Quantcast
Channel: Forum Tigara Electronica
Viewing all 565 articles
Browse latest View live

Studiu: fumatorii asociaza in mod eronat nicotina si riscul de cancer

$
0
0

studiu_nicotina_tigara_electronica

Un studiu realizat recent a ajuns la concluzia ca majoritatea fumatorilor asociaza in mod eronat nicotina si riscul de cancer, lucru care poate explica reticenta acestora la tigara electronica.

Fumatorii stiu ca nicotina este substanta care le creeaza dependenta de tigari, insa nu constientizeaza faptul ca celelalte substante toxice din fumul de tigara sunt, de fapt, cele care cresc riscul de a dezvolta cancer.

Compania americana Pinney Associates a facut publice concluziile acestui studiu si le-a prezentat specialistilor de la Society for Reasearch on Nicotine and Tobacco, la cea de-a 24-a intalnire anuala a acestei institutii.

Cercetatorii au analizat datele colectate de la 1736 de fumatori adulti si au descoperit ca 85% dintre acestia considera ca nicotina este substanta cu rolul cel mai puternic in dezvoltarea adictiei de tutun, in timp ce 53% asociaza nicotina cu un risc crescut de a dezvolta cancer la plamani.

In timp ce nicotina este prezenta atat in tigarile clasice cat si in tigarile electronice, mai multe studii importante, inclusiv cele realizate de UK Royal College of Pshysicians, au concluzionat ca tigara electronica este cu 95% mai putin daunatoare decat cele clasice.

Tutunul este in prezent principala cauza a cancerului de plamani, facand 6 milioane de victime in fiecare an, totul datorandu-se unui „cocktail” din peste 5000 de substante toxice regasite in fumul de tigara, din care cel putin 70 sunt carcinogene.

Pe de alta parte, tigarile electronice nu contin tutun, ci un lichid care are in compozitie nicotina, acesta fiind incalzit si transformat in vapori pentru a putea fi inhalat. Nicotina reduce simptomele sevrajului asociat cu dependenta de tutun insa nu provoaca nicio forma de cancer.

„Este ingrijorator ca fumatorii nu stiu care sunt de fapt efectele nicotinei asupra organismului iar acest lucru duce la o perceptie gresita asupra tigarii electronice” sustine Karen Gerlach, autorul principal al studiului.

Reprezentantii Pinney Associates sustin ca studiul demonstreaza institutiilor guvernamentale intr-un mod clar ca nicotina nu are nicio legatura cu bolile si afectiunie asociate cu fumatul si ca ar trebui ca acest lucru sa se reflecte in politicile de sanatate publica, facilitand accesul fumatorilor la tigara electronica, cea mai eficienta metoda de a renunta la fumat.

Concluziile raportului au fost confirmate si de catre medici, care sustin ca pacientii lor, considerand ca nicotina este o substanta asociata cu cancerul, nu sunt interesati sa incerce metode alternative de a se lasa de fumat.

Dr John Spangler, profesor la Wake Forest Baptist Medical Center, sustine ca se intalneste „in fiecare zi in clinica cu aceasta intelegere gresita a efectelor nicotinei din partea pacientilor”.

Acesta sustine ca perceptia gresita asupra nicotinei ii impiedica pe unii pacienti sa vada tigarile electronice ca pe o metoda viabila de a renunta la viciul fumatului.

Spangler a mai adaugat si faptul ca nicotina „este sigura pentru majoritatea oamenilor, mai putin pentru femeile insarcinate, adolescenti si pacientii care sufera deja de boli cardiovasculare”.


Ce contine un lichid pentru tigara electronica?

$
0
0

lichide_tigara_electronica

Tigarile electronice au aparut pe piata de mai bine de 10 ani, insa inca exista persoane care nu stiu ce contine un elichid. Mai mult, unii oameni, in special cei care concep legi si care ar trebui sa fie cei mai bine informati, considera ca elichidele intra in categoria produselor din tutun. Mai mult, mass media pune in circulatie zvonuri nefondate cum ca acestea ar contine substante cancerigene sau chiar antigel. Daca obisnuiesti sa crezi tot ce spune mass-media, probabil si tu ai ajuns sa crezi asta.

Daca vrei sa afli ce contin lichidele pentru tigara electronica cu adevarat, citeste mai departe acest articol si uita ce ai citit in presa, deoarece aproape toate informatiile de acolo sunt minciuni sfruntate care ignora complet adevarul stiintific.

PG si VG

Lichidele pentru tigara electronica sunt compuse din substante care au denumiri ciudate. Insa numai denumirile sunt ciudate, deoarece substantele in sine sunt complet inofensive pentru organism.

Cele doua ingrediente de baza din elichide sunt glicerina vegetala (VG) si propilen glicol (PG). Glicerina vegetala este, de asemenea, ingredientul principal din nitroglicerina care, desi este cunoscuta ca fiind o substanta instabila si exploziva, este un medicament folosit de catre cei cu probleme cardiace. Asadar, e foarte usor sa faci analogii fortate si sa crezi ca, doar pt ca vapezi un elichid cu VG, risti ca acesta sa iti explodeze in fata. Nimic mai fals!

De fapt, glicerina vegetala este o substanta chimica 100% sigura pentru organism, folosita ca ingredient in multe produse pe care le consumam in viata de zi cu zi. Industria alimentara o foloseste ca indulcitor, cea cosmetica in sapunuri si lotiuni, iar cea farmaceutica in medicamente.

VG-ul din lichidele pentru tigara electronica este o substanta 100% naturala. Denumirea chimica este doar o notiune cu ajutorul careia se clasifica in mod stiintific o substanta. Pana si apa poate suna dubios atunci cand o denumim monoxid de dihidrogen (H2O).

Exista o singura problema cu glicerina vegetala: este o substanta mai vascoasa, ceea ce inseamna ca nu este potrivita pentru anumite atomizoare, care se pot infunda daca VG-ul nu este diluat cu o substanta mai putin vascoasa, precum PG-ul. Propilen glicolul este o alta substanta folosita in industria alimentara, ca agent umectant, dar si in cea farmaceutica, la fabricarea medicamentelor, a pastei de dinti si a cremelor.

Nicotina

Nicotina este probabil cel mai controversat ingredient din lichidele pentru tigara electronica. Conform celor care emit teorii conspirationiste, elichidele cu nicotina fac parte, de fapt, dintr-un plan malefic de a atrage copiii sa se apuce de fumat. In realitate, nicotina nu este atat de adictiva daca nu vine la pachet cu celelalte substante toxice din fumul de tigara. Iar daca esti fumator si vrei sa renunti la viciu, elichidele cu nicotina sunt exact ce ai nevoie pentru a putea renunta la total la tigari fara a te chinui si fara a mai trece prin sevrajul de care atatia fumatori se sperie.

Exista o isterie la nivel mondial cu privire la nicotina, insa nu exista nici pana astazi dovezi concrete cum ca nicotina pura ar provoca dependenta specifica fumatorilor. De asemenea, nicotina nu a fost niciodata asociata riscului de a face cancer, in ciuda eforturilor disperate ale unora de a gasi dovezi in acest sens. Nicotina este, intr-adevar, toxica in doze mari, insa este imposibil sa te supradozezi vapand, ci doar ingerand-o. De asemenea, daca atunci cand iti realimentezi clearomizorul ajung cateva picaturi de elichid pe pielea ta, nu te speria, deoarece nu o sa patesti nimic. De fapt, poti sa scapi continutul unei intregi sticle si tot nu o sa se intample nimic grav. Doar spala-te pe maini bine dupa aceea si totul va fi in regula.

Arome

Un alt ingredient folosit in lichidele pentru tigara electronica este reprezentat de arome. Baza din PG/VG este aproape insipida, avand numai o tenta subtila de gust dulceag. Fara arome, elichidele nu ar avea niciun farmec.

Aromele folosite in elichide sunt, de asemenea, complet inofensive pentru organism, si datorita lor avem o diversitate uriasa de lichide pentru tigara electronica disponibila pe piata.

Cele mai comune intrebari pe care si le pune un fumator care vrea sa incerce tigara electronica

$
0
0

tigara electronica incepator

Cu toate ca m-am apucat de vapat acum foarte multi ani, nu am uitat niciodata de unde am plecat si cat de confuz eram atunci cand m-am decis sa renunt la fumat cu ajutorul tigarii electronice. In acest articol voi incerca sa raspund la cele mai comune intrebari pe care si le pun fumatorii atunci cand vor sa renunte la acest viciu daunator si sa faca tranzitia catre tigara electronica.

Este tigara electronica mai ieftina decat fumatul?

Stiu ca probabil vrei un alt raspuns decat “Depinde”, insa costurile cu vapatul variaza in functie de mai multi factori.

Vapatul este cu siguranta mult mai ieftin pe termen lung. Este adevarat ca investita initiala in dispozitiv poate costa undeva intre 80 lei si 300 lei. Insa avand in vedere ca o persoana care fumeaza un pachet de tigari zilnic cheltuie aproximativ 500 lei lunar, pretul unei tigari electronice nu mai pare atat de mare.

Partea buna este ca investitia initiala o faci o singura data. Dupa aceea, nu va trebui decat sa-ti cumperi consumabile (lichid pentru tigara electronica si rezistente pentru atomizor) care, in functie de cat de mult vapezi, te costa undeva intre 50 si 120 lei lunar. Comparativ cu cati bani ai cheltui pe tigari obisnuite, putem trage concluzia, fara sa exageram, ca vapatul este semnificativ mai ieftin decat fumatul.

Ce se intampla daca utilizez tigara electronica dar continui sa fumez si tigari clasice?

Bineinteles, cel mai recomandat este sa renunti complet la fumat, insa unii se despart mai greu de vicii. Insa ce trebuie sa stii este ca nu vei face “supradoza de nicotina”, asa cum spun unii care habar n-au ce e tigara electronica si cum functioneaza. In momentul in care vei incepe sa vapezi, nevoia ta de nicotina se va adapta si vei incepe sa fumezi din ce in ce mai putine tigari clasice. De exemplu, eu am fumat si vapat o perioada in paralel. Din prima saptamana cand am inceput sa utilizez tigara electronica, am redus tigarile clasice de la un pachet pe zi, la jumatate de pachet. Dupa o luna ajunsesem deja la 5 tigari pe zi, iar in trei luni de zile am reusit sa renunt complet la fumat. Pe scurt, asculta-ti organismul, ca el stie cel mai bine!

Unde am voie sa utilizez tigara electronica?

Multe tari pun semnul echivalentei intre vapat si fumat, iar asta se reflecta si in felul in care sunt reglementate. Din fericire, in Romania poti utiliza tigara electronica oriunde in afara de mijloacele de transport in comun si locurile de joaca pentru copii. Bineinteles, in afara de restrictiile legii, exista si restrictii care tin de bunul-simt al fiecaruia. Mai exact, daca esti la birou sau la cineva acasa si vapatul ii deranjeaza pe ceilalti, asta nu inseamna ca trebuie sa le ignori preferintele si sa te transformi in locomotiva cu aburi.

Cat de sigura este tigara electronica in comparatie cu fumatul?

In ciuda imaginii negative de care are parte tigara electronica in mass-media si presa, in care apar articole scrise la comanda, majoritatea marilor trusturi fiind “cumparate” de marile companii producatoare de tutun, nu exista inca niciun studiu stiintific care sa ofere dovezi concrete ca vapatul este la fel de periculos ca fumatul. Din contra, majoritatea studiilor efectuate pana acum in Europa, mai ales in Marea Britanie (care este tara care a imbratisat cel mai mult vapatul), au concluzionat ca tigara electronica este cu 95% mai putin daunatoare decat fumatul.

Tot ce trebuie sa stii despre tigara electronica si ADN-ul tau

$
0
0

studiu_tigara_electronica_adn

Argumentul celor care critica tigara electronica este ca ‘nu exista indeajuns de multe studii pe termen lung’ ca sa putem sti mai multe despre riscurile vapatului. Desi studiile facute de Royal College of Physicians si de Public Health England au estimat ca vapatul este cu 95% mai sigur decat fumatul, foarte multe persoane continua sa puna semnul egal intre tigara electronica si tigarile clasice cand vine vorba de riscuri. Pe de alta parte, desi a fost inventata in anul 2003, tigara electronica inca este un produs „nou”, motiv pentru care nu putem cunoaste care sunt efectele sale pe termen lung.

In cazul acesta, cum pot RCP si PHE sa sustina atat de ferm ca vapatul este mult mai sanatos decat fumatul?

Acestia se folosesc de dovezile obtinute prin studii clinice pe termen scurt si mediu. Desi dovezile pe termen scurt nu sunt concludente decat intr-o anumita masura, majoritatea studiilor stiintifice efectuate pana in prezent au dovedit ca tigara electronica este mult mai putin daunatoare organismului decat fumatul.

Insa, din pacate, rezultatele obtinute pana acum au fost interpretate in mod eronat de catre marile trusturi mass media si de presa, care sustin interesele economice ale marilor producatori de tutun. De exemplu, un studiu recent asupra impactului tigarii electronice asupra ADN-ului a fost comunicat publicului larg ca o dovada ca “vapatul cauzeaza cancer”, desi este total neadevarat, rezultatele studiului fiind in mod eronat interpretate ca o comparatie intre vapat si fumat.

Modul in care ADN-ul este afectat de vaporii de tigara electronica este un subiect de maxima importanta. Acesta are potentialul de a ne informa asupra riscurilor cauzate de vapat in comparatie cu fumatul, iar in acelasi timp de a ne largi orizontul de cunoastere in ceea ce priveste schimbarile la nivelul ADN-ului. De aceea, este decisiv sa avem acces la dovezi fiabile despre efectele tigarii electronice asupra ADN-ului uman .

Faptul ca acest tip de cercetare este in derulare ne intampina ca o veste buna. Noul studiu va fi axat pe metilarea ADN-ului la cei care vapeaza, fata de fumatori, cu scopul de a obtine date referitoare la potentialele diferente ale riscului folosirii pe termen indelungat.

Am stat de vorba cu cercetatorul Dr. Suzi Gage de la Universitatea din Liverpool (cunoscuta pentru podcastul “Spune nu drogurilor”) despre studiul sau aflat in curs, despre metilarea ADN-ului si despre cum vapatul ne poate fi de ajutor.

Ce este metilarea ADN si care sunt efectele sale?

Metilarea ADN-ului este un subiect complicat, dar in esenta joaca un rol crucial in expresia genetica – felul in care informatia din gene este folosita de corpul uman pentru a produce lanturile de proteine. Din afirmatiile Dr. Gage realizam ca:

Cu totii detinem un cod genetic unic (numit si genom), inregistrat in ADN, care exista in fiecare celula a corpului nostru, producand astfel o ”amprenta” a fiecaruia dintre noi. Insa, alti factori sunt cei care influenteaza felul in care genomul este citit (cat de usor este a coda lanturile de proteine din alte componente ale ADN-ului). Unul din acesti factori este metilarea ADN, reprezentand o forma de epigenetica (epigenetica se poate traduce prin “deasupra geneticii”)

Ca sa intram putin in detalii tehnice, metilarea reprezinta adaugarea unei grupari metilice (CH3) lantului ADN intr-un punct specific al uneia din cele patru componente ale ADN-ului, citozina. Metilarea este aplicata la intregul nivel al genomului, insa distributia specifica ne ajuta sa facem legatura cu riscul unei anume conditii. De exemplu, metilarea la nivelul unor anumite secvente de gene duc la suprimarea genelor de tip “desfiintarea tumorilor”.

Cat despre relatia dintre metilarea ADN-ului si incidenta cancerului, Dr. Gage a afirmat ca „aceste investigatii asupra relationarii cu riscul de a face cancer sunt in momentul de fata in curs. Schimbarile provocate de metilarea ADN-ului sunt comune in codul genetic al diferitelor tipuri de tumori, insa exista dovezi ca metilarea ADN ar putea prezice dinamica riscului de a face cancer. Nu putem insa intelege cu totul care sunt efectele acestei dinamici, pentru moment.”

Metilarea ADN-ului in relatie cu fumatul

Nu ar trebui sa ne surprinda faptul ca fumatul are un impact major asupra ADN-ului si se crede ca ar avea un impact si asupra procesului de metilare ADN. Dr. Gage ne explica:

La fel cum privim in ansamblu intregul genom pentru a ne da seama care este modul in care variantele genetice ajuta la prezicerea diferitelor afectiuni, putem privi si locatii specifice din genom, unde metilarea ADN este diferita de la individ la individ. Studiile din trecut au aratat ca exista o diferenta consistenta a profilelor de ADN metilat la cei care fumeaza. Credem ca aceste diferente au fost cauzate de fumat, desi este greu de confirmat – cauzele exacte fiind foarte greu de determinat.

Alt fapt care confirma cele relatate de Dr. Gage este un studiu din 2016, avand 16.000 de participanti, care a conluzionat ca metilarea zonelor specifice ale fumatorilor este in stransa legatura cu peste 7000 de gene, ce reprezinta in jur de o treime din totalul genelor umane. Cele mai concludente rezultate demonstrau o legatura directa cu genele asociate cu afectiuni ale fumatului, precum afectiuni cardiovasculare si unele forme de cancer. Desi majoritatea zonelor metilate s-au intors la valori tipice pentru non-fumatori la cinci ani dupa renuntarea la fumat, unele modificari au presistat chiar si 30 de ani dupa renuntarea la fumat.

Cercetatorii au emis mai multe teorii in ceea ce priveste felul in care fumatul afecteaza metilarea. Una din aceastea sugereaza deteriorarea ADN-ului ca efect direct al chimicalelor din fum care cauzeaza cancerul, dat fiind ca procesul de reparatie duce la metilarea zonelor adiacente din ADN, alta posibilitate fiind reprezentata de nicotina care ar putea afecta manifestarea genelor, ce ar avea un impact in procesul de metilare. Alte posibilitati fac referire la monoxidul de carbon, ce reduce cantitatea de oxigen din tesuturi, sau fumul ce poate actiona indirect prin factorii de legare ai ADN-ului.

Rolul pe care il are fumatul este greu de dovedit in ceea ce priveste diferentele profilelor de metilare ale fumatorilor, insa cu siguranta joaca un rol major. Daca putem confirma validarea legaturii intre metilare si riscul de cancer si alte afectiuni, atunci putem estima viitoarele riscuri, doar prin analizarea procesului de metilare, ne informeaza Suzi.

Efectele tigarii electronice si ADN-ul: Ce stim pana acum?

Pentru moment, nu exista foarte multe dovezi despre cum vapatul afecteaza ADN-ul. Pana acum – fapt des intalnit in cazul vapatului – au fost efectuate putine studii, iar rezultatele sunt in general contradictorii.

Unul din studiile de la finele anului 2016, realizat de British American Tobacco, a folosit testul Ames (testarea mutatiilor ADN-ului folosind bacterii) pentru a compara fumatul cu vapatul. Concluzia a fost ca vapatul nu a avut efect nici dupa 3 ore de expunere, pe cand fumul de tigara a avut efect in 24 de minute.

Cele mai recente studii asupra acestui subiect analizeaza efectul vaporilor pe soareci de laborator si efectul nicotinei si a nitrozaminei pe diverse culturi de celule umane. Raportul acestui studiu a concluzionat ca “vapatul cauzeaza cancer” insa nu acesta a fost obiectul studiului in cauza. Studiul a aratat ca soarecilor expusi la vapori le-a fost afectat ADN-ul din plamani, inima si vezica, dar a evidentiat si afectiuni ale celulelor pulmonare si ale vezicii umane. Cu toate acestea, studiul nu a oferit o comparatie cu fumul produs de tigari, de unde si dificultatea de a extrapola rezultatele intalnite la soareci de laboratori si celule umane cu subiectii umani.

Problema principala ramane, totusi, aceea ca autorii studiului si-au atribuit rezultatele nivelelor de nitrozamina, desi exista dovezi ale acestor nivele publicate in presa de specialitate. Concluzia lui Peter Hajek pentru Science Media Center a fost ca:

Nu s-a facut o comparatie cu tigaretele conventionale, insa in cuprinsul acestui articol, autorii confirma piesa cheie a acestui puzzle, de o relevanta cruciala: Cei care vapeaza prezinta cu pana la 97% mai putine chimicale de acest fel in comparatie cu fumatorii. Ar fi trebuit adaugat si faptul ca acest procent ar putea reprezenta foarte bine si nivelul de chimicale pe care nefumatorii il pot obtine din mediul inconjurator.

Altfel spus, chiar daca in teorie autorii studiului au avut dreptate, exista dovezi care confirma faptul ca cei care vapeaza prezinta o cantitate mult mai redusa a acelorasi chimicale prezenta la fumatori. Desi titlurile ziarelor exagereaza cu privire la studiul efectuat asupra soarecilor de laborator si a celulelor individuale, aceste dovezi prezentate sunt tot ceea ce trebuie pentru a demonstra ca tigara electronica, in comparatie cu fumatul, este o activitate care afecteaza mult mai putin corpul uman.

Luand in considerare cele spuse mai sus, este clar ca exista multe lacune in ceea priveste efectele vapatului asupra ADN-ului, iar noul studiu condus de Dr. Gage vine in confirmarea acestui lucru.
Viitorul studiu asupra vapatului si a metilarii ADN

Pe fundalul descris mai sus – precum si a opiniei publice cu privire la necunoscutele efectelor produse de vapat – beneficiile viitorului studiu sunt incontestabile. Cu cat putem culege mai multe informatii despre vapat si ADN, cu atat mai bine, in special daca putem compara aceste rezultate cu cele ale fumatului.

Daca datele vin in sprijinul celor prezentate mai sus, exista o sansa de a intelege mai bine care este riscul relativ al vapatului fata de fumat. Dr. Gage subliniaza nevoie de a fi precauti in ceea ce priveste interpretarea rezultatelor, dar este in general optimista despre cele aflate pana acum:

Este prea devreme sa ne pronuntam asupra rezultatelor diferentelor metilarii ADN-ului – acestea putand fi implicate direct in impactul pe care fumatul il are asupra riscului de cancer, insa nu putem sti acest lucru cu siguranta. Alternativ, ele pot fi interpretate drept “biomarkeri” pentru cancer – adica indicatori ale unui risc crescut, insa nu si motivul pentru cresterea acestui risc.

In orice caz, daca putem observa aceste diferente intre utilizatorii de tigari electronice si fumatori, putem avea o privire de ansamblu asupra potentialelor diferente in riscul pe termen lung dintre fumat si vapat, fara a trebui sa asteptam mai multi ani pentru aceasta. Odata cu avansurile stiintifice in domeniul metilarii ADN-ului, vom putea afla mai multe despre magnitudinea riscului de cancer in cazul vapatului, in comparatie cu riscul major al cancerului provocat de fumat.

 

Pot sa iau tigara electronica pe avion?

$
0
0

tigara_electronica

Tigara electronica este o experienta relativ noua pentru mine, as putea spune. Imi place sa scot valatuci de aburi, chiar daca am fost fumator inrait vreme de 15 ani. Insa daca ai inceput sa vapezi de curand probabil ca te-ai intrebat la un moment dat „ce fac daca merg in excursie cu avionul?” Citeste mai departe si afla care sunt regulile pe care trebuie sa le respecti ca vaper atunci cand te afli la inaltime.

Este voie sa iei cu tine tigara electronica?
Da, insa exista un set de reguli ce trebuie respectate inainte de a zbura cu tigara electronica.
In primul rand, este important sa stii ca este interzis sa transporti tigara electronica in bagajul de cala. Aceasta se poate lua in avion doar in bagajul de mana De ce nu si la cala? Explicatia data este ca bateriile, avand de multe ori litiu in componenta, pot lua foc usor in cazul temperaturilor crescute sau a impactului cu obiecte precum magnetii.

Cum treci de poarta de control din aeroport?
Tigara electronica trebuie demontata inainte de controlul de securitate. Acest lucru presupune scoaterea bateriei inainte sa pui tigara electronica in tavita, alaturi de alte aparate electronice precum laptop-ul.
Dupa ce ai trecut de control si ai ajuns in avion, va trebui sa blochezi tigara electronica. De asemenea, nu ai voie sa o pui la incarcat in timpul zborului.
Desi acestea sunt reguli generale, fiecare aeroport are un set de reguli bine definite. Nu uita sa le consulti inainte de a lua cu tine tigara electronica.

Pot pune e-lichid in bagaj?
Da, atat la cala cat si in bagajul de mana. Nu uita totusi ca pentru bagajul de mana exista o limita de 100 de ml, iar recipientul trebuie tinut intr-o punga sigilabila (ziplock bag).

Pot sa vapez in avion?
Din pacate nu se mai poate utiliza tigara electronica in timpul zborului, iar in aeroporturi vapatul este permis doar in zone special amenajate. Exceptie fac aeroporturile din Marea Britanie, unde vapatul a fost interzis in totalitate, mai putin Heathrow, care se sustrage de la aceasta regula. Este bine sa consulti regulile din aeroport inainte de o excursie, pentru a nu avea parte de surprize.

Vapatul in avion, desi pentru o vreme a fost disputat, a fost interzis in totalitate, fiind reglementat la fel ca fumatul. Am citit cateva povesti mai vechi, despre diversi oameni care au utilizat tigara electronica in timpul zborului, insa, din cate am inteles, regulile sunt mai stricte acum. Nu va sugerez sa incercati asta, mai ales ca amenzile sunt foarte mari si risti sa petreci cateva ore alaturi de securitatea din aeroport.

Asta a fost tot dragi forumisti, sper ca informatiile de mai sus sa va fie de folos, mai ales ca vine vara si ofertele la zboruri sunt din ce in ce mai tentante. Eu unul o sa caut sa citesc si regulile aeroportului dar si ale companiei aeriene, inainte sa imi aduc tigara electronica la bord.

 

 

Viewing all 565 articles
Browse latest View live