. De ce? Pentru ca sunt cele mai mari sanse sa recidiveze si sa se intoarca la tigarile clasice. Dupa ce ai fumat ani de zile un pachet de tigari pe zi, sa renunti brusc la nicotina nu iti va crea decat un disconfort inutil.

Daca ai reusit sa renunti la fumat cu ajutorul tigarii electronice si vrei sa vapezi in continuare, este firesc sa iti doresti sa ajungi in punctul in care sa renunti complet la nicotina. Insa e important sa o faci treptat. Scade concentratia gradual, de la luna la luna, in asa fel incat sa nu simti ca experienta vapatului devine nesatisfacatoare.

Cat de sigur este, daca nu ai mai fumat niciodata, sa incerci sa vapezi e-lichide fara nicotina?

Ce se intampla daca esti nefumator si vrei sa incerci tigara electronica? Depinde de motivul pentru care vrei sa incerci. Un lucru e cert: daca te tenteaza sa incerci tigari clasice, mai bine renunti la idee si alegi o tigara electronica, deoarece este o alternativa mai sigura pentru organism. In acest caz, este cel mai indicat sa incerci un e-lichid fara nicotina. In fond, de ce ai avea nevoie de nicotina daca nu esti dependent de ea?

Asadar, la intrebarea „Cat de sigur este sa vapezi lichide pentru tigara electronica fara nicotina?”, raspunsul este „La fel de sigur ca vapatul e-lichidelor cu nicotina”, insa daca intentia ta este sa renunti la fumat, atunci este cel mai recomandat sa optezi pentru cele din urma.

CDC-ul a testat aerul dintr-un magazin de tigari electronice. Iata ce a gasit!

$
0
0

tigara_electronica_studiu_CDC

Un nou raport realizat de catre o agentie guvernamentala americana releva faptul ca aerul testat dintr-un magazin de tigari electronice contine un nivel de substante chimice daunatoare sub limita maxima admisa pentru un loc de munca.

Raportul a fost inaintat de catre National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH), titlul acestuia fiind „Evaluation of Chemical Exposures at a Vape Shop”.

NIOSH este parte a CDC-ului (Centers for Disease Control and Prevention), o agentie de stat responsabila cu sanatatea publica, avand rolul de „a se asigura ca fiecare persoana din SUA lucreaza in conditii de siguranta”.

Testarea aerului din magazinul de tigari electronice realizata de catre NIOSH a presupus urmatoarele:

– detectarea nivelului de substante chimice asociate cu boli respiratorii;
– detectarea nivelului de nicotina, propilen glicol, formaldehida si alti compusi organici volatili;
– detectarea nivelului de metale.

Magazinul de tigari electronice comercializa atat e-lichide de la diversi producatori cat si e-lichide preparate „la ei in casa”, pe loc, in fata clientului. Suprafata magazinului era de 92 metri patrati, avea 10 angajati si era deschis in intervalele orare standard pentru spatiile comerciale.

Specialistii de la NIOSH au analizat compozitia aerului in toate incaperile magazinului de tigari electronice, testand nivelul de diacetil, acetil propionil, acetil butiril, acetaldehida, acetoina si formaldehida. De asemenea, au testat nivelul de nicotina, metale, propilen glicol si alti compusi organici volatili.

Ce au gasit specialistii in aerul din magazinul de tigari electronice?

Desi probabil venisera chititi sa dea niste amenzi, oamenii CDC-ului s-au dezumflat cand au vazut rezultatele testului, nivelul de substance chimice daunatoare din aerul magazinului fiind sub limita maxima admisa.

„Nu s-a identificat prezenta diacetilului, 2,3 pentanedionului, 2,3 hexanedionului, si a acetoinei in magazin” sustin specialistii in raportul NIOSH. Nivelul formaldehidei este la jumatate din limita maxima admisa. Foarte important de mentionat este ca formaldehida este prezenta peste tot in spatiile inchise, datorita sublimarii acesteia din mobila, haine si alte materiale.

Cat despre nicotina, acestia nici macar nu au putut evalua nivelul acesteia, cantitatea regasita fiind prea mica pentru a da o valoare exacta.

Iata ce au declarat specialistii in raport, la capitolul „metale”: „S-au descoperit concentratii cuantificabile de calciu, cupru, fier si potasiu. De asemenea, s-au identificat niveluri detectabile, dar necuantificabile de crom, magneziu, nichel si fosfor”. Mai departe, aceiasi specialisti NIOSH sustin ca „multe dintre aceste elemente se regasesc in transpiratia umana (de ex: calciu, potasiu, magneziu sau fosfor).

Foarte ciudat, CDC-ul nu a dat niciun comunicat public in legatura cu aceasta testare! Orice om normal ar crede ca CDC-ul, care tine la sanatatea cetatenilor americani (sau cel putin asa pretinde statutul acestei institutii), ar vrea sa faca publica vestea ca sanatatea utilizatorilor de tigara electronica si a angajatilor din vape shop-uri NU este in pericol. Insa, CDC-ul nu a facut facut nicio conferinta si nici nu s-a sinchisit sa dea un comunicat de presa. Oare de ce? 🙂

Un raport anual din SUA confirma: rata bolnavilor de cancer a scazut o data cresterea popularitatii tigarilor electronice

$
0
0

studiu_cancer_tigara_electronica

Un raport anual publicat recent de catre American Cancer Society arata ca rata bolnavilor de cancer din SUA a scazut cu 26% in ultimii 30 de ani, insa cea mai semnificativa scadere a avut loc intre anii 2014 si 2015.

Aceasta scadere a ratei de deces in urma cancerului se datoreaza in primul rand cresterii constientizarii riscurilor in randul populatiei. Oamenii au inceput sa ia in serios riscurile asociate cu aceasta boala nemiloasa si sa isi doreasca o viata mai sanatoasa, iar aparitia si popularitatea tigarilor electronice au avut un rol important in acest fenomen, in special in ceea ce priveste cancerul pulmonar. Este din ce in ce mai clar ca tigara electronica este cel mai eficient instrument in lupta impotriva fumatului.

Raportul anual realizat de catre American Cancer Society a fost publicat in Cancer Journal for Clinicians si detaliaza noile cazuri de cancer care apar anual si decesele survenite in urma acestora, centralizand datele colectate de la medici din intreaga tara. Analizand multiple statistici demografice, raportul are ca obiectiv intelegerea riscurilor si alternativelor care le pot limita. Una din cele mai pozitive concluzii ale raportului releva ca in ultimii 20 de ani, peste 2 milioane de vieti au fost salvate in urma constientizarii riscurilor asociate cu cancerul.

Desi raportul nu are ca subiect central tigara electronica, exista numeroase dovezi care sustin conexiunea dintre cresterea utilizarii acesteia si declinul ratei bolnavilor de cancer. In sustinerea acestei ipoteze, Universitatea din California a condus un studiu care a ajuns la aceasta concluzie, descoperind ca popularitea din ce in ce mai mare de care s-a bucurat tigara electronica in ultimii 5 ani coincide cu o crestere semnificativa a numarului de fumatori care au reusit sa renunte definitiv la tigarile clasice.

Un alt studiu care sustine conexiunea dintre tigara electronica, numarul de persoane care au renuntat la fumat si scaderea ratei bolnavilor de cancer a fost realizat de catre Universitatea din Louisville si a constat in testarea eficientei mai multor metode de renuntare la fumat. Pe langa tigara electronica, au fost testate plasturii si guma cu nicotina, medicamente eliberate sub reteta, precum si metoda clasica, „la rece”, fara niciun fel de ajutor.

Rezultatele obtinute au demonstrat ca tigara electronica este, de departe, cea mai eficienta metoda de a renunta la fumat, peste 25% dintre participanti reusind sa renunte complet la tigarile clasice. Studiul a fost preluat si dus mai departe de catre Societatea Britanica de Psihologie, care a adus completari in ceea ce priveste potentialul tigarilor electronice de a satisface si aspectele psihologice si sociale asociate cu fumatul, demonstrand ca factorul psihologic este unul din motivele importante pentru care tigara electronica este atat de eficienta in a-i ajuta pe fumatori sa renunte la viciu.

In timp ce ultimele dovezi confirma ca tigara electronica este un dispozitiv eficient in lupta impotriva fumatului, populatia generala pare sa fie inca nesigura cu privire la siguranta vapatului pentru organism. Un studiu condus de Action on Smoking and Health arata ca numai 13% din populatia generala considera ca tigara electronica este mai sigura decat fumatul, in timp ce 26% plaseaza vapatul pe acelasi nivel cu fumatul in ceea ce priveste riscurile. In ciuda scepticismului oamenilor dezinformati de catre mass-media, stiinta confirma: popularitatea tigarii electronice a avut o contributie notabila la scaderea ratei bolnavilor de cancer.

Interzicerea locala a tigarilor electronice afecteaza in mod negativ sanatatea publica

$
0
0

interzicere_tigara_electronica

Din ce in ce mai multe autoritati locale din SUA urmeaza un trend ingrijorator, supunand tigara electronica acelorasi reglementari care interzic fumatul. Aceste politici publice facute pe genunchi par sa ignore complet potentialul tigarilor electronice de a aduce imbunatatiri sanatatii publice si a salva vietile a nenumarati fumatori de pe glob. Chiar recent, statul Massachusetts din SUA a hotarat in mod oficial ca tigara electronica este un „produs din tutun”.

Ignorand faptul ca tigara electronica nu contine niciun fel de tutun, asocierea acestor doua produse la nivel oficial pune si mai multe bete in roate fumatorilor care doresc sa renunte la viciu. Sub pretextul ca protejeaza tineretul, autoritatile locale sustin ca un grad de acceptare mai mare al vapatului la nivelul perceptiei publice va duce la o crestere a utilizatorilor de tigara electronica in randul copiiilor si al adolescentilor, care vor fi la numai un pas de a se apuca de fumat! O asemenea aberatie logica si rau-voitoare rar mi-a fost dat sa aud! Ce ne facem insa cu tinerii care deja fumeaza?

Adevarata cale catre o societate mai sanatoasa o reprezinta programele realiste de reducere a efectelor negative ale fumatului. Aceste programe urmaresc sa reduca numarul de fumatori, promovand alternative mai putin daunatoare sanatatii. Pana acum, aceste alternative se rezumau la plasturi si gume cu nicotina, insa in ultimii ani, din cauza eficientei scazute a acestora, tigara electronica si-a demonstrat potentialul de a ajuta fumatorii sa renunte la viciu, fiind sustinuta atat de public cat si de comunitatea stiintifica (mai putin de industria farmaceutica si de Big Tobacco care, disperati ca le scad vanzarile, nu stiu cum sa mai loveasca in imaginea tigarii electronice).

Royal College of Pshysicians din Marea Britanie a descoperit ca vapatul este nu numai mai putin daunator decat fumatul, ci cu 95% mai sigur decat tigarile clasice! Fiind una din organizatiile de mare prestigiu care, de-a lungul ultimelor decenii, prin nenumarate studii clinice, a demonstrat efectele devastatoare ale fumatului asupra organismului, aceasta institutie ar trebui vazuta ca o autoritate in domeniu si ar trebui sa fie ascultata de catre institutiile guvernamentale. Cu atat mai mult cu cat tigara electronica este deja acceptata de catre guvernele multor state europene si din SUA!

Cea mai mare problema cu politici publice de acest gen este ca determina fumatorii sa respinga un produs care s-a dovedit a fi cel mai eficient in lupta impotriva fumatului. Este cat se poate de important sa sustinem orice metoda eficienta de renuntare la fumat, cu atat mai mult tigarile electronice, care s-au dovedit stiintific a fi cu 95% mai sigure decat fumatul. In acelasi timp, minorii trebuie tinuti departe de tigara electronica, si orice vaper responsabil va sustine asta! In prezent, legea isi face datoria: comercializarea tigarilor electronice este interzisa minorilor. Dar de aici pana la a pune semnul egal intre tigara electronica si cea clasica este cale lunga!

Cum sa iti macerezi lichidul de tigara electronica pentru o aroma mai intensa

$
0
0

lichide_tigara_electronica

Sa ne imaginam urmatorul scenariu: ti-ai pus in gand sa incerci un lichid pentru tigara electronica cu o noua aroma. Te intorci entuziasmat acasa cu noua achizitie, si incepi nerabdator sa desfaci sigiliul e-lichidului, iti umpli clearomizorul, si incepi sa vapezi. Si…nimic deosebit! Aroma nu are niciun pic de intensitate. Daca vrei ca lichidele de tigara electronica pe care le vei cumpara pe viitor sa aiba o aroma mai intensa, exista un secret: macerarea.

Macerarea lichidului de tigara electronica este procesul care permite intensificarea aromei de-a lungul unei perioade de timp. Exista mai multe metode de macerare a e-lichidului, iar vaperii vin mereu cu noi inovatii cu privire la acest proces. Si o fac pe buna dreptate, caci doar macerarea lichidului de tigara electronica te ajuta sa te bucuri la maximum de aroma.

Una din metodele cele mai simple de macerare, dar care da mereu rezultate, este cea clasica. Aceasta presupune sa agiti cu putere sticla timp de 30 secunde (bineinteles, asigurandu-te ca ai inchis foarte bine capacul) si sa depozitezi apoi sticluta de e-lichid intr-un loc racoros si intunecat. Dupa 5-7 zile, repeta procesul de cel putin 2 ori. Dupa cum probabil ti-ai dat seama deja, macerarea lichidului de tigara electronica este un proces care, daca este executat corect, dureaza aproximativ 3 saptamani.

Asadar, daca vrei ca aroma lichidului pentru tigara electronica sa fie cat mai corect redata, va trebui sa te inarmezi cu rabdare. Probabil te intrebi: de ce macerarea e-lichidului dureaza atat de mult? Raspunsul la aceasta intrebare se afla in compusii chimici care redau gustul si aroma pe care le percepi atunci cand vapezi lichidul pentru tigara electronica. La baza lor, aromele e-lichidelor sunt simpli compusi chimici care interactioneaza cu alti compusi regasiti in e-lichid. Sa luam ca exemplu o aroma care reprezinta o combinatie de doua fructe. Fiecare fruct in parte va avea unul sau mai multi compusi care, impreuna, “construiesc” aroma fructului respectiv. Insa, unul din compusii uneia din cele doua arome de fructe poate crea o legatura mai slaba din punct de vedere chimic cu un alt compus din aroma celuilalt fruct. Drept urmare, aroma finala va fi mai slab perceputa de catre utilizatorul de tigara electronica.

Din fericire, acest proces este reversibil. Agitand cu putere sticluta de e-lichid, vei rupe acele legaturi moleculare slabe. In acelasi timp, amestecandu-se periodic continutul, vei crea noi legaturi intre compusii e-lichidului, iar in momentul in care vei desface capacul sticlutei, va patrunde oxigen in e-lichid, care va contribui la procesul de macerare.

Odata ce incerci un lichid pentru tigara electronica macerat, vei descoperi o lume noua a aromelor, care vor fi mai bogata, mai intense si mai fine. Cu toate ca macerarea necesita rabdare si minimum 3 saptamani de asteptare, vei constata ca merita cu varf si indesat tot efortul si nu vei mai dori sa vapezi vreun e-lichid imediat cum l-ai cumparat.


Philip Morris renunta la comercializarea tigarilor clasice sau este doar o manevra de PR?

$
0
0

philip_moris_renunta

Philip Morris International (PMI), celebra companie care comercializeaza tigari in toata lumea, a anuntat la inceputul acestui an ca intentioneaza sa renunte la producerea tigarilor clasice, intentionand sa promoveze intens produsele de tip heat-not-burn in Marea Britanie.

Gigantul industriei de tutun a publicat diverse reclame in mai multe ziare britanice, al caror titlu era: „Rezolutia noastra de Anul Nou: Vom incerca sa renuntam la tigarile clasice!”.

philip_moris_renunta_la_tigari

Compania promite, de asemenea, sa sustina programele locale anti-fumat din regiunile britanice cu cea mai mare rata de fumatori, si sa ceara permisiunea autoritatilor, in prima faza, sa afiseze pe pachetele de tigari sfaturi legate de renuntarea la fumat, care sa includa si incurajarea fumatorilor sa incerce alternative cu risc mai scazut, precum produsele de tip heat-not-burn.

„Credem ca putem avea un rol important in a ajuta Marea Britanie sa renunte la fumat” sustine directorul Philip Morris International, Peter Nixon, intr-o scrisoare adresata primului-ministru al Marii Britanii, Theresa May. „Promisiunile pe care le-am anuntat sunt pasi importanti care ne pot aduce mai aproape de acest obiectiv. Recunoastem ca cea mai buna optiune pentru orice persoana este sa renunte complet la fumat”

NNA (New Nicotine Alliance) a salutat initiativa PMI, sustinand ca „are potentialul de a contribui in mod real la eforturile care se depun in a ajuta populatia sa renunte la fumat si sa fie informata corespunzator cu privire la alternativele cu risc mai scazut decat tigarile clasice”.

Noua campanie PMI face parte din strategia companiei Philip Morris International de a-si muta business-ul din zona industriei de tigari clasice catre produse cu risc scazut, precum dispozitivul IQOS. PMI comercializeaza deja produsul IQOS in Marea Britanie, asa ca noua campanie pare mai mult o manevra de PR decat o promovare a produsului in sine.

De asemenea, compania a promis ca va finanta in urmatorii 12 ani cu 1 miliard de dolari Fundatia „Smoke-Free World”. Fundatia sustine ca „va derula programe de cercetare si de colaborare cu institutiile guvernamentale pentru a accelera progresul realizat in reducerea efectelor negative si a mortalitatii cauzate de fumat la nivel mondial”.

Bineinteles, institutiile de sanatate publica si de control al industriei tutunului nu sunt foarte interesate de aceasta initiativa. Pozitia lor vizavi de iesirea companiei Philip Morris din industria de tigari clasice si focusarea pe produse cu risc scazut este una care variaza de la indiferenta totala la opunere vehementa. Grupuri precum Truth Initiative sustin ca, daca PMI vrea ca noua lor campanie sa fie luata in serios, sa renunte inca de pe acum la comercializarea tigarilor.

Dar, sa fim seriosi, o astfel de schimbare radicala nu se poate face peste noapte. Vorbim, totusi, despre un gigant economic! Astfel de schimbari pot avea consecinte uriase in ceea ce priveste locurile de munca ale angajatilor PMI. Asadar, este firesc ca aceasta tranzitie sa aiba loc treptat. Aceasta initiativa ar trebui incurajata si sustinuta pana la proba contrarie, insa organizatiile de reglementare a industriei tutunului se comporta de parca ar fi impotriva fumatorilor, in loc sa contribuie la a face posibila aceasta tranzitie treptata catre o lume fara tigari!

Public Health England: Tigarile electronice ar trebui sa fie comercializate in magazinele din spitale

$
0
0

Businessman holds e-xigarette or vaporizer in hand.

Cea mai importanta institutie de sanatate publica din Anglia a facut recent o declaratie suprinzatoare: vapatul ar trebui sa fie promovat la nivel de mase pentru a ajuta oamenii sa renunte la fumat, iar tigarile electronice ar trebui sa fie comercializate in magazinele din spitale.

Conform Public Health England (PHE), cel putin 20.000 de oameni ar putea renunta la fumat in fiecare an cu ajutorul tigarilor electronice.

„Tigarile electronice au devenit cea mai populara metoda de a renunta la fumat din Marea Britanie, cu peste 3 milioane de utilizatori” sustine Prof. Dr. John Newton, director in cadrul PHE. Numarul mare de vaperi din Marea Britanie a ridicat o serie de intrebari cu privire la politicile publice de sanatate. Conform lui John Newton „guvernul ar trebui sa maximizeze beneficiile pe care le poate oferi tigara electronice si sa faciliteze accesul la aceasta oricarui fumator care doreste sa renunte la tigarile clasice”.

Public Health England este deja citata in intreaga lume, datorita raportului emis in 2015, in care a afirmat ca „tigara electronica este cu 95% mai putin daunatoare decat tigarile clasice”. Ultimele declaratii ale institutiei britanice, care vin in completarea raportului din 2015, atrage atentia asupra zvonurilor nefondate conform carora tigara electronica este cel putin la fel de periculoasa ca fumatul, lucru care ii impiedica pe foarte multi fumatori sa adopte vapatul si sa renunte la definitiv la tigarile clasice.

„In fiecare minut, cineva este internat in spital din cauza fumatului, in timp ce, in fiecare an, au loc 79.000 de decese din cauza tigarilor clasice, si asta numai in Anglia!”, sustine Newton.

„Ultimele noastre concluzii sustin in continuare faptul ca vapatul prezinta un risc mult mai mic decat fumatul, fiind cu 95% mai putin daunator, atat pentru utilizatorii de tigara electronica, cat si pentru cei din jur. Cu toate acestea, mai bine de jumatate de fumatori cred in mod eronat ca vapatul este la fel de periculos ca fumatul”.

Medicii nu pot prescrie tigara electronica fumatorilor care doresc sa renunte la viciu, deoarece aceasta nu a fost inca licentiata de catre MHRA (Medicines and Health Care Products Regulatory Authority), echivalentul FDA-ului american. Astfel, Public Health England face un apel catre toti producatorii de tigara electronica sa solicite o licenta din partea MHRA.

Insa faptul ca inca medicii nu pot oferi o reteta prescrisa pentru tigara electronica, nu inseamna ca nu o pot recomanda verbal pacientilor. „Ne dorim ca medicii si angajatii fundatiilor care ofera suport fumatorilor ce vor sa renunte la viciu sa recomande cu incredere tigara electronica si, de ce nu, ca pacientii sa o poata achizitiona chiar din incinta spitalului.” sustine Ann McNeill, un alt membru important al PHE.

Spitalele ar putea interzice fumatul inclusiv in locurile exterioare special amenajate, oferind in schimb posibilitatea de a utiliza tigara electronica in spatii dedicate vapatului. Unele dintre acestea deja au facut aceasta schimbare. Colchester General Hospital si Ipswich Hospital au desfiintat spatiile amenajate pentru fumatori si le-au inlocuit cu spatii pentru vapat.

Sfaturi esentiale pentru utilizatorii de tigara electronica incepatori

$
0
0

sfaturi_incepatori_tigara_electronica

Te-ai hotarat sa renunti la fumat cu ajutorul tigarii electronice? Felicitari! In primul rand, trebuie sa stii ca internetul este plin de informatii utile care te vor ajuta sa faci aceasta tranzitie. Desi la inceput volumul de informatii poate fi coplesitor, mai ales in prezent, cand pe piata exista o diversitate atat de mare de tigari electronice si elichide, cu rabdare si curiozitate vei reusi sa devii un vaper care stie ce vrea si ce ii place cand vine vorba de „aburit”. Daca citesti acest articol, trebuie sa stii ca Forum Tigara Electronica este locul in care vei gasi orice informatie ai nevoie in materie de tigari electronice. Iata, totusi, cateva sfaturi esentiale, care te vor ajuta sa ai un start bun in aceasta calatorie fascinanta a vapatului:

Informeaza-te cat poti cu privire la elichide

Daca nu ai mai vapat niciodata pana acum, probabil vei incepe cu o tigara electronica de unica folosinta, care este foarte simplu de utilizat. Insa in scurt timp vei dori sa vapezi dintr-o tigara electronica mai performanta, moment in care va trebui sa stii cateva lucruri de baza despre elichide.

Proportia de PG/VG

Lichidele de tigara electronica sunt compuse din apa, VG (glicerina vegetala), PG (propilen glicol) si arome. Raportul dintre PG si VG influenteaza in mod direct felul in care percepi gustul si aroma e-lichidului, throat hit-ul (senzatia de „tarie” atunci cand inhalezi vaporii), precum si productia de vapori.

Elichidele cu concentratie mare de PG sunt, de cele mai multe ori, cele mai recomandate pentru incepatori, datorita throat hit-ului puternic pe care il ofera, simuland mai fidel experienta fumatului. In acelasi timp, un elichid cu baza preponderent PG va oferi o productie mai slaba de vapori, dar va reda aroma mult mai bine.

Elichidele care contin preponderent VG sunt mai vascoase, motiv pentru care vaporii vor fi mai densi si mai bogati. Acestea sunt ideale pentru cei care sunt interesati mai putin de throat-hit si mai mult de productia de vapori, fiind adesea optiunea preferata a vaperilor avansati care utilizeaza mod-uri si care lasa in urma lor nori imensi de aburi aromati.

De asemenea, lichidele pentru tigara electronica compuse exclusiv din glicerina vegetala sunt indicate celor care au alergii la propilen glicol.

Concentratia de nicotina

Concentratia de nicotina este probabil cel mai important aspect de care trebuie sa tii cont ca incepator, deoarece va influenta in mod direct reusita ta in a renunta la fumat definitiv. Este important sa alegi un elichid cu o concentratie de nicotina mai mare la inceput, in functie de cate tigari clasice obisnuiai sa fumezi. La inceput, sevrajul de nicotina este poate cel mai dificil de depasit. Asadar, nu te arunca din prima la elichide fara nicotina sau cu concentratii scazute, deoarece nu iti vor satisface indeajuns „foamea” de nicotina si vei ajunge sa dai vina pe tigara electronica in sine. Treptat, dorinta de a scadea concentratia de nicotina va veni in mod natural.

Nu te arunca direct la mod-uri – alege o tigara electronica pentru incepatori

Una din cele mai des intalnite greseli la vaperii incepatori, mai ales daca sunt supra-entuziasmati si au si bugetul necesar, este sa isi cumpere un mod electronic costisitor si care dispune de functii de care nu vor avea nevoie la inceput. Recomand tuturor incepatorilor sa aleaga o tigara electronica cat mai simpla, cum sunt cele de tip eGo, deoarece acestea vor imita cel mai fidel experienta fumatului. Pe masura ce fumatorul din tine „se retrage” si face loc vaperului, vei putea incerca tigari electronice mai performante si cu functii mai avansate, capabile sa satisfaca noile tale exigente.

5 lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte sa incerci tigara electronica pentru prima oara

$
0
0

vaper_incepator

Te bate de ceva timp gandul sa incerci tigara electronica si crezi ca esti pregatit sa renunti la tigari in favoarea vapatului. Iti cumperi un kit de tigara electronica, il incarci si incepi sa lasi vapori densi si aromati in urma ta. Simplu, nu?

Nu, nu e chiar atat de simplu. Vapatul nu e neaparat ceva foarte complicat, insa sunt cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii pentru a te bucura de o experienta cat mai placuta si a evita posibile neplaceri.

1) Exista mai multe tipuri de tigara electronica

Desi exista mai multe produse diferite care intra sub denumirea umbrela de “tigara electronica”, exista diferente importante intre acestea.

Tigarile electronice de unica folosinta se gasesc cu usurinta in mall-uri si benzinarii, insa nu sunt foarte performante. Sunt foarte bune pentru incepatori, insa ce vreau sa subliniez este ca nu ar trebui sa crezi ca vapatul se rezuma la acestea. Dupa ce te lamuresti cum e cu tigarile electronice de unica folosinta (destul de rapid, zic eu), in 2-3 saptamani poti trece la urmatorul nivel: tigarile electronice de tip vape-pen, cu rezervor de e-lichid reincarcabil si rezistente servisabile.

Insa vapatul devine cu adevarat fascinant atunci cand “avansezi” la un mod electronic. Acest dispozitiv are cea mai buna productie de vapori, il poti customiza cum doresti, poti schimba piese din componenta sa, si il poti seta la parametrii de wattaj si temperatura care se potrivesc preferintelor tale.

2) MTL vs DTL

O alta distinctie importanta intre diversele tipuri de tigari electronice se refera la modul in care inhalezi vaporii. Astfel, exista tigari electronice MTL (mouth-to-lung) si DTL (direct-to-lung).

Atunci cand utilizezi tigarile electronice de tip MTL precum vape-pen-urile sau cele de tip eGo, vaporii sunt inhalati intai in gura si abia apoi in plamani. Din acest motiv, se recomanda sa incepi cu o tigara electronica de tip MTL, deoarece simuleaza cel mai fidel experienta fumatului, lucru care te va ajuta sa renunti mult mai repede la tigarile clasice.

Majoritatea mod-urilor electronice sunt DTL, vaporii fiind inahalati direct in plamani, similar fumatului la narghilea. Acestea sunt preferate de catre vaperii mai avansati, deoarece vapatul DTL implica o concentratie mai mica de nicotina si o cantitate de vapori mult mai mare care ajunge in plamani.

3) S-ar putea sa tusesti la inceput

Un studiu realizat pe 600 de vaperi a concluzionat ca 57% dintre acestia au tusit atunci cand au incercat tigara electronica pentru prima oara. Pentru majoritatea oamenilor, tusea este temporara, 93% din vaperi declarand ca au tusit numai o scurta perioada de timp, la inceput.

Exista doua mari explicatii pentru aceasta tuse. In primul rand, cand bronhiile si plamanii nu mai sunt “atacati” de miile de substante toxice din tigarile clasice, acestea incep un proces de “purificare”, in care depunerile de gudron si alte toxine incep sa fie eliminate prin tuse. Astfel, tusea este un sindrom firesc, care se intalneste la majoritatea fumatorilor care renunta la tigari, in special in perioada de la inceput.

O a doua explicatie este legata de sensibilitatea la PG (propilen glicol), caz in care tusea este un pic mai accentuata. Daca sesizezi ca ai aceasta sensibilitate, este recomandat sa incerci lichide pentru tigara electronica cu baza din VG (glicerina vegetala).

4) Este posibil ca vapatul sa nu fie permis in unele localuri

Ne aflam deja in luna Martie si vremea de afara pare sa semnaleze ca a venit Craciunul din nou. Iar tu, ca vaper incepator si proaspat fost fumator, te bucuri ca vei putea vapa nestingherit atunci cand iesi in oras. Insa este recomandat sa fii un pic precaut si sa intrebi un angajat al barului, restaurantului sau clubului in care te afli daca este permis vapatul. Legea nu interzice vapatul in spatiile inchise, insa fiecare local are dreptul de a impune clientilor propria politica privata in privinta utilizarii tigarii electronice.

5) Alege concentratia de nicotina potrivita

Concentratia de nicotina este unul din cele mai importante criterii in functie de care ar trebui sa iti alegi lichidul pentru tigara electronica.

Aceasta se masoara in mg/ml. Daca esti un fost fumator, ar trebui sa iti alegi concentratia de nicotina in functie de numarul de tigari pe care le fumai inainte si taria acestora.

Daca nu ai fost fumator insa vrei sa incerci tigara electronica, ar trebui sa alegi un e-lichid fara nicotina (0 mg/ml). Fostii fumatori care preferau tigari usoare precum cele ultra-lights ar trebui sa aleaga un e-lichid cu o concentratie de nicotina de 3 sau 4 mg/ml.

In schimb, daca fumai tigari lights si sub un pachet pe zi, un e-lichid cu o concentratie de 6-9 mg/ml ti se va potrivi cel mai bine. Fostii fumatorii inraiti, de peste un pachet de tigari pe zi, ar trebui sa aleaga un e-lichid cu o concentratie de nicotina cuprinsa intre 12 si 18 mg/ml.

Cat de periculos este sa vapezi un lichid pentru tigara electronica expirat?

$
0
0

lichid_tigara_electronica_expirat

Poate ca nu stiai, dar producatorii de lichide pentru tigara electronica nu sunt obligati prin lege sa specifice pe eticheta sticlutelor data de expirare a elichidului. Cu toate acestea, aproape toti o fac, deoarece este o practica de business prin care producatorii garanteaza ca lichidul pentru tigara electronica va avea aceeasi calitate de-a lungul perioadei de timp mentionate. La fel ca data expirarii produselor alimentare, cand vine vorbe de elichide multi vaperi se pot impacienta ca acesta poate deveni periculos pentru organism daca depaseste termenul limita specificat pe eticheta. In acest articol voi impartasi cateva informatii despre data de expirare a lichidelor pentru tigara electronica si care sunt aspectele pe care sa le iei in considerare pentru a determina daca un elichid este sigur de vapat sau nu.

Hai sa recunoastem – cu totii am mancat sau am baut ceva care depasise cu o zi-doua data expirarii, nu-i asa? Ei bine, data expirarii este o informatie care ramane la latitudinea producatorului, prin care acesta garanteaza calitatea produsului. Probabil termenul mai corect ar fi “termenul recomandat pentru consum”, deoarece daca un produs a depasit cu o zi data expirarii nu inseamna ca devine periculos pentru organism, si de cele mai multe ori calitatea este aceeasi. Totul depinde de conditiile in care produsul a fost pastrat pana in momentul consumului. Acelasi lucru se aplica si lichidelor pentru tigara electronica. Nu exista un termen de expirare universal pentru elichide, acesta fiind un aspect arbitrar, care se refera mai mult la gust, aroma si consistenta, si mai putin la potentialele efecte negative ale acestuia asupra organismului.

Asadar, cum iti poti da seama ca lichidul pentru tigara electronica s-a “stricat”? Unul din semnele cele mai evidente este decolorarea elichidului si modificarea gustului si aromei, care devin destul de neplacute. Din fericire, daca iti pastrezi sticluta de elichid intr-un spatiu ferit de caldura si razele solare, il vei fi consumat deja pana sa apuce sa isi piarda din calitate, indiferent cat de putin vapezi. Majoritatea producatorilor ofera un termen de garantie a calitatii de 2 ani. Daca te tine mai mult de 2 ani o sticluta de lichid pentru tigara electronica inseamna ca vapezi atat de rar incat mai bine nu ai mai face-o 😀

Alt lucru important de stiut e ca unele elichide isi pastreaza calitatea mai mult decat altele, in functie de mai multi factori, printre care proportia de PG/VG, tipul de aroma si concentratia de nicotina.

Propilen glicolul (PG) este folosit in industria alimentara ca si conservant, asa ca elichidele cu o concentratie mai mica de PG isi pot pierde calitatea mai repede decat cele pe baza de VG. Lichidele pentru tigara electronica ce contin arome naturale sau organice isi pot pierde din savoare mai rapid decat cele care folosesc arome artificiale.

Pe de alta parte, exista lichide pentru tigara electronica a caror aroma devine mai complexa si mai bogata odata cu trecerea timpului, la fel ca in cazul vinurilor. Pana la urma, este o chestiune de gusturi. Atata timp cat elichidul nu se decoloreaza vizibil, il poti vapa linistit si fara probleme. Dar daca gustul si aroma devin neplacute, de ce sa te chinui? Fa o vizita pana la cel mai apropiat magazin de tigari electronice si cumpara-ti unul nou!

Pofta mare la vapat!

Viewing all 565 articles
Browse latest View live